EU:s jordbrukspolitik harmoniserad
Den svenska jordbrukspolitiken har exporterats till Bryssel. De stora posterna i regeringens budgetproposition på jordbrukets område bestäms av andra församlingar än Sveriges riksdag.
Med det system för bidrag som finns har vi fått ett jordbruk, som inte i första hand odlar det kunden efterfrågar, utan odlar för bidragssystemen. Vallar plöjs upp för spannmålsodling och kemikalieanvändningen ökar. Spannmålsskörden i år är 25 % högre än i fjol, i och för sig glädjande, men ett bevis för att bidragssystemen styr en större del av odlingen till just spann- mål. Risken finns att detta kommer att innebära ett ökat läckage av lättlösliga salter och en ökad miljöbelastning på sjöar och hav. Det föreslagna vallstödet hälsar Miljöpartiet de gröna därför med glädje.
Undantagen måste få behållas
Vid inträdet i EU fick Sverige en rad undantag just inom jordbruksområdet. Exempel på sådana är förbud mot antibiotika i djurfoder, där undantaget går ut 1998. EU understryker att "dessa övergångsregler får inte leda till gränskontroller och vid slutet av perioden ska de miljöregler som då gäller vara antagna av de nya medlemmarna under samma förhållanden som för äldre medlemmar". Än så länge är förändringstakten i EU mycket långsam. De svenska bestämmelserna angående fodertillsatser har inte minst i samband med sjukdomen BSE visat sig riktiga.
Vi är förvånade att individer av belgisk blå redan tagits in i landet. Det visar att det finns risk för att de snabba vinsterna, där djuren får betala priset, kan locka några bönder. Antibiotika är inte bara en fråga om djurskydd, utan även om miljön och risken för att resistenta stammar av bakterier bildas.
Export av levande djur
Samtidigt ökar exportmöjligheterna för svenska bönder. I Miljöpartiet de grönas vision om samhället är konsumtion av lokalt producerad mat en viktigt steg på vägen mot ett hållbart samhälle. Den transportkarusell av levande djur, som sker i EU, måste stoppas. Vi anser att djur ska så långt möjligt växa upp där de fötts, och slaktas så nära gården som möjligt. Vi vill se en utveckling med små lokala slakterier och mejerier och närmare kontakter mellan brukare och konsument. De bestämmelser om transporter som arbetats fram i EU är ett bra första steg, men vi anser att bestämmelserna för bland annat svin och ren ska skärpas i Sverige.
Vi inser att många delar inom jordbruksnäringen har stora problem idag och vi oroas av den strukturrationalisering som sker, men anser ändå att svenska bönder inte borde delta i den flyttkarusellen genom att exportera levande smågrisar till Tyskland. Det är egentligen inte en fråga för Sveriges riksdag, men en ökad frekvens av tuberkulos i svenska besättningar visar risken med den ökande rörligheten av djur inom EU.
Det sker en stor och enligt Miljöpartiet de gröna oönskad omvandling i det svenska jordbruket idag. De mindre och medelstora gårdarna, speciellt de med djur, har mycket svårt att få ekonomin att gå runt och slutar med djuren. Många av dessa gårdar finns på marker med höga biologiska värden där mulbetningen är en förutsättning för den sällsynta floran.
CAP leder inte till ett hållbart lantbruk
Det konventionella lantbruket är idag inte långsiktigt hållbart. Med den uppbyggnad jordbrukspolitiken har idag ges inte tillräckligt incitament för ett mindre kemikalieberoende jordbruk, snarare tvärtom. I den översyn av CAP, som nu sker, måste ambitionen vara att skapa ett långsiktigt hållbart jordbruk.
Målet måste vara ett ekologiskt lantbruk
Det ekologiska lantbruket är "ett jordbruk som värnar om odlingsjorden, använder solenergi och biologiska processer i produktionen och tär mindre på ändliga resurser". Citatet är hämtat ur tidskriften Ekologiskt Lantbruks omläggningsbilaga.
Idag odlas 3,5 % av den svenska åkerjorden ekologiskt enligt KRAV:s regler. Om man även räknar med den ekologiskt odlade arealen hos bönder, som inte är med i KRAV, är siffran nästan 5 %. Det är en bit på väg mot det 10-procentsmål riksdagen satt upp för år 2000. Sverige är inte bäst i EU. Enligt uppgift har Österrike redan nått det svenska målet. Långsiktigt måste målet vara att allt lantbruk ska bedrivas ekologiskt.
