... ett myrfjät i taget
Inledning
Miljöpartiet de gröna har i många sammanhang tagit upp hotet mot den biologiska mångfalden, såväl i motioner, interpellationer som frågor. För att bevara den biologiska mångfalden måste samhället förändras från grunden. Dagens exploaterande icke hållbara kemikaliesamhälle måste ersättas av ett ekologiskt långsiktigt hållbart. Samtliga politiska beslut måste fattas med de naturgivna förutsättningarna för ögonen och med vilja och mod att våga förändra så att kommande generationer kan leva lika gott som vi på jorden. Så sker inte i dag och Miljöpartiet de gröna har i många sammanhang angivit en väg för att nå dit, en väg som kombinerar ekologiska och ekonomiska insatser och styrmedel.
Det talas mycket om biologisk mångfald i dag, men sällan om det som är den biologiska mångfalden - arterna. I Sverige finns ca 55 000 arter där 3 500 är mer eller mindre hotade. De växer, förökas, doftar, surrar, kort sagt samexisterar just nu med oss människor på jorden. De har utmejslats som arter under årmiljoner och de flesta har funnits betydligt längre än Homo sapiens på denna planet. Men aldrig har någon enstaka av dem kunnat påverka alla andra på det sätt som människan kan. En del Homo sapiens är till och med så förmätna att de tror sig vara någon sort krona i evolutionen. En lite mer ödmjuk inställning är nog mer passande - en större vördnad för livet.
Ett värnande om biologisk mångfald måste vara både ett värnande om enskilda arter och ett värnande av den genetiska variationen inom arten. Det måste finnas många individer för att variationen ska vara så stor att arter kan klara förändringar i miljön över tiden. Man måste vara så pass många att man finner icke besläktade individer.
Den aktionsplan som Naturvårdsverket presenterat och som ligger till grund för propositionen innehåller en stor mängd förslag till mål och åtgärder. Av dessa väljer nu regeringen ett fåtal medan så viktiga områden som jordbruk, skogsbruk, myrar, marina reservat m.m. för anstå till senare eller när medel kan anslås. Eftersom det i budgetpropositionen 1996/97:1 angivits att skyddet av den biologiska mångfalden är ett av regeringen prioriterat område får vi väl förmoda att man anslår nödvändiga medel för att visa att det finns politisk vilja bakom orden. På fler av Naturvårdsverkets förslag till åtgärder finns prislappar. Än så länge går det mycket långsamt på detta området - ett myrfjät i taget.
Under den allmänna motionstiden i september 1996 lade vi motionen 1996/97:Jo797 Biologisk mångfald i vilken vi framförde synpunkter på hotet mot den biologiska mångfalden i olika biotoper, lagstiftning, finansiering m.m. Den motionen kommer att behandlas i samband med utskottets behandling av propositionen. Vi väljer därför att kortfattat ta upp sådant som inte berörts tidigare och vill i övrigt hänvisa till ovan nämnda motion.
Förslagen till ändringar i lagar
De flesta förändringarna hänförs till EU-direktiv. I ett fall föreslår vi en förändring, nämligen av 19 c § i förslag till lag om ändring i naturvårdslagen (1964:822).
Paragraf 19 c i naturvårdslagen
Paragraf 19 c i förslag till lag om ändring i naturvårdslagen (1964:822) handlar om områden som förklarats som särskilt skyddsområde eller särskilt bevarandeområde. I slutet av paragrafen står: Första stycket gäller inte beslut om undantag, om det är uppenbart att den verksamhet som prövas kommer att orsaka endast obetydlig skada på områdets naturvärden.
Om det är så att man har skyddat ett område måste det ju finnas skäl till detta. Vi frågar oss varför det då ska vara möjligt att bedriva verksamhet där som över huvud taget skadar områdets naturvärden. Det är mycket ologiskt och oacceptabelt att det faktiskt öppnas den möjligheten i 19 c §. Menar man inte allvar med de skyddade områdena?
Miljöpartiet de gröna yrkar att sista stycket tas bort i 19 c § i förslag till lag om ändring i naturvårdslagen (1964:822): Första stycket gäller inte beslut om undantag, om det är uppenbart att den verksamhet som prövas kommer att orsaka endast obetydlig skada på områdets naturvärden.
Fågeldirektivet och art- habitatdirektivet
Miljöpartiet de gröna krävde redan i motion lagd under den allmänna motionstiden januari 1995 att Sverige skulle anpassas till EG:s fågel- resp art- och habitatdirektiv. För att detta ska ske måste såväl jaktlag som förordning och föreskrifter ändras. Vi ser det som positivt att jaktlagen nu förändras.
