Regeringens förslag
Regeringen föreslår i propositionen en ny beräkningsmodell för bilförmån. Modellen innebär i princip att värdet bestäms efter en schablon exklusive drivmedel. Schablonen, som ska motsvara samtliga kostnader utom drivmedlet, bygger på en uppskattad genomsnittlig privat körsträcka om 1 600 mil per år. Om det i bilförmånen ingår fritt eller delvis fritt drivmedel, ska drivmedelsförmånen värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2.
Regeringen har i denna fråga agerat utifrån samma arbetsmodell som har gällt inom ett stort antal andra områden: åtgärderna kommer för sent och ger för lite. Ett flertal gånger under det gångna året har det i riksdagen efterfrågats initiativ från regeringens sida för att komma tillrätta med inbyggda systemfel i tjänstebilsområdet. Gång på gång har det aviserats att förslag varit på väg fram, men utan att något sedan har hänt.
Regeringen missar målet
När vi nu väl har fått regeringens förslag till reformering så är det bara att konstatera att förslaget är behäftat med flera brister. Även om det nu skapas en koppling mellan privatkörd sträcka och kostnad för tjänstebilsinnehavaren så är kopplingen alldeles för svag. Samtidigt medför regeringens förändrade beskattningsmodell, dvs. att värdenivån generellt sett sänks, att den totala kostnaden för innehav och utnyttjande sänks påtagligt. De finansiella effekterna av regeringens förslag är delvis osäkra och svåra att beräkna, men anges i propositionen till knappt 1 040 miljoner kr för den offentliga sektorn. Detta belopp inkluderar även effekten av den individuellt införda avdragsrätten för kostnader för resor till och från arbetet.
Belastningen på statsbudgeten för budgetåret 1997 beräknas till 275 miljoner kr och för budgetåren 1998 och 1999 till 350 miljoner kr. Regeringen vill finansiera detta genom att inte räkna upp brytpunkten för statlig inkomstskatt.
I praktiken innebär detta att ett sänkt skatteuttag på tjänstebilssektorn bekostas med en skattehöjning som i huvudsak träffar medelinkomsttagare. Genomsnittsinkomsten för tjänstebilsinnehavare är ca 40 000 kr i månaden enligt en undersökning som Rapport låtit göra. Enligt samma undersökning kommer 62 000 svenskar att få höjd marginalskatt från 35 till 55 %. Dessa har inte ens hälften i månadslön jämfört med den genomsnittlige tjänstebils- innehavaren, vilket gör att man på goda grunder kan ifrågasätta den fördelningspolitiska profilen i regeringens förslag. Kristdemokraterna avvisar bestämt regeringens förslag till finansiering.
Med det förslag som regeringen har lagt, där bensinkostnaden bryts ur schablonen, får man en viss marginalkostnad, dvs. en rörlig kostnad som förmånsinnehavaren drabbas av vid privatkörning. Men eftersom företagen även fortsättningsvis kan betala bensinen medför detta att marginalkostnaden blir lägre än för de privatbilister och förmånsbilister som betalar bensinen själva. I och med detta uppnås inte kostnadsneutralitet mellan privatkörning med privatbil respektive förmånsbil. Marginalkostnaden för privat bil är idag 13 kr per mil. För den som har förmånsbil och betalar bensinen privat är kostnaden 8 kr och i fall där man har förmånsbil och företaget betalar all bensin 5:30 kr per mil.
Den kraftiga sänkning av schablonvärdet som regeringen föreslår gör att förmånsbilen blir billigare än idag även vid omfattande privat körning. En trolig effekt av detta är att antalet förmånsbilar kan komma att öka. Miljöeffekterna av detta är inte självklara. Å ena sidan är det positivt att fordonsparken kan förnyas; nyare bilar har i allmänhet bättre miljöegenskaper än äldre modeller. Å andra sidan finns en tydlig tendens att förmånsbilar är mer bränsleslukande än privat ägda vilket är negativt ur miljösynvinkel.
En högst osäker faktor är hur långt en tjänstebil i genomsnitt körs privat. Regeringen har valt att förlita sig på en högst tvivelaktig Temo-undersökning som anger sträckan 1 600 mil per år. Idag baseras beskattningen på en schablon om 1 500 mil privatkörda mil.
Man kan notera att Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA) i sitt remissvar i lagrådsremissen kommit fram till att den genomsnittliga privata körsträckan snarare är ca 2 500 mil. I lagrådsremissen nämndes inte SIKA:s synpunkter. Siffrorna varierar en del; man vet helt enkelt inte med säkerhet hur det ser ut i verkligheten. Allt tyder dock på att den genomsnittligt körda privata sträckan är betydligt längre än 1 600 mil per år.
Utifrån antagandet att SIKA ligger i närheten av den faktiskt körda sträckan borde schablonvärdet justeras uppåt. En privat körsträcka på 2 500 mil med t ex en Volvo 850 av årets modell skulle ge en årlig kostnad på ca 45 000 kr, exklusive bensin, enligt Konsumentverket. Motsvarande kostnad vid 1 600 mil är endast drygt 38 000 kr. För att neutralisera denna skillnad måste schablonvärdet räknas upp med ca 17 %. Förmånsvärdet som andel av nybilspriset skulle med detta räknesätt kräva en höjning, förutsatt att alla andra värden är lika, till nästan 24 %.
Förslag till åtgärder
I ett första steg bör därför beslutet bli att sätta schablonen till 25 % av nybilspriset då detta bättre skulle motsvara den genomsnittliga faktiska körsträckan och de kostnader som är förknippade därmed.
Dessutom bör man skapa en starkare koppling mellan privat körning och kostnad för tjänstebilsinnehavaren. Därför föreslår vi att drivmedelsförmånen värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,5.
För att ge ett tydligare incitament till marknaden att välja tjänstebilar som uppfyller högt ställda miljökrav och inte är mer bränsleslukande än genomsnittet bör regeringen återkomma med ett förslag där schablonvärdet knyts till bilens miljöklassning. Med ett sådant system skulle mycket av "miljökritiken" mot tjänstebilarna bli inaktuell.
Parametrar som bör påverka hur en bil ska miljöklassas bör bland annat vara: trafiksäkerhet, utsläppsvärden och bränsleförbrukning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att inte räkna upp brytpunkten för statlig inkomstskatt,
2. att riksdagen beslutar att schablonvärdet skall motsvara 25 % av nybilspriset,
3. att riksdagen beslutar att drivmedelsförmånen skall värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,5,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag på beräkningsmodell där bilarnas miljöklassning skall påverka schablonen på ett miljöoptimalt sätt.
Stockholm den 4 oktober 1996
Mats Odell (kd)
Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)