Det är glädjande att allt fler lantbrukare ställer om hela eller delar av gården till ekologisk produktion. Avtalet är då att marken ska odlas ekologiskt i 5 år.
Jordbruksverket har tagit fram en aktionsplan för hur riksdagens mål (att 10 % av arealen skall vara ekologiskt odlad år 2000) ska uppnås. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en åtgärdsplan för hur det skall förverkligas.
Intresset stort både hos konsumenter och lantbrukare
Inom jordbruksnäringen håller insikten att det svenska lantbruket måste ändra inriktning på att slå igenom. De ekologiska odlarna ses med respekt av de konventionella, och intresset för att lägga om både spannmålsodling och djurhållning till ekologiska metoder finns hos allt fler. En bidragande orsak till detta är naturligtvis det alltmer ökande konsumentintresset och den ökande efterfrågan på KRAV- odlade produkter av alla slag. Eko-stödet inom miljöstödsprogrammet har givetvis ökat intresset och fått fler att ta steget. Det är bra.
Ett ekologiskt lantbruk ökar den biologiska mångfalden
Det ekologiska lantbruket är ett långsiktigt hållbart lantbruk där återcirkulation av resurser är en förutsättning. Odling av kvävefixerande grödor, vall och träda minskar intensiteten i spannmålsodlingen. Cirka 30 % av arealen odlas med kvävefixerande grödor. Beräkningar visar att producerad mängd spannmål minskar till hälften om en ren spannmålsgård ställs om helt. Även på gårdar med djur minskar intensiteten. Ängar och hagar betas och de delar av landskapet, som har störst betydelse för många av de örter, som idag är akut hotade, bibehålls och utökas. Eftersom minst 50 % av djurens foder måste produceras inom gården och växelbruk är en förutsättning finns många olika grödor på åkrarna. Den biologiska mångfald, som alla politiska partier säger sig värna, får en chans. Lantbrukare, som ställt om, vittnar om hur arter som tofsvipa, nyckelpiga och blåklint återkommer, arter som är hårt trängda i det konventionella lantbruket. En stor del av de arter som är utrotningshotade idag i Sverige är beroende av ett kulturlandskap utan gifter.
Handelsgödsel och bekämpningsmedel
Nya mål för användning av handelsgödsel och bekämpningsmedel
Riksdagens mål att minska användningen med 25 % till år 1995 klarades inte. Miljöpartiet anser att det nya delmålet måste vara att användningen av handelsgödsel skall halveras till år 2000 utifrån 1994 års förbrukning. Även här behövs en plan för hur detta skall uppnås.
För bekämpningsmedel skall delmålet vara 80 procentsreduktion av användningen till år 2000 utifrån 1994 års siffror. Det är fel att som idag bara räkna minskningen i antal kilogram aktiv substans. Hänsyn måste också tas till hur stor areal preparaten räcker till. Reduktionen skall alltså vara dosrelaterad.
De nya lågdospreparaten har så hög giftverkan att misstanken finns att koncentrationer under vad som är möjligt att detektera kan påverka det levande. Det är angeläget att detta utreds.
Miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel
EU:s bidragssystem har med all önskvärd tydlighet visat hur snabbt ekonomiska styrmedel kan få genomslag. Odling av grödor som spannmål och lin har ökat medan odling av raps och vall gått tillbaka. Miljöpartiet de gröna anser att ekonomiska styrmedel är ett viktigt instrument i miljöpolitiken. För att påskynda utvecklingen mot ett jordbruk med allt mindre kemikalier föreslår vi därför att miljöavgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel höjs enligt nedan.
Miljöpartiet de gröna föreslår, att miljöavgiften höjs till 5,60 kronor per kilogram kväve i gödselmedel, om andelen kväve i medlet är minst 2 %.
Miljöpartiet de gröna föreslår en miljöavgift på kadmium i gödselmedel på 50 kronor per gram för Cd-innehållet över 5 gram per ton fosfor.
Kadmium är en mycket giftig tungmetall, som bör försvinna ur gödsel- medel. I dag sker en fortsatt anrikning i mark och det levande. I minister- deklarationen från Nordsjökonferensen i Esbjerg 1995 har målet för skadliga ämnen sätts till 0 under loppet av en generation (25 år). Miljöpartiet de gröna föreslår att kadmium i handelsgödsel skall förbjudas. Regeringen bör åter- komma med en avvecklingsplan för kadmium.
