Inledning
Fokusering, tydlighet och konsekvens är nödvändiga inslag i en modern och framåtsyftande miljöpolitik. Detta är - trots de för regeringsskrivelsen helt omotiverade färgbilderna - inte vad som präglar regeringens miljöarbete. Istället för ett tålmodigt arbete med att successivt flytta fram positionerna på miljöområdet mot en hållbar utveckling har regeringen missat målet på flera områden. Skrivelsen innehåller en förskönad bild av regeringens politik och av miljötillståndet i Sverige. På flera avgörande områden går det med lätthet att komplettera regeringens skrivningar. Under hösten presenterades OECD:s rapport om det svenska miljöarbetet ("Enviromental Performance Reviews - Sweden"). Den bekräftar att Sverige kommit långt när det gäller rent miljöskydd, men att vi nått betydligt sämre resultat jämfört med flera andra industriländer när det gäller naturskydd och skydd av hotade arter. Särskilt belyses problemet med att klara de negativa miljöeffekterna av skogs- och jordbruk.
Då inte regeringens skrivelse innehåller några konkreta förslag utifrån den missvisande socialdemokratiska verklighetsbeskrivningen så hänvisar vi övergripande till Folkpartiets senaste partimotion om miljön 1996/97:Jo759. Den konkretiserar i anslutning till budgetarbetet inför 1997 års statsbudget de felaktiga bedömningar och prioriteringar som regeringen gjort i sitt miljöarbete.
Det socialdemokratiska dilemmat
Att inte en socialdemokratisk regering kan prestera en modern miljöpolitik är inte förvånande. För en framåtsyftande miljöpolitik krävs tydliga liberala utgångspunkter. Det gäller att sätta marknad före plan och ramar framför detaljer. När det gäller ekonomiska styrmedel som ett viktigt inslag i miljöpolitiken har dock regeringen lyckats att lyfta sig något från tidigare socialdemokratiska värderingar. Ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken var dock något som det socialdemokratiska partiet för inte så många år sedan å det kraftigaste motsatte sig. Tyvärr lever dock det stora plantänkandet kvar. Det kan tydliggöras med de uppseendeväckande planer som skisseras inom regeringskansliet, enligt icke motsagda uppgifter. Enligt dessa funderar regeringens expertrådgivare på miljöområdet på hur man skall kunna sjösätta gigantiska projekt som innebär att staten ska investera 50 miljarder kronor per år i 30-40 år framåt! Ett viktigt delmål i detta påstås vara att ställa om Sverige till en ekologiskt hållbar utveckling.
Folkpartiet vill för det första konstatera att regeringen inte lärt någonting av tidigare gigantiska subventionsprojekt på t ex bostadsmarknaden under 60- och 70-talen. Folkpartiet vill för det andra peka på att det blir lite absurt att krysta in miljömål i de nu diskuterade satsningarna med tanke på att inte vanlig hederlig miljövård kan ges en bråkdel av dessa resurser. I 1997 års statsbudget skar regeringen och dess stödpartier ner på så gott som allt i Miljödepartementets budget. Naturreservat, forskning och kalkning blev de stora slagpåsarna. Statens naturvårdsverk tvingas banta med 25 procent på bara två år. Verkets egna experter talar om en "veritabel slakt av grunden för flera av miljövårdens kärnområden". Detta är en annorlunda variant av ett hållbart samhälle, men ett tydligt exempel på hur socialdemokratisk retorik och praktisk politik inte stämmer överens.
Den liberala miljöpolitik som Folkpartiet förespråkar prioriterar de stora globala miljöhoten och säkrar den biologiska mångfalden. En liberal miljöpolitik sätter den enskilda människan i fokus för miljöarbetet istället för storskaliga byggprojekt. Det innebär mindre av politisk kohandel och mer av långsiktiga beslut.
Koldioxidhotet
Under den borgerliga regeringen beslutade riksdagen att Sverige skulle minska våra koldioxidutsläpp med 50-80 procent under de närmaste 50 åren. Fram till år 2000 var dock målet enbart en frysning vid 1990 års utsläppsnivå. Det finns all anledning att ta klimathotet på allvar. Mycket pekar på att den ökade nettotillförseln av koldioxid till atmosfären riskerar skapa en oönskad växthuseffekt. I ett "normalt tillstånd" råder det en koldioxidbalans i atmosfären, men idag finns ett kraftigt överskott på koldioxid och andra växthusgaser. FN:s forskningsråd i klimatfrågor (IPCC), med mer än 2 500 experter, menar att orsaken till de senaste årens temperaturökning på jorden främst drivits fram av den omfattande förbränningen av kol, olja och gas.
