Utveckling i ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle förutsätter en levande landsbygd. En levande landsbygd förutsätter ett livskraftigt jord- och skogsbruk. I början av 1990-talet ökade befolkningen i landsbygdskommunerna. Nu kan vi konstatera att det endast var en tillfällig förändring. Inflyttningen till de expansiva storstadsområdena fortsätter nu på de mindre kommunernas bekostnad. Exempelvis minskar nu elva av Kalmar läns tolv kommuner sin befolkning. Endast högskoleorten Kalmar ökar.
Sverige är åter på väg att kantra eller som regeringen försiktigt uttrycker det i vårpropositionen: "De regionala obalanserna tenderar att öka."
På landsbygden bor mer än en tredjedel av Sveriges befolkning. Landsbygden är i flera avseenden en resurs med stora utvecklingsmöjligheter, nu och i framtiden. Men landsbygden måste ges med övriga landet likvärdiga basförutsättningar. Helt centrala delar är likvärdig service när det gäller exempelvis post, tele och el, liksom bra fysiska kommunikationer och hög tillgänglighet till utbildning.
För att hejda nuvarande negativa befolkningsomflyttning, med utflytt- ningsproblem på landsbygden och koncentrationsproblem i storstads- områdena, måste en konsekvent, aktiv och offensiv regionalpolitik föras.
Det är positivt att regeringen enligt vårpropositionen "kommer att lägga stor vikt vid att utveckla formerna för en ny regional näringspolitik för ökad tillväxt i hela landet". Dock menar vi, att för att nå verkningsfulla regionalpolitiska effekter, behövs det sektorsövergripande arbete och planering där allt arbete och alla beslut genomsyras av en regionalpolitisk syn. Så omfattande är hotet av den pågående regionalpolitiska obalansen med åtföljande problem. Utvecklingen pekar på behovet av en särskild samordning av ansvaret för den stora regionalpolitiken.
Samarbetet beträffande den ekonomiska politiken mellan Centerpartiet och regeringen har resulterat i en förbättrad ekonomi men även i för landsbygden och landet i övrigt positiva beslut. En fortsättning av den regionala obalansen kommer dock, enligt vår mening, att allvarligt hota ett fortsatt framgångsrikt arbete. Därför krävs flera och snara ytterligare åtgärder för landsbygdens utveckling.
Den omorganisationstrend hos flera centrala verk och myndigheter, som under senare tid resulterat i att såväl lokal service som lokala funktioner försvunnit, måste brytas. Flera områden har drabbats mycket hårt. Regionalpolitiska stöd är av ringa värde när basservicen redan är utslagen. Statsmakterna måste ta ett helhetsansvar för den regionala utvecklingen liksom ett mera aktivt ägaransvar i statliga verk, myndigheter och bolag.
Landsbygdsbefolkningen måste exempelvis erhålla en, med landet i övrigt likvärdig, service i pris och kvalité när det gäller post, el och tele. Centraliseringen av posthanteringen med förseningar, försämring av service och chockhöjningar av porton tenderar att bli ett allt större hot mot den lokala och regionala utvecklingen i landet.
Ett annat område som kräver helhetssyn om infrastrukturen skall vidmakthållas och utvecklas är telekommunikationerna, där tillgång till god och likvärdig service i hela landet bl.a. förutsätter enhetliga priser med exempelvis enhetstaxa för ISDN-anslutning eller motsvarande.
Samtidigt som näringslivet decentraliserar och teknikutvecklingen, bl.a. informationstekniken, gynnar småskalighet och mindre enheter, tillhör centrala statliga myndigheter de starkaste krafterna för fortsatt centralisering och koncentration. Regeringen har ett ansvar för att denna utveckling bryts. Ambitionerna att skapa ett decentraliserat samhälle med lokal och regional utveckling får inte motverkas av vare sig politiska beslut eller statliga myndigheters förlegade syn på organisationsstrukturer, storskalig teknik och subvention av storstadsområdena på landsbygdens bekostnad. Detta bör ges regeringen till känna.
Återställandet av anslaget till enskilda vägar är positivt. Detta landets längsta vägnät är av fundamental betydelse såväl för landsbygd som för näringsliv, turism, utveckling och allemansrätt. Det är avgörande att dessa kommunikationsleder liksom övrigt glesbygds- och landsbygdsnät också i fortsättningen erhåller höjda anslag.
Fortsatt satsning på distansutbildning, medel för särskilda regionalpolitiska insatser (den s.k. Hörnlundsmodellen), ökat kommunalt inflytande över de arbetsmarknadspolitiska medlen liksom ökade resurser för småföretags- utveckling är nödvändiga landsbygdspositiva åtgärder.
