I mars 1995, för ett och ett halvt år sedan, ställde jag i riksdagen frågan till regeringen om gränsvärden för radon i dricksvatten. I interpellationsdebatten gav dåvarande jordbruksministern besked om att regeringen skulle ta ställning i frågan efter det att förslag från en särskild arbetsgrupp presenterats i juni (1995).
I januari 1996 ställdes på nytt frågan om när regeringen skulle fastställa gränsvärden för radon i dricksvatten. Svaret i frågedebatten blev denna gång att regeringen före utgången av mars månad skulle ta ställning till förslaget.
När jag för tredje gången i juni månad 1996 begär besked av regeringen om gränsvärden för radon i dricksvatten svarar jordbruksministern den 20 juni att regeringskansliet har målsättningen att beslut ska fattas inom kort.
Nu, i oktober 1996, meddelas från Jordbruksdepartementet att man anser det troligt att ett beslut kommer under hösten.
Om ärendet inte var av så allvarlig karaktär skulle man ju kunna beteckna detta som en tragikomisk fars. Vad sysslar regeringen med?
Uppenbarligen måste man nu skriva denna motion för att riksdagen för regeringen ska kunna påtala det orimliga med hanteringen av frågan om fastställande av gränsvärden för radon i dricksvatten.
De radongränsvärden för dricksvatten som föreslagits av Livsmedelsverket är:
100Bq/l vid allmänna vattenverk för bedömningen tjänligt med anmärkning,
500 Bq/l vid tappställen och för enskilda brunnar för bedömning tjänligt med anmärkning,
1 000 Bq/l bedöms som otjänligt.
För länge sedan klargjordes att de barn som idag andas in radonluft och dricker radonhaltigt vatten kan få betala ett fruktansvärt högt pris om tjugo eller trettio år. Det är alltså fråga om en allvarlig hälsofara. I detta läge långhalar regeringen denna fråga vilket gör att man med öppna ögon fortsätter att utsätta barn för allvarlig hälsofara. Detta är oacceptabelt och eftersom regeringen inte förmår att ta sitt ansvar måste riksdagen träda in.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omedelbart fastställa radongränsvärden för dricksvatten och därvid beakta de av Livsmedelsverket föreslagna värdena.
Stockholm den 1 oktober 1996
Dan Ericsson (kd)