Sammanfattning
Folkpartiet yrkar avslag på de besparingar som regeringen föreslår inom handikappolitiken. En schablonisering av rätten till personlig assistans kommer att skapa kompensationsproblem mellan funktionshindrade och leda till att många brukarkollektiv kommer att slås ut.
LSS skall omfatta även människor med psykiska funktionshinder. Rege- ringen måste se till att lagen efterföljs på denna punkt.
Folkpartiet avvisar även regeringens neddragning av hivanslagen. Över huvud taget saknas det en konsekvensbeskrivning av hur regeringens samlade besparingar slår mot människor.
Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Regeringen skriver i propositionen att "det resurstillskott regeringen nu föreslår leder till att kommuner och landsting vidtar åtgärder så att väntetiderna i sjukvården blir kortare, kvaliteten i äldreomsorgen blir högre, de psykiskt störda ges en bättre vård och omsorg och att vården i livets slutskede förbättras". Detta är ett önsketänkande från regeringens sida och stämmer dåligt med de konsekvenser som propositionen enligt Folkpartiets uppfattning kommer att leda till.
Exempelvis kommer de två miljarder som av regeringen ges som extra resurstillskott till landstingen att ungefärligen motsvara det skattebortfall som drabbar landstingen p.g.a. vikande skatteunderlag. Därmed kommer det till exempel inte att bli mycket kvar att avsätta för att korta köerna till vården eller till rehabilitering.
Över huvud taget karakteriseras regeringens vårbudget inom det sociala området av en djupt olustig besparingspolitik som sätter utsatta grupper mot varandra. I Folkpartiets motion på 1996 års vårbudget efterlyste vi en konsekvensanalys av den totala effekten av regeringens samlade förslag. En sådan analys är nödvändig för att få en överblick över vilka effekterna blir för de enskilda människorna och skulle ställa mycket av regeringens välfärdspolitik i en ny dager. Fortfarande saknas en sådan analys.
Folkpartiet presenterar i sin kommittémotion 96/97:1146 ett alternativt förslag till regeringens kapitulation inför växande vårdköer och minskade anslag till rehabiliteringen m.m.
Rädda handikappreformen
Folkpartiet var den drivande kraften bakom den stora handikappreformen 1994. De då tillkomna lagarna om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och lagen om personlig assistans, LASS, har möjliggjort för många funktionshindrade att leva ett mer självständigt och värdigt liv än tidigare. Sedan ett år tillbaka har Socialdemokraterna med Centerpartiets benägna stöd försämrat såväl LSS som LASS.
Före handikappreformen var de funktionshindrade utlämnade till den kommun de levde i för stöd och service. Socialtjänsten var den myndighet som bedömde den enskilde funktionshindrade personens behov av assistans och/eller annan hjälp. Alltför ofta varierade stödet kraftigt mellan olika kom- muner och inom samma kommun. Det var ofta omöjligt för funktionshindra- de att flytta från en kommun till en annan p.g.a. de stora olikheterna i service och stöd mellan kommunerna. Flera funktionshindrade var i praktiken mer eller mindre satta i kommunarrest. LSS och LASS ändrade på detta.
I kompletteringsproposition 1995 föreslog regeringen att kostnaderna för den statliga assistansersättningen skulle sänkas med drygt 900 miljoner kronor. I den utredning som regeringen tillsatte, Kostnader för den statliga assistansersättningen, föreslogs, helt enligt direktiven, besparingar på dessa 900 miljoner kronor. Bl.a. föreslog utredningen att rätten till personlig assistans för barn under 16 år helt skulle avskaffas.
Bakgrunden var att finansieringen av reformen ursprungligen var beräknad att uppgå till 2,5 miljarder kronor. I realiteten blev kostnaden i stället 3,7 miljarder. Kostnadsökningen berodde i huvudsak på att antalet beviljade assistanstimmar blev fler än beräknat. Det berodde i sin tur på att det fanns ett stort uppdämt behov av fler assistanstimmar per person än beräknat vilket var något som var svårt att förutse.
