Rekreationsfiske och fiskevård skapar jobb
Sportfiske är en av de stora fritidssysselsättningarna för många svenskar. I Fiskeriverkets och SCB:s rapport Sport- och husbehovsfiske 1995 fastslås att
- fiske har bedrivits av 2,2 miljoner svenskar under det senaste året - - fiske är den viktigaste fritidssysselsättningen för ca 1 miljon svenskar - - ca 37 miljoner fisketurer, varav ca 5,5 miljoner turistfisketurer, görs varje år. - Sportfiske som turistnäring har stora utvecklingsmöjligheter, inte minst i norra Sverige. En undersökning som gjorts vid Kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet visar att enbart sportfiske efter lax i Norr- och Västerbottens oreglerade laxälvar skulle kunna ge ett årligt tillskott på 200 miljoner kronor och skapa ca 180 årsarbeten.
Det finns alltså stora utvecklingsmöjligheter och många arbetstillfällen i en ökad satsning på fiskevård. Och den är helt nödvändig. Efter 100 år av industrialisering är de flesta svenska vattendrag negativt påverkade. Vatten- kraftsutbyggnad, flottledsrensning, övergödning och försurning är bara några av de faktorer som äventyrar fiskens överlevnad. Vissa stammar har vi hanterat så illa att de försvunnit ur vår fauna och flera arter finns listade i Artdatabankens s k Röda lista. Trots detta har vi i Norden fortfarande goda fiskevatten jämfört med resten av Europa. Med dagens låga nivå på fiske- vården försämras dessvärre läget i snabb takt. Det går att vända trenden, men då är det nödvändigt att resurser satsas också från statsmakterna.
I den proposition om allmän fiskevårdsavgift som regeringen drog tillbaka beräknades avgiften inbringa 100 miljoner kronor årligen, pengar som skulle kunna omsättas i fiskevård. Fiskets organisationer, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sveriges Flugfiskares förening samt Sveriges Yrkes- fiskares Riksförbund stod bakom förslaget. När förslaget drogs tillbaka motiverades detta av dåvarande jordbruksministern med att fiskevården istället skulle finansieras via statsbudgeten. Margareta Winberg konstaterade också att det i hela Sverige finns behov av kraftulla åtgärder på fiskevårdens område. Tillgången på fisk måste stärkas, fiskevårdsområden behöver nybildas och ombildas och en biologisk mångfald med alla fiskarter måste bevaras.
Fiskeverket har senare inventerat och sammanställt det årliga behovet av fiskevård och konstaterat att det behövs drygt 65 miljoner kronor per år för att fullfölja de fiskevårdsåtgärder som behöver vidtas. Mot den bakgrunden är det oansvarigt att, som i årets budget, föreslå 4,6 miljoner. Sveriges höga ambitioner att vara ett föregångsland på miljöns område samt de internatio- nella åtaganden vi skrivit under måste också omfatta fiskevården.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekreationsfiskets potential för att skapa arbetstillfällen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskevårdens behov och kostnaderna för densamma.
Stockholm den 6 oktober 1996
Maggi Mikaelsson (v) Bengt Hurtig (v)