Inledning
Livsmedelskvalitet är ett vitt begrepp, som täcker in både subjektiva och mer objektivt mätbara egenskaper. Livsmedlens säkerhet, färskhet, näringsvärde, smak och tillgänglighet är några av de egenskaper som brukar nämnas, när kvalitet diskuteras. Livsmedelskvaliteten regleras delvis genom livsmedelslagstiftningen. Många av de faktorer som reglerar livsmedlens kvalitet är inte lagreglerade och bör inte vara det heller. De bör istället utvecklas i ett växelspel mellan konsumenter och producenter på marknaden där priser och olika slags information om produkterna, t.ex. märkning, är betydelsefulla styrande instrument.
Märkning
En utförlig och korrekt märkning är av stor vikt för att konsumenterna ska kunna fatta välgrundade beslut vid sina inköp och väga pris mot kvalitet. Centerpartiet har länge drivit frågan om ursprungsmärkning av livsmedel. Det är nu glädjande att även regeringen har beslutat sig för att driva denna fråga inom EU. Ursprungsmärkningen bör avse råvarans ursprung, inte den förädlade produktens ursprung. En annan viktig märkningsfråga berör livsmedel som innehåller genetiskt modifierade substanser. En generell märkning av sådana produkter är nödvändig för att konsumenterna ska kunna erhålla den information som krävs för att göra ett rationellt val. Detta bör ges regeringen tillkänna.
"Functional foods"
Med s.k. functional foods menas livsmedel som är avsedda att förtäras som en del av den dagliga kosten men som i ett eller annat avseende har en specifik och dokumenterad fysiologisk effekt. Livsmedlen ska innehålla substanser, ämnen eller bakteriekulturer som är bra för vår hälsa. Livsmedlen ska förebygga sjukdom och/eller förskjuta åldrande, inte i första hand bota sjukdomar. Några exempel på existerande produkter är energidrycker eller isotona drycker för idrottsutövare, filmjölksprodukter med specifika egenskaper på tarmflora och tarmfunktioner samt bröd och frukostflingor med speciella fiberfraktioner. Framtida produkter kan komma att ha betydligt mer specifika och sofistikerade egenskaper och effekter.
I vissa länder, speciellt USA och Japan, satsas det mycket på forskning om denna typ av livsmedel. I Japan finns särskild lagstiftning som reglerar marknaden för dessa produkter. Ett hundratal företag världen över uppges bedriva utveckling inom området.
Det finns idag ingen svensk definition för dessa livsmedel. Den amerikanska definitionen lyder: "Ett livsmedel om vilket man gör ett veten- skapligt dokumenterat och av myndigheterna godkänt påstående." Functional foods är alltså med denna definition inte det samma som hälsokost eller hälsosam mat i största allmänhet. Nyttigheten måste vara vetenskapligt belagd.
För närvarande finns det inga svenska regler som reglerar denna typ av livsmedel. Detta är mycket otillfredställande ur konsumentsynpunkt. Marknadsföringen av livsmedel med föregivet hälsobringande effekter är i Sverige hårt reglerad och bör så vara. Syftet med denna reglering är att skydda konsumenterna från illa underbyggda påståenden om den ena eller andra produktens undergörande verkan. Functional foods befinner sig i en oreglerad gråzon mellan livsmedelslagstiftningen och läkemedelslagstif- ningen. Därför anser vi att lagstiftningen bör preciseras på detta område. Functional foods som uppfyller högt ställda vetenskapliga krav bör få säljas i livsmedelsbutiker då tillgänglighet till dessa livsmedel kan befrämja folkhälsan. Kraven på dessa livsmedel i förhållande till läkemedel måste preciseras och sambandet mellan functional food och hälsa klarläggas. Svenska regler för försäljning och märkning måste utarbetas och läggas fast. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Bestrålade livsmedel
I Sverige är det förbjudet att bestråla livsmedel. I budgetpropositionen gör regeringen bedömningen att bestrålning och import av bestrålade kryddor bör kunna tillåtas under förutsättning att kryddorna inte kan behandlas med upphettning och det således inte finns någon alternativ behandlingsmetod. Det vore enligt vår mening olyckligt om denna behandlingsmetod införs i Sverige med tanke på konsumenternas berättigade rädsla för livsmedel som är behandlade på detta sätt. Det finns även en risk för att en uppluckring av det svenska förbudet mot bestrålning öppnar för att ytterligare produkter tillåts att bli behandlade med bestrålning. Tidigare utredningar har kommit fram till att det inte finns något behov av bestrålning av livsmedel i Sverige. Det finns enligt vår mening ingen anledning att nu ändra på den tidigare svenska inställningen i denna fråga. Riksdagen bör följaktligen avslå regeringens förslag vad gäller bestrålning av livsmedel.
Antibiotikafria livsmedel
Debatten om djurskydd, antibiotika, kadavermjöl och hormoner förs till stora delar av EU, inte minst sedan BSE- katastrofen uppdagades. I förhandlingarna inför EU- medlemskapet drev dåvarande regeringen kravet om fortsatt förbud mot antibiotika i djurfoder samt fortsatt förbud mot användning av kadavermjöl i foder. Resultatet blev att Sverige får fortsätta med våra strängare regler under en övergångsperiod till den 31 december 1998. Under tiden ska Sverige göra en vetenskaplig analys av användningen av antibiotika och kadavermjöl. Målet måste vara att Sverige behåller reglerna även efter övergångsperioden och att EU skärper upp sitt regelverk på området. Sverige bör vara pådrivande i denna process. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Salmonellakontrollen måste förbättras
Innan Sverige gick med i EU fördes en diskussion om livsmedelskvalitet, eftersom de europeiska reglerna vad avser livsmedel, djurfoder och uppfödning av djur många gånger är annorlunda jämfört med de svenska reglerna. När det gäller problemet med salmonellasmittade livsmedel har Sverige i princip varit förskonat från denna smitta. Tyvärr har andelen salmonellasmittade livsmedel ökat de senaste åren. Möjligheterna att utföra salmonellakontroller vid gränsen har minskat i och med medlemskapet i EU. Enligt vår mening bör Sverige återuppta livsmedelskontrollen vid våra gränser till dess åtgärder vidtagits inom EU för att komma tillrätta med salmonellaproblematiken. Sverige bör i EU driva frågan om att ett åtgärdsprogram ska utarbetas för att minska spridningen av salmonella. I detta åtgärdsprogram bör såväl skärpta regler för djurfoder och skärpta regler för livsmedelskontroll ingå. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om märkning av livsmedel,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning vad gäller s.k. functional food,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bestrålning av vissa livsmedel,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglerna för antibiotika och kadavermjöl,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll av importerade livsmedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärdsprogram för att minska spridningen av salmonella inom EU.
Stockholm den 1 oktober 1996
Lennart Brunander (c)
Kjell Ericsson (c) Lennart Daléus (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Roland Larsson (c)