Vad är strandskydd?
Människor har alltid sökt sig till vattnet och strandens betydelse är stor. Betydelsen ökar när exploateringstrycket i det övriga samhället växer. För miljöns och kommande generationers skull är det viktigt att det finns ett starkt skydd av våra stränder. I naturvårdslagens femtonde paragraf finns strandskyddet beskrivet. Det råder vid havet, insjöar och vattendrag och ska trygga våra möjligheter till friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten. I klartext innebär det att det från 1975 är förbjudet att bygga nya hus, eller bygga om de gamla för mycket, närmare än 100 meter från strandkanten. I särskilt skyddsvärda områden gäller 300 meter.
1994 utvidgades strandskyddet från att tidigare bara ha gällt friluftsliv till att nu också gälla "att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för växt och djurlivet. Men växt- och djurlivet har inte fått något bättre skydd annat än på papperet. Det utvidgade strandskyddet följdes nämligen aldrig upp med ändringar i 16 §. Den bestämmer vad som får göras och inte göras i ett strandskyddsområde. Där står inte att det även för att skydda växt- och djurlivet är förbjudet att bygga nära strandkanten.
Strandskyddet är för svagt
I reglerna om strandskydd finns det också möjligheter att ge dispens. Länsstyrelsen kan ge dispens om det finns "särskilda skäl". Länsstyrelsen kan också låta kommunerna själva avgöra om det finns "särskilda skäl". Sverige är uppenbarligen fullt av "särskilda skäl". Enligt Naturvårdsverkets statistik, refererat av Miljömagasinet Alternativet, ansökte 2 548 om dispens 1995. 6 % av dessa bedömdes inte vara särskilda skäl, dvs 94 % eller 2 390 av ansökningarna om dispens bifölls.
Regeringsrätten har gett strandskyddet vad som kan vara nära nog nådastöten. I sin dom gällande Trosa i Södermanland slog rätten fast att markägaren fick bygga ett hus på upp till 70 kvadratmeter bara trettio meter från stranden. Detta trots att regeringen och Naturvårdsverket sagt nej. Regeringsrätten menade att Sverige efter EU-inträdet måste ta större hänsyn till markägarens intressen. I klartext väger det tyngre att en enskild vill bygga nära stranden än att många vill vistas i strandkanten, såväl friluftsintresserade människor som exempelvis häckande fåglar.
Miljöministern kommenterade domen med att "vi skall analysera Regeringsrättens dom och om det visar sig att strandskyddet är i fara så får vi se över lagstiftningen, för ett generellt förbud skall gälla för strandskydd, det är oerhört viktigt". Den givna slutsatsen efter Regeringsrättens dom är att strandskyddet är i fara, och därmed viktiga naturvårds- och friluftsintressen. Något agerande från miljöministern har vi dock ännu inte sett.
Stärk strandskyddet
Det borde vara självklart att syftet med en lag också följs upp i de kravregler som är kopplade till lagen. Det är märkligt att en åtgärd inom strandskyddsområde i dag inte kan hindras med hänsyn till växt- och djurlivet. Så länge detta inte är möjligt är det biologiska innehållet i strandskyddet blott vackra ord utan innebörd.
I Miljöbalksutredningens förslag till miljöbalk är detta problem åtgärdat. Miljöpartiet anser dock att lagändringen är så pass enkel att riksdagen inte behöver vänta på miljöbalken för att rätta till detta problem. Vi föreslår därför att 16 § 1 st naturskyddslagen (1964:822) kompletteras av riksdagen så att den breddade grunden för strandskyddet (växt- och djurliv) uttrycks enligt följande: Förbud gäller även att inom strandskyddsområde utföra anläggning eller åtgärd som kan skada goda livsvillkor för växt- och djurlivet.
Vi anser det orimligt att över 90 % av antalet inlämnade dispensansök- ningar beviljats. Visserligen har också Naturvårdsverket insett detta och ger nu råd till länsstyrelser och kommuner om dispensgivning från strandskyddet. Där sägs bland annat att länsstyrelser och kommuner bör skaffa sig en biologisk kompetens innan de avgör dispensärenden. Vi ser detta som lovvärt, men knappast tillräckligt. Speciellt efter Regeringsrättens dom (se ovan) är det viktigt att tydligare från Naturvårdsverk och Miljödepartement uttrycka att dispensgivning skall vara undantag, inte regel. Eventuellt bör också systemet med dispensgivning både från landsting och kommuner ses över.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om följande tillägg i 16 § första stycket naturskyddslagen (1964:822): Förbud gäller även att inom strandskyddsområde utföra anläggning eller åtgärd som kan skada goda livsvillkor för växt- och djurlivet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tydligare restriktivitet i dispensgivning från strandskyddsreglerna.
Stockholm den 2 oktober 1996
Per Lager (mp)
Kia Andreasson (mp) Gudrun Lindvall (mp)