Det energipolitiska omställningsprogram som regeringen föreslagit, samt de höga kostnader som detta program orsakar, är ett resultat av den extrema energipolitik som regeringens bedriver.
I ett läge med rekordarbetslöshet väljer regeringen att medvetet föröda produktionsresurser som står till det svenska folkhushållets förfogande. Denna politik splittrar det svenska folket och kritiseras av den borgerliga oppositionen i riksdagen, en samlad svensk fackföreningsrörelse, ett enigt näringsliv och en majoritet i väljarkåren.
Avvecklingspolitiken får negativa konsekvenser för energiförsörjningen, miljön, hushållens ekonomi, investeringarna, industrisysselsättningen och samhällsekonomin i stort samt tilltron till Sverige som rättsstat. Politiken innebär dessutom ett brott mot utslaget i 1980 års folkomröstning om kärnkraften samt mot 1991 års energipolitiska och 1993 års klimatpolitiska riksdagsbeslut.
De stöd och bidrag som regeringen föreslår, i syfte att lindra effekterna av avvecklingspolitiken, kommer att kosta staten, och till sist skattebetalarna, stora belopp. Dessa kostnader är onödiga eftersom problemen inte hade uppstått om regeringen avstått från den extrema energipolitik som nu föreslås. Det mesta pekar dessutom på att bidragspolitiken inte kommer att ge de resultat som regeringen hoppas på.
De hittillsvarande omställningsprogrammen har utvärderats vid ett flertal tillfällen, senast av Energikommissionen (SOU 1995:139), av Riksrevisions- verket (RRV 1996:44) och av riksdagens näringsutskotts arbetsgrupp för uppföljnings- och utvärderingsfrågor (1996/97:URD1). Dessa utvärderingar har påvisat allvarliga brister i de omställningsprogram som nu har löpt ut. Kritiken ger en fingervisning om att stöd och bidrag sällan leder till de resultat som förväntas.
Regeringen föreslår i den energipolitiska propositionen (1996/97:84) att nya statliga medel skall anslås för bidrag till byggande av vindkraftverk och kraftvärmeverk. Förslaget innebär att dessa stödformer, som infördes genom 1991 års energipolitiska beslut, i praktiken permanentas. Regeringen föreslår dessutom ett nytt bidrag för byggande av mindre vattenkraftverk. I den nu föreliggande vårpropositionen föreslår regeringen att medel anslås på tilläggsbudget under innevarande budgetår så att bidragen kan gälla från och med den 1 juli 1997.
Bidragen till byggande av vindkraftverk och kraftvärmeverk blev föremål för allvarlig kritik i Energikommissionens slutbetänkande. När det gällde det förstnämnda stödet ansåg kommissionen att "den direkta effekten av stödet, i form av ny biobränsleanvändning som inte skulle ha tillkommit utan stöd, är svår att uppskatta då biobränslen även till följd av rådande beskattning har en mycket stark ställning i värmeproduktionen. Investeringsstödet kan inte bedömas ha haft någon större effekt på den tekniska utvecklingen." Beträffande vindkraften konstaterade kommissionen att "investeringsstödet tycks inte ha bidragit positivt till den tekniska utvecklingen".
Enligt vår mening innebär ett bidrag till traditionell biobränslebaserad kraftvärmeproduktion också ett hot mot en eventuell framtida utveckling och uppbyggnad av energiproduktion genom förgasning av biomassa, då förgasningstekniken riskerar att framstå som mindre intressant i jämförelse med den bidragsberättigade kraftvärmen.
Vi anser att staten har en roll att fylla när det gäller stöd till forskning och teknisk utveckling. Däremot är det olyckligt med statliga bidrag som tenderar att utgöra en löpande subvention till gammal, befintlig teknik.
Energikommissionen konstaterade dessutom att investeringsstöden riskerar att motverka en naturlig prispress på marknaden och att de därför endast bör ges under en övergångsperiod. Från detta bortser regeringen nu helt. Även om bidragsvillkoren försämras jämfört med vad som gällt tidigare utsträcks programmen nu i ytterligare fem år. Dessutom föreslås ännu ett investeringsstöd, denna gång till utbyggnad av småskalig vattenkraft. Det är märkligt att regeringen på detta sätt vill subventionera en vatten- kraftutbyggnad, som regelmässigt leder till konflikt med miljöintressena. I den mån småskaliga vattenkraftprojekt kan realiseras utan påtaglig miljö- påverkan bör de komma till stånd utan hjälp av subventioner från skattebetalarna.
Vi motsätter oss också förslagen att anslå medel till provning, märkning och certifiering av energikrävande utrustning samt till bildandet av en ny energimyndighet. Dessa kostnader är en del av det energipolitiska omställningsprogram som är en följd av den extrema energipolitik regeringen förordar. Regeringen har i den energipolitiska propositionen inte kunnat visa att åtgärderna är motiverade.
Det är viktigt att det finns en fungerande provning, märkning och certifiering av elektriska produkter, men detta behöver inte åstadkommas på ett sätt som belastar staten och skattebetalarna med ytterligare kostnader.
Några egentliga skäl för att bryta sönder NUTEK redovisas inte i propositionen. Det förefaller i stället som om åtgärden är ett självändamål. Detta framgår av att regeringen vill ha riksdagens godkännande av den nya myndigheten för att först därefter låta en särskild utredare komma med förslag om vilka uppgifter denna nya myndighet egentligen skall ha. Vi anser att någon form av omvänt förfarande hade tett sig mer passande.
När förslaget om en ny myndighet först framfördes av Energi- kommissionen - med en om möjligt än mer knapphändig motivering - konstaterade Statskontoret i sitt remissvar att det varken framgick om de föreslagna myndighetsuppgifterna över huvud taget behövs eller varför de i sådana fall inte skulle kunna fullgöras av NUTEK. Några svar på Statskontorets frågor ges inte i propositionen.
De statliga myndighetsinsatserna inom energipolitiken ställer krav på kompetens inte bara inom energiområdet, utan också när det gäller teknisk forskning, utveckling och demonstration, företagsutveckling och transportfrågor. Sådan kompetens finns samlad på NUTEK.
Enligt vår uppfattning är det en helt onödig åtgärd att organisera en ny myndighet också av det skälet att energisektorn inte är betjänt av ökad politisk styrning. Som tidigare har redovisats krävs inga politiska beslut för att säkerställa en långsiktig avveckling av kärnkraften. Förnyelsen och omställningen av energisystemet gagnas bäst av stabila spelregler och ett minimum av politisering. Myndighetsuppgifterna på energiområdet kan och bör även fortsättningsvis skötas av NUTEK.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om tilläggsanslag under anslag A 5 inom utgiftsområde 21,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om tilläggsanslag under anslag A 6 inom utgiftsområde 21,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om tilläggsanslag, under anslag A 7 inom utgiftsområde 21.
Stockholm den 30 april 1997
Karin Falkmer (m)
Mikael Odenberg (m) Chris Heister (m) Ola Karlsson (m) Sten Tolgfors (m) Carl Erik Hedlund (m) Jan Backman (m) Lennart Hedquist (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Lennart Fridén (m) Olle Lindström (m) Per Westerberg (m) Stig Rindborg (m)