För första gången på 30 år har grisar exporterats från Skåne och Blekinge för att slaktas på slakteri i Tyskland. De öppnade gränserna sedan Sverige blev medlem i EU gör att sådan export underlättas. Transport av djur mellan EU-länder ska besiktigas av en av landet utsedd officiell veterinär, men någon ytterligare kontroll av transporten behöver inte ske, och kontroll vid ankomsten till mottagarlandet sker inte heller av den lokala tillsynsmyndigheten. Jordbruksverket har nyligen utfärdat transportföreskrifter som stadgar att de flesta djurslag inte ska transporteras mer än åtta timmar. Men om tid för vila ges kan den totala transporttiden bli mycket längre. För svin gäller att de kan transporteras i 24 timmar om de har tillgång till vatten under hela resan.
Svensk veterinärexpertis uttalade i samband med remissförfarandet att åtta timmar är absolut maximal transporttid. Transporterna borde ta mycket kortare tid för att inte djuren ska fara alltför illa.
Transport av levande djur i andra länder än Sverige, inte minst mellan EU- länder, men även till och från tredje land, är den djurskyddsfråga som rönt störst uppmärksamhet under 1990-talet. Eftersom det är väl dokumenterat att djurens förhållanden vid transport ofta är undermåliga, för att inte säga förfärliga, finns det anledning för Sverige att vara mycket uppmärksam på de transporter av levande djur till slakt som nu kommit igång. Lönsamheten är för närvarande dålig i grisuppfödningen och det kan löna sig för den enskilde lantbrukaren att sälja djuren till slakt utomlands.
Andra länder har inte heller samma slaktbestämmelser som Sverige. Regler för att skydda djuren vid slakt är inte lika långtgående, och inställningen till djuren i många europeiska länder är annorlunda än i Sverige. Djurskyddstankarna är dåligt utvecklade, särskilt i länder i södra Europa.
För att Sverige ska bibehålla sin trovärdighet ifråga om högt ställda krav på djurskydd i alla sammanhang, bör åtgärder vidtas för att bättre kunna kontrollera transporterna av levande djur. Ett samarbetsprojekt med andra EU-länder skulle kunna inledas för att följa de transporter som går från Sverige, eller från och till andra EU-länder, för att dokumentera vad som händer med djuren. Det borde kunna utformas på ett sådant sätt att det inte strider mot gällande föreskrifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att projektinriktade åtgärder bör vidtas av den ansvariga myndigheten för att dokumentera att djurskyddet inte åsidosätts vid transport av levande djur från Sverige till andra länder inom och utom EU.
Stockholm den 2 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp) Siw Persson (fp)