Vad som blir följderna av en ytterligare temperaturökning är osäkert. Det talas om stormar, höjd vattennivå, torka i andra delar och för Sveriges del risk för kraftigt minskad medeltemperatur som en följd av att Golfströmmen upphör att värma upp vårt nordliga hemvist. Det finns naturligtvis ingen anledning att okritisk svälja några domedagsprofetior och kräva ett tokstopp på utsläpp av koldioxid. Men när det gäller högst sannolika klimat- förändringar och deras effekter på livsbetingelserna finns det anledning att tillämpa den vedertagna försiktighetsprincipen. Tillförseln av koldioxid från fossila bränslen måste minska avsevärt globalt sett. Detta kräver dock ett tydligt miljömässigt ledarskap som konsekvent tar hänsyn till klimat- problematiken vid beslut i allmänhet och vid energibeslut i synnerhet.
Mellan skrivelsen och regeringens politik i praktiken föreligger en betydande diskrepans. Under avsnittet om energi (avsnitt II:7) i skrivelsen talas det vitt och brett om hur viktigt det är med verkningsfulla strategier för en global begränsning av koldioxidutsläppen. Utmärkt. Men detta kräver en viss konsekvens i den praktiska politiken när det gäller övergripande nationella strukturbeslut. Bl a för att som regeringen skriver: "Ett aktivt nationellt miljöarbete är naturligtvis också viktigt, inte minst för vår trovärdighet när Sverige verkar för höjd ambitionsnivå i det internationella miljösamarbetet" (s. 8 i skrivelsen).
När det gäller koldioxidmålet och strategin för en global begränsning av koldioxidutsläppen missar regeringen målet. Det verkar som att man i praktiken gett upp det av riksdagen tidigare beslutade koldioxidmålet. Regeringen försöker samtidigt slingra sig ur tidigare positioner när det gäller kampen mot koldioxidutsläppen. Sveriges tidigare starka position som ett ledande land i kampen mot växthusgaser inom både FN och EU försvagas därmed i snabb takt. Det innebär alltså att - som regeringen själv varnar för - trovärdigheten för Sverige i det internationella miljösamarbetet minskar. Sverige har genom FN:s klimatkonvention från Rio de Janeiro 1992 förbundit sig att försöka minska Sveriges tillförsel av växthusgaser varav koldioxid är den viktigaste. Av konventionen framgår också att Sverige som industriland har ett större ansvar än utvecklingsländerna för att bidra till den globala minskningen. Det socialdemokratiska sveket i koldioxidfrågan kan exemplifieras med tre konkreta handlingar under kort tid: energipolitiken, miljöskatter i EU och beskattningen av förmånsbilar.
Energin
Uppgivandet eller det avsiktliga överskridandet av tidigare mål när det gäller koldioxiden blir en direkt följd av energiuppgörelsen, eftersom den kräver ökad fossil elproduktion av olja, kol och gas. Regeringen har ännu inte vågat visa på de siffror som redogör för de ökade utsläppen av koldioxid när kärnkraftsel från Barsebäck nästa år måste ersättas med fossila bränslen. Folkpartiet är för en energipolitik som innebär att vi i framtiden använder bio- energi, vindkraft och mindre energi. Men vi vill inte ta två steg tillbaka samtidigt som vi tar ett steg framåt.
Att besluta om en förtida avstängning av Barsebäck är negativt för miljön ur flera aspekter. Förra året importerade Sverige omkring 5 TWh el trots att alla våra kärnkraftverk var i drift så gott som under hela året. Miljömässigt är det ju inte bra att vi importerar dansk kolkraftsel. En liten tröst är att de moderna verken har bra rening av rökgaserna. Koldioxiden går dock aldrig att rena bort.
Om en av reaktorerna i Barsebäck stängs den 1 juli 1998 kommer dock danskarna att starta sina avstängda gamla kolkraftverk som inte har någon rening av rökgaserna. Tillsammans med import av el får vi då tonvis av svavelnedfall och ökad försurning på köpet. Vi kommer också sannolikt att importera mer el från Finland, som i sin tur importerar kärnkraftsel från bristfälliga ryska reaktorer. Det enda som således står att vinna med denna manöver är att andra får ta ansvar för en elproduktion som vi i Sverige aldrig skulle acceptera.
