629 586 djur användes 1994 i olika djurförsök. 1985 var motsvarande siffra 518 832, enligt Centrala djurförsöksnämndens statistik. Detta visar tyvärr med all önskvärd tydlighet att alla politiska uttalanden under senare år om att antalet djurförsök bör minska, inte haft någon effekt.
Riksdagen har under en lång följd av år uttalat att antalet djurförsök skall minska. Trots detta har inte särskilt mycket hänt i verkligheten. Riksdagen måste nu sätta kraft bakom orden och kräva att regeringen tar dessa uppmaningar på allvar.
Det finns också anledning att ifrågasätta centrala försöksdjursnämndens verksamhet.
Avvecklingsplan för djurförsöken
Konkreta och mätbara mål måste nu sättas upp för att nå resultatet om en kraftig minskning av antalet djurförsök. En avvecklingsplan för djurförsöken måste upprättas där målet bör sättas till att antalet djurförsök och antalet djur som används vid dessa försök skall minska med minst 75 % under en 10-årsperiod.
För att uppnå målet måste avvecklingsplanen vara konkret och innehålla bl.a. följande åtgärder:
Statliga forskningsorgan som Medicinska forskningsrådet och Naturvetenskapliga forskningsrådet måste ges i uppdrag att prioritera forskning som inte medför djurförsök och projekt där alternativa forsknings- eller testmetoder utvärderas och utvecklas.
Statliga myndigheter som själva utför djurförsök eller ställer krav som innebär att djurförsök används skall upprätta en avvecklingsplan inom sitt myndighetsområde. Detta gäller t.ex. Läkemedelsverket, Naturvårds- verket, Arbetarskyddsstyrelsen, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Smitt- skyddsinstitutet, Statens veterinärmedicinska anstalt m.fl.
En oberoende utvärdering av djurförsökens verkliga betydelse som modell för att behandla olika sjukdomar och som testmetod för kemikalier, bekämpningsmedel, kosmetika, läkemedel osv. måste genomföras.
Resultat som uppnås när det gäller alternativa metoder måste ges bättre spridning så att de kan tillämpas på andra institutioner.
För att riksdagen regelbundet skall kunna följa utvecklingen på området bör regeringen en gång per år redovisa vilka åtgärder som vidtagits och hur långt på vägen mot uppfyllandet av den ovan angivna målsättningen man nått.
Utvärdera Centrala försöksdjursnämnden
Centrala försöksdjursnämnden (CFN) inrättades 1978 för att verkställa riksdagens beslut om att begränsa djurförsök i Sverige. En av nämndens viktigaste uppgifter är att stödja forskning och utveckling av alternativa metoder till djurförsök. Samtidigt inrättades på lokal nivå de djurförsöksetiska nämnderna för att pröva ansökningar om att få utföra djurförsök.
Trots att denna organisation funnits i snart tjugo år kan man ur statistiken inte utläsa att verksamheten haft avsett resultat - nämligen att minska antalet djurförsök i vårt land.
CFN har från olika håll kritiserats för att vara alltför passiv i förhållande till sin uppgift. Nämnden har haft en styrelsesammansättning som försvårat ett enhetligt agerande, med ett antal representanter för olika djurförsöksintressen.
När det gäller huvuduppgiften att stödja forskning och utveckling av alternativa metoder till djurförsök, har nämnden fördelat, i vissa fall i samarbete med läkemedelsindustrin, närmare 40 milj. kr. Flera utvärderingar, dels av projektens vetenskapliga kvalitet, dels om forskningen lett till försöksdjursbesparing, har gjorts under senare år. Något närmare studium av verklig begränsning av användandet av försöksdjur har dock inte skett.
Det räcker inte att vara en förvaltande myndighet utan konkreta åtgärder måste vidtas och följas upp, som verkligen leder till de förändringar som lagstiftaren uttalat sig för. Detta kräver ett målmedvetet arbete i alla led där djurförsök förekommer och ställer krav på kontinuerlig utvärdering och analys av resultaten. CFN har inte i tillräcklig grad tillämpat ett sådant arbetssätt.
En oberoende utvärdering av CFN:s hittillsvarande verksamhet och arbetssätt bör därför genomföras. Utvärderingen bör också resultera i förslag till förändringar i CFN:s organisation och verksamhet i syfte att CFN bättre skall leva upp till riksdagens uttalade mål om minskning av antalet djurförsök.
Uppföljning av de djurförsöksetiska nämndernas beslut
De djurförsöksetiska nämnderna har till uppgift att bedöma djurförsöken ur etisk synpunkt.
I föreskrifterna för hur nämnderna skall arbeta står bl.a. att djurförsök inte skall accepteras om alternativ finns.