Idag är miljöavgiften på bekämpningsmedel baserad på kilogram verksam substans. Miljöpartiet de gröna ser helst en avgift baserad på dos. Regeringen har i jordbruksutskottets betänkande 1994/95:JoU7 fått i uppdrag att åter- komma med detta. Vi föreslår en ökning av avgiften till 100 kronor för varje kilogram verksam substans, men anser att en miljöavgift baserad på dos vore att föredra.
De föreslagna miljöavgifterna på konstgödsel och bekämpningsmedel ger en intäkt på lågt räknat 1,2 miljarder kronor per år.
Forskning inom jordbruksområdet
Vi välkomnar att det nu för första gången avsätts medel för försöks- och utvecklingsverksamhet i det ekologiska lantbruket. Det har länge varit ett problem att det inte varit möjligt att ansöka om stöd för mer praktiskt inriktad utvecklingsverksamhet av t.ex. lantbruksredskap, nya fröblandningar etc. Vi anser dock att 15 miljoner kronor under en treårsperiod är i lägsta laget. Man bör se över möjligheterna att använda en del av de 46 miljoner kronor, som avsätts för forskning om ekologiskt lantbruk, till mer tillämpad verksamhet. Vi vill peka på att det är viktigt att det sker en samordning av de program under SJFR, SLF och Jordbruksverket som nu är under utveckling. Det är också viktigt att inriktningen av forskning och utveckling inom ekologiskt lantbruk samordnas med Ekologiska Lantbrukarna.
Miljöpartiet de gröna anser att genmodifierade organismers påverkan på miljö och hälsa kan bli det största miljöproblem vi stått inför. Vi vill därför förbjuda utplantering av genmanipulerade växter. Vi vill också förbjuda försäljning av produkter tillverkade av eller med hjälp av genmanipulerade organismer, och om förbud inte är möjligt i dag på grund av EU:s regler skall produkterna märkas. Detta behandlas i separat motion.
Våren 1995 godkände EU införsel och hantering av genmanipulerad soja. Enligt planerna kommer partier med genmanipulerad soja blandad med vanlig soja att importeras till EU under oktober 1996. Sojan kommer att användas som olja till livsmedel och sojamjöl i foder runt om i Europa. Det kan finnas en risk för att proteiner i dessa kan orsaka allergiska reaktioner.
I dag förekommer utplantering av genmanipulerade växter. Det finns en risk för spridning av gener från dessa genmodifierade växter till vilda släkt- ingar, till exempel mellan genmanipulerad raps och åkersenap. Vilka effekter detta kan få i naturen är inte klarlagt. Forskning runt riskerna med genmanipulation i livsmedel och miljö måste prioriteras.
Miljöpartiet de gröna har i tidigare motioner till riksdagen förordat att en professur i djurskydd ska inrättas. En professur i djurskydd innebär att djurens behov och djurens beteenden kommer i centrum och att statusen för djurskyddsfrågor ökar. En lämplig placering av en djurskyddsprofessur är Sveriges lantbruksuniversitet. Långt framskridna planer finns nu på att inrätta en sådan professur. Vi förutsätter att finansieringen av en djurskydds- professur snart ska vara klar. Annars avser vi att återkomma i frågan.
Miljöpartiet de grönas förslag för utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske m.m.
B 3. Stöd till avbytarverksamhet
Miljöpartiet de gröna anser att avbytarverksamheten är viktig och måste värnas. Att ha mjölkproduktion innebär en ständig bundenhet, framför allt för lantbrukare med mindre gårdar som familjejordbruk och liknande. Denna typ av jordbruk har stora värden såväl sociala som biologiska och kulturella. Gårdarna är ofta belägna i trakter med höga biologiska värden, de har biologiskt riktigt jordbruk med såväl djur som odling, ofta med mycket hög andel vall och bete. Många av dessa lantbrukare har miljöstöd, men försvinner djuren försvinner också det landskap vi vill värna. Avbytarverksamheten ger arbete i glesbygd, ofta kvinnojobb. För dem är alternativet ofta arbetslöshet.
Vi anser samtidigt att det är bra om jordbruksnäringen själv solidariskt kan finansiera verksamheten och har fått veta att ambitionen är den. För att göra omställningen möjlig föreslår Miljöpartiet de gröna att 35 miljoner kronor anslås för 1997, utöver regeringens förslag. För 1998 beräknas 20 miljoner kronor och för 1999 beräknas 10 miljoner kronor, utöver regeringens förslag.
