I Dalarna finns ett drygt femtiotal fäbodar. Många av dessa erbjuder en genuin och oersättlig kulturmiljö och har stor betydelse för landskapets själ, identitet och inte minst för turismen. I många fall är dessa fäbodar också idag levande vad gäller en aktiv, naturlig fäboddrift. Dessa kulturskatter måste ges förutsättningar att bevaras och leva vidare på ett ursprungligt och naturligt sätt.
Av tradition och hävd har djur gått fritt och betat på fäbodar. Den som inte önskar få sina marker betade stängslar dem. Denna sedvänja är dock inte lagfäst, vilket den uppmärksammade domen i Mora tingsrätt den 31 januari 1996 visar. Då fälldes en fårägare i Kväksels fäbod i Skattunge kyrkobokföringsdistrikt i Orsa kommun för att ha låtit sina får beta fritt i fäboden.
Uppenbarligen gick äganderätten före sedvanerätt och hävd i synen på vad som är en fäbod. I själva begreppet fäbod ligger just att där betar fä. Detta konstituerar själva fäboden som unik bymiljö i skogs- och bergsområdena i främst Dalarna, Hälsingland, Härjedalen och Jämtland.
Vid frågetillfällen i riksdagen har man hänvisat till att berörda myndigheter och branchorganisationer skall lösa den beskrivna problematiken. Detta kan ske genom att sprida kännedom om och förståelse för den sedvana som råder när det gäller fäbodar i allmänhet och möjligheter att sätta upp stängsel, menade man.
Detta är naturligtvis inget fullgott skydd som garanterar ett fortsatt levande fäbodbruk. Trots den belysning av problemen den aktuella debatten skapat och även om tingsrättsdomen inte är prejudicerande är det uppenbarligen så att dagens lagstiftning inte ger traditionellt fäbodbruk tillräckligt skydd. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett skydd för fäbodbruket.
Stockholm den 6 oktober 1996
Ulf Björklund (kd)