Vi är nog alla överens om att villkoren för mindre och medelstora företag skall vara goda och stabila, att de skall få utvecklas för att ge nya jobb i Sverige. Vi är också överens om att vi skall ha en levande landsbygd, att "Hela Sverige skall leva". Om detta skall vara möjligt måste vi ha goda kommunikationer.
För många boende på landsbygden och i mindre tätorter, som har lång väg till sina arbeten, är oftast den egna bilen det enda alternativet för att ta sig till och från sin arbetsplats. Många skall dessutom lämna barn på daghem eller hos dagmamma.
Företag med lokalisering ute på landsbygden berörs också av regler för reseavdrag, då ökade pendlingskostnader kan innebära att de har svårt att få kvalificerad arbetskraft.
Det är självklart att där man kan välja kollektivtrafik skall detta göras, men i vårt avlånga land med stora glesbygdsområden har vi, och kommer att ha, stort behov av privatbilar.
Kostnaderna för bilåkande har stigit och för många är detta en mycket stor utgiftspost, därför är det viktigt att avdragsregler är så utformade att de inte förhindrar lokaliseringar av företag eller val av boendeort.
Enligt vår uppfattning är avdragsrätten för lågt tilltagen. Det grundar vi bl a på att den verkliga kostnaden, i de allra flesta fall, är högre för den som tvingas använda privat bil för transport till och från arbetet. De människor som drabbas särskilt hårt är de som har lång resväg och saknar kollektiva transportmöjligheter.
Avdragsrätten för resor till och från arbetet bör även gälla resor till och från barnomsorg under förutsättning att nu gällande krav på tidsvinst och avstånd uppfylls.
Med hänvisning till vad som anförts i motionen föreslås att reseavdragen höjs till 15 kronor per mil.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade reseavdrag.
Stockholm den 2 maj 1997
Birgitta Carlsson (c) Eskil Erlandsson (c)