Utvecklingen inom jordbruket och livsmedelsindustrin spelar en avgörande roll för hur vi kommer att lyckas skapa ett Sverige med ekologisk hållbar tillväxt, ökad sysselsättning, regional balans och utvecklad landsbygd. Vi anser att det behövs jordbruk i hela landet och att det behövs jordbruk med djur. Mjölkproduktionen skapar inte enbart arbete på den egna gården utan varje miljon liter mjölk som produceras ger sysselsättning åt ca 17 personer. Mjölkproduktionen skapar också köttproduktion i olika former, endera som integrerad produktion på den egna gården eller genom försäljning av livkalvar till renodlade köttproducenter. Tack vare mjölkkornas höga foderkonsumtion hålls landskapet öppet och den biologiska mångfalden finns kvar. Köttproduktion baserad på uppfödning av tjurkalvar har med rätt förutsättningar chans till lönsamhet och dessa utgör en liten men växande skara betesdjur i Värmland.
Det finns ett flertal olika produktionsgrenar inom jordbruket som skapar arbetstillfällen och därmed öppna landskap, som är bra ur miljösynpunkt. Dessa produktionsgrenar inom jordbruket måste få möjlighet att utvecklas och inte att avvecklas som är fallet i dag.
I 1990 års jordbrukspolitiska beslut bestämdes att Norrlandsjordbruken dit Värmland räknas skulle kompenseras för sjunkande produktpriser och svårare odlingsbetingelser, så att lönsamheten inte skulle försämras.
I och med EU-inträdet förändrades dock förutsättningarna för jordbruket i Värmland. En stor del av Värmland, som tidigare tillhört stödområde 4, hamnade utanför det egentliga stödområdet, kallat EU:s inre stödområde, och detta innebar väsentliga lönsamhetsförsämringar. På grund av EU:s regler har stora delar av det gamla "Norrlandsstödet" försvunnit och mycket lite har kommit i stället. Detta har inneburit att djurgårdar läggs ned i Värmland. Många äldre bönder slutar när lönsamheten har gått ned och inga yngre vill ta över. Risken är att Värmland växer igen och att livsmedelsindustrin måste flytta. Vi har tyvärr redan ett exempel och det är Scan Farmek som lägger ner slakteriet i Kil. Företagsledningen hävdar att djurunderlaget minskar för mycket i Värmland, och detta ska vara en av anledningarna till att ca 450 arbetstillfällen går förlorade.
Det finns möjlighet att lösa problemet på olika sätt men det viktigaste är att en översyn görs av stödområdesindelningen med hänvisning till Jordbruksnämndens förslag från 1989. Dessutom är det viktigt att se över möjligheterna till ett djuranknutet vallstöd i storleksordningen, som LFA- stöd, dvs. cirka 1 640 kr/ha för stödområde 4.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett djuranknutet vallstöd.
Stockholm den 4 oktober 1996
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Bo Finnkvist (s) Jarl Lander (s) Torgny Danielsson (s)