Det finns alla skäl att förmoda att teknik för miljöskydd och miljöanpassade produkter kommer att ha en växande internationell marknad redan inom den närmaste framtiden. Svensk industri har en kompetens och inriktning som ligger väl till för att utveckla produkter för denna marknad. Svensk produktutveckling på området gynnar självfallet också miljöarbetet inom landet. Samverkan mellan högskola och näringsliv är särskilt angelägen i ett läge med sviktande ekonomi, hög arbetslöshet och en hårdnande konkurrens på den internationella marknaden.
Regeringen har planerat att starta ett tekniskt forskningsinstitut i Göteborg. Vi föreslår att ett institut med liknande konstruktion inrättas med inriktning på forskning och utveckling av miljöanpassad teknik och teknik inom miljöskyddsområdet och naturvårdsområdet. Ett sådant miljöteknikinstitut skall bildas i samverkan mellan Kungliga tekniska högskolan, Försvarets forskningsanstalt, Statens naturvårdsverk och ett eller flera universitet. Verksamhetens samordning med företagens intressen skall ske genom medverkan av NUTEK och företag eller branschorganisationer. FRN föreslås få ansvaret för ledning av planeringsarbetet som skall ske i samarbete mellan deltagande parter. Den organisatoriska strukturen skall i relevanta delar utformas som VTT i Finland, dvs. med laboratorie- och verkstadsresurser disponibla för institutet. Möjligheterna att samordna denna del med existerande laboratorier vid KTH eller någon universitetsinstitution skall om möjligt utnyttjas. Med hänsyn till närheten till olika institutioner och aktuella företag föreslås att institutet förläggs till Stockholm. (Alternativa placeringar kan övervägas, flera goda alternativ finns.)
Det miljötekniska institutet skall utöver forskning och utveckling av miljöanpassad teknik också fungera som referensorgan för övriga utvecklingsinstitut och produktutvecklande företag. I kraft av sin kompetens kan institutet ha en rådgivande funktion vid extern produktutveckling så att man på ett tidigt stadium i utvecklingsarbetet kan upptäcka miljömässiga nackdelar med en produkt och välja alternativ som är bättre miljöanpassade. Genom att miljöanpassade produkter kommer att ha ett konkurrensförsteg så bör detta vid sidan av de positiva effekterna på miljön också generera konkurrensfördelar för svensk industri.
Institutet skall ha en liten, stationär personalgrupp för administration och drift av laboratorier och verkstäder. Där skall också finnas en liten, fast stab av forskare med hög kompetens på kärnområdena miljöskydd, naturvård och miljöteknik. Arbetet drivs sedan i projektform med rörlig personal från deltagande forskningsinstitutioner och företag.
Verksamheten finansieras genom medel
a) från staten via enskilt anslag i statsbudgeten direkt till institutet,
b) från forskningsråd, stiftelser och fonder genom anslag efter ansökan från institutet,
c) från deltagande företag genom kostnadsersättning till institutet.
Finansieringen under uppbyggnadsarbetet bör ske under samma finansiella förutsättningar som de som gäller för startandet av tekniskt centrum i Göteborg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbyggnad av ett miljötekniskt centrum.
Stockholm den 7 oktober 1996
Gunnar Goude (mp)
Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp) Annika Nordgren (mp) Roy Ottosson (mp)
Gotab, Stockholm 1996