Lagen om offentlig upphandling reglerar att upphandlingen sker i konkurrens. Lagens utformning har också betydelse för det lokala näringslivets möjligheter att fungera för att främja sysselsättningen. Dessa möjligheter är mycket beroende på om upphandlingen kan ske lokalt i nära anslutning till upphandlingsstället eller inte. Med lagens utformning kan också miljömedvetandet och miljöbeteendet i produktion och konsumtion påverkas. Det är av stor vikt att hänsyn tas till samtliga dessa faktorer vid utformningen av lagstiftningen.
I propositionen föreslås justeringar i lagen om offentlig upphandling i syfte att bättre harmonisera ordalydelsen med EG:s upphandlingsdirektiv. Samtidigt som justeringar nu görs i lagstiftningen för att få bättre harmonise- ring med EU:s språkbruk är det viktigt att Sverige och den svenska regering- en driver på för att främja en lagstiftning som går i rätt riktning. Kraven på miljöriktig upphandling bör därvid klart skrivas in och tydliggöras i EU:s upphandlingsregler. Likaså bör den svenska regeringen verka för att inte en lokal upphandling hindras eller blockeras av en kantig lagstiftning.
Skärpta miljökrav
På miljöområdet ställer lagstiftningen inga eller mycket låga krav på miljöriktig upphandling inom EU. Även om vår inhemska lagstiftning går längre på miljöområdet än EU:s och bör få göra det, är den inte heller tillräckligt långtgående och tydlig. I det arbete som nu pågår inom EU är det viktigt att direktiven inte förhindrar att rimliga miljökrav får ställas vid offentlig upphandling. Såväl i EU:s upphandlingsdirektiv som i den 1996 antagna grönboken om offentlig upphandling finns det oklarheter om i vilken utsträckning miljökrav får ställas av de upphandlande enheterna och därmed om upphandling kan användas som ett instrument för att förbättra miljön. Det råder t.ex. oklarhet om huruvida det överhuvud taget är möjligt att ställa miljökrav på produktion och transporter av varor i en upphandlingssituation. Det här har givit upphov till olika tolkningar och en negativ attityd till direktiven och gemenskapsrätten. Det är högst otillfredsställande.
Vid offentlig upphandling av varor och tjänster är det viktigt att det finns en viss frihet för beställaren att agera utifrån sina önskemål. Det kan exempelvis handla om att man i kommunen eller på myndigheten vill främja mer miljövänliga transporter och kanske framförallt kortare transportsträckor. Det kan också finnas andra miljöaspekter som är värda att beakta, men som likaså riskerar att stå i strid med EG-direktivet om offentlig upphandling. Det bör finnas en möjlighet för den upphandlande enheten att ta sådana hänsyn utan att det ska strida mot lagstiftningen. Den svenska regeringen bör därför verka för att stor hänsyn kan tas till miljön vid offentlig upphandling. Klara och entydiga miljökrav skall kunna ställas i en upphandlingsoffert. En sådan utveckling främjar i sig en lokal produktion med närhet mellan producent och förbrukare, där t ex många och långa miljöskadliga transporter undviks. Det bör ges regeringen till känna.
Lokal upphandling
Hos många lokala företagare är offentliga beställare en väsentlig del av kundkretsen. Det är önskvärt att så förblir fallet och om möjligt förstärks. Närhet, hög kvalitet, lokalkännedom och god service måste kunna betraktas som viktiga konkurrensfördelar vid den offentliga upphandlingen. Det är viktigt att upphandlaren ser till sådana faktorer vid sitt beslut. För att vidmakthålla ett dynamiskt och pluralistiskt näringsliv i hela landet krävs att de lokala företagen kan fortleva. Stor frihet utan åsidosättande av konkurrenskravet bör finnas för att främja lokal upphandling och sysselsättning.
Hela kapitel 6 i EU:s lagstiftning om offentlig upphandling borde kunna tas bort. Regeringen bör inom EU verka i en riktning som underlättar lokal upphandling. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöhänsyn vid offentlig upphandling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala hänsyn vid offentlig upphandling.
Stockholm den 11 juni 1997
Agne Hansson (c)