Laxfisket i Norrbotten är trots sin begränsade omfattning av mycket stor betydelse för yrkesutövare, industri och konsumenter. I generationer har utövare av fiske livnärt sig och sina familjer på råvara från Bottenviken.
Det är viktigt att ge yrkesfiskarna goda förutsättningar för att kunna leva på sitt yrke och dessutom upprätthålla ett aktivt kust- och skärgårdsliv. Fiskeriverkets ensidiga fiskeförbud har drabbat Norrbottens yrkesfiskare hårt. Sedan 1983 har restriktioner skett utanför de outbyggda Norrlandsälvarna:
1983 - 1986 förbud till 15 juni
1987 - 1992 förbud till 20 juni
1993 förbud till 15 juni
1994 - 1995 förbud till 30 juni
1996 - 1997 totalförbud
Om Fiskeriverket måste reglera laxfisket för att säkerställa en långsiktig överlevnad av laxbestånden måste det ske där drygt 90 procent av laxfångsten sker, nämligen i Östersjön. De fåtal fiskare som finns kvar i Kalix och Haparanda skärgårdar har en mycket marginell påverkan på det totala laxbeståndet och bör ej ensidigt bestraffas.
Fortsätter denna förbudspolitik riskerar denna del av landet att bli av med hela den reguljära fiskerinäringen. Investeringarna i redskap, båtar, stugor, magasin och kylanläggningar blir värdelösa och många familjers existens hotas. Alternativet till nuvarande restriktioner kunde vara att fördela laxfiskekvoten så att alla fiskare har möjlighet att utöva sitt yrke.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fredningstider och förbud ej ensidigt får drabba yrkesfiskarna i norra Sverige.
Stockholm den 27 september 1996
Olle Lindström (m)