I Östersjön finns idag naturlaxbestånd i 20 vattendrag mot tidigare ca 70. Mänsklig påverkan och då framför allt vattenkraftsutbyggnad är orsak till denna minskning. Av de kvarvarande bestånden finns 15 i Sverige och överlevnaden för dessa är hotad. Problematiken har bl.a. uppmärksammats och belysts i ett flertal utredningar, Lax 1984, Naturlax -94, Östersjölaxen 1995 samt senast i Lax i Sikte.
Naturlaxen hotad
Laxen i naturen är helt beroende av rinnande vatten för lek och yngeluppväxt medan själva tillväxten till vuxen fisk sker i havet. För att kompensera de för laxlek förstörda utbyggda vattendragen har laxungar odlats och planterats ut. Den svenska s.k. kompensationsodlingen är idag 2 miljoner smolt årligen. Laxbeståndet ute i Östersjön består därför numer både av odlad och av naturligt reproducerad lax, naturlax. Andelen naturlaxar minskar hela tiden och är nu endast 5 % av bestånden. Om fisket på de blandade bestånden får fortgå riskerar naturlaxen att försvinna inom en snar framtid, i värsta fall bara några år. Ett alltför hårt kommersiellt fiske på blandbestånd i södra Östersjön samt en hög yngeldödlighet i sjukdomen M74 är orsak till att situationen nu bedöms så allvarlig att Artdatabankens faunavårdskommitté i år har tvingats ändra klassificeringen på naturlax från kategori 4 Hänsynskrävande till kategori 2 Sårbar.
Svenska fiskebiologer har hela tiden hävdat att laxbestånden skall beskattas med hänsyn till vad beståndet tål. Detta innebär att fisket på blandbeståndet i havet måste upphöra och i stället skall ett fiske vid kusten och i älvarna utvecklas. Man skulle på så sätt ta av räntan och spara på kapitalet. Man skulle även få ett fiske som tog tillvara den odlade laxen, men lät de vilda laxarna gå upp i älvarna för lek. Det skulle gynna naturlaxen på den odlades bekostnad, något som inte är möjligt vid fiske på blandat bestånd.
Sverige måste gå före
Den svenska linjen har hittills varit att verka för ett internationellt minskande av fisket inom fiskerikommissionen för Östersjön. Tyvärr har resultatet av dessa ansträngningar på intet sätt förändrat laxens situation. Den har tvärtom över tiden blivit värre. Socioekonomiska argument har fått väga tyngre än de biologiska, och den gemensamma laxkvoten som skall fiskas har för naturbestånden blivit förödande hög. Som en följd av dessa internationella misslyckanden har vissa nationella ensidiga åtgärder vid kust och i älv vidtagits. Effekterna av dessa kan dock närmast betraktas som kosmetiska.
Inför årets förhandlingar som nyligen avslutats föreslog ACFM, Internationella havsforskningsrådet ICES rådgivande grupp, en nollkvot, d.v.s. fiskestopp på lax i Östersjön under 1997. EU:s egen biologiska sakkunskap föreslår detsamma i den s.k. Lassen-rapporten. Trots detta blev resultatet att 410 000 laxar skall fiskas upp ur Östersjön 1997. Sveriges regering föreslog nivån 300 000 laxar, trots att ansvarig myndighet, Fiskeriverket, ville ha ett tak på 225 000 laxar, det vill säga en halvering av fisket. Vidare beslutades att de inblandade länderna i februari 1997 skall träffas för att utarbeta en aktionsplan för Östersjöns laxar.
Redan 1995 kallade länderna i EU till ett sådant möte i Sverige, där man bl.a. kom fram till målsättningen "att öka produktionen av naturlax successivt för att uppnå minst 50 % av den naturliga produktionskapaciteten i varje älv före år 2010 och på så sätt uppnå en bättre balans mellan naturlig och odlad lax". Denna målsättning som antagits av Fiskerikommissionen för Östersjön är på intet sätt förenlig med ett fiske av 410 000 laxar, och under tiden som förhandlingar hålls och utredningar skrivs så försvinner naturlaxen.
Agera nu innan det är för sent!
Miljöpartiet de gröna anser att Sverige som nation inte längre har tid att vänta på nya misslyckade förhandlingar utan måste ställa frågan på sin spets. Är Sverige berett att leva upp till det ansvar som vi iklätt oss via konventioner och deklarationer inom naturvården? Menas allvar med talet att bevara den biologiska mångfalden eller räknas inte naturlaxen som viktig i det sammanhanget?
Om Sveriges regering fortfarande menar allvar med att rädda dessa naturlaxstammar krävs agerande nationellt. Vi föreslår att Sverige avstår från att fiska upp den svenska delen av 1997 års laxkvot så att mängden av uppvandrade leklax till älvarna ökar.
Inför kommande förhandlingar måste den svenska linjen vara att fiske på blandade bestånd av lax i Östersjön ska upphöra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiske av lax i Östersjön under 1997,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges agerande i kommande förhandlingar rörande fiske på blandbestånd av lax i Östersjön.
Stockholm den 3 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)