Under ett tiotal år har sjöarna i stora delar av Småland kalkats. Detta beroende på det sura nedfall som kommer med regnet och som sänker pH-värdet i vattnet. I årets budget har bidraget till denna kalkning dragits ner och trots att det finns vissa medel som inte blivit helt utnyttjade är risken stor att man kommer att dra ner på kalkningen.
För Smålands och särskilt de västra delarnas del är det mycket allvarligt om man inte får medel till att hålla samma nivå på kalkningen som tidigare. Sluttningarna upp mot Sydsvenska höglandet får ta emot stora mängder försurat regn inte minst från övriga Västeuropa. Marken är i sig själv dessutom sur så buffringsförmågan i den är för länge sedan utnyttjad. Varje vår kommer i snösmältningen en surchock som påverkar flora och fauna mycket negativt. Flera arter är utrotningshotade på grund av försurningen och andra har stora problem med fortplantningen.
Emån har sina källområden på Höglandet i Nässjö, Eksjö och Vetlanda kommuner. De ligger på Höglandet och markerna i de här områdena är starkt försurade. Många fastighetsägare med egna brunnar måste sätta in filter och andra åtgärder för att få vattnet användbart. Till och med grundvattnet är alltså försurat i delar av de här områdena.
Emån betraktas som ett riksintresse med sin rika flora och fauna med bland annat mal och flodpärlmussla på olika ställen. Att inte bibehålla vatten- kvaliteten i en flod av Emåns skyddsvärde får anses vara en helt felaktig neddragning av statliga medel. Om livsmiljön förändras i Emån är det förmodligen näst intill omöjligt att återställa den senare. De pengar man tidigare satsat på kalkning i avrinningsområdet är då också meningslösa. Insatser av den här typen går inte att hantera på det här sättet. De måste fortsätta i oförminskad skala tills samhället kommit till rätta med orsakerna till försurningen.
Även övriga floder som rinner upp på Småländska höglandet drabbas av samma problem som Emån. Många sjöar och mindre vattendrag drabbas också. Här kan den spirande turistnäringen råka illa ut. Många tycker om att fiska och då måste fisken ha möjlighet att fortplanta sig. Annars är det meningslöst att fortsätta de satsningar man inlett på turismområdet med t ex fisketurism.
En förnyad satsning på att kalka sjöar och vattendrag på Sydsvenska höglandet är nödvändigt för att behålla vattenkvalitet, flora och fauna i alla de vattendrag som rinner upp på Höglandet. Det måste få konkret utslag i höstens budgetarbete. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till sjökalkningen.
Stockholm den 2 maj 1997
Margareta Andersson (c) Sivert Carlsson (c)
Gotab, Stockholm 1997