Likvärdiga konkurrensvillkor
Det är positivt att regeringen lyfter fram det svenska jordbruket i satsningen på småföretag liksom att hela den framförhandlade ramen i EU-avtalet inom miljö kan tas i anspråk. Detta är en angelägen åtgärd som nu kan genomföras och samtidigt en god affär för Sverige, då EU medfinansierar satsningen med lika stort belopp. Det är angeläget att miljönytta och enkla regler får prägla ramarna för ett utbyggt miljöprogram och även att miljöersättningen kan utgå i hela Sverige, så att även de unika miljökriterier som det norrländska odlingslandskapet och jordbruket skapar kan säkras och utvecklas positivt.
Det norrländska jordbrukets konkurrenskraft hämmas i högre grad än det i resten av Sverige av de produktionsskatter som belastar jordbruket. Större arealer måste odlas för att uppnå samma skörd som i områden med längre växtsäsong. De mycket stora avstånden gör att transportkostnaderna är betydande och spridande av naturgödsel på avlägsna arealer blir orealistisk. Uppvärmningsbehovet är högre och skörd för en längre vinterperiod måste torkas och lagras. Detta gör att den höga energibeskattningen och driv- medelsskatten för fordon som fungerar som arbetsredskap slår relativt högre i norra Sverige.
Jordbruket har hårdhänt tvingats konstatera att dessa fördyrande produktionskostnader, som därtill har mycket marginell miljöeffekt, inte går att kompensera med ett höjt pris - utan här styr ytterst priserna på den gemensamma marknaden. I stället urholkas konkurrenskraften inom det norrländska jordbruket och därmed möjligheten att upprätthålla produktion och sysselsättning i livsmedelsindustrin. Det är ytterst angeläget att regeringen skapar villkor för det svenska och norrländska jordbruket så att produkter från vårt jordbruk konkurrerar på jämförbara villkor med jordbruksprodukter från andra EU-länder. Högre produktionskostnader via bl.a. skatter leder till att svenska produkter får sämre möjlighet på marknaden, trots svenska jordbrukares höga ambitioner angående minimerad påverkan på omgivande miljö och mycket god djuromsorg. Det är inte heller acceptabelt att jordbruket som företagsgrupp diskrimineras i förhållande till annan tillverkande industri, vilket dagens energibeskattning på elkraft gör.
Vid EU-inträdet ändrades ersättningen till jordbruket i norra Sverige första året efter EU-inträdet på ett betydande sätt, vilket innebär att tid för anpassning krävs innan systemet kan nyttjas fullt ut. Bl.a. ändrades ersättningen från att ersätta för merkostnader på godkända livsmedel levererade till förädlingsindustrin, till att i stor utsträckning utgå per djur kopplat till att viss mängd areal finns för varje djur. Detta gjorde att ramen för regionalt stöd till jordbruket i norra Sverige ej kunde utnyttjas fullt första året efter EU-inträdet. För jordbruket i norra Sverige innebar det att det norrländska jordbrukets konkurrenskraft åderlåtits och försvagats gentemot andra områden. Däremot har jordbruket i andra delar av Sverige erhållit kraftig förstärkning genom EU-inträdet, både genom CAP och genom nytt regionalt stöd till jordbruket i södra Sverige. Riksdagen beslutade därtill att minska ersättningen till jordbruket i norra Sverige med 14 miljoner kronor hösten 1996.
Att de nya systemen att kompensera norra Sverige för merkostnader inneburit svårigheter har även regeringen insett, och en utredning som har till uppdrag att göra en översyn av de regionala stöden till jordbruket har tillsatts. Uppdraget skall redovisas mars 1998.
Trots denna stora omställning kommer jordbruket i norra Sverige att fullt nyttja den sedan tidigare beslutade ramen under 1997, speciellt om Sverige får samma rätt som Finland, att utbetala nationellt stöd på mjölk upp till områdets tilldelade volym.
Det är därför svårt att förstå regeringens förslag på inbesparing av regionalt stöd till jordbruket. Sparförslaget riskerar att slå mot den del av svenskt jordbruk som inte erhållit några stora resurstillskott genom EU-inträdet, och skepticismen mot det gemensamma EU-samarbetet är också stor i området. Att i detta läge ytterligare förstärka den EU-negativa inställningen i området genom att minska svensk ambition för regional jordbrukspolitik är oansvarigt. En ytterligare effekt är att Sverige minskar nyttjandet av EU-avtal genom att inte ta hem regionalt stöd till jordbruket.
Regeringen avser att återkomma till hösten med ett preciserat förslag om hur besparingen skall genomföras. Det får inte innebära att det nationella stödet skärs ner i stödområdena 1-3, eftersom det är de pengar som är bäst anpassade till produktionen. Det får heller inte innebära att besparingen tas på LFA-Nord. Hela den föreslagna besparingen måste således tas på LFA- Syd. Om detta enligt regeringens mening inte är möjligt, bör regeringen återkomma till riksdagen med ett nytt förslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämförbara konkurrensvillkor för svenskt jordbruk, speciellt med avseende på fördyrande produktionsskatter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om neddragning av regionalt stöd.
Stockholm den 29 april 1997
Ulla Löfgren (m) Patrik Norinder (m)