Protesterna blev omfattande - så omfattande att dåvarande socialminister Ingela Thalén till slut såg sig föranlåten att meddela att inga större besparing- ar skulle genomföras inom den statliga assistansersättningen. Men så kom regeringspropositionen 1995/96:146 Vissa frågor rörande personlig assistans.
I den hade besparingarna minskats till 215 miljoner kronor men hela propo- sitionen var lika oklart som dåligt skriven. Genom en rad förändringar ville regeringen försvåra rätten att erhålla statlig assistansersättning och inledde därmed återkommunaliseringen av handikappolitiken med de nackdelar som en sådan politik medför för de enskilda funktionshindrade och deras närstående.
I regeringens tidigare proposition 1996/97:124 Ändring i socialtjänstlagen föreslogs ändringar i socialtjänstlagen som, om de genomförs, innebär uppen- bara försämringar för många funktionshindrade. Bl.a. föreslog regeringen att möjligheten att överklaga i förvaltningsdomstol för personer som behöver vård, stöd eller behandling skall tas bort. Det skulle innebära en försämrad rättslig situation för många människor med handikapp av olika slag.
I föreliggande vårbudget återkommunaliserar regeringen en del av ansvaret för personlig assistans. Den största försämringen är att kommunerna skall ha finansieringsansvaret för de första 20 assistanstimmarna. Assistansersätt- ningen skall schabloniseras till ett visst belopp per timme i syfte att spara 60 miljoner kronor.
En schablonisering strider mot principen att assistansersättningen är en individuell rättighet. Visserligen anger regeringen att om särskilda skäl före- ligger så kan schablonen få överskridas men med en schablon riskerar de med de största, dyraste och mest komplicerade behoven att bli underkompenserade samtidigt som de med mycket mindre och enklare behov kan bli överkompenserade.
En schablonisering riskerar också att försvåra för många brukarkollektiv och i en del fall rent av slå ut dem som inte kommer att få kostnadstäckning i och med schabloniseringen. Schabloniseringen kan också komma att inskränka rätten att välja personlig assistent, en rätt som är en omistlig del av den ursprungliga handikappreformen. Vi avvisar med ovan angivna skäl därmed schabloniseringen.
Regeringen vill i budgeten spara 300 miljoner kronor på rehabilitering för att finansiera assistansersättningen. Det är en djupt olustig besparingspolitik som ställer två utsatta grupper mot varandra.
År 1993 när riksdagen antog handikappreformen beslöts samtidigt att anslå 425 miljoner kronor årligen för habilitering och rehabilitering. Av dessa skulle 125 miljoner kronor fördelas av Socialstyrelsen efter ansökan från bl.a. handikapporganisationer, som ofta tillsammans med team för rehabilitering och habilitering, sökt anslag. I vårbudgeten föreslås nu att 300 av dessa 425 miljoner kronor dras in.
Det är i huvudsak människor med svåra och kroniska sjukdomar som kommer i fråga för de projekt som handikapporganisationer och rehabilite- rings/habiliteringsteam arbetar med. Dessa människor lider ofta av obotliga sjukdomar och det är dessa som regeringens besparing till en stor del kommer att slå emot. Folkpartiet finner denna besparing orättfärdig.
Regeringens ständiga försämringar av handikappreformen och den person- liga assistansersättningen leder till otrygghet bland de handikappade. Regeringens förslag innebär åter en försämring av den möjlighet till ett mer självständigt och värdigt liv som handikappreformen har möjliggjort för många funktionshindrade. Det är ytterst allvarlig om den dessutom, i den av regeringen aviserade förändringen mot ett ökat kommunalt ansvar, innebär en rekommunalisering av rätten till assistans och därmed ett stort steg tillbaka till den tid då kommunalt godtycke avgjorde om och när man fick hjälp och stöd. Folkpartiet avvisar samtliga besparingar inom området Vissa frågor om personlig assistans.
