I denna motion föreslås
att fördelningen av vuxenutbildningsplatser på utbildningsanordnare för 1998, 1999 och 2000 ej skall fastställas nu utan först i kommande propositioner då behovet av respektive anordnares insatser är tydligare. Vi föreslår också att studieförbunden skall erhålla egna medel inom projektet Kunskapslyftet.
Vi välkomnar regeringens satsning på vuxenutbildning (Kunskapslyftet) under perioden 1997-2000 och stöder propositionens förslag till ramanslag. Vi finner det dock inte nödvändigt att riksdagen redan nu beslutar om hur stor del av tillgängliga platser som skall tillfalla kommunerna för fördelning och hur många platser som direkt skall erbjudas folkbildningen - folkhögskolor och studieförbund. I propositionen föreslår regeringen att den nu föreslagna ökningen av antalet studieplatser för vuxenutbildning helt skall tillfalla kommunerna, trots att ingen nu kan avgöra vilken utbildningsanordnare som kommer att ha störst möjlighet och störst flexibilitet för att planera och genomföra erforderliga satsningar.
Folkhögskolor och studieförbund har snabbt organiserat vuxenutbildning när särskilda behov uppstått och ständigt haft beredskap för utbildnings- insatser när staten önskat det. Folkbildningen har till exempel visat särskild förmåga att till studier rekrytera korttidsutbildade deltagare, invandrare och personer med funktionshinder.
I tidigare beslut har riksdagen förutsatt att kommunerna inte ensidigt skall placera utbildningsplatser i sin egen organisation för vuxenutbildning. Riksdagen godkände följande uttalande i betänkande 1996/97:KrU1:
Kommunerna får ett stort ansvar för genomförandet av övriga delar av denna utbildningssatsning. Detta kommer att kräva ett utvecklat samarbete mellan individen, arbetsförmedlingen och olika lokala aktörer. Det är då av vikt att folkbildningens speciella förutsättningar, erfarenheter och kompetens, dvs. både hos studieförbunden och folkhögskolan, tas i anspråk för att åstadkomma en så god utbildningssituation som möjligt för den enskilde. Det kommer att ankomma på Kunskapslyftskommittén att vid sin utvärdering av utbildningssatsningen och vid sin etappvisa rapportering bedöma bl.a. huruvida folkbildningen fått möjlighet att göra de insatser den har goda förutsättningar att bidra med. Om det efter en tid skulle visa sig att folkbildningen inte anlitas på förväntat sätt, förutsätter utskottet att kommittén analyserar situationen och kommer med de förslag till ändringar, t.ex. beträffande medelsfördelningen mellan folkbildningen och kommunerna, som analysen kan leda fram till.
Enligt Folkbildningsrådet har alltför många kommuner endast "pliktskyldigt" kontaktat studieförbund och folkhögskolor för fördelning av vuxenstudieplatser men sedan i praktiken visat litet intresse av att ge dem utbildningsuppdrag inom Kunskapslyftet. Vi anser att det därför kan finnas fog för att en större andel av tillgängliga utbildningsplatser fördelas direkt till folkbildningen.
Vi har inhämtat, att Delegationen för kunskapslyftet beslutat att i oktober månad 1997 genomföra en undersökning om i vilken mån kommunerna givit uppdrag åt andra anordnare än den kommunala vuxenutbildningen att genomföra kunskapslyftsutbildningar. I väntan på den undersökningen bör riksdagen avstå från att besluta om fördelning enligt propositionens förslag utan nu enbart ange ramarna för att senare återkomma med mer preciserat fördelningsförslag. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vi anser att studieförbundens möjligheter har utnyttjats för lite inom projektet Kunskapslyftet. Studieförbunden har under en lång följd av år visat unika möjligheter att via både kortare pröva-på-kurser och längre utbildningar engagera korttidsutbildade som behöver ny kompetens och stimulans för att påbörja studier. Genom sina lokala nätverk, samspelet med fackliga och ideella organisationer kan studieförbunden även i fortsättningen spela en betydelsefull roll inom det kunskapslyft som många människor behöver. Både erfarenhet och forskning visar, att just studieförbunden skapar sådana studiemiljöer som är särskilt lämpliga för studieovana vuxna - vilka utgör en väsentlig del av rekryteringsunderlaget för Kunskapslyftet. En statlig utvärderingskommitté, SUFO 96, konstaterar i rapporten Cirkelsamhället att studieförbunden i en tvångsfri och opretentiös form ger möjlighet för vuxna att pröva på att studera. Vi anser att studieförbunden borde erbjudas egna medel inom projektet Kunskapslyftet. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fördelningen av vuxenutbildningsplatser mellan kommunal vuxenutbildning, folkhögskolor och studieförbund för 1998, 1999 och 2000 ej skall fastställas nu utan först sedan respektive anordnares insatser efter tidigare riksdagsbeslut undersökts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studieförbunden skall erhålla egna medel inom projektet kunskapslyftet.
Stockholm den 6 maj 1997
Carl-Johan Wilson (fp) Kenth Skårvik (fp) Gotab, Stockholm 1997