Inledning
Det finns en fråga inom skogsvården som förbigås med största möjliga tystnad, skogsskador förorsakade av s.k. rotsnurr. Några av orsakerna till att träden drabbas av rotsnurr är: 1) felaktiga plantor, varav 10 miljarder planterade paperpot var de sämsta, 2) slarviga planteringsmetoder på ackord, 3) stora kalhyggen på magra jordar, där planteringar föregåtts av hyggesplöjning som orsakat erosion och snabb vattenavrinning.
Detta har vi med egna ögon kunnat konstatera vid deltagande i olika skogsexkursioner i Norrlands inland, senast i september 1996. Det är beklämmande att gå tillsammans med ärrade skogsmän, samer, privata skogsägare, män som arbetat med skogsföryngring, som alla med sorg i hjärtat ser skövlingen i sina skogar.
En same från en nordlig sameby omtalade att ca 70% av skogarna i hans sameby var avverkade och stora delar tycktes omöjliga att återbeskoga. Man skyller på svampangrepp, torka och kyla, medan man tydligt kan se att dessa orsaker visserligen finns, men oftast i samband med rotsnurr som stryper näringstillförseln och försvagar plantorna och gör dem mottagliga för angrepp och dåligt motståndskraftiga mot klimatskador, för att slutligen stupa under snön eller falla offer för höst- och vårstormar.
Bakgrund
De plantor som i första hand och i största utsträckning gett upphov till rotsnurr är ett system som var avsett för sockerbetsodling. De värsta rotdeformationerna med tvärved och krokar har orsakats av Combicell och Paperpot, där plantans rot var innesluten i en plaststrumpa som påstods vara av papper, men som i själva verket bestod av syntetfibrer som ännu 7-8 år efter planteringen inte brutits ned, varvid rötterna snurrade runt i stället för att växa ut åt sidan som de gör på rätt planterade barrotsplantor eller vid självföryngring. Följden blir inte bara den att de snurrande rötterna stryper näringstillförseln, i motsats till sin egentliga uppgift, utan också den att stabiliteten blir enormt försvagad då rötternas andra uppgift, att staga trädet, är satt ur funktion. Sedan 1970 har hundratusentals hektar planterats med miljarder täckrotsplantor. Bara Assi Domän har ca 170 000 hektar planteringar med paperpot i norra Sverige.
Enligt forskare vid SLU övervallas rotdeformationerna med tiden - om plantan överlever - och stabiliteten förbättras något, men stamkrökarna finns kvar och tjurveden likaså. Det innebär att hållfastheten i rotsystemen är nedsatt och risken för lutande träd och stam- och rotbrott ökar avsevärt. Dessutom angriper greminiellasvamp eller honungsskivling ofta de försvagade träden. Ytliga rhizomorfer av honungsskivling konstaterades på 50% av de planterade trädens rotsystem, medan naturligt föryngrade träd helt saknade närvaro av svampen. I olika rapporter talas om svampangrepp, torka m.m, medan grundorsaken mycket ofta är rotsnurr. Angrepp av honungsskivling kan ge allvarliga skador i bestånd av tall och gran genom träddöd, nedsättningar av tillväxt och försämrad kvalitet.
Skogsindustrin svarar: "Krokig massaved - nej tack". Krokig barrmassaved innehåller reaktionsved med hög halt av svårkokad lignin. Dessutom gör krökarna virket svårbarkat och lämpligheten för papperstillverkning kan verkligen ifrågasättas.
Forskare Anders Lindstöm och Lars Håkansson vid SLU har yttrat: "Vad vi hittills har sett förefaller det i dag vara viktigare än någonsin att satsa på ett tvärvetenskapligt samarbete kring rotdeformationsfrågor eftersom spännvidden av effekterna är stor. Vi vet t ex inte i dag omfattningen av kvalitetsnedsättningen hos virket i våra planteringar och inte heller vilka effekter vi har att vänta på trädens hälsotillstånd. Andra frågor är vilka skötselmetoder man bör tillämpa i stabilitetsstörda bestånd. Stor upp- märksamhet bör riktas mot att ytterligare förbättra plantor och planterings- metoder."
I de svårföryngrade marker där rotsnurr allra mest utvecklas måste andra metoder för återbeskogning användas. Ackord vid planteringar har gjort att man slarvat så att även barrotsplantor fått krökar vid basen. Naturlig föryngring är helt överlägsen när det gäller stabilitet, särskilt i det inre av Norrland, ända ifrån norra Värmland och Dalarna upp till Riksgränsen.
Samernas betesland har också tagit obotlig skada. Nu måste stegen efter skogsskövlingen komma. Redan 1886, då den första renbeteslagen antogs, började beskattningen av våra gammelskogar, tillika samernas renbetesland. Långt senare följde stora kalhyggen, lövslybesprutning och sedan rotsnurrs- döden genom felaktiga plantor, okänt hur många miljarder det kostat i reda pengar.
Hela floran och faunan, jakt och fiske, har förändrats, mångfalden i skogen försvunnit och i stället för fjällnära skogar har polarskogen med sin buskvegetation brett ut sig, särskilt på höga höjder där kalhyggen på 1000- tals ha sedan 15-25 år fortfarande breder ut sig och ibland i rapporterna betecknas som "historiska impediment".
Läget idag och åtgärder
Problemets uppkomst kan sägas vara att man bedrivit ett allt för ensidigt skogsbruk, lösningar som fungerat på näringsrika jordar i Syd- och Mellansverige har antagits fungera även i karga Norrlandsskogar. Återbeskogade hyggen, planterade med andra metoder, visar på att situationen går att lösa om man anpassar planteringsmetod efter mark och klimat.
Vi kommer att lägga fram ett undersökningsområde i ett antal Norrlandskommuner för att förhoppningsvis i samarbete med forskare beräkna skadornas omfattning i arealer och reda pengar. Men här krävs ett initiativ från riksdag och regering att först beräkna skadornas omfattning och sedan bygga upp ett åtgärdsprogram. Fenomenet är välkänt och går inte längre att sopa under mattan.
Skogsvårdsstyrelsen, som både haft tillsynsansvar och sålt plantor som orsakat rotsnurr, ska inte utreda sig själv. Det bör vara forskare, skogsfolk och aktiva renskötare, de två senare grupperna är de som lever närmast verkligheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skogsskadorna på grund av rotsnurr utreds av en skyndsamt tillsatt opartisk utredning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett åtgärdprogram tas fram.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp)
Gudrun Lindvall (mp) Maggi Mikaelsson (v) Eva Goës (mp) Bengt Hurtig (v) Annika Nordgren (mp) Lennart Beijer (v)
Gotab, Stockholm 1996