Riksdagen beslöt förra våren att flytta fram utbetalningen av barnbidrag, bidragsförskott och pensioner till en senare dag i månaden. Avsikten var att staten på det sättet skulle spara räntekostnader.
Det är numer stora belopp som samlats till månadsslutet, belopp som används för hushållens konsumtion. Det ökar rånrisken och försvårar självklart arbetsplaneringen i affärer m m.
Detaljhandeln ägnar stor kraft åt att öka säkerheten i branschen. Rån, hot och våld i butikerna måste på alla sätt motverkas. Ett system som innebär att en stor del av inköpen sker under några få dagar i månaden är inte i samklang med ett sådant säkerhetstänkande.
Personalplaneringen i butiker blir också komplicerad, när man har en extrem toppbelastning under några få dagar. Deltidsproblematiken inom detaljhandeln accentueras dessutom.
Erfarenheten av en koncentrerad utbetalning av bidrag och pensioner är således dålig.
Staten spar genom de senarelagda utbetalningarna ca 80 miljoner kronor per år. Denna besparing kan vara en chimär om man beaktar samhällets kostnader för de negativa effekter som uppstår inom bl a detaljhandeln i form av ökat rehabiliteringsbehov, sjukskrivningar och ersättning till deltidsarbetslösa.
Nu är tendensen att det finns arbete för alla en vecka i månaden (vid månadsskiftet); övrig tid klarar halva personalstyrkan arbetet.
Liknande företeelser kan man se i bankerna.
För att råda bot på ovan nämnda problem finner jag det lämpligt att fördela de statliga utbetalningarna jämnt över månaden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en jämn fördelning av statens utbetalningar till enskilda.
Stockholm den 1 oktober 1996
Eskil Erlandsson (c)