B 12. Kompletterande åtgärder i jordbruket
Stöd till ekologisk odling
Arealstödet till ekologiska lantbrukare måste vara av en sådan storlek, att det blir ekonomiskt lönsammare att odla ekologiskt än konventionellt. Miljöpartiet de gröna har tidigare föreslagit högre arealersättning än de 900 respektive 1 600 kronor, som betalas ut i dag beroende på var gården är belägen. Vi anser att stödet skall vara lika över landet och att nivån skall vara 2 000 kronor per hektar. För att stimulera till omläggning av hela gårdens areal och även djuren, där sådana finns, kan vi tänka oss olika nivåer för eko-stödet. I den utvärdering av miljöstöden, som just görs, bör möjligheten till en sådan differentiering ses över.
Med den stödnivå vi föreslår kan stödet till ekologisk odling komma att uppgå till ca 600 miljoner kronor då 10-procentsmålet nåtts.
Mot bakgrund av detta anser vi att regeringen skall ges i uppdrag att öka ramen för det ekologiska stödet genom att utnyttja mer av det framförhandlade miljöstödet. I Miljöpartiet de grönas förslag till budget anvisas 50 miljoner kronor utöver regeringens förslag för 1997. För 1998 beräknas 100 miljoner kronor utöver regeringens förslag och för 1999 beräknas 150 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Dessa belopp avser den nationellt finansierade delen av stödet. Lika mycket beräknas komma från EU.
Ersättning för rovdjursrivna renar
Frågan om rovdjuren i renbeteslandet har varit aktuell länge. Naturvårdsverkets stora undersökning i frågan visade att rovdjuren river fler renar än vad som återfinns. Det gamla ersättningssystemet baserat på antal återfunna rivna renar visade sig inte fungera.
Statens naturvårdsverk och Sametinget har gemensamt funnit en ny modell för ersättning för rovdjursrivna renar, som gäller från den 1 januari 1996. Enligt denna modell ersätts renägaren efter det antal rovdjursföryngringar som finns inom samebyns betesområde. Som exempel kan nämnas att en vargkull ger en ersättning motsvarande 500 renar, en järvhona med ungar 200 renar. Ersättning ges även för enstaka djur i området.
Det här systemet har hälsats med stor tillfredsställelse av såväl renägare som naturvården. Äntligen har vi fått ett system, som är så konstruerat att rennäring och rovdjur kan samexistera i renbeteslandet. De hotade rovdjuren, som Sverige i flera internationella konventioner skall vårda i deras naturliga biotoper, kan finnas i fjällvärlden i samexistens med rennäringen. Rovdjurs- frågan är en symbolfråga för såväl naturvård som biologisk mångfald.
Det nya systemet är dyrare än det gamla, där betalning utgick efter antal funna rivna renar. Efter inventeringar vintern 1996 betalades 21,8 miljoner kronor ut till samebyarna. Eftersom det bygger på antalet föryngringar och förekomst av rovdjur måste inventeringar ske varje år. Inventeringarna vintern 1996 kostade 4 miljoner kronor.
Det är av yttersta vikt att systemet kan fortsätta att fungera. Den ram som regeringen föreslår om 30 miljoner kronor torde räcka för år 1997. Regeringens i budgetpropositionen uttalade ambition att populationerna av vissa rovdjursarter skall öka, vilket Miljöpartiet de gröna anser är en riktig målsättning, innebär att ramen kan behöva ökas inom den period miljöstöden avser. Under budgetåret 1997 bör medel för inventeringar finansieras inom Naturvårdsverkets budget. För kommande år bör anslag till inventeringarna anges i budgetpropositionen. Dessa årliga inventeringar är en förutsättning för det nya ersättningssystemet.
Det måste vara ställt utom allt tvivel att en ram om 30 miljoner kronor kan användas för ändamålet under 1997. I den ramen skall också finnas medel för nödvändiga inventeringar. Om finansiering inom EU:s miljöstöd inte visar sig möjlig skall regeringen snarast återkomma till riksdagen med förslag till återstående finansiering upp till 30 miljoner kronor för budgetåret 1997 för stöd till rovdjursrivna renar. Detta bör ges regeringen till känna.
B 13 Från EU-budgeten finansierade kompletterande åtgärder inom jordbruket
Med hänvisning till ovanstående påförs 50 miljoner kronor för 1997. För 1998 beräknas 100 miljoner kronor och för 1999 150 miljoner kronor, allt utöver regeringens förslag.
