Motionen delad mellan flera utskott
Det småländska jordbruket är småskaligt och bedrivs ofta i form av familjejordbruk. Man producerar livsmedel av hög kvalitet och användningen av konstgödning och bekämpningsmedel är förhållandevis låg. Påfrestningen på naturen är därför ganska liten. Huvudinriktningen är animalieproduktion och skogsbruk i liten skala.
Landskapet ger inte förutsättningar för storskaligt jordbruk och det är heller inte önskvärt. Det omväxlande landskapet med ömsom skog, ömsom åker och betesmarker ger även goda förutsättningar för t ex turism, med upplevelse- och naturturism i dessa bygder. Denna blandning av sysselsättning ger underlag för fast bosättning och försörjning på lands- bygden. Grunden för en levande landsbygd är alltid ett uthålligt jord- och skogsbruk.
Vissa pålagor på jordbruket som inte är lika som för andra näringar och fördelningen av bidrag inom näringen kan förbättra möjligheterna för ett livskraftigt småländskt jordbruk.
Bland de pålagor där jordbruket inte behandlas som andra näringar finns beskattningen av el. När en industri producerar varor tas endast en låg energiskatt ut, men när lantbrukaren använder el till spannmålstork, mjölk- maskiner eller andra maskiner för sin produktion utgår samma elskatt som för privatpersoner. En översyn av beskattningsreglerna för elenergi i jordbruket bör genomföras. En likabehandling är nödvändig för att få jämförbara kostnader för olika sorters produktion. Detta bör ges regeringen till känna.
En annan fråga som förtjänar att uppmärksammas är hur reglerna är utformade för LFA-stödet. Idag används samma områdesindelning som för det gamla skördeskadeskyddet. Det gör att områden med lika produktions- förutsättningar får olika bidrag. En översyn bör genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.
Skogsvårdslagen som den har tillämpats på senare tid har allt för ofta medfört skövling av skog vid förvärv av fastigheter. Kapitalstarka köpare har gått in och förvärvat stora områden. Ofta har de inte bosatt sig på fastigheten vilket medverkat till befolkningsminskningen på orten. Deras agerande har också drivit upp priserna på fastigheterna och detta försvårar generations- växlingar. En översyn av lagen är nödvändig för en positiv utveckling i bl a Småland. Detta bör ges regeringen till känna.
Tillämpningen av fastighetsbildningslagen har medverkat till att rovdriften på skogen har kunnat fortgå. Större fastigheter där ransonerings- bestämmelserna skulle ha gällt har styckats upp i mindre fastigheter för att kunna kringgå bestämmelserna. Tillämpningen av ransoneringsreglerna bör ses över och en skärpning genomföras om det är nödvändigt för fortsatt uthålligt skogsbruk. Även fastighetsbildningslagens regler bör ses över. Detta bör ges regeringen till känna.
Även i framtiden skall boende och brukande av fastigheten vara regel vid förvärv av jord- och skogsbruksfastigheter. Detta är speciellt viktigt för Småland med sitt utsatta läge inom räckhåll för stora köpstarka grupper både i Sverige och i andra EU-länder. Jordförvärvslagen bör skärpas för att underlätta för människor att bebo och bruka jord- och skogsbruksfastigheter. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av elskatten för jordbruket,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrade regler vid fördelning av LFA-stödet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av ransoneringsregler vid skogsavverkning.2
Stockholm den 3 oktober 1996
Margareta Andersson (c)
Agne Hansson (c) Sivert Carlsson (c) Eskil Erlandsson (c)
1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 3 hänvisat till BoU.