Reformen har inte fått tid att verka förrän regeringen har gjort förändringar i den. Det är om möjligt än mer anmärkningsvärt att regeringen vill göra ytterligare förändringar när de dessutom nu själva har tillsatt en särskild utredare som skall se på bemötandet av personer med funktionshinder.
De psykiskt funktionshindrade har i dag svårigheter med att erhålla den hjälp de är berättigade till enligt LSS. I den slutrapport som Socialstyrelsen har gjort om handikappreformen påpekas just att de med psykiska funktionshinder ofta inte ingår i personkretsen för LSS. Enligt rapporten har endast 1 300 personer med psykiska funktionshinder erhållit stöd enligt LSS. Detta är en helt oacceptabel situation.
I regeringens vårbudget nämns de psykiskt funktionshindrades dåliga levnadsförhållanden och att en del av det extra resurstillskott som skall gå till kommuner och landsting skall avsättas till denna grupp. Frågan är vad detta löfte är värt när vi redan nu vet att det extra resurstillskottet blir mindre än avsett på grund av vikande skatteunderlag. Därtill skall omkring hälften av pengarna fördelas genom ett åldersrelaterat beräkningssystem som i huvudsak kommer att fördela resurserna till äldreomsorg och skola. Slutsatsen riskerar att bli att de med psykiskt funktionshinder kommer att få en mycket liten del av resurstillskottet om ens något. Psykiskt funktionshindrade ingår i personkretsen för LSS och regeringen måste se till att deras rätt till stöd tillgodoses genom att lagstiftningen tillämpas.
Bort från kösamhället
Sedan regeringen tillträdde 1994 har köerna till sjukvården växt nästan lavinartat. Samtidigt har regeringen alltsedan förra vårbudgeten, 1996, dragit ned på anslagen både till de s.k. DAGMAR-pengarna till att korta vårdköerna och till rehabilitering av sjuka och arbetsskadade. Det är en politik som Folkpartiet avvisar.
I årets vårbudget vill regeringen minska anslaget till habilitering och rehabilitering med 300 miljoner kronor. Vi avvisar denna besparing och vill gå en motsatt väg. Vi tror att det går att korta köerna till vården radikalt genom ett nytt system för att aktivera försäkringskassepengar. Förebilden för denna idé är FINSAM.
FINSAM har pågått som ett försöksprojekt med finansiell samordning mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvård sedan 1993. Det infördes som en följd av ett beslut av den förra icke-socialistiska regeringen 1992 efter ett initiativ av Folkpartiet. Man har inom fem försöksområden haft gemensamt ansvar för kostnaden för sjukpenning och för rehabiliteringsersättning och för att disponera sjukpengarna till olika åtgärder.
Utvärderingen av FINSAM visar att FINSAM totalt sett inneburit en besparing på 154 miljoner kronor i socialförsäkringen under åren 1993-1995 i de fem försöksområdena. Detta ekonomiska resultat är alltså skillnaden mellan kostnaderna för sjukpenning och rehabiliteringsersättning i försöks- området och de beräknade kostnaderna som skulle ha uppstått om försöket inte bedrivits.
FINSAM:s fulla effekt beräknas motsvara en besparing på 9 procent av kostnaderna i socialförsäkringen.
Utvärderingen visar också att sjukfrånvaron mätt i ohälsotal minskat med 2,5 procent mellan 1992 och 1995. Under samma period ökade ohälsotalet i riket som helhet med 2,1 procent.
FINSAM ledde också till en minskning med 2,7 sjukskrivningsdagar per person och år 1995 och 2 dagar 1996 - en minskning med 34 procent, och 26 procent jämfört med kontrollkommunerna. Det fanns före försöket inga signifikanta skillnader mellan FINSAM-områdena och kontrollområdena.
I utvärderingen har det inte heller kunnat konstateras att några andra grupper har kommit till skada till följd av projektet. I försöksområdena har det också kunnat konstateras en minskning av antalet nybeviljade förtids- pensioner och sjukbidrag mellan 1992 och 1995 jämfört med riket som helhet.
