Idag har vi en otydlig lagstiftning som inte tillräckligt tydligt definierar begreppen kring sopor och hantering av dem. I en tid när vi strävar efter att öka källsortering, återvinning och öka andelen material som går i kretslopp är det av grundläggande betydelse att lagstiftningen ger stöd, vägledning och uppmuntran till nya initiativ som driver utvecklingen framåt. Så är det inte idag.
Det är idag inte definierat vem som äger soporna och vid vilka gränssnitt ägandebyte sker. Det är nödvändigt att få klara spelregler när det gäller vad som är konsumentansvar, kommunernas ansvar och fabrikanternas ansvar avseende vår sophantering.
Som konsument har du inte tillåtelse enligt renhållningslagen att själv ta hand om eller deponera dina sopor. Du anmodas att lämna dem vid tomtgränsen för kvittblivning. Vem man lämnar sina sopor för kvittblivning till talar inte lagen om. Ägandeförhållandet av sopor och hur länge man har ansvar för dem är här mycket oklart. Om man t ex lämnar en soffa i en container utställd av renhållningsverket och någon annan tar den kan det betraktas som så kallad ockupation. Soffan är inte kommunens egendom förrän den når soptippen.
Lagen om producentansvar avseende materialåtervinning är i många stycken bra, men komplicerar i detta fall förfarandet. I detta gränsland när en vara byter ägare är det viktigt att reda ut vilka handlingar som är att betrakta som en överlåtelse till någon annan.
Eftersom sopor är en råvara i många återvinningsprojekt bör det vara helt klarlagt om man äger sin råvara eller inte. När en medborgares sopor blir till en tillgång för olika alternativa företag är det viktigt att reda ut dessa förhållanden.
I Agenda 21:s tidevarv är det viktigt att man har ett samlat lagligt dokument runt hanteringen av våra sopor. Troligen är de flesta konsumenter intresserade av att bli befriade från ägandet redan vid det nuvarande kvittblivningsstadiet. Samtidigt är det väsentligt att klargöra vilka rättigheter ett återvinningsföretag har. Ska konsumenten/sopproducenten ha möjlighet att välja till vem soporna ska lämnas och till vad de ska användas?
Om man kan handla med sopor - vilket man inte kan så länge inte ägandeförhållandet är klarlagt - blir frågor om sophantering och återvinning mer marknadsorienterade. Detta kan leda till en kraftfull minskning av den mängd sopor som deponeras. Förmodligen kan 95 % återvinnas i någon form eller förädlas. Det finns en stor potential till nya arbetstillfällen och minskning av behovet av nya råvaror.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en tydlig lagstiftning som underlättar en miljöriktig sophantering och återvinning av sopor.
Stockholm den 30 september 1996
Dan Ericsson (kd) Göran Hägglund (kd)