C 4 Fiskevård
Redan under riksmötet 1990/91 motionerade Miljöpartiet de gröna om införande av allmän fiskevårdsavgift. I proposition 1994/95:231 Allmän fiskevårdsavgift m.m. fanns vissa brister, men efter diskussion mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i jordbruksutskottet fanns ett bra förslag, som Miljöpartiet kunde stödja. Vi beklagar att regeringen valde att dra tillbaka propositionen.
Miljöpartiet de gröna anser det angeläget att medel avsätts för fiskevård. Många vatten behöver åtgärdas, miljöpåverkade biotoper restaureras och många andra åtgärder är nödvändiga för att garantera att de viltlevande fiskstammarna kan finnas kvar i livskraftiga bestånd, något Sverige förbundit sig att leva upp till genom undertecknandet av Bernkonventionen och Rio- konferensens konvention om biologisk mångfald.
Det är fortfarande lika angeläget med fiskevård, och det anslag som regeringen föreslår, 4,6 miljoner kronor, förslår inte. I Miljöpartiets budget- förslag anslås därför 20 miljoner kronor utöver regeringens förslag för år 1997.
Miljöpartiet de gröna anser det angeläget att få en bra fiskevård i hela landet. Att bevara biologisk mångfald, i detta fallet arter i vatten, kostar pengar, små pengar i relation till mycket annat. Eftersom regeringen inte anslår nödvändiga medel anser vi fortfarande att en allmän fiskevårdsavgift skall införas. Vi är beredda att i samarbete med regeringen utforma förslaget utifrån det förslag som diskuterats i jordbruksutskottet i samband med behandling av proposition 1995/96:231.
Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag till allmän fiskevårdsavgift.
D 2 Ersättningar för viltskador m.m.
Efter den ändring av 29 a § i jaktförordningen som trädde i kraft den 1 juli 1995 kan bidrag eller ersättning för djur som rivits av de fredade rovdjuren bara betalas ut om det inte varit möjligt att försäkra dem. Detta innebär i praktiken att ersättning inte kan betalas ut för rovdjursrivna tamdjur, eftersom det går att försäkra dem.
Miljöpartiet de gröna anser att detta borde ändras. Det är viktigt att få en allmän acceptans för de stora rovdjuren för att förhindra att de dödas olagligt. 29 § i jaktförordningen bör ändras i avseende på detta. Denna frågeställning utvecklas i en separat motion. Vi föreslår att 5 miljoner kronor avsätts för ändamålet för 1997. Även för 1998 och 1999 beräknas 5 miljoner kronor, utöver regeringens förslag.
F 1 Statens livsmedelsverk
Regeringen bedömer i propositionen att bestrålning av kryddor bör kunna tillåtas. Regeringen föreslår att riksdagen godkänner vad regeringen förordat om vissa livsmedel. Miljöpartiet de gröna delar inte den uppfattningen och yrkar avslag på förslaget. Vi anser att bestrålning av kryddor och andra livsmedel och import av bestrålade livsmedel inte ska vara tillåten. Vi utvecklar våra synpunkter på bestrålning av livsmedel vidare i separat motion.
Fördelning på ansvarsområden Förslag till anslag 1997 och beräkningar 1998 och 1999, milj. kr.