- "Några droppar olja kan det väl bli". Det är den enda hittills officiella beräkningen från regeringen när det gäller den förväntade ökningen av koldioxidutsläppen.
Produktion av de drygt 4 TWh el som Barsebäck 1 producerar kräver dock 10 TWh olja för att ge samma eleffekt. De 10 TWh olja motsvarar i volym omkring 1 miljon kubikmeter olja. En oljetank till en villa rymmer normalt 2 till 3 kubikmeter. Några droppar är alltså 400 000 fulla villatankar. Detta är ett synnerligen dåligt exempel på miljömässigt ledarskap när det gäller den globala kampen mot koldioxidutsläppen. Visst kommer en del av ersättningselen att genereras med fossilgas från Norge, men det bidrar likväl till ökade koldioxidutsläpp av stor omfattning.
Miljöskatter i EU
FN:s klimatkonvention skall i slutet av året kompletteras med ett preciserat protokoll. Där skall det återges kvantitativa åtaganden för staterna att genomföra bestämda utsläppsbegränsningar för åren 2005, 2010 och 2020. Inom ramen för EU:s miljöarbete diskuteras - uppenbart med regeringens goda minne - hur Sverige skall kunna överge sina tidigare mål om att minska koldioxidutsläppen. Sverige önskar få rätten att öka utsläppen av koldioxid med kanske mer än 5 procent.
Men den socialdemokratiska likgiltigheten inför koldioxidhotet i EU- samarbetet har manifesterats tidigare. Vid EU:s pågående regeringskonferens har svenska förhandlare av regeringen förhindrats att driva på i frågan om majoritetsbeslut för att införa en gemensam lägsta miljöskatt på t ex koldioxid. Folkpartiet har länge hävdat det nödvändiga i att på EU-nivå införa gemensamma lägsta miljöskatter. Det är uppenbart att det inom ramen för EU finns begränsade möjligheter för enskilda medlemsstater att ha höga skatter på miljöförstöring. Genom att sätta ett gemensamt golv för vissa miljöskatter ökar möjligheten för enskilda länder att gå ännu lite längre när det gäller att sätta pris på miljöförstöringen. Det konkreta danska förslaget om majoritetsbeslut på vissa klart avgränsade miljöskatter som presenterats vid förhandlingarna har till och med aktivt motarbetats.
Beskattningen av förmånsbilar
Möjligheten att åka bil ökar friheten för många människor. Det gäller särskilt för människor utanför tätorter, men den bensin- och dieselbaserade bilismen utgör tyvärr ett globalt och regionalt miljöhot. Trots omfattande framsteg när det gäller att rena de värsta utsläppen, så har alltså förvånansvärt lite uppnåtts vad gäller bensinförbrukningen. Det är därför som EU har satt upp minimimålet att inga bilar år 2005 skall förbruka mer än en halvliter bensin per mil. Genom utsläppen av koldioxid utgör den en av de starkast bidragande orsakerna till klimatförändringar, den s k växthuseffekten.
Regeringen har under förra året sänkt skatten på s k förmånsbilar vilket leder till ökad biltrafik. Trafiksystemet står för cirka 40 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Förmånsbilarna står i sin tur för en oproportionerligt stor andel av biltrafikens miljöbelastning. De visserligen relativt rena motorerna har en högre bensinförbrukning än genomsnittet och bidrar därför i större utsträckning till koldioxidutsläppen. Den bensin- och diselbaserade bilismens negativa miljöeffekter regionalt är tyvärr mer påtagliga och kan lätt urskiljas i t ex Östersjöns tillstånd. Genom bilismens omfattande utsläpp av kväveoxider så bidrar den effektivt till Östersjöns övergödning och därmed till att sakta men säkert utplåna allt liv. För att råda bot på dessa globala och regionala problem krävs det ett miljömässigt ledarskap. För att via EU och Östersjösamarbetet kunna påverka länderna runt vårt innanhav måste vi faktiskt också sopa rent framför egen dörr.
Att dessa verkliga problem inte tas på allvar är oroande. Beskattningen av förmånsbilar löser inte ensamt alla trafiksektorns miljöproblem, men den utgör en inte försumbar del av denna. Det gäller att utforma ett system utifrån en inte obetydlig rörlig kostnad beroende på antalet körda mil.
