Varje år används ca 40 000-50 000 djur i tester av kosmetikaprodukter eller -råvaror. Siffan är något osäker, då flera EU-länder - trots krav i EU:s djurförsöksdirektiv - inte för någon detaljerad statistik.
Djuranvändningen har dock minskat de senaste åren, dels på grund av påtryckningar från konsumenterna, dels på grund av en ökad tillgänglighet till alternativa testmetoder. Det är ett resultat av företagssatsningar efter konsumentpåtryckningar samt nationella satsningar och initiativ inom EU, som gjorts som eftergift till omfattande opinionsyttringar under hela 1980- talet mot dessa djurtester.
1993 beslöt EU att förbjuda försäljningen av kosmetika och hygienproduk- ter som testats på djur, eller vars ingredienser testats på djur, fr om den 1 januari 1998. Förbudet ska dock endast träda i kraft om det finns internationellt accepterade alternativa testmetoder till djurtesterna. En lägesbedömning ska göras vid årsskiftet 1996/97. Förbudet kan komma att skjutas upp på obestämd tid.
Inga kosmetikatester på djur utförs i Sverige, främst eftersom produktionen av dessa produkter är ganska liten. Ca 75-80% av produkterna importeras. De svenska företag som väljer att djurtesta produkter låter utföra testerna vid utländska testlaboratorier.
Riksdagen har vid flera tillfällen uttalat att kosmetikatester på djur inte bör förekomma och uppmanat regeringen att inkomma med förslag om att förbjuda dessa tester. Ett svenskt förbud mot att testa kosmetika på djur kan anses verkningslöst, då inga tester förekommer inom landet, men ett sådant förbud är ändå viktigt för att markera att Sverige anser att djurtester för denna typ av produkter inte står i överensstämmelse med en god etik.
Detta förbud bör träda i kraft senast den 1 januari 1998. Dåvarande socialminister Ingela Thalén har i riksdagen den 9/5 -94 utlovat ett sådant förbud. Något förslag har ännu inte presenterats.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förbud mot djurtestning av kosmetika och hygienprodukter och i produkterna ingående råvaror i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Siw Persson (fp) Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Marie Wilén (c)