23 Jord- och skogsbruk, Regeringen
Miljöpartiet
fiske med anslutande Förslag Beräknat Beräknat Avvikelse från regeringen
näringar 1997 1998 1999 1997 1998 1999
Totalt utgiftsområdet
13324 13310 13378 160 225 315
Anslag
A 1 Bidrag till vissa internationella organisationer m.m. 37 37 37
B 1 Statens jordbruksverk 183 190 196
B 2 Stöd till jordbrukets rationalisering m.m. 45 22 22
B 3 Stöd till avbytarverksamhet m.m. 13 13 13 35 20 10
B 4 Statens utsädeskontroll 1 1 1
B 5 Statens växtsortnämnd 1 1 1
B 6 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket 24 25 25
B 7 Bekämpande av växtsjukdomar 3 3 3
B 8 Strukturstöd inom livsmedelssektorn 149 122 122
B 9 Från EG-budgeten finansierat strukturstöd 184 184 184
B 10 Regionala stöd till jordbruket 719 719 719
B 11 Från EG-budgeten finansierade regionala stöd till jordbruket 325 325 325
B 12 Kompletterande åtgärder inom jordbruket 1085 1085 1085 50 100 150
B 13 Från EG-budgeten finansierade kompletterande åtgärder inom jordbruket 1093 1093 1093 50 100 150
B 14 Arealersättning och djurbidrag m.m. 4950 4950 4950
B 15 Intervention och exportbidrag för jordbruksprodukter 2139 2139 2139
B 16 Räntekostnader för förskotterade arealersättningar m.m. 119 119 119
C 1 Fiskeriverket 58 59 60
C 2 Strukturstöd till fisket m.m. 31 31 31
C 3 Från EG-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m. 80 80 80
C 4 Fiskevård 5 5 5 20
D 1 Främjande av rennäringen m.m. 62 62 62
D 2 Ersättningar för viltskador m.m. 13 13 13 5 5 5
D 3 Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m. 2 2 2
E 1 Statens veterinärmedicinska anstalt 74 76 78
E 2 Bidrag till distriktsveterinärorganisationen 78 80 83
E 3 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder 17 17 18
E 4 Centrala försöksdjursnämnden 7 7 7
E 5 Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar 90 90 90
F 1 Statens livsmedelsverk 103 107 111
F 2 Livsmedelsekonomiska samarbetsnämnden 4 4 4
F 3 Kostnader för livsmedelsberedskap 28 29 29
F 4 Livsmedelsstatistik 31 32 33
F 5 Jordbruks- och livsmedelsstatistik finansierad från EG-budgeten 6 6 6
G 1 Sveriges lantbruksuniversitet 981 1019 1061
G 2 Skogs- och jordbrukets forskningsråd: Förvaltningskostnader 11 11 11
G 3 Skogs- och jordbrukets forskningsråd: Forskning och kollektiv forskning 205 209 214
G 4 Bidrag till Skogs- och lantbruksakademin 1 1 1
H 1 Skogsvårdsorganisationen 271 265 275
H 2 Bidrag till skogsvård m.m. 10 6
H 3 Täckande av förluster till följd av statliga kreditgarantier för lån till byggande av skogsvägar 1
H 4 Insatser för skogsbruket 80 66 66
H 5 Internationellt skogssamarbete 1 1 1
H 6
Från EG-budgeten finansierade medel för skogsskadeövervakning 6 6 6
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärdsplan för hur 10- procentsmålet för ekologisk odling skall förverkligas, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till plan för halvering av handelsgödselanvändningen till år 2000 jämfört med 1994, i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till plan för att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel till år 2000 med 80 %, jämfört med 1994, i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av lågdospreparatens giftverkan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljöavgiften höjs till 5,60 kr per kg kväve i gödselmedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en miljöavgift på kadmium i gödselmedel på 50 kr per gram för Cd-innehållet över 5 g per ton fosfor,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till avvecklingsplan för kadmium i handelsgödsel, i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljöavgiften på bekämpningsmedel höjs till 100 kronor per kilogram verksam substans, i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskning runt riskerna med genmanipulation i livsmedel och miljö bör vara ett prioriterat område,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en djurskyddsprofessur,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning om ekologiskt lantbruk,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till avbytarverksamhet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arealersättningen för ekologiskt lantbruk skall vara 2 000 kr per ha i hela landet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av möjligheten att differentiera stödet till ekologisk odling,
15. att riksdagen hos regeringen begär att den snarast skall återkomma med förslag till återstående finansiering upp till 30 miljoner kronor för budgetåret 1997 för stöd till rovdjursrivna renar om finansiering inom EU:s miljöstöd inte visar sig möjlig,
16. att riksdagen beslutar att medel för nödvändiga inventeringar för det nya systemet för rovdjursrivna renar under budgetåret 1997 skall avsättas inom Naturvårdsverkets anslag,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslag för ovan nämnda inventeringar skall anges i budgetpropositionen för år 1998 och framåt,
18. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en allmän fiskevårdsavgift, i enlighet med vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts under rubriken Ersättning för viltskador,
20. att riksdagen avslår regeringens förslag att godkänna vad regeringen förordat om bestrålning av vissa livsmedel,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bestrålning av kryddor och import av bestrålade kryddor inte skall vara tillåten,
22. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1997 anvisa medel till anslagen under utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt Miljöpartiets förslag i tabell,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad fördelning på anslag inom utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar för åren 1998 och 1999 enligt tabell.
Stockholm den 6 oktober 1996
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Gudrun Lindvall (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp) Per Lager (mp) Roy Ottosson (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Gunnar Goude (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp) Barbro Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Ewa Larsson (mp) Ronny Korsberg (mp) Annika Nordgren (mp) Ragnhild Pohanka (mp)