Insättningsgarantinämnden är ansvarig för administrationen av insättningsgarantisystemet. Myndighetens föregångare var Bankstödsnämnden som fram till den 30 juni 1996 hade till uppgift att hantera frågor enligt lagen (1993:765) om statligt stöd till banker och andra kreditinstitut samt att förvalta statens ägande i Securum-koncernen och Nordbanken.
Insättningsgarantinämnden har således drivit verksamhet endast sedan den 1 juli 1996. Någon redovisning av verksamheten har inte lämnats. Dessutom utreds bl. a. frågor om insättningsgarantisystemets funktion vid solvens- problem i banker av den sittande banklagskommittén. Trots detta föreslår regeringen i budgetpropositionen för 1997 att den årliga avgift som betalas av de institut som omfattas av insättningsgarantin skall höjas från 0,25 % av det garanterade insättningsbeloppet till 0,50 %. Något rimligt motiv till denna fördubbling av avgiften står inte att finna.
Regeringens förslag måste avvisas av flera skäl. För det första innebär höjningen en snedvridning av konkurrensen på marknaden på ett sätt som starkt missgynnar svenska banker i konkurrensen med utländska banker. För det andra är höjningen inte orsakad av bristande garantier i systemet utan förorsakad av regeringens iver att beskatta allt och alla.
De insättningsgarantisystem som finns i EU-länderna är så utformade att bankerna alltid omfattas av hemlandets insättningsgarantisystem. Det innebär att bankerna i sin utländska verksamhet omfattas av hemlandets och inte värdlandets system.
Det svenska insättningsgarantisystemet har - vid en internationell jämför- else - i dag höga avgifter till insättningsgarantin. I samtliga för svenska banker viktiga länder betalar bankerna lägre insättningsgarantiavgifter än 0,25 % och i många betalar de för närvarande inga avgifter alls. Det senare gäller exempelvis länder som Danmark, Frankrike, Holland, Luxemburg och Storbritannien.
Om avgiften till insättningsgarantin höjs i enlighet med regeringens förslag tvingas svenska banker att betala upp till 0,60 % mer för sin inlåning än de utländska konkurrenterna. Detta är en stor nackdel på en marknad där redan skillnader på en tiondels procent betraktas som stora. Denna nackdel kommer att träffa svenska banker hårt både i Sverige, där idag 14 utländska banker verkar via filialkontor, och på alla de utländska marknader där svenska banker verkar.
Bank- och finansmarknaden genomgår en snabb globalisering. Med hjälp av modern teknik och global kommunikation öppnas tidigare lokala marknader för internationell konkurrens. Var huvudkontoret och kontorsnätet är beläget får allt mindre betydelse ur kundernas synvinkel. I denna globala konkurrens är det viktigt att de nationella reglerna är gynnsamma och inte som i detta fall diskriminerar landets företag.
Med de trögheter som råder på bankmarknaden kommer ändå en betydande del av avgiftshöjningen att kunna vältras över på kunderna i Sveriges banker. Det förefaller som om redan införandet av avgiften har fått en sådan effekt.
Skillnad mellan bankernas genomsnittliga in- och utlåningsräntor
Som framgår av diagrammet minskade skillnaden mellan bankernas in- och utlåningsräntor stadigt från hösten 1994 till våren 1996. Detta kan förmodligen tillskrivas den ökade konkurrensen och nischbankernas inträde på marknaden. Den klart nedåtgående trenden bröts plötsligt under det andra kvartalet 1996, då räntemarginalen ökade med 0.3 % till 5.2 %. Detta kan med stor sannolikhet tillskrivas bankernas avgifter till insättningsgarantin, eftersom den ökade räntemarginalen sammanfaller såväl i storlek som i tid med avgiftsbetalningen.
Det kan slutligen konstateras att det sedan insättningsgarantin infördes över huvudtaget inte har inträffat något i det finansiella systemet som motiverar att fonden måste byggas upp snabbare än vad som avsågs i den lag som infördes så sent som den 1 januari 1996. Tvärtom ter sig banksystemet som allt mer stabilt. Lönsamheten är god och flera banker har fått höjd rating av internationella ratinginstitut. Den höjda avgiften är således en ren straffbeskattning av de svenska bankerna, som snedvrider konkurrensen och till betydande del kommer att drabba kunderna i Sveriges banker.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att höja avgiften till systemet för insättningsgaranti från 0,25 till 0,5 % av det garanterade insättningsbeloppet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Lars Tobisson (m)
Sonja Rembo (m) Lennart Hedquist (m) Fredrik Reinfeldt (m) Per Bill (m) Anna Åkerhielm (m) Stig Rindborg (m) Tom Heyman (m) Margit Gennser (m) Bo Lundgren (m) Margareta E Nordenvall (m) Rune Rydén (m)