Laxfisket idag sker till huvudsak i Östersjön med drivgarn. Drivgarnsfisket ger ett dåligt ekonomiskt utbyte. Enligt Fiskeriverkets yttrande Bestånd av tumlare i Östersjön ... dnr 44-1481-96 är nettoinkomsten från det svenska drivgarnsfisket efter lax endast cirka 9 milj kr/år.
Tillsammans med miljöförstöringen är drivgarnsfisket idag ett av de största hoten mot den vilda laxen. Produktionen av den vilda laxen uppgår endast till cirka 10 % av den potentiella. I flera av vattendragen håller laxen på att utrotas.
Genom att omfördela fisket från ett drivgarnsfiske i södra Östersjön till ett fiske i älvarna och deras mynningsområden kan vildlaxens bevarande kombineras med skapande av ett stort antal arbetstillfällen.
I rapporten Lax i strida strömmar (gerum nr 31 1996) visar Kulturgeogra- fiska Institutionen, Umeå universitet, att ett sportfiske efter lax i Norr- och Västerbotten kan omsätta cirka 200 milj kr/år och utgöra underlag för cirka 180 helårsarbetstillfällen. En förutsättning är dock att älvarnas produktions- kapacitet av lax nyttjas fullt ut.
Parallellt med sportfisketurism kan ett lönsamt kustnära yrkesfiske efter lax expandera. Nyttjas älvarnas hela reproduktionskapacitet kan ett relativt omfattande fiske ske på t.o.m. mindre älvars laxbestånd. En förutsättning är dock att yrkesfisket sker på kusten och att uttaget anpassas till varje enskilt laxbestånds bärkraft. Ett kustyrkesfiske är den metod som ger möjlighet till största möjliga fångstuttag utan att laxbestånden överbeskattas. Omkostna- derna vid ett kustnära fiske är också mindre än för fisket i södra Östersjön. Kustyrkesfisket efter lax är således det yrkesfiske efter lax som kan erbjuda flest arbetstillfällen.
Som resultat av flera års målinriktat fiskevårdsarbete har älvarna idag bättre förutsättningar att producera lax än på flera hundra år. I älvdalarna finns också en beredskap för att erbjuda den service som ett stort antal fiske- turister kan kräva. Inom kustfisket, som på senare år har drabbats av stora regleringar, finns fortfarande infrastrukturen kvar och därmed en beredskap att nyttja den utvecklingspotential som kustfisket efter lax har. Följaktligen krävs inga initiala investeringar för att skapa ett stort antal arbeten och samtidigt tillvarata naturresursen lax på ett optimalt sätt.
Att omfördela fisket från nuvarande blandbeståndsfiske i södra Östersjön till ett fiske på separata bestånd är enda metoden som ger ett maximalt fångst- uttag med ett maximalt ekonomiskt utbyte och ett bevarande av vildlaxen. Antalet arbetstillfällen knutna till laxfiske skulle i en sådan situation vida överstiga dagens tynande arbetssituation inom laxyrkesfisket.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av det svenska laxfisket.
Stockholm den 2 oktober 1996
Carin Lundberg (s)