Riksdagen beslöt 1978 att inrätta Centrala försöksdjursnämnden och djurförsöksetiska nämnder i syfte att begränsa och kontrollera djurförsöken. Alternativa metoder till djurförsök har utvecklats inom en rad områden sedan dess. Vissa har tagits i bruk, andra har inte tagits i bruk därför att de inte utvärderats tillräckligt eller för att dess potential inte utretts. Djurförsöken i Sverige genomgår djurförsöksetisk prövning sedan 1979. Någon regelrätt genomgång av djurförsöksverksamheten under 80-talet fram till i dag för att analysera tendenser och bedöma förändringar i försöksdjursanvändningen, som kan ligga till grund för vidare åtgärder i syfte att uppfylla riksdagens uttalade mål, har bara gjorts i liten omfattning. Centrala försöksdjursnämnden för statistik över försöksdjursanvändningen och har kunnat identifiera vissa förändringar, t ex att användning av vissa djurslag (hund, katt, apor) har minskat, medan andra har ökat (råttor, möss). Det går också att knyta dessa förändringar till den utveckling som skett inom olika områden, t ex används inte levande apor för poliovaccinframställning i Sverige. Centrala försöksdjursnämnden har genomfört två utvärderingar av de forskningsprojekt med alternativa metoder till djurförsök som erhållit anslag, och dragit vissa slutsatser om utvecklingen, men utvärderingarna har inte varit så långtgående att den verkliga försöksdjursbesparingen kunnat fastställas.
Ett problem med arbetet i Sverige för att begränsa djurförsöken är att ambitionsnivån inte varit tillräckligt hög. Därför har till exempel ingen handlingsplan utarbetats av Centrala försöksdjursnämnden, även om nämnden liksom andra myndigheter är skyldig att utvärdera sin egen verksamhet sedan några år tillbaka. Erfarenheten av arbetet under de år som gått sedan riksdagen beslöt att införa en ny djurförsökspolitik, är att djurförsöken försiggår i ganska orubbat bo, även om förbättringar har skett i ett antal avseenden; vissa experimenttyper har försvunnit, och förhållandena för försöksdjuren på institutionerna har också genomgått förändringar till det bättre. Men något samlat grepp för att bedriva en aktiv politik i syfte att begränsa djurförsöksverksamheten har inte tagits. Många av förändringarna mot det bättre har visserligen varit inspirerade av djurförsöksdebatten, men har skett inom områden eller varit av sådan karaktär att inga vitala djurför- söksintressen hotats. Eller så har förändringarna varit en effekt av ändrade forsknings- eller testprioriteringar; alltså inte av åtgärder från den ansvariga myndigheten eller de djurförsöksetiska nämnderna utifrån vilken djurförsöks- verksamhet som kan accepteras från etisk synpunkt. Det var dock riksdagens mening att större förändringar av djurförsöksverksamheten borde åtstadkommas, eftersom djurförsöken identifierades som ett etiskt problem i 1978 års riksdagsbeslut.
En uppstramning behöver ske och en handlingsplan utarbetas för hur djurförsöken inom olika verksamheter ska kunna begränsas. Djurförsök som innebär lidande för djuren bör prioriteras. Uppföljning av projekt som får anslag för att metoder ska kunna utvecklas som kan ersätta djurförsök, måste följas upp mycket bättre än idag, och åtgärder vidtas för att de ska tas i bruk. Alla statliga forskningsråd som fördelar medel till forskning där djurförsök kan förekomma, bör få i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtas för att uppfylla målet att begränsa djurförsöken. Djurförsök i högskoleundervisning är av särskild betydelse, eftersom studenterna formar sina attityder inför sitt kommande yrkesliv. Därför är det viktigt att verka för att djurförsöks- användningen minimeras, och att alternativa metoder görs tillgängliga i undervisningen för alla studenter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en handlingsplan för hur djurförsöken skall minska upprättas av berörda organ.
Stockholm den 2 oktober 1996
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Gudrun Lindvall (mp) Siw Persson (fp)