Det uttrycks på följande sätt i djurskyddsförordningen 49 § andra stycket:
- Nämnden skall avstyrka att djur används för vetenskapliga ändamål om det inte kan anses angeläget från allmän synpunkt. - - Nämnden skall också avstyrka sådan användning av djur om det är möjligt att få likvärdig kunskap genom andra metoder. - Sverige har också undertecknat en europeisk överenskommelse på djurförsöksområdet. Den heter Europeisk konvention om skydd för ryggradsdjur som används för försöks- och annat vetenskapligt ändamål. Där stadgas i artikel 6, punkt 1:
- Ett djurförsök får inte utföras för något av de ändamål som avses i artikel 2 om annan metod som är tillfredsställande från vetenskaplig synpunkt, och inte innebär användning av djur, finns att tillgå. - Trots dessa stadganden är det tyvärr vanligt att de djurförsöksetiska nämnderna tillåter djurförsök trots att alternativ finns.
Exempel på detta är produktion av monoklona antikroppar. Sådana antikroppar kan framställas genom djurförsök som kan innebära stort lidande för djuren. Dock finns det alternativ utan djuranvändning, nämligen genom framställning i olika typer av cellodling.
Ett skäl till att nämnderna godkänner djurförsök trots att alternativ finns kan bero på att den sökande hävdar att det är för dyrt att använda alternativa metoder. I nämndernas föreskrifter finns dock inga undantag för att använda djurförsök om det finns alternativ. Ett annat skäl kan vara att nämnden inte känner till att det finns alternativa metoder utan användande av djur.
Det är djupt otillfredsställande att tillstånd till djurförsök ges trots att alternativa metoder finns.
Det är därför nödvändigt att göra en utvärdering om huruvida de djurförsöksetiska nämnderna verkligen följer föreskrifterna på detta område.
De djurförsöksetiska nämnderna har också möjlighet att föreslå modifieringar av ansökningar för att kunna tillstyrka dem. Det kan röra sig om avlivningsmetoder, val av smärtstillande medel, behandling vid uppvaknande osv. Denna typ av modifieringar innebär att större hänsynstagande ska tas till djurens situation under eller efter experimentet än vad som angetts i ansökan.
Dock är de djurförsöksetiska nämnderna bara rådgivande i dessa fall, men det förutsätts att rådet skall följas.
Ett problem i sammanhanget är att ingen regelbunden uppföljning sker av huruvida nämndens råd följs av försöksledaren. Detta gäller både avslagna experiment och det stora antal ansökningar som godkänns med någon form av förbehåll. En undersökning som genomfördes av Göteborgs miljö- och hälsoskyddsnämnd i mitten av 80-talet, avslöjade brister i över hälften av fallen gentemot gällande lagstiftning.
Det är angeläget att regeringen tar initiativ till en utvärdering av huruvida de modifieringar och rekommendationer som de djurförsöksetiska nämnderna fattar beslut om efterlevs. På grundval av en sådan utvärdering kan beslut fattas om vilka åtgärder som skulle behöva vidtas för att säkerställa djurens rättsskydd.
Ändringar av djurskyddslagen
I några uppmärksammade fall i slutet av 80-talet ingrep lokala miljö- och hälsoskyddsnämnder och förbjöd experiment som godkänts av en majoritet i den djurförsöks- etiska nämnden. Detta gjorde man med stöd av den dåvarande lydelsen i 2 § djurskyddslagen, som löd: "Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom."
Detta ledde till att den dåvarande regeringen föreslog riksdagen ett tillägg till den aktuella paragrafen med följande lydelse: "Djur som används för ändamål som avses i 19 § första stycket, ska inte anses vara utsatta för onödigt lidande eller sjukdom vid användningen om denna tillstyrkts av djurförsöksetisk nämnd." Riksdagen godkände sedermera regeringens förslag. Denna ändring innebar en klar försämring för försöksdjurens rättssäkerhet, 2 § djurskyddslagen bör därför snarast ändras till sin ursprungliga lydelse, genom att tillägget från 1990 tas bort.
En central paragraf i gällande djurskyddslag omfattar inte försöksdjur. Detta är en allvarlig brist som snarast bör rättas till. Alla djur bör omfattas av samma skydd. 4 § djurskyddslagen bör därför ändras på följande sätt:
Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse
4 §
Djur som föds upp eller hålls för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar eller för att användas i tävling skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
Djur skall hållas och skötas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en avvecklingsplan för djurförsök, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om årlig redovisning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om en oberoende utvärdering av Centrala djurförsöksnämnden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av de djurförsöksetiska nämndernas beslut och rekommendationer,
5. att riksdagen beslutar om ändring av 2 och 4 §§ djurskyddslagen på det sätt som redovisats i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Elving Andersson (c) Ingbritt Irhammar (c)
Gotab, Stockholm 1996