Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling, LOU, trädde i kraft den 1 januari 1994. Lagen har ånyo varit föremål för översyn. Av den mycket kortfattade allmänna motiveringen framgår att de ändringsförslag som läggs fram ska leda till bättre överensstämmelse med EG:s upphandlingsdirektiv. I nedanstående motion berörs ett av de framlagda ändringsförslagen, nämligen definitionen av "upphandlande enhet".
Lagens 1 kap. 6 § första stycket definierar i sin nuvarande lydelse "upp- handlande enhet" och anger där undantag för sådana företag, som bedrivs av bl.a. stat och kommun och har industriell eller kommersiell karaktär.
Nu föreslås en ny lydelse av bestämmelsen, som innebär att lagen ska omfatta bolag, föreningar, samfälligheter och stiftelser, som har inrättats i syfte att täcka behov i det allmännas intresse men under förutsättning att de inte är av industriell eller kommersiell karaktär. LOU omfattar således myndigheter och myndighetsliknande verksamhet.
Syftet med EG:s direktiv om offentlig upphandling är att den offentliga sektorns upphandling i alla länder skall utsättas för marknadens villkor och ske på ett affärsmässigt sätt. För företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad och bedriver sin verksamhet på affärsmässiga villkor finns det dock ingen anledning att föreskriva hur upphandling skall gå till. Mot denna bakgrund är det närmast självklart att undanta sådana företag som redan verkar på en konkurrensutsatt marknad.
Kommunägda bostadsföretag verkar i öppen konkurrens med andra aktörer på bostadsmarknaden. De konkurrerar varje dag med bland annat enskilda fastighetsägare och lokalhyresgäster. De är verksamma på en ofta starkt konkurrensutsatt marknad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådant tillägg till lagstiftningen att det klart framgår att kommunägda bostadsföretag inte är att anse som upphandlande enheter och därmed inte kan omfattas av lagen om offentlig upphandling.
Stockholm den 11 juni 1997
Inger Lundberg (s)