Bakgrund
Livsmedel av animaliskt ursprung får endast importeras över de orter där det finns en godkänd gränskontrollstation (se vidare SFS 1994:1717). I kommuner där livsmedel anmäls för "övergång till fri omsättning" ska den eller de kommunala nämnder som sköter hälsoskyddsuppgifter sköta om undersökning, provtagning och annan kontroll av livsmedlen. Livsmedelsverket föreskriver i vilken utsträckning det krävs.
Sedan Sverige gick med i EU har importkontrollen ändrats, utifrån EU:s principer om fri rörlighet för varor. Idag kontrolleras livsmedel från tredje land och det får enbart ske vid särskilda gränskontrollstationer. Dessa var 1994 ett 30-tal och är idag bara en tredjedel så många. Minskningen hänger samman med EU-kommissionens höga krav på lokaler, utrustning, arbetsrutiner och dygnet runt-beredskap.
Vid EU-kommissionens inspektion av samtliga svenska gränsstationer fann man att ingen av dem kunde godkännas i befintligt skick. Kommissionen anmärker både på stationernas lokalisering, utformning, utrustning och arbetsrutiner. Att uppfylla de höga kraven för uppbyggnad av gränskontrollstationer enligt EU:s direktiv ger enligt Kommunförbundet en extrakostnad om ca 25 miljoner kronor. Kommunerna har inte med nuvarande finansieringssystem någon möjlighet att få kostnadstäckning för detta. Ingen statlig konsekvensanalys har gjorts för de uppkomna kostnadsökningarna, som kan vara nog så märkbara för en mindre kommun som kanske redan har ekonomiska bekymmer.
I förhandlingarna med EU begärde Finland och Österrike övergångstid och/eller finansiella bidrag för upprättande av gränskontrollstationer, med de höga krav som EU ställer på dessa. Sverige begärde ingen övergångstid och inte heller finansiella bidrag, utöver vad EU-kommissionen även i normalfall kan betala ut för gränskontroll. Det har inneburit en avsevärd ekonomisk belastning för de berörda kommunerna.
Förslag - gör som i övriga EU
Samtliga EU-länder utom Sverige har statligt huvudmannaskap för gränskontrollen. Gränskontrollstationerna har i övriga EU-länder bekostats av olika intressenter, såväl myndigheter som enskilda företag.
Svenska kommunförbundet uppvaktade regeringen i december 1995 med förslaget att kontroll av animaliska livsmedel som importeras från tredje land framöver skall vara en uppgift för staten, analogt med vad som alltså sker i övriga EU. Kommunförbundets förslag har inte lett till någon åtgärd från regeringen. Regeringen anger att de avser att behandla ansvarsfördelningen i en kommande översyn av livsmedelskontrollen.
Vi ställer oss bakom Kommunförbundets förslag om att staten skall ha ansvaret för kontroll av animaliska livsmedel som importeras från tredje land.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett statligt ansvar för kontroll av animaliska livsmedel som importeras från tredje land.
Stockholm den 2 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp)
Thomas Julin (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Eva Goës (mp)
Gotab, Stockholm 1996