Utbildning och kompetensutveckling är viktiga för såväl den enskilda individen som för samhället. För individen innebär utbildning att man under en lång tid avsätter kraft och möda för framtida fördelar. För samhället innebär individernas utbildning att stora resurser måste avsättas och bindas för flera år. Med detta synsätt är det uppenbart att en nationell utbildningspolitik måste karakteriseras av långsiktighet, genomtänkt planering och medvetna prioriteringar. Det engagemang som individ och samhälle, var för sig, lägger på utbildning ställer höga krav på kvaliteten. Den som studerat länge har rätt till en konkurrenskraftig utbildning.
Kunskapsutvecklingen är nu sådan att den övervägande delen av de kunskaper som en individ kan förväntas behöva i sin framtida verksamhet i dag är mer eller mindre okända. Detta ställer krav på studenterna att ha en hög motivation, en vilja att lära sig för en okänd framtid, en vilja att lära sig att lära.
Motivation är den bästa drivkraften för att uppnå goda studieresultat. Detta medför att en utbildningspolitik för framtiden inte kan låsa sig vid enkla aritmetiska operationer där utbildningsplatser adderas till varandra i en ogenomtänkt följd. Utbildningspolitik är mer än utbildningsplatser.
Utgiftsområde 15 Studiestöd
Regeringen vill på tilläggsbudget öka anslag inom utgiftsområdet. Dessa ökningar hänförs dels till ett ökat antal platser inom vuxenutbildningen, dels till fler platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi anvisar nedan en annan fördelning av platser och avvisar som en följd av detta förslagen till ökningar av anslagen inom utgiftsområdet.
Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning
I sitt förslag till tilläggsbudget för budgetåret 1997 föreslår regeringen att ytterligare 10 000 platser skall tillföras den särskilda vuxenutbildningssatsningen. Vi har i tidigare lagda motioner framfört vår kritik mot delar av projektets utformning och omfattning. Med erfarenhet av hur tillgängliga platser tidigare har använts avvisar vi den utökning som regeringen föreslår.
Vad gäller den grundläggande vuxenutbildningen har kommunerna i dag en lagstadgad skyldighet att ordna sådan utbildning i den omfattning som krävs. Regeringen föreslår nu att statliga medel skall kunna ges även för grundläggande vuxenutbildning. Vi avvisar förslaget. Enligt vår uppfattning ska finansiering av grundläggande vuxenutbildning vara kommunernas ansvar.
Regeringen föreslår i tilläggsbudgeten att antalet platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen skall utökas från 1 700 till 3 200 platser. Vi hälsar med tillfredsställelse det faktum att regeringen till slut insett betydelsen av och intresset för denna utbildningsform. Vi moderater anser dock att antalet KY-platser bör öka än snabbare. Detta är möjligt att genomföra inom nu beslutade budgetramar genom en omprioritering mellan KY-platser och andra utbildningsplatser.
Moderaterna har i sin forskningspolitiska motion Svensk forskning i frontlinjen (1996/97:Ub411) framfört ett antal synpunkter på den planerade nya högskolan i Malmö. Vi har av skäl som närmare redovisas i nämnda motion ställt oss tveksamma till utbyggnaden i Malmö. Innan dessa tveksamheter fått tillfredsställande svar avvisar vi att medel ställs till organisationskommitténs disposition för olika forsknings- och samarbets- projekt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att bidrag för vuxenutbildning inom den särskilda vuxenutbildningssatsningen skall kunna användas även för studier på grundskolenivå i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om att 18 323 000 kr av anslagsbehållningen för budgetåret 1995/96 under åttonde huvudtiteln uppförda reservationsanslaget Övriga utgifter inom forskning och forskarutbildning får användas som bidrag till särskilda kostnader och vissa projekt vid Malmö högskola i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att under anslag A 2 Studiemedel, m.m. inom utgiftsområde 15 Studiestöd anvisa ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 20 600 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att under anslag A 3 Vuxenstudiestöd, m.m. inom utgiftsområde 15 Studiestöd anvisa ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 362 685 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att under anslag A 14 Särskilda utbildningsinsatser för vuxna inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning anvisa ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 205 450 000 kr avseende 10 000 platser inom vuxenutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omprioritering inom befintliga budgetramar vad gäller antalet platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen.
Stockholm den 28 april 1997
Beatrice Ask (m)
Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Margareta E Nordenvall (m) Tomas Högström (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)