Inledning
Yrkesfisket är av stor och avgörande betydelse för många svenska skärgårdsområden och vissa insjöar. Enligt gjorda beräkningar skapar varje yrkesfiskare sysselsättning åt cirka fem personer i andra och närliggande näringar som varv, verkstäder, redskapstillverkning, fiskberedning, handel, transporter och annan serviceverksamhet runt omkring fisket. Varje yrkesfiskare som tvingas avveckla sin verksamhet medverkar således till att även andra arbetstillfällen måste läggas ned.
En bofast skärgårdsbefolkning är även avgörande för att samhällsservicen ska kunna behållas under hela året och inte enbart under turistsäsongen. En minskad samhällsservice medför en accelererande avfolkning av glesbygder- na. Ofta kan enstaka familjers bosättning vara avgörande för om t.ex. skolan på en ort ska kunna hållas igång.
Förstärkningsutsättningar av fisk
För att bibehålla möjligheterna till ett lönsamt kustnära yrkesfiske, liksom ett yrkesfiske i sötvatten, har sedan många år tillbaka bedrivits förstärkningsutsättningar av fisk av olika slag. Detta har varit mycket effektivt, och väl utvecklad och beprövad teknik finns tillgänglig för att utföra detta. Bland de fiskslag som är aktuella för utsättning kan nämnas ål, laxartade fiskar och gös.
Det är av yttersta vikt för många skärgårdsområden och insjöar att denna väl fungerande verksamhet kan beredas möjlighet att utvecklas och fortsätta. Regeringen bör till riksdagen återkomma med förslag till åtgärdsprogram på detta område.
Det fleråriga utvecklingsprogrammet inom EU:s fiskepolitik
För närvarande pågår ett intensivt förhandlingsarbete inom EU vad gäller det fleråriga utvecklingsprogrammet för EU:s fiskeflottor. I detta ingår att fastställa sexåriga nedskärningsprogram, uppdelat på två perioder. EU-kom- missionen har i sitt förslag till utvecklingsprogram föreslagit att den svenska fiskeflottan ska minskas med upp till 40 procent under sexårsperioden. Motivet till detta är att EU:s fiskeflottor generellt sett är för stora.
Ett sådant förslag är, enligt vår mening, inte acceptabelt. För att på ett rimligt och acceptabelt sätt kunna styra och anpassa fiskeflottornas storlek till tillgängliga resurser måste varje region och nation behandlas för sig efter sina egna specifika förutsättningar. I Sverige har t.ex. sedan ett antal år bedrivits en mycket aktiv politik för att resurserna ska kunna utnyttjas så ansvarsfullt som möjligt. Från svensk sida har t.ex. initiativ tagits för införande av selektiva redskap samt olika begränsningar av fiskeaktiviteten, s.k. effort- begränsningar med helgfredning i bl.a. torskfisket, sommarfredning och ökade minimimått. För flera olika fiskslag gäller dessutom ett system med i förväg fastställda högsta tillåtna kvantiteter som får fiskas varje vecka. Den svenska fiskeflottan är idag enligt många bedömare, bl.a. Fiskeriverket, väl anpassad till de fiskekvoter och övriga förutsättningar som finns.
Det finns följaktligen inga skäl att minska den svenska fiskeflottan med ytterligare 40 procent. Det är ett ingrepp som, om det genomförs, kommer att slå mycket hårt mot ett antal skärgårdssamhällen, där yrkesfisket utgör den viktigaste näringsgrenen.
Centerpartiet anser att EU:s fiskepolitik måste ta hänsyn till de olika ländernas egna förhållanden vid utformningen av de ovan nämnda struktur- programmen. Givetvis måste de uppställda kvoterna som årligen fastställs hållas. Beslut om de nationella fiskeflottornas storlek och därmed samman- hängande frågor bör dock enligt vår mening fattas av de nationella fiskemyn- digheterna i enlighet med den s.k. subsidiaritetsprincipen. Regeringen bör aktivt tillvarata svenska fiskares intressen i enlighet med vad som ovan anförts. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Skatteavdrag för yrkesfiskare
I den internationella konkurrensen på yrkesfiskeområdet där de svenska yrkesfiskarna landar och försäljer sina fångster på samma platser som främst sina norska och danska konkurrenter är det av stor vikt att skattevillkoren är så likartade som möjligt. I Danmark och Norge har fiskarna möjlighet att göra ett särskilt avdrag för ökade levnadskostnader i samband med fisket. Centerpartiet har i en annan motion föreslagit att ett sådant system bör övervägas även i Sverige.
Regler för inköp av skattebefriad dieselolja till fiskefartyg
Reglerna för inköp av dieselolja som infördes 1995 har vållat problem för yrkesfiskare med båtar mindre än 12 meter. Anledningen till reglerna var enligt förslaget kontrollskäl. Vidare infördes en möjlighet till dispens för båtar under 12 meter. Denna dispensmöjlighet har emellertid inte beviljats annat än för ett förhållandevis litet antal fiskebåtar varför problemet med denna diskriminering kvarstår. Argumentet om kontrollskäl är inte gångbart då det krävs såväl yrkesfiskelicens som fartygstillstånd för att få bedriva yrkesfiske. Centerpartiet anser följaktligen att regeringen bör göra en översyn av dessa regler innebärande att de fiskare som har yrkesfiskelicens och fartygstillstånd ska beskattas på liknande sätt som de fiskare som har båtar över 12 meter. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärdsprogram för förstärkningsutsättningar av fisk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör tillvarata svenska fiskares intressen i samband med förhandlingarna om det fleråriga utvecklingsprogrammet inom EU,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler för inköp av skattebefriad dieselolja till fiskefartyg.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Lennart Brunander (c)
Kjell Ericsson (c) Lennart Daléus (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Roland Larsson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU.
Gotab, Stockholm 1996