Handel med hotade arter
Lagen och tullens befogenheter
Det är viktigt att handeln med hotade arter stävjas. Den första juni 1997 kommer EU:s nya CITES-förordning (EG) nr 338/97 att börja gälla. Brott mot CITES-förordningen är straffbelagda i lagen (1994:1818) om åtgärder beträffande djur och växter som tillhör skyddade arter. För att åtgärder mot denna typ av brottslighet ska bli effektiva måste såväl polis, kustbevakning som tull ges befogenheter.
I och med den föreslagna förändringen i 1 § i lagen om kustbevakningen ges kustbevakningen polismans befogenhet att agera om något brott begås mot lagen, förordningen eller föreskrifter till dessa. Naturvårdsverket har tidigare föreslagit att även tullen, inte bara kustbevakningen, skall få polismans befogenhet att agera när det gäller denna lagstiftning. Tullen har i dag bara befogenhet att ingripa vid gräns mot tredje land. Vid inre gräns, dvs vid gräns mot andra EU-länder, till exempel Danmark, har tullen inte samma befogenheter. En viss tullkontroll kan fortfarande ske vid gränsen, men skulle djur eller växter påträffas vid sådan kontroll har tullpersonalen inte befogenhet att fråga efter exempelvis de tillstånd som krävs för innehav av exemplar av vissa arter. Tullpersonalen ska då i stället tillkalla polis som i bästa fall hinner dit innan transporten åker vidare. Skulle tullpersonal ha polismans befogenhet i dessa frågor skulle stora samordningsvinster kunna göras och brott av denna typ kunna bekämpas effektivare.
Miljöpartiet de gröna yrkar därför att tullen ges samma befogenhet som kustbevakningen beträffande bekämpning av brott mot CITES-förordningen.
Förordningen till lagen (1994:1818)
I Sverige sker i dag försäljning av hotade arter, framför allt av sköldpaddor och ormar. Som exempel kan nämnas att för en tid sedan såldes 15 stycken egyptiska landsköldpaddor, trots att den arten återfinns i Appendix (bilaga) 1 i CITES- förordningen, alltså är akut hotad och handel är förbjuden. Det finns endast ca 1 000 individer av arten i världen. På samma sätt säljs andra viltfångade landsköldpaddor tillhörande hotade arter, som är fredade i ursprungsländer. Sverige börjar få dåligt rykte i dessa sammanhang och EU- kommissionen anser Sverige och Österrike som problemländer vad gäller handel med hotade arter. Sverige fungerar också numer som transitland för framför allt hotade kräldjur. Detta måste ändras på.
För att lagen 1994:1818 ska kunna fungera praktiskt krävs en förordning till lagen. Denna förordning ska också göra det praktiskt möjligt att använda EU:s CITES-förordning. Den i dag existerande förordningen (1994:2027) får anses som en tillfällig lösning och ska ersättas av en ny mer omfattande sådan.
Den nya förordningen måste innebära att Sverige inför de kompensatoriska åtgärder som krävs för att en kontroll av handeln inom EU skall kunna ske nu när gränskontrollerna är borttagna. Det är till exempel tillstånd och kontroll av zoo-affärer, auktorisation av konservatorer, innehav av hotade arter m.m. Dessa kompensatoriska åtgärder är sedan länge införda i övriga EU-länder, dock ej i Sverige.
Förslag till ny förordning överlämnades enligt uppgift från Naturvårds- verket till Miljödepartementet i december 1995. Den har sedan bearbetats av departementet och har ännu ej kommit ut på remiss.(!) Förordningen borde har trätt i kraft redan för ett år sedan och senast till den 1 juni 1997 då den nya CITES-förordningen träder i kraft. Som det ser ut i dag kommer ej förordningen att kunna träda i kraft förrän tidigast sent i höst. Trots att lagen 1994:1818 har gällt sedan den 1 januari 1995 har inte lagen eller den lagstiftning som är knuten till lagen prövats i domstol än. Detta beror inte på en avsaknad av fall, utan på att de praktiska möjligheterna, dvs de kompensatoriska åtgärderna saknas i svensk lagstiftning.
Varför sker inget? Tar regeringen inte frågan på allvar? Sverige är snart det enda EU-land som saknar en fungerande förordning på detta område.
