Inledning
Utsläpp av koldioxid till följd av förbränning bidrar till den s k växthuseffekten. Förändringar av atmosfärens halt av koldioxid och andra s k växthusgaser påverkar jordens klimat, på ett sätt vars konsekvenser kan bli synnerligen ödesdigra för hela mänskligheten. Detta under en relativt kort tid, 100 år. FN:s klimatpanel räknar med en möjlig ökning av atmosfärens medeltemperatur på mellan 1 grad och 3,5 grader till nästa sekelskifte. Jordens temperaturförändringar som blir en följd av temperaturförändringarna i atmosfären kommer att innebära klimatförändringar.
Sannolikt förändras fördelningen av nederbörden. Risken för torka ökar i subtropiska områden där det redan idag råder vattenbrist. Även norra halvklotet skulle sannolikt drabbas av torka, d v s de områden som är viktigast från livsmedelsförsörjningssynpunkt. Havets nivå väntas stiga med mellan 20-80 cm under nästa sekel. Detta kommer att leda till katastrofala följder för lågt liggande ö-länder. Vidare kommer stora landytor i t.ex. Nederländerna och Bangladesh att läggas under vatten. Enligt svenska instanser som Klimatdelegationen och Naturvårdsverket skulle en global uppvärmning också kunna leda till förändringar av cirkulationen i världshaven och en dramatisk avkylning och i ett längre perspektiv en möjlig nedisning av norra Europa. De möjliga effekterna av växthuseffekten är många, bara en bråkdel beskrivs här.
Behov av samordning
För politiska beslutsfattare gäller det nu att förstå allvaret i situationen och agera därefter. Det räcker definitivt inte med en klimatkonvention och att sätta upp mål. Riksdagens klimatpolitiska beslut 1993 är klart otillräckligt. Att stabilisera koldioxidutsläppen till år 2000 för att därefter få en minskning till stånd utan att ange medel för att nå dessa mål och i vilken takt och styrka minskningen ska gå till är ofullständigt. En närmare analys av vad samarbete kring Östersjön kan leda till i denna fråga saknas också. Ett tydligt handlingsprogram som omfattar alla de sektorer som kan komma att beröras av kampen mot klockan som klimatfrågan är, bör utarbetas. Det handlar då om såväl nationella frågeställningar som regionala och globala. Det är hög tid att denna fråga flyttas mycket högt upp på den politiska dagordningen såväl i Sverige som internationellt.
Ett nytt klimatpolitiskt handlingsprogam som ger en övergripande syn på denna framtidsfråga måste innehålla följande områden:
Utfasning av fossilbränslen i energiproduktionen
Just nu pågår partiöverläggningar om energipolitiken. Det är väsentligt att de leder fram till förslag och beslut som långsiktigt fasar ut såväl kol som olja ur det svenska energiproduktionssystemet. Att introducera storskalig användning av naturgas måste också motverkas. Uppbyggnaden av ett energisystem som baseras på förnybara bränslen måste vara den enda rimliga vägen att gå.
Energifrågorna ska också ses i såväl regionalt som globalt sammanhang. Den svenska strävan måste vara att bidra till regionala energipolitiska lösningar som underlättar utfasningen av fossilbränslen. Globalt måste man finna lösningar för de länder som idag är starkt beroende av export av fossilbränslen och givetvis måste ansträngningarna öka för att USA som står för 25 % av koldioxidutsläppen minskar sina utsläpp.
Utfasning av fossilbränslen i transportsektorn
Tydliga beslut med lagstiftning måste till för att klargöra för bilindustrin att man måste finna andra drivmedel än fossilbränsle. Inom några år måste bilindustrin redovisa hur bidraget till växthuseffekten genom koldioxidutsläpp från nyproducerade bilar skall upphöra. Transportsystemen måste utformas så att utsläppen från denna sektor drastiskt minskar. Också detta måste ses i ett globalt perspektiv och de internationella handelsöverenskommelserna av typ GATT m m bör kompletteras med avtal gällande att få hejd och stopp på koldioxidutsläppen inom transportsektorn.
Begränsning av metanavgång
Växthusgasen metan är fyra gånger så stark som den mer allmänt fruktade koldioxiden. Det är framför allt ett globalt problem som har sina källor i bland annat alla de sumpområden som finns, t ex risfälten i Kina. Nötboskap är ett annat stort problem; de stora boskapshjordarna i t ex Sydamerika är stora avgivare av metan. Också i Sverige finns det problem med metanavgång även om de är relativt sett mindre än i många andra länder. I ett globalt sammanhang utgör de dock en del av problemet och måste beaktas i ett nationellt handlingsprogram. Det är komplicerat att hitta lösningar på dessa utsläpp, vilket är en desto större anledning att fokusera på problemet.
Åtgärder för att öka kolbindningen
Med mer varsamma metoder vid brukandet av jorden så kan den organiska substansen tillåtas öka och på så sätt binda kolet igen genom växternas fotosyntes. Idag finns exempel på ekologiska odlingssystem som ökar jordens mullhalt. Bl a visar ett tioårigt storskaligt försök med plöjningsfri odling, där gröngödsling och spannmål varvats, att kolhalten i matjorden ökat med 3 000 kg C per hektar och år i jämförelse med ett konventionellt odlingssystem där plöjning tillämpas och handelsgödsel tillförts under samma period.
Skulle detta system tillämpas på hela Sveriges åkerareal, ca 2,8 miljoner hektar, skulle mer än hälften av utsläppen av koldioxid från förbränningen av fossila bränslen årligen kunna bindas i jordens organiska substans och dessutom binda ca 300 kg kväve per hektar. Lösningen för att ge spannmålen kväve när de bäst behöver det har varit att tillföra humanurin. För att detta ska kunna bli ett realistiskt alternativ i större skala måste samverkan mellan stad och land vara stark.
Återvinning och lagring av koldioxid
På senare tid har tankar vuxit fram om återvinning och inte minst lagring av koldioxid under jord och under hav. Kortsiktigt kan det vara nödvändigt att utveckla system för detta för att på så sätt under det kommande århundradet också på detta sätt hejda koldioxidtillväxten i atmosfären. Särskilda forskningsinsatser och utvecklingsprogram för detta bör därför initieras.
Som framgår av ovanstående är det nu nödvändigt att ta sig an klimat- frågan i ett brett perspektiv. Ett nationellt handlingsprogram som omfattar de sektorer som berörs av denna fråga bör snarast utarbetas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett brett nationellt klimatpolitiskt handlingsprogram.
Stockholm den 30 september 1996
Dan Ericsson (kd)
Ulf Björklund (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Mats Odell (kd) Michael Stjernström (kd)
Gotab Stockholm, 1996