Runt de svenska kusterna finns endast en tandval, nämligen den minsta, tumlaren. Den är som vuxen 1,5 m lång och väger ca 50 kg. Födan är fiskar i storleken 20-25 cm, främst fet fisk som sill och skarpsill, men även små exemplar av torsk och makrill. Fiskarna fångas främst vid botten och tumlaren kan dyka ned till 235 meter, såväl under dagen som natten. Var femte till sjätte minut måste tumlaren till ytan för att andas.
Tumlaren har en låg tillväxtpotential, endast 4 %. Varje hona, som blir könsmogen vid 3-4 års ålder, bidrar med maximalt 3-4 ungar, som når vuxen ålder. Tumlaren, som lever kustnära, är påverkad av en rad mänskliga aktiviteter. Med stora krav på födan och låg reproduktionstakt är den känslig och antalet har minskat stadigt sedan 50-talet. Den är fridlyst sedan 1973, men antalet har inte ökat efter fridlysningen. Tumlaren finns nu i hotkategori 2 Sårbar i Artdatabankens rödlista.
Ovanstående uppgifter är hämtade ur Artdatabankens rödlistade ryggradsdjur i Sverige och ur Naturvårdsverkets rapport 4571 Tumlaren och torskfisket.
De tumlare, som finns runt de svenska kusterna, finns i två biologiskt separerade bestånd. Det har nämligen visat sig att de tumlare, som finns i Östersjön, inte vandrar och därför inte träffar de tumlare, som finns i Västerhavet. Tidigare vandrade tumlare vår och höst genom Lilla Bält, men detta upphörde på 1970-talet. Populationen i Östersjön är troligen mycket liten. En beräkning i svenska, danska och tyska vatten tyder på en populationsstorlek på endast 1 200 individer i de områdena. I Skagerrak, Kattegatt och danska Bälten uppskattas populationen till 36 000 djur.
Sverige var initiativtagare till Överenskommelsen om skydd av småvalar i Östersjön och Nordsjön (ASCOBANS), som trädde i kraft 1994. Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Storbritannien har här åtagit sig att såväl nationellt som internationellt arbeta för att få fram information om tumlarens och andra småvalars situation och för att hitta lösningar för att säkerställa deras fortlevnad i framtiden. Även Internationella valfångstkommissionen IWC och Internationella havsforskningsrådet ICES har uppmärksammat tumlarnas situation.
Hoten mot tumlarna är idag flera. Miljögifter såsom klorerade organiska föreningar och tungmetaller utgör naturligtvis ett hot, framför allt i Östersjön. Halterna av DDT, PCB och dioxiner i tumlare från Skagerrak-Kattegatt tycks avta, men Östersjöns tumlare har så höga gifthalter av framför allt PCB i kroppen att de påverkar djurens hälsa. Fritidsfiskare tros störa djuren i kalvningstiden.
Det största hotet mot tumlarna är emellertid att de fastnar i olika fiskegarn och drunknar. Enligt Internationella valfångstkommissionen IWC är uttag av en art genom bifångst högre än 1 % av beståndet oroväckande och bifångsten bör absolut inte överstiga 2 %. Undersökningar utanför Göteborg tyder på att bifångsten är så mycket som 2,9 %. Undersökningen, som utförts under våren 1995, finns beskriven i Naturvårdsverkets rapport 4571 Tumlaren och torskfisket. Slutsatsen man drar är att resultaten är alarmerande.
Undersökningen och tidigare rapporter från fiskare i området tyder på att tumlare fångas under hela året och på alla djup som garn sätts på. Man har funnit djur på djup mellan 13 och 88 meter i garn placerade på djup mellan 13 och 101 meter. Den visar också att tumlarna satt löst i garnen och kunde falla av då garnen togs ombord. Detta skulle kunna förklara de tidigare lägre siffrorna av döda tumlare. Observatörsprojektet i Keltiska sjön visade 1994 på att så mycket som 49 % av tumlarna föll ur garnen när de drogs in. Detta tyder på att den höga siffran, som den svenska undersökningen visar, måste tas på största allvar.
Enligt rapporten sker bifångster i Östersjön i olika redskap året runt och man skriver att "beståndet kommer sannolikt att försvinna om inga åtgärder vidtages omedelbart". Man skriver också att bifångster har dokumenterats från Kalmar i Östersjön till Strömstad på Västkusten.
FN:s resolution om begränsat drivgarnsfiske som har till uppgift att skydda marina däggdjur har antagits av EU. För att tillämpa resolutionen har EU infört en regel att endast 2,5 km drivgarn per båt får användas i alla havsområden tillhörande EU. Detta gäller dock inte i Östersjön där en drivgarnslängd på 21 km per båt är tillåten. I Östersjön tillämpas Gdanskkonventionen rörande fisket och bevarandet av de levande till- gångarna i Östersjön och Bälten. Den svenska regeringen har aktivt arbetat för att slippa följa EU:s ansvarstagande för de marina däggdjuren. Drivgarn är en typ av nät där tumlare fastnar och längden anses ha betydelse.
Vi anser att FN:s resolution om begränsat drivgarnsfiske, som har som mål att skydda marina däggdjur, skall gälla även i Östersjön. Regeln att drivgarn inte får vara längre än 2,5 km, som gäller i vatten inom EU, bör naturligtvis även gälla i Östersjön. Här finns ju tumlaren och även andra däggdjur, som fastnar. Vi anser att Sverige skall agera inom EU för att en ändring kommer till stånd.
Det görs försök i andra länder för att hindra bifångst av tumlare. Man har placerat ut akustiska sändare och passiva reflektorer på redskapen, modifierat garnen, provat alternativa fiskemetoder som burar och temporärt stängt av fiskeområden.
Det är hög tid att Sverige mer aktivt agerar i bifångstfrågan. Rapporten Tumlaren och torskfisket visar att bifångsterna till och med kan vara större än man tidigare trott. För den östersjölevande tumlaren kan situationen då snabbt bli mycket allvarlig. Ett värnande om biologisk mångfald kräver praktisk handling innan det är för sent. Det behövs en kartläggning av tumlarens situation, det måste till agerande för att förhindra bifångst, även om Sverige får gå före, och det behövs internationellt samarbete. Någon nation måste börja vidta åtgärder. Alla kan inte vänta på alla andra. Efter rapporten Tumlaren och torskfisket kan inte Sverige vänta längre, eftersom rapporten visar på att bifångster av tumlare till och med är vanligare än man tidigare trott och högre än den siffra Internationella valfångstkommissionen anser inte får överstigas, 2,9 % mot 2 %.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bifångst av tumlare och agerande för att stoppa detta,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om drivgarnens längd i Östersjön.
Stockholm den 26 september 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp) Annika Nordgren (mp) Per Lager (mp) Kia Andreasson (mp) Barbro Johansson (mp) Ronny Korsberg (mp) Thomas Julin (mp)