FINSAM:s ide skall utvecklas till att gälla alla landsting. Utvärderingen av FINSAM visade, som tidigare nämnts, att en total besparingseffekt på 9 procent har uppnåtts. Hela utvärderingen talar för att det finns en relativt stor potential för betydande besparingseffekter som en följd av samverkan mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvård. Därför är det vår bedömning att det är möjligt att uppnå ungefär en minst lika stor besparing i en situation där FINSAM är genomfört i hela riket. Det skulle innebära att ett riks-FINSAM kan spara upp till 2 miljarder som en samverkansvinst. Pengar som enligt vår mening skall användas till vården och till att korta köerna till vården. Vi utvecklar denna tanke i vår kommittémotion 96/97:1146.
Minska inte hivanslagen
Regeringen väljer att skära ned insatserna till aids med 70 miljoner kronor för 1998. Detta är nästan en halvering av anslaget. Tanken är att det minskade statliga stödet skall kompenseras av att kommuner och landsting tar över verksamheten och stödet. Det är en mycket dålig och illavarslande signal som regeringen därmed väljer att ge till kommunernas och landstingens hivpreventiva arbete. Signalen är att faran är över. Hivspridningen har planat ut och därmed kan vi dra ned anslagen. Vi tror inte att så är fallet. Att vi lyckats hålla hivepidemin på så låg nivå beror på de kraftfulla insatser i hivprevention som gjorts. Detta arbete måste fortsätta så länge vi inte kan bota hiv eller har ett effektivt vaccin mot infektionen.
Genom att drogmissbruket ökar föreligger risk för ökad spridning. Antalet nymissbrukande sprutnarkomaner ökar. Neddragningarna på hivanslaget innebär att det psykosociala arbete som bedrivs med hivpositiva kraftigt kommer att reduceras. Risken är att utsattheten, det psykosociala lidandet och stigmatiseringen kommer att öka för en redan utsatt grupp. Folkpartiet avvisar därför besparingen på detta område.
Tandvården
Regeringen har backat ett steg i fråga om tandvårdens besparingar. Det är bra - men det är en omvändelse under galgen. Den senaste tidens signaler är att många människor inte söker sig till tandläkare av den anledningen att de inte har råd.
Folkpartiet har under det senaste årens reformarbete ställt ett antal krav på en väl fungerande tandvårdsförsäkring för alla. Vi vidhåller dessa krav och anser att strävan bör vara att inom föreslagen ram hitta ett väl fungerande system för en reviderad tandvårdsförsäkring.
En reviderad tandvårdsförsäkring måste vara konkurrensneutral, dvs. säkra att privat och landstingsdriven tandvård behandlas rättvist. Den av oss i en tidigare motion föreslagna parlamentariska utredningen bör utgå från ett sådant synsätt som ger både patienter och tandläkare större valfrihet. För oss är också kraven på stimulans till bättre tandhälsa, etableringsfrihet, friare regler för privattandläkarnas prissättning och ett rimligt högkostnadsskydd avgörande för vår syn på tandvårdsförsäkringen.
Det är vår uppfattning att dessa riktlinjer bör vara vägledande för den utredning som nu skall arbeta fram ett förslag till en ny reviderad tandvårds- försäkring.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en konsekvensanalys av regeringens totala besparingsförslag,
2. att riksdagen avslår förslaget till lag om ändring i lagen (1993:389) om assistansersättning och anslår på tilläggsbudget 125 miljoner kronor utöver regeringens förslag till B 7 Kostnader för statlig assistansersättning (utgiftsområde 9) varigenom regeringens förslag till en schablonisering och kommunalisering av assistansersättningen avslås,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag att minska anslaget till rehabilitering och habilitering med 300 miljoner kronor (B 1 Vissa statsbidrag inom äldre- och handikappområdet, utgiftsområde 9),
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktivera försäkringspengar för att korta vårdköer m.m.,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte minska hivanslagen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tandvården.
Stockholm den 2 maj 1997
Barbro Westerholm (fp)
Kerstin Heinemann (fp) Sigge Godin (fp) Bo Könberg (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)