Motionen delad mellan flera utskott
Inledning
I samband med det svenska EU-inträdet har jordbrukspolitiken genomgått stora förändringar. Övergången till ett mer marknadsanpassat jordbruk har avstannat och ersatts av EU:s ogenomträngliga regleringssystem. När vi nu är en del av systemet är det dock viktigt att försöka utnyttja dess positiva delar så bra som möjligt och att även försöka korrigera de värsta problemen.
I denna motion pläderar vi för att Sverige i större utsträckning ska utnyttja de miljöstöd från EU som förhandlats fram. Den svenska medfinansiering som krävs för att få stöden bör lösas genom att vi inför en form av arealskatt som framför allt riktar sig mot de bönder som idag gör stora vinster på det nuvarande bidragssystemet.
Vår modell innebär att totalt 1 200 nya miljoner kan användas för att på olika sätt stödja de delar av svenskt jordbruk som vill driva ett mer ekologiskt anpassat jordbruk och de som gör stora naturvårdstjänster genom att bevara öppna landskap. Detta är dubbelt så mycket som regeringen är beredd att anslå.
Jordbruket efter EU- inträdet
Sveriges medlemskap i den europeiska unionen har varit till mycket stor nytta på de flesta områden i det svenska samhället. Ett undantag från detta är jordbruket. I och med EU-medlemskapet avbröts den övergång till ett mer marknadsanpassat jordbruk som inte minst Folkpartiet länge pläderat för. I stället är vi nu del av den gemensamma jordbrukspolitik som bygger på ett plantänkande och en bidragsröra utan like.
För Sveriges del har den nya jordbrukspolitiken inneburit problem ur fördelningspolitisk synvinkel. De stora vinnarna på den nya politiken är de spannmålsbönder på slättbygderna i södra Sverige som tjänar bra på EU:s bidrag. Många mindre företag i skogs- och mellanbygder samt Norrland har det dock relativt knapert. Förutom den rena fördelningsaspekten är detta problematiskt från miljösynpunkt. Den nya politiken gynnar ett väldigt intensivt jordbruk förknippat med betydande miljöstörningar och missgynnar dem som kämpar för att hålla landskapen öppna och levande i andra delar av vårt land än i de södra.
Problemen med den nya jordbrukspolitiken är onödigt stora på grund av att vi inte fullt ut har tagit till vara de positiva inslag som finns inom EU:s bidragsflora. Sverige har förhandlat fram betydande belopp som är tänkta att användas just för miljöomställning och bibehållande av öppna landskap. Problemet med dessa stöd är att de bygger på att Sverige och EU finansierar hälften var. Hittills har den socialdemokratiska regeringen inte ansett att vi har råd att utnyttja hela den framförhandlade ramen. Vi har tidigare kritiserat regeringen för detta och visat att Sverige på flera sätt tjänar på att vi prioriterar på ett sådant sätt att det inte blir liggande en massa pengar i Bryssel till ingen nytta. Detta är en uppfattning vi står fast vid.
Regeringens politik
Regeringen har i årets budget ansett sig ha råd med att använda 300 miljoner kronor ur statskassan till vallstöd. Detta är en form av miljöstöd där vi får medfinansiering från EU motsvarande det belopp vi själva satsar. Vi noterar dock att förslaget är optimistiskt efter 1997.
Folkpartiet liberalerna menar att regeringen visserligen har tagit ett steg i rätt riktning men att man har stannat på halva vägen och dessutom har valt en finansiering som bygger på felaktiga prioriteringar.
Fortfarande utnyttjar regeringen endast hälften av de pengar som finns kvar av Sveriges framförhandlade ram. På så sätt går vi miste om 300 EU- miljoner som skulle kunna användas för att hålla svenska landskap öppna och för en övergång till ett ekologiskt hållbart jordbruk. Dessutom väljer regeringen att finansiera sitt vallstöd (i den mån det är finansierat) genom att ta pengar från andra områden än jordbruket.
Vi anser det rimligt att det svenska bidrag som behövs, finansieras av den jordbrukssektor som skall få EU-pengarna.
Liberal jordbrukspolitik
Folkpartiet liberalerna vill att det svenska jordbruket miljöanpassas. I dagsläget bör Sverige i så hög grad som möjligt utnyttja alla de 600 miljoner kronor som finns kvar av EU:s miljöstöd.
Dessa 600 miljoner ger tillsammans med det svenska bidraget på lika mycket en betydande möjlighet att rätta till en del av de problem som EU- medlemskapet fört med sig. Genom att kombinera stöd till det öppna landskapet med olika former av stöd till ekologisk omställning kan vi nå mycket långt när det gäller att få världens renaste och bästa jordbruk. Totalt sett handlar det om 1 200 miljoner kronor i miljöns och jordbrukets tjänst.
För att vi ska få tillgång till EU:s 600 miljoner krävs det alltså att vi satsar lika mycket själva. Vi anser att det är logiskt att dessa pengar tas från jordbrukssektorn. Och då framför allt från dem som vunnit mest på den nya jordbrukspolitiken.
Genom införandet av en arealskatt för att finansiera de 600 miljonerna i miljöstöd uppnår vi flera önskvärda effekter. Först och främst tjänar givetvis näringen på det genom att den inte bara får tillbaka skatten i form av miljöstöd utan dessutom får lika mycket till i extra EU-stöd. Men dessutom innebär det en omfördelning inom jordbrukskollektivet. De som får stora arealstöd från EU betalar också mer i skatt medan de som inte tjänat lika mycket på EU blir vinnare vid utdelningen av miljöstödet. Sammantaget innebär detta en mycket kraftfull signal till miljöomställning av det svenska jordbruket. Vår modell skapar motiv att lägga om en del av verksamheten och göra både miljön och de egna plånböckerna en tjänst.
Jordbruket en framtidsbransch!
Vår förhoppning och ambition är givetvis att vi ska lyckas i vår strävan att förändra EU:s jordbrukspolitik. Den modell som vi föreslår i denna motion bör ses som en övergångslösning i väntan på ett jordbruk som ges chansen att stå på egna ben. Vi är övertygade om att svenskt jordbruk har stora framtidsmöjligheter på den väg man nu har valt - att satsa på ett rent och djurvänligt jordbruk.
De åtgärder vi föreslår i motionen kan därmed ses som en ambition att använda de möjligheter som står till buds för att stödja den omställning som branschen självt har markerat som önskvärd. Genom en konsekvent miljöomställning och anpassning av det svenska jordbruket kan man gå stärkt ur den förhoppningsvis tillfälliga planekonomi som vi nu tyvärr måste följa.
En konsekvent politik för att stärka det svenska jordbrukets framtids- möjligheter är betydligt mer värd än aldrig så vackra ord i en regerings- förklaring. Vad regeringen endast förmår tala om har vi i denna motion föreslagit, en strategi för att säkra det svenska jordbrukets möjligheter som framtidsbransch.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att använda EU-medel för miljöstöd till jordbruket,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en arealskatt för att finansiera den svenska medfinansieringen till EU:s miljöstöd enligt vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen till B 12. Kompletterande åtgärder inom jordbruket (utgiftsområde 23) för budgetåret 1997 anvisar 600 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 1 685 000 000 kr.
Stockholm den 6 oktober 1996
Eva Eriksson (fp)
Lennart Fremling (fp) Erling Bager (fp) 1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.