För Vänsterpartiet är arbete åt alla ett överordnat politiskt mål. En ökad sysselsättning - och ett ökat antal arbetstimmar totalt sett - är det enda hållbara medlet att på sikt få en mer stabil offentlig ekonomi, trygga välfärden och motverka diskrimineringen av kvinnorna. Vänsterns politik syftar till att skapa förutsättningar för en sysselsättningstillväxt i både offentlig och privat sektor.
Sverige måste sätta målet högre än att halvera den öppna arbetslösheten. Vänsterpartiet vill bygga ett Sverige där alla - män och kvinnor - har rätt till ett arbete. Ett land där vi tillsammans arbetar fler timmar, där vi arbetar bättre timmar - utan att föröda arbetskraft och natur, ett land där vi delar arbetstiden så att alla kan ta del i samhällsbygget Uppgiften är svår men inte omöjlig. 600 000 arbetstillfällen har gått förlorade sedan 1990. Vi presenