Tyvärr har under de senaste åren en rad brister i kontrollen av statlig och kommunal verksamhet uppmärksammats. Samtidigt har regering och riksdag tagit beslut om en särskild finanspolis för att stävja ekonomisk brottslighet inom den privata sektorn.
För att åtgärder i den privata sektorn skall vinna i trovärdighet krävs att icke korrekt handhavande av offentliga medel i statliga och kommunala bolag också beivras. När offentliga företag drivs i privaträttslig form försvåras kontrollen av dem. Ett sätt att komma åt det här problemet är att inrätta en särskild kontroll- och revisionsmyndighet som har till uppgift att kontrollera att statliga och kommunala bolag inte överskrider sina befogenheter, t.ex. genom olika avknoppningar i form av dotterföretag, ofta delägda med andra intressenter, vilket i sin tur kan dölja en rad transaktioner som inte är förenliga med den statliga verksamheten.
Att en sådan här kontrollfunktion är ytterligt viktig beror på att ägarfunktionen i de offentligt ägda bolagen är mycket vag och ofta svagt utvecklad, vilket innebär att en stark VD i praktiken kan driva bolaget utan hänsyn till ägarnas önskemål och uttalade policy för företaget.
Inom regeringen har man nu under lång tid avsett att skapa en statlig ägarpolicy och nya funktioner för att denna skall tillämpas. I praktiken har dock inte mycket hänt. En särskild kontrollmyndighet avsedd att kontrollera statliga och kommunala bolag skulle sannolikt påskynda statens ägarpolicy i statliga bolag i de fall nu staten skall engagera sig i sådan verksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kontroll- och revisionsmyndighet med uppgift att kontrollera de statliga och kommunala aktiebolagen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Margit Gennser (m)
Gotab, Stockholm 1996