Bakgrund
Sällskapets räddningsstationer har under 1995 räddat 129 människor i överhängande sjönöd och lämnat assistans till 578 fartyg med 1 405 personer ombord. Räddningskryssare har legat i beredskap vid 261 nödställda båtar och fartyg med 543 personer ombord och har utfört 141 sjuk- och läkartransporter, undsatt personer på isolerade öar med medicin, post och proviant, bistått lotsplatser med ombordsättning och hämtning av lotsar. Vid storm och ishinder har kustbefolkningen erhållit hjälp med passagerartransporter och i övrigt biståtts enligt i årsboken införda rapporter från sjöräddningsstationerna. Det totala antalet utryckningar och uppdrag har uppgått till 1 892.
Sjöräddningssällskapets verksamhet
Enligt stadgarna för Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne har sällskapet till uppgift att i riket söka vidmakthålla intresset för sjöräddningstjänsten, att föreslå åtgärder i syfte att effektivisera denna tjänst och att ombesörja den enskilda verksamheten för räddning av skeppsbrutna vid rikets kuster och i vattnen däromkring samt i sjöarna Vänern, Vättern och Mälaren. Sällskapet skall också bedriva övrig humanitär eller allmännyttig hjälpverksamhet till sjöss och vid kusterna i den mån styrelsen finner att densamma kan utövas utan att sällskapets huvudsyften därigenom äventyras.
Sjöräddningssällskapet har 33 räddningsstationer från Holmsund vid Bottenviken till Fjällbacka på Bohuskusten. Flertalet av stationerna är utrustade med en räddningskryssare och en snabbgående räddningsbåt. Dessa bemannas av frivillig personal, som dygnet runt såväl sommar som vinter är beredd att rycka ut och göra räddningsinsatser.
Sjöräddningssällskapet har alltsedan 1907 genomfört sin verksamhet utan statligt bidrag
Verksamheten bedrivs helt med frivilliga medel från enskilda och företag samt med medel som enskilda personer och företag donerat till sällskapets verksamhet. Sällskapets driftkostnader per år beräknas till ca 15 miljoner kronor, varav två tredjedelar täcks av medlemsavgifter, frivilliga medel från enskilda och företag, betalande uppdrag exempelvis sjuktransporter, transport av skolbarn vid svåra isvintrar i skärgården m.m. Resterande tredjedelen av driftkostnaderna får sällskapet söka erhålla täckning för genom upprop om bidrag till verksamheten.
I anslutning härtill kan framhållas att beräkningar gjorts som visar att Sjöräddningssällskapet kan sägas subventionera statskassan med 400-500 miljoner kronor per år genom den räddningsverksamhet sällskapet bedriver.
Behovet av medel för att upprätthålla Sjöräddningssällskapets omfattande verksamhet är stort. Det blir inte heller mindre viktigt av att Kustbevakningen och Marinen minskar sina resurser inom bl.a. sjöräddningen. Det bör därför utredas om Svenska Penninglotteriet AB kan anordna s.k. ändamålsdragning av Penninglotteriet där överskottet av dragningen går till Sjörädd- ningssällskapets verksamhet. Svenska Penninglotteriet AB och Svenska Tobaks- och Servicehandelns Riksförbund har gemensamt beslutat göra en framställning till Finansdepartementet om medgivande till ovan nämnda ändamålsdragning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av s.k. ändamålsdragning hos Svenska Penninglotteriet där överskottet går till Sjöräddningssällskapet.
Stockholm den 6 oktober 1996
Erling Bager (fp)