Miljöpartiet de gröna yrkar därför att den nya förordningen som behövs för att kontrollen av handeln med hotade arter ska bli effektiv skyndsamt ska remissbehandlas för att kunna beslutas och träda i kraft samtidigt som föreslagen lagändring, det vill säga den 1 juli 1997.
Förändringar i mångfalden sker nu
Antalet kända arter beräknas på jorden till ca 1 675 000. Sverige hyser ca 55 000 av dem. Av dessa finns 3 500 på nationella hotlistor. Det betyder att ca 5 % av våra vilda arter hotas av utrotning och ytterligare arter kräver stor hänsyn om de på sikt ska kunna fortsätta existera. Bara av ryggradsdjuren finns 145 arter upptagna på Artdatabankens listor över hotade arter. I Naturvårdsverkets aktionsplan säger man att såväl faunan som floran trivialiseras.
Att landet håller på att mista en viss art föranleder i dag inga omedelbara åtgärder. Inte heller i propositionen föreslås åtgärder för att snabbt komma till rätta med den pågående utarmningen.
Biologisk mångfald i jordbruket
- Sveriges Ornitologiska Förenings nu mer än 20-åriga häckfågeltaxeringar visar att fåglar knutna till jordbrukslandskapet minskar. Sedan 70-talet har var tredje sädesärla och mer än varannan ladusvala och tofsvipa försvunnit. Även enkelbeckasin, gök, buskskvätta, stenskvätta med flera arter knutna till jordbrukslandskapet visar samma starka tillbakagång.
Samtidigt kan de brukare som går över till den ekologiska bruknings- metoden bekräfta att antalet insekter, fåglar och blommor ökar märkbart efter omläggningen. Om man tänker efter är det inte så konstigt. För att leva behövs mat. De ovan nämnda arterna lever på insekter, maskar eller småkryp som i sin tur lever av andra småkryp. Många av krypen är beroende av olika örter, många sådana som kallas ogräs. Det konventionella jordbruket med sina gifter tar helt enkelt död på så många arter i näringsväven, såväl växter som djur, att möjligheten för andra att finnas kvar försvinner. Jordbruket måste förändras från grunden för att den biologiska mångfald man ofta säger sig värna skall kunna behållas och återskapas. I Naturvårdsverkets aktions- plan slås fast att det moderna jordbruket är en av de enskilt största orsakerna till förlust av biologisk mångfald (sid 12 i rapporten).
I propositionen sägs att regeringen avser återkomma till de förslag som Jordbruksverket presenterat i sin aktionsplan för biologisk mångfald under året. Inför den behandlingen anser vi att regeringen bör utreda det förhållandet att många fågelarter knutna till jordbrukslandskapet gått tillbaka så kraftigt samt klarlägga anledningar och föreslå åtgärder.
- De gamla NOLA-bidragen, som handhades av länsstyrelserna, fungerade mycket bra. I dialog mellan myndighet och markägare togs en skötselplan fram, anpassad för den aktuella marken. Då NOLA växlades mot EU-stöd framförde Miljöpartiet de gröna farhågor dels att flexibiliteten skulle gå förlorad, dels att många områden som hade skydd med NOLA och där höga naturvärden fanns skulle förlora stöd eftersom de inte kunde få EU-stöd. Tyvärr tycks detta ha inträffat.
Då regeringen återkommer med åtgärder föranledda av Jordbruksverkets aktionsplan anser vi att detta bör belysas och att åtgärder vidtas för att skydda marker som tidigare fick NOLA och i dag är utan stöd.
Jakt på hotade och andra arter
- I Naturvårdsverkets aktionsplan anges som miljökvalitetsmål: "Jakt i Sverige får bedrivas om den är motiverad ur antingen en nyttoaspekt eller en skadeaspekt och om det sker på ett sätt så att den biologiska mångfalden upprätthålls och gynnas." (sid 50 i rapporten).
Miljöpartiet anser att det är en riktig målsättning för jakten. Jakt får aldrig reduceras till prickskytte på levande föremål. Det finns en mängd arter i jaktförordningen på vilka vi anser att jakt inte kan motiveras utifrån ett sådant miljökvalitetsmål, till exempel hermelin och enkelbeckasin, båda arter som gått tillbaka numerärt och där varken nytto- eller skadeaspekt föreligger. Inte heller kan jakt på björktrast, nötskrika och ekorre med flera arter motiveras.
Miljöpartiet de gröna yrkar att en översyn sker utifrån Naturvårdsverkets miljökvalitetsmål för jakten och att de arter för vilka jakten inte kan motiveras utifrån målet avförs ur jaktbestämmelserna.