Småföretagandet är avgörande för ökat antal arbetstillfällen i hela landet. De små och medelstora företagen genererar utveckling och arbete på landsbygden. Ytterligare åtgärder bör vidtas för att stimulera denna verksamhet. De väsentligt annorlunda förutsättningar som gäller för ett litet företag jämfört med storföretagen måste också avspeglas på skatte- och avgiftsområdet. I takt med ökat ekonomiskt utrymme bör därför fortsatt sänkning av arbetsgivaravgifter och övriga avgifter för dessa företag ske.
Den växtkraft som finns i de tusentals utvecklingsgrupper som nu på landsbygden arbetar i olika projekt måste tas till vara, stödjas och stimuleras. I dessa grupper föds de idéer, utvecklas den kreativitet och den initiativkraft som kan komma landsbygden i synnerhet och landet i allmänhet till godo, förutsatt att statsmakten är lyhörd och vid behov ger det stöd som i olika former och vid olika tillfällen kan erfordras. Detta bör ges regeringen till känna.
Förslaget att "ta hem" hela det framförhandlade EU-miljöstödet är positivt för lantbrukets utveckling. Ett livskraftigt jordbruk är en förutsättning för en levande landsbygd och är av avgörande betydelse för sysselsättningen i stora delar av landet. Jordbruket är en framtidsnäring. Livsmedelsproduktionen bidrar till en uthållig tillväxt och till ökad sysselsättning.
Riksdagen beslutade våren 1991 om en omfattande avreglering av jordförvärvslagen.
Centerpartiet varnade i samband med förändringarna för att lättnader i jordförvärvslagen skulle leda till en omfattande försäljning av fastigheter till personer som ej har för avsikt att vare sig bo på eller bruka fastigheten. I vissa delar av landet har den utveckling som vi varnade för nu blivit verklighet. För att få en levande landsbygd krävs bl.a. att de som förvärvar jordbruksfastigheter på landsbygden verkligen har för avsikt att bosätta sig där. Boplikten bör gälla hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Jordförvärvslagens regler om villkor för att juridiska personer skall erhålla förvärvstillstånd måste vara utformade så, att familjejordbruk blir den dominerande ägarkategorin. Dagens regler är ingen garanti för detta. Det finns i dag en uppenbar risk för ägarförskjutningar mot ett ökat bolagsägande i vissa regioner. För att motverka en sådan utveckling måste femte paragrafen i jordförvärvslagen ändras. En levande landsbygd förutsätter på orten boende människor. Detta bör ges regeringen till känna.
Avverkningsreglerna i skogsvårdslagstiftningen riskerar att gynna ett oseriöst skogsbruk och skapa en marknad för skogsinköp i spekulativt syfte. En sådan utveckling är olycklig såväl ur skogsbrukssynpunkt som ur miljösynpunkt. En regel med krav på avverkningsvolym behövs för varje brukningsenhet över en viss arealgräns. Den bör sättas lägre än den gräns som gäller i dag. Detta fordras för att minska risken för fastighetsvis och total avverkning av den slutavverkningsmogna skogen, för att förhindra att fastighetspriserna trissas upp och för att undvika situationer som är allvarliga ur miljö- och naturvårdssynpunkt. Detta bör ges regeringen till känna. Skärpta avverkningsregler motverkar spekulativa inslag, stärker norm- bildningen vad gäller skogens skötsel och bidrar till en levande landsbygd.
Avsaknaden av, i många fall, någon som helst tillgång till kollektiv trafik medför landsbygdsboendets och landsbygdsföretagens totala beroende av tillgång till bil. För arbetsresor, för inköpsresor, för resor till familjens aktiviteter, möten m.m. Medan miljökraven talar för en ökad beskattning av fossila bränslen, motverkar höjda bensinpriser såväl pendling som de landsbygdsboendes tillgång till service och rörlighet.
Höjda bensinpriser utgör ett allvarligt hot mot ökat landsbygdsboende och ökat företagande på landsbygd. Målkonflikten bör kunna lösas genom en kombination av åtgärder, som inte straffar landsbygden men samtidigt stimulerar en snabbare övergång till miljövänliga bränslen. Detta kan exempelvis ske via skattsedeln med avdragsmöjligheter som knyts till boendet och till arbetsresor i bägge riktningarna. En sådan rättviseåtgärd eller annat förslag med liknande effekt bör presenteras. Det kommer att bidra till en nödvändig utveckling av en levande landsbygd. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsmaktens helhetsansvar för den regionala utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till regionala utvecklingsgrupper,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i jordförvärvslagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i skogsvårdslagstiftningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdrag för resor för landsbygdsboende och landsbygdspendlare.
Stockholm den 2 maj 1997
Sivert Carlsson (c)
Margareta Andersson (c) Lennart Brunander (c)