Bakgrund
Svensk och europeisk fiskodling är en relativt ung näring. Viss produktion av utsättningsfisk har förekommit i många år, och odling av matfisk har bedrivits sedan början på 80- talet. Svängningarna har varit stora i näringen. I mitten på 80-talet gjordes stora satsningar, inte sällan med statliga medel, på odlingsprojekt som inte var realistiska. Detta har sedan kommit att skada näringen.
Svensk matfiskodling omfattar ca 6 000 ton fisk per år till ett värde av drygt 150 milj. kr. Till detta kommer sättfiskproduktion för utplantering. Statistiska uppgifter finns endast om värdet på matfiskdelen. Bedömningar har gjorts i olika sammanhang att sättfiskproduktion är minst lika omfattande. I denna ingår kompensationsodling efter vattenkraftsutbyggnad och odling för allmänna fiskevårdsändamål.
Vattenbruk bedrivs över hela landet. Det är en utpräglad småföretags- och glesbygdsnäring. Genom EU-medlemskapet har vattenbruket i bidragshän- seende knutits närmare till den övriga fiskerinäringen. Vattenbruket erhåller stöd för investeringar m.m. genom EU:s mål 5A. EU-stödet används bl.a. till att marknadsanpassa produktionen så att leverans av färsk fisk skall kunna ske hela året.
Vattenbrukets miljöpåverkan
Vattenbrukets miljöpåverkan har diskuterats flitigt under de senaste åren. En utredning, finansierad bl.a. genom EU-stöd, påbörjas i dagarna för att klarlägga näringens aktuella miljöeffekter. Det är viktigt att denna utredning genomförs så skyndsamt som möjligt.
Sveriges handelsunderskott på laxartad fisk, d.v.s. den typ av fisk som produceras i svenska odlingar, är nästan 500 milj. kr. Det finns med andra ord en stor marknad för näringen att expandera inom.
Konkurrens från utlandet
För närvarande är marknaden mycket pressad främst genom import av billig odlad lax från Norge. Inom EU pågår en utredning om dumpning och subsidier till norskt vattenbruk. Det är viktigt att en svensk vattenbruksnäring kan utvecklas och expandera under miljöriktiga former. Regeringen måste följa den pågående utredningen inom EU och medverka till att svenska vattenbrukare kan verka under likvärdiga konkurrensvillkor.
Vattenbruksföretagens utpräglade inriktning på verksamhet i glesbygd gör näringen särskilt viktig att slå vakt om på många orter. En utveckling av odlingen i norra Sverige med särskild inriktning på röding är därför viktig att stödja, bl.a. genom fortsatt satsning på FoU-arbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svenskt vattenbruk kan bedrivas under konkurrensmässigt likvärdiga villkor som inom övriga EU-länder och som inom de länder för vilka Sverige är en viktig exportmarknad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den påbörjade utredningen om vattenbrukets miljöeffekter kan genomföras så skyndsamt som möjligt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs för utveckling av rödingodlingen i norra Sverige prioriteras inom ramen för EU:s målområde 6.
Stockholm den 5 oktober 1996
Erling Bager (fp) Eva Eriksson (fp)