I Blekinge finns en av landets största ålodlingar. Den drivs i ett recirkulerande vattensystem på ett miljövänligt sätt. Avfallet utnyttjas som gödselmedel i jordbruket.
Ifrågavarande verksamhet har byggts upp efter hand och utvecklats på ett bra sätt. Den kräver en kontinuerlig tillsyn och måste bedrivas med mycket stor noggrannhet avseende bl.a. vattenmiljön.
Eftersom det inte finns någon större erfarenhet eller någon forskning när det gäller denna typ av verksamhet ikläder sig nystartande företag stora risker. Denna osäkra företagsmiljö kan medföra höga initialkostnader. Det betyder att nysatsningar inom detta område hämmas i hög grad. Den efterfrågan, som finns på exportmarknaden, utnyttjas inte på ett optimalt sätt. Det är ju samhällsekonomiskt oklokt att exportera ålyngel, vilket sker i stor skala, i stället för färdig konsumtionsål.
Vattenbruk i denna form kan bli en tillväxtfrämjande faktor på den svenska landsbygden och ett alldeles utmärkt komplement till befintliga jord- bruksföretag. Det är emellertid rimligt att staten tar sig an uppgiften att satsa på ett forskningsprojekt avseende recirkulerande vattensystem för att på detta sätt förbättra förutsättningarna för nya investeringar och volymökningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett forskningsprojekt avseende recirkulerande vattensystem.
Stockholm den 3 oktober 1996
Karl-Gösta Svenson (m) Göte Jonsson (m)