- I EG:s fågeldirektiv anges att jakt inte får ske under häckningstid, eftersom risken är stor att ungar lämnas att dö svältdöden och det inte anses etiskt försvarbart. För följande fåglar tillåts skyddsjakt i Sverige även under häckningstid: gråsparv, pilfink, korp, havstrut, gråtrut, fiskmås, skrattmås, koltrast, stare, ringduva, råka, skata, tamduva, björktrast. Det är beklämmande och hög tid att detta förändras. I många fall är arterna till och med i minskande som stare och gråsparv. Det står även i 26 § jaktförordningen: "Vid jakt som avses i första stycket får ingrepp även göras i fåglars bon och fåglars ägg förstöras." Detta strider helt mot fågeldirektivet och måste ändras.
Miljöpartiet de gröna yrkar att en översyn och förändring sker av jakten så att jakt inte får ske under häckningstid och att jaktförordningen revideras utefter detta.
- I och med att fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet nu börjat införlivas i svensk lagstiftning anser vi att jaktförordningen måste revideras. Beträffande skyddsjakt föreskrivs ju nu i lag att den får bedrivas "om sådan skador inte kan motverkas på annat tillfredsställande sätt." Utifrån denna lagändring ifrågasätter vi skyddsjakten i bilaga 4 till jaktförordningens 26 §. Motiven för att få bedriva skyddsjakt är diffusa som "kan orsaka skada eller annan olägenhet", "behövs för att förhindra skador", "förebygga skada", "tillgodose lantbruk och viltvård", "om det behövs med hänsyn till vilt- vården" osv. Den förändrade lydelse av 5 § jaktlagen "om sådan skada inte kan motverkas på annat tillfredsställande sätt" måste i framtiden genomsyra skyddsjakten.
Vi ifrågasätter skyddsjakten på ovan nämnda fågelarter liksom gäss, men också på däggdjur som hermelin, vessla, rödräv och grävling om de befinner sig tillfälligt på ö, holme eller skär, vidare på årsungar av grävling och räv med flera, där det med största sannolikhet skulle gå att finna annan tillfredsställande lösning. Det behövs en annan syn på de samexisterande arterna där inte bössan är det som kommer i första hand utan en större vördnad för det levande.
Miljöpartiet de gröna yrkar att en översyn och förändring sker av skyddsjakten i landet så att denna genomsyras av kravet att skyddsjakt bara kan komma i fråga om skador inte kan motverkas på annat tillfredsställande sätt.
- Jakt ses fortfarande i Sverige som en areell näring. Miljöpartiet de gröna anser att det är fel. Jakten borde därför ses som fråga om biologisk mångfald och därför behandlas av Miljödepartementet. Tyvärr släpps naturvården inte in i frågor som har med jakt att göra. Jaktintresset har en stark ställning i samhället i dag, vilket har belysts i SNS:s demokratiråds rapport om järntrianglar och även i Miljöpartiets motion 1996/97:Jo932 Demokrati och jaktpolitik.
Miljöpartiet de gröna yrkar att jaktfrågor ska flyttas från Jordbruks- departementet till Miljödepartementet.
- I propositionen föreslås flera åtgärder, dock inga som nu ökar skyddet för hotade arter. I många fall behövs ekonomiska medel för att avsätta reservat, men i ett fall borde en åtgärd kunna genomföras snabbt, nämligen att förbjuda jakt på de arter som finns i Artdatabankens lista över hotade arter. I och med den förändring som gjorts i 4 § jaktlagen ska ju nu även fågelarter som tillfälligt förekommer naturligt i landet bevaras, vilket borde innebära ett ökat skydd för sträckande och rastande fågel t.ex. sädgås.
Miljöpartiet de gröna yrkar att jakt ska förbjudas på hotade arter.
Skydd av urskogar
I dag är endast 0,5 % av den produktiva skogsmarken nedanför skogsodlingsgränsen skyddad i reservat. För att snabbt säkerställa de 5 % av skogen nedanför skogsodlingsgränser som är ur- och naturskog måste regeringen i kommande budget öka anslagen för detta ändamål. På sikt behöver minst 10 % av den produktiva skogsarealen skyddas. I dessa urskogar finns många av de hotade arter, som i dag finns på Artdatabankens hotlistor, till exempel 223 arter mossor, ungefär 20 % av Sveriges samtliga mossor, 216 artar lavar, ungefär 10 % av Sveriges lavar. Många områden med sådana hotade arter är dessutom akut hotade av avverkning. I Naturvårdsverkets aktionsplan slås fast att det moderna skogsbruket är en av de största enskilda orsakerna till förlust av biologisk mångfald (sid 12 i rapporten).
