Med "functional food" menas livsmedel som i ett eller annat avseende har en specifik och dokumenterad fysiologisk effekt, t ex margarin som sänker kolesterolhalten, ägg som ger fertilitet, fiberrikt bröd eller filmjölk med nyttig bakterieflora. Livsmedlen ska förebygga sjukdom, inte i första hand bota sjukdomar. Enligt Läkemedelsverket och Livsmedelsverket finns inte begreppet. Om producenten påstår att hans vara lindrar, botar eller förebygger sjukdomar ska den säljas som läkemedel eller naturläkemedel, och då krävs att den prövas, godkänns och registreras hos Läkemedelsverket. Att få en vara klassad som naturläkemedel är svårt, endast 14 produkter anses idag uppfylla de hårt ställda kraven.
I Japan är "functional food"-begreppet etablerat som en blandning av livsmedel, kosttillskott och läkemedel och styrs av en särskild lagstiftning som reglerar marknaden för dessa produkter. Att det saknas svenska regler för denna typ av livsmedel är otillfredställande ur konsumentsynpunkt, varorna har hamnat i en gråzon mellan livsmedelslagstiftningen och läkemedelslagstiftningen. Därför anser vi att lagstiftningen bör preciseras på detta område och sambandet mellan "functional food" och hälsa klarläggas. Svenska regler för försäljning och märkning måste utarbetas och läggas fast.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning kring s.k. functional food.
Stockholm den 7 oktober 1996
Yvonne Ruwaida (mp)