Den biologiska mångfalden
I den tidigare nämnda OECD-rapporten om det svenska miljöarbetet framgår det tydligt att internationella miljöexperter främst är bekymrade över att Sverige inte lyckats bättre med det traditionella naturskyddet. Sverige har t ex endast skyddat 6,6 procent av landets yta. Genomsnittet för OECD-länderna är 9,1 procent.
Det som följer av ett bristande naturvårdsskydd är en allvarlig utarmning av den biologiska mångfalden i den svenska naturen. Alla arter på jorden - med människan överst i näringskedjan - ingår på något sätt i de komplicerade system som lägger grunden för allt liv på jorden. Bevarandet av den biologiska mångfalden - eller bättre uttryckt den biologiska rikedomen - utgör därför ytterst en garanti för att ekosystemen även i framtiden ska fortsätta att fungera utan avsevärda störningar. Till detta kan läggas genetiska, sociala, ekonomiska, vetenskapliga och estetiska värden av en rik biologisk mångfald i vår natur. Den biologiska rikedomen går att se både i ett svenskt och ett globalt perspektiv. Om en art försvinner från jordens yta är det en oersättlig förlust till skillnad mot många andra miljöskador som trots allt på sikt kan läkas.
Även i Sverige är den biologiska mångfalden hotad. Artdatabanken i Uppsala har idag 2 022 djurarter och 1 479 växtarter på den s k röda listan för arter som är mer eller mindre hotade av utrotning. Det rör sig om allt mellan havsörnen och små mikroskopiska svampsorter.
Då hotet mot den livsviktiga biologiska mångfalden i hög grad är globalt har Sverige naturligtvis skrivit under internationella konventioner av olika kaliber. Det är åtaganden som ofta förpliktar. Det gäller t ex Bonn-, Bern- och 1992 års Rio de Janeiro-konventioner. Dessa åtaganden om den biologiska mångfalden har blivit ännu mer omfattande genom medlemskapet i EU. Det framgår t ex av det s k biotopdirektivet. De hotade arterna i Sverige hotar alltså inte bara hela ekosystemet som sådant, utan även vårt internationella anseende. Att bryta mot avtal och EU-direktiv utgör inte heller det miljöpolitiska ledarskap som behövs inför framtiden. Naturlagarna, folkrätten och EG-rätten sätter gränser för vårt beteende. Dessa gränser respekteras idag tyvärr inte tillräckligt bra.
Det främsta medlet för att bevara den biologiska mångfalden är de areella näringarnas detaljerade sektorslagstiftning. Här har det skett klara för- bättringar inom den s k vardagshänsynen, bl a genom att riksdagen har lyft fram miljöhänsynen i lagstiftningen. Ett tråkigt exempel där nuvarande lagstiftning inte håller måttet trots nya skyddsregler är skogsvårdslagstift- ningen. Den senaste skogsvårdslagen jämställer visserligen produktions- och miljömålen. Men detta räcker inte till för att värna den biologiska mång- falden. Staten måste därför genom olika former av områdesskydd begränsa skogsbrukets negativa verkningar ytterligare, t ex genom att bilda natur- reservat eller upprätta ett biotopskydd. Detta kostar dock skattepengar i form av intrångsersättning till markägarna. Viktiga områden förblir oskyddade på grund av att det saknas ekonomiska resurser att lösa in dessa skyddsvärda områden. På Naturvårdsverkets kölista finns det cirka 600 biologiskt mycket värdefulla skogar som inte kan skyddas enbart på grund av att det saknas pengar.
En stor del av de hotade arterna är hotade för att s k naturskogsområden avverkas i en snabb takt. Det är därför en central uppgift för regeringen att se över skyddet av biologiskt rika skogsmarker, men under tiden måste det sättas av resurser för att myndigheterna skall kunna lösa in de skyddsvärda markområdena.
Med denna verklighet i minnet är det konstigt att regeringen inte agerar tydligare för skyddet av de återstående naturskogarna. En fortsatt biologisk rikedom är således helt beroende av skogsbolag och skogsägarnas goda vilja att avsätta betydande områden som skyddas mot avverkning. Den social- demokratiska regeringen kan diskutera gigantiska byggprojekt i miljöns namn, men inte värna unika, hotade naturskogar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige även fortsättningsvis bör prioritera koldioxidmålet i sitt arbete i såväl nationella som internationella sammanhang,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ökat skydd för Sveriges kvar- varande naturskogar.
Stockholm den 17 februari 1997
Eva Eriksson (fp)
Lennart Fremling (fp) Erling Bager (fp)