Inledning
Före valet 1994 sa Socialdemokraterna att uppsägningarna i offentliga sektorn skulle stoppas om de kom till makten. Verksamhet skulle prioriteras före transfereringar. Sedan dess har fler än någonsin fått sluta i kommuner och landsting.
I kombination med att en rad initiativ till förnyelse har stoppats har resultatet blivit allvarliga kvalitetsproblem i vården, omsorgen och skolan. Förslag från vår sida att tillföra extra resurser - dels statliga skattemedel för att hjälpa upp de värsta bristerna i äldrevården, dels försäkringspengar för att korta operationsköer - har i olika omgångar avvisats. Vi ser därför mycket allvarligt på läget i kommuner och landsting.
I skrivelsen redogörs framförallt för uppgifter från 1995, jämförda med t ex 1993. Sedan dess har som vi vet mycket ändrats. 1995 hade de borgerliga valfrihets- och effektivitetsreformerna oftast nått långt fram i förhållande till situationen 1993, men under 1996 och 1997 vrids situationen i många fall tillbaka med hjälp av regeringens och kommunernas återställare och en ofta ogin och njugg inställning till människor som vill finna andra lösningar på vardagens viktiga frågor än de traditionella. Vi saknar därför uppgifter från 1996 och trender och utveckling efter 1995. Det hade varit av stor betydelse för att kunna göra en realistisk bedömning av vartåt vi är på väg.
Utjämningssystemet
Folkpartiet har inför införandet av det nya utjämningssystemet krävt att inkomstutjämningen ska sättas till 90 i stället för 95 procent av medelskattekraften. Detta för att minimera antalet kommuner som råkar i en Pomperipossa-situation, och för att det ska finnas ett kommunalpolitiskt incitament att öka kommunens egen skattekraft. Vi har också krävt att ytterligare medel ska fördelas i enlighet med de grundläggande kriterierna som föreslogs av den utredning som lade fram grundförslaget. Sedan dess har segregationen tilltagit och det sociala utgiftstrycket på vissa kommuner ökat. Detta förstärker behovet av att de ursprungligen framlagda sociala kriterierna får ökad tyngd.
Den kommitté som nu arbetar med en översyn och uppföljning av utjämningssystemet bör få tilläggsdirektiv att lägga förslag i enlighet med detta.
Kommunala bolag
Folkpartiet har i en rad andra motioner framfört skepsis mot de kommunala bolagen. Vi anser att en samlad koncernredovisning ska vara obligatorisk för varje kommun, i avvaktan på att de kommunala bolagen successivt avvecklas. I skrivelsen framgår att borgensåtaganden gentemot kommunala bolag omfattande 2,8 miljarder kronor fått infrias. Däremot framgår ej hur många kommunala bolag som gått med förlust, hur stora underskottsbidrag som lämnats och hur stora förlusterna varit. Det är en redovisning som bör göras, för att en samlad bild av den kommunala bolagsverksamheten ska kunna ges.
Sverige har blivit ett kösamhälle
Som hämtad ur Havamal ljuder folkets klagosång:
Köer som kortats av Könberg växer med Winberg och Wallström.
Sanningen är den att Socialdemokraternas valseger 1994 och den förödande vänstersvängen med Schyman och Schlaug bröt den positiva utvecklingen med kortare och kortare, till sist i princip avskaffade vårdköer. Återställarpolitiken återställde även köerna!
Kön är planekonomins signum. För att få köpa en Trabant, världens sämsta bil, delvis tillverkad i playwood, måste östtyskarna köa i tolv år. Socialismens galenskap tänker vi. Men vad ska Gösta Andersson i Mjölby tänka? Han är 90 år. Han har stått arton år i kö för plats på servicehus. I Östgöta Correspondenten berättar han att han visserligen klarar sig hemma, men bara genom att hela tiden stödja sig mot väggarna när han ska förflytta sig i lägenheten. Han ramlar ofta. Det kan gå tre veckor utan att han kommer utanför dörren. Han har överklagat till Länsrätten och fått rätt men det hjälper inte. Gösta Andersson har betalt skatt i hela sitt liv. Men när han själv behöver något betalt av skatten är beskedet: Var god dröj!
(Lars Leijonborg på Folkpartiets kommunala riksmöte i Växjö 1997-04-20.)
I socialdemokratins Sverige står 13.000 människor sedan mer än tre månader tillbaka i kö till viktiga operationer och behandlingar. Hur många som köar för att komma fram till kön är det ingen som vet. Ett okänt antal köar till plats på servicehus eller annat äldreboende, anpassat efter deras behov.
Ett minimikrav är att regeringen kartlägger hur den totala kösituationen ser ut för äldre människor, både beträffande operationsköer, köer till andra vårdinsatser och köer till värdigt äldreboende, samt kvarvarande behov av utbyggnad till eget rum. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Barnomsorgen
I skrivelsen anförs att några studier på nationell nivå beträffande kvalitetsutvecklingen på senare år inte finns. Med tanke på de omfattande omstruktureringar, effektiviseringar och besparingar som gjorts vore det angeläget. Socialstyrelsen har angett att verksamheten i delar av storstäderna och vissa förortskommuner inte kan anses vara i överensstämmelse med de nationella målen. I Storstadskommitténs delbetänkande "Att växa bland betong och kojor" finns en mer detaljerad genomgång av just de mer utsatta stadsdelarna i storstäder och förortskommuner. Det vore angeläget med en bredare analys av kvaliteten i förhållande till insatta medel och de behov som finns, och att denna analys sätts i relation till beräkningsmetoderna i det kommunala kostnadsutjämningssystemet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Fortfarande kan ett antal kommuner inte erbjuda alla barn till föräldrar som förvärvsarbetar eller studerar en plats i barnomsorg inom rimlig tid. Det vore angeläget i statistiken att inte bara i kunna se antalet kommuner, utan också antalet barn det gäller. För den som köar för en plats är det viktiga inte att de flesta kommuner kan tillgodose behovet utan att man kan få sitt eget behov tillgodosett.
Barnomsorg får ej ses enbart som barnparkering medan föräldrarna arbetar eller studerar. Den pedagogiska förskoleverksamheten är av stor betydelse för barnen själva. Särskilt viktigt är det att barn med svenska språket svagt representerat i sin vardag verkligen erbjuds pedagogisk förskola. För att ge alla, inte bara några, barn en god start anser Folkpartiet att alla barn ska erbjudas en pedagogisk förskoleverksamhet från tre års ålder. I skrivelsen framgår att ett stort antal kommuner inte ger barn till arbetslösa och föräldralediga denna möjlighet. För att kunna få en bild av hur långt från målet om allmän förskola från tre års ålder vi befinner oss anser vi att uppgifter om antalet barn som står utanför den pedagogiska förskolan bör tas fram.
Skolan
Rätten att välja skola inom det kommunala skolväsendet är av mycket stor betydelse, vid sidan av möjligheten att välja friskolor, för att alla elever ska anses ha rätt att välja den skolform som passar dem bäst. Ändå vet vi att några kommuner inte ger eleverna detta val i praktiken, då de ej tillåter elevantal och skolbudget variera med antalet sökande till respektive skola. Hur många kommuner som i praktiken inte ger sina elever rätt att välja skola vet vi därför inte. Det saknas uppgifter på hur många elever som tillåtits välja annan skola än den anvisade, och hur många som nekats byte.
Sexåringar har rätt att börja skolan i mån av plats. I skrivelsen redogörs för hur många som börjat vid sex års ålder. Däremot saknas uppgifter om hur många kommuner och skolor som inte ansett sig kunna bereda intresserade sexåringar någon plats.
För att en rättvisande bild av valfriheten inom skolan ska ges behöver dessa uppgifter tas fram. Skolverket borde av regeringen få i uppdrag att ta fram uppgifterna. Vi tror att man genom att aktualisera frågeställningen ute på skolorna och i kommunerna skulle kunna starta en process där man kan finna lösningar för att i högre grad kunna tillgodose föräldrarnas önskemål. Ett sådant program skulle förmodligen också verka gynnsamt på utvecklingen mot större valmöjligheter för de enskilda eleverna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till den kommitté som utreder det kommunala utjämningssystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av den totala vård- och omsorgskön för äldre människor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av kvaliteten i barnomsorgen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av antalet barn utanför den pedagogiska förskolan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av möjligheterna för sexåringar att börja skolan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av elevers reella möjligheter att välja skola.
Stockholm den 2 maj 1997
Anne Wibble (fp) Karin Pilsäter (fp)