Under senare år har mycket diskuterats om vikten och behovet av större forsknings- och utvecklingsinsatser inom skogsnäringen. Ett betydande antal motioner har i riksdagen väckts i dessa frågor. Bakgrunden är välkänd. Skogsnäringen spelar en avgörande roll för landets ekonomi och sysselsättning.
Näringen har hittills satsat en förhållandevis liten andel av sin omsättning på FoU-arbete. Detta gäller främst sågverks- och snickeribranscherna. Kritiska synpunkter har framförts på avvägningen mellan jordbruks- och skogsbruksforskningen inom Lantbruksuniversitetet. Kritiken menar att det skogliga FoU-arbetet behandlas styvmoderligt samtidigt som man efterlyser en dialog med branschen.
Flera röster har under de senare åren markerat behovet av skogsforskning med större tyngdpunkt på södra Sverige där en allt större andel av virkesproduktion och skogsbruksvärdet utvecklas och återfinns. Näringen har självfallet ett eget ansvar för sitt forsknings- och utvecklingsarbete. Ju mer detta är kopplat till direkta kommersiella tillämpningar desto tydligare är detta ansvar.
För grundläggande forsknings- och utvecklingsarbete har dock staten ett särskilt ansvar. Detta både kan och bör ske i en nära samverkan och dialog med skogsnäringen med dess olika grenar.
Staten bör enligt vår mening markera betydelsen av FoU-arbetet genom att via ett antal statliga organ och myndigheter göra ett antal satsningar i samverkan med branschens aktörer. Vi förutsätter då medverkan från den högre utbildningens sida.
Runt om i landet finns intressanta idéer och projekt väl värda uppmärksamhet. I Växjö-regionen, som alltmer har kommit att utvecklas som en viktig del i ett skogligt nätverk för södra Sverige, finns ett antal projekt med betydande framtida potential exempelvis inom bioenergiområdet (Växjö Energi AB), träbyggnadsteknik-flervåningshus i trä (Södra Skogsägarna- Skanska) samt miljöanpassad skogsproduktion/skötsel (SLU Alnarp/Asa).
Ganska naturligt är Högskolan i Växjö engagerad, direkt eller indirekt, i flera delprojekt. Att dra nytta av "korsbefruktningseffekten" från andra ämnen och traditioner är en väsentlig komponent i detta arbete.
Denna typ av projekt har en omfattning och karaktär som närmast förutsätter statlig medverkan i någon form.
Mot bakgrund av det vi kortfattat anfört tycker vi det finns starka skäl för en tydligare markerad satsning på skogligt FoU-arbete. De projekt som ovan nämnts bör rimligtvis ha goda förutsättningar att återfinnas i önskvärda framtidssatsningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av statliga satsningar på FoU-arbetet inom skogsnäringen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Anders G Högmark (m) Jan-Olof Franzén (m)