Nu avverkas urskogar med de sista resterna av den biologiska mångfalden därför att regeringen inte avsatt tillräckliga medel för att skydda biotoperna. Greenpeace aktion för att rädda Njakafjäll visar att detta engagerar många. Det rör sig om lavar där arten i många fall inte bara är sällsynt i Sverige utan där våra bestånd är bland de sista som finns kvar.
Miljöpartiet de gröna föreslår därför också ett tillfälligt moratorium för avverkning av urskog.
Förbättra och verkställ "Myrskyddsplan för Sverige"
Efter ett långvarigt utrednings- och beredningsarbete kom till slut ett beslut om "Myrskyddsplan för Sverige" våren 1994.
Planen var inte komplett. Myrrika Norrbottens län saknades, information om omgivande fastmarksskog var bristfällig eller inaktuell. Fortfarande saknas konkreta åtgärdsprogram och skyddsplaner om rikkärr, sumpskogar, mader och slättsjöar.
I propositionen sägs att "sumpskogar, mader och rikkärr bör särskilt uppmärksammas i naturvårdsarbetet med våtmarker." Men det sägs också: "Skyddet för våtmarker i myrskyddsplan för Sverige får ske inom befintliga resurser och i enlighet med gällande ansvarsfördelning."
Vi kan inte tolka det ovanstående på annat sätt än att inget sker med myrskyddsplanen. Det rimmar illa med budgetpropositionen 1996/97:1 där det anges att skyddet av den biologiska mångfalden är ett av regeringen prioriterat område.
Miljöpartiet de gröna yrkar att myrskyddsplanen kompletteras och att medel anslås i kommande budgetproposition så att den kan genomföras.
Hotet mot den biologiska mångfalden akut efter regeringens energiproposition
Vattendrag
I Naturvårdsverkets aktionsplan slås fast: "Vattenkraftutbyggnaden har påverkat en mycket stor del av Sveriges vattendrag vilket har fått starkt negativa konsekvenser för biodiversiteten." (sid 12 i rapporten).
I kommentaren till det beslutade åtgärdsmålet står: "De outbyggda vatten- dragens betydelse för biologisk mångfald är sådan att bevarandeintressena i fortsättningen måste sättas före exploatering av vattendragen. Kvarvarande opåverkade forsar och strömsträckor ska inte exploateras." (sid 41 i rapporten).
I propositionen anförs på sid 48 att energisektorn ska vid planering verka för att säkerställa den biologiska mångfalden. Det är bra och nödvändigt. Bara några veckor innan denna proposition kom lades emellertid på riksdagens bord proposition 1996/97:84 En uthållig energiförsörjning. I den föreslås en utbyggnad av just småskalig vattenkraft, alltså precis de vatten- drag som måste sparas för att de arter, som behöver rinnande vatten och som redan är trängda, ska kunna finnas kvar. Man föreslår införandet av ett investeringsbidrag om 15 % och beräknar stödet till 150 miljoner kronor under en 5-årsperiod.
Man tar sig för pannan och undrar om den ena delen av regeringen inte vet vad den andra gör. Eller är det så illa att talet om skydd av biologisk mångfald inte är värt något om andra intressen dyker upp?
Miljöpartiet de gröna anser att vattenkraften i Sverige är färdigutbyggd. Kan man få ut mer energi genom byte av teknik i befintliga verk är det bra, men de vattendrag som inte byggts ut ska sparas. Det finns en mängd arter som behöver rinnande vatten och många sådana biotoper har hotats och minskat under lång tid. I detta fallet måste den biologiska mångfalden ges företräde. Det handlar såväl om hotade som mer vanliga arter.
Miljöpartiet de gröna yrkar att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar ska bevaras.
Lövskogar
Under senare tid har en debatt om hotet mot många arter knutna till lövskog aktualiserats. Skälet är en ännu inte publicerad utredning från WWF som kan visa att många oersättliga lövskogar nu flisas till energiråvara. Eftersom många insekter och därmed fåglar är knutna till lövskogar visar utredningen en snabb minskning av antalet fåglar, såväl mer som mindre vanliga. Lövsångaren och talgoxen är exempel på vanliga och göktytan på en mer sällsynt.
Undersökningen är gjord i Dalarna och såvitt vi har förstått är detta ett problem som förekommer på många platser i södra Sverige. Lövskogar avverkas såväl till massa- som till energiråvara. Arter beroende av denna tidigare vanliga biotop förlorar eller trängs tillbaka. Om problemet finns även i Norrland torde vara osäkert och på många platser finns det troligen inte.
För att den stundande, och välkomna, omställningen av energiförsörj- ningen i landet ska ske på ett förnuftigt sätt med avseende på den biologiska mångfalden är det av yttersta vikt att signaler som den ovan tas på största allvar. En förändring kan ske snabbt och satsningen på biobränsle få en dålig klang och skapa ett problem.
Miljöpartiet de gröna yrkar därför att hotet mot lövskogar utreds och att sådana åtgärder föreslås att hotet mot de lövskogsberoende arterna minime- ras.
Miljöskadade områden
Det finns många miljöskadade områden i Sverige, där gifter läcker till naturen, ca 2000 platser enligt Naturvårdsverkets lista. Det läcker kvicksilver och andra tungmetaller, kreosot och stabila organiska kemikalier, som vi vet kommer att påverka det levande och till sist även oss själva. Många arter påverkas av dessa kemikalier och de påverkar deras möjlighet till fortplantning. Många larver i vatten är mycket känsliga för kemikalier, varför just sådana arter används som indikatorarter för att få vetskap om sjöars miljömässiga status.
I dagens kemikaliesamhälle är det ofta svårt att finna källan till förorening- arna. När det gäller de miljöskadade områdena vet vi var de finns, vi vet att de läcker och det som saknas för att rena dem är pengar och politisk vilja. Miljöpartiet de gröna har i olika sammanhang påtalat detta och kommer att fortsätta med det. I våra budgetar finns alltid medel avsatta för detta ändamål. Talet om biologisk mångfald måste leda till konkret handling. Att anslå medel så att gifter som påverkat naturen tas bort är en sådan åtgärd.
Miljöpartiet de gröna yrkar att regeringen tar fram en plan för sanering av miljöskadade områden med kostnader och tidsangivelse när sanering kan ske.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår lagförslaget såvitt avser sista stycket i 19 c § i förslaget till lag om ändring i naturvårdslagen (1964:822),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Tullen bör ges samma befogenhet som Kustbevakningen beträffande bekämpning av brott mot CITES-förordningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya förordningen som behövs för att kontrollen av handeln med hotade arter skall bli effektiv skyndsamt skall remissbehandlas för att kunna beslutas och träda i kraft samtidigt som föreslagen lagändring, dvs. den 1 juli 1997,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör utreda det förhållandet att många fågelarter knutna till jordbrukslandskapet gått tillbaka kraftigt, klarlägga anledningar och föreslå åtgärder och presentera dessa då regeringen återkommer till riksdagen med anledning av Jordbruksverkets aktionsplan för biologisk mångfald,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att problem och åtgärder rörande marker som tidigare erhållit NOLA-stöd bör belysas och åtgärder föreslås då regeringen återkommer med åtgärder föranledda av Jordbruksverkets aktionsplan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att jaktfrågor skall flyttas från Jordbruksdepartementet till Miljödepartementet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn bör ske utifrån Naturvårdsverkets miljökvalitetsmål för jakten och att de arter för vilka jakten inte kan motiveras utifrån målet avförs ur jaktbestämmelserna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn och förändring bör ske av jakten så att jakt inte får äga rum under häckningstid och att jaktförordningen revideras utifrån detta,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn och förändring bör ske av skyddsjakten i landet så att denna genomsyras av krav att skyddsjakt bara kommer i fråga om skador inte kan motverkas på annat tillfredsställande sätt i enlighet med den nya lydelsen av 5 § jaktlagen och i enlighet med gällande EU-direktiv och att jaktförordningen ändras utifrån detta,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tillfälligt moratorium för avverkning av urskog,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att myrskyddsplanen bör kompletteras och att medel bör anslås i kommande budgetproposition så att den kan genomföras,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft skall ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar skall bevaras,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda hotet mot lövskogar och föreslå åtgärder så att hotet mot de lövskogsberoende arterna minimeras,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ta fram en plan för sanering av miljöskadade områden med kostnader och tidsangivelse när sanering kan ske.
Stockholm den 7 april 1997
Gudrun Lindvall (mp)
Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp) Per Lager (mp) Gunnar Goude (mp)