Djur ska skyddas mot onödigt lidande, stadgar djurskyddslagens andra paragraf, men med ett undantag - försöksdjuren. Ett tillägg i den andra paragrafen säger att försöksdjuren inte ska anses vara utsatta för onödigt lidande om en djurförsöksetisk nämnd tillstyrkt försöket. Men inte nog med det: försöksdjuren kan också utsättas för hur svårt och långvarigt lidande som helst, helt inom lagens ram.
Så gott som alla djurförsök innebär ett utnyttjande av djuren, ett frihetsberövande i någon form och/eller fysiskt eller psykiskt lidande. Men det finns en stor spännvidd för vad djuren utsätts för - en del hålls nedsövda under hela försöket och behöver inte vakna upp därefter, andra dödas direkt för att man ska använda deras organ osv. Men det finns många försöksdjur som utsätts för påtaglig fysisk smärta och annat lidande (förgiftningar, svåra sjukdomstillstånd, totalförlamningar och fysiska ingrepp) eller svårt psykiskt lidande (grava stressituationer, höga ljud, sömnrubbningar, immobilisering, psykofarmaka osv).
Att det inte finns någon gräns för hur mycket lidande en forskare kan tillfoga ett djur beror bland annat på 53:e paragrafen i djurskydds- förordningen. Paragrafen är så skriven att egentligen allt kan vara tillåtet. Den säger visserligen att djur ska bedövas vid ingrepp, men den säger också att försöket kan utföras med begränsad smärtlindring, eller helt utan, om forskaren anser att smärtlindring eller bedövning skulle påverka försöket.
Många av de djur som utnyttjas i försök idag utsätts för fysisk eller psykisk smärta. Ingenting hindrar forskaren från att utsätta djuren för hur mycket svårt lidande som helst, om han anser att det är en möjlig väg att få fram den kunskap som efterfrågas. Den djurförsöksetiska nämnden ska bedöma om nyttan med försöket överväger djurens lidande. Dessvärre är det mycket sällan avstyrkanden sker med hänvisning till lidandet. Avstyrkanden är för övrigt inte vanliga av andra skäl.
Vi har exempel på att det som tillstyrkts i en djurförsöksetisk nämnd inte tillåts i en annan med mindre än att djuren hålls smärtfria. Så har skett med marsvin som utsatts för höga bullernivåer. I Stockholm tillåts försöket utan några begränsningar, i Göteborg tillät inte den djurförsöksetiska nämnden försöket om inte djuren hölls nedsövda. Det är inte heller ovanligt att smådjur mer sällan hålls smärtfria än större djur. Det gäller även för testverksamheten då råttor ibland utsätts för så svåra förgiftningar eller andra tillstånd att de dör av sina skador. Hundar i förgiftningstester brukar som regel inte behöva ingå i försöket längre än att vissa symptom uppstått. Det är glädjande att man avbryter försöket med hundarna, men varför får råttorna förgiftas till döds utan åtgärd?
En övre gräns för hur mycket lidande en djurindivid får utsättas för, oavsett ändamålet, behöver skrivas in i lagen för att på så sätt få en lagstiftning som förhindrar de värsta övergreppen. Om det fanns stöd i lagstiftningen mot obegränsat lidande vore det redan idag möjligt att smärtstilla eller avbryta lidandet för många försöksdjur utan att forskningsresultaten försämras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen gör en kartläggning av de plågsamma försöken som i dag utförs i Sverige för att kunna införa lagstiftning som förhindrar ett obegränsat lidande för försöksdjuren.
Stockholm den 2 oktober 1996
Maggi Mikaelsson (v)
Gudrun Lindvall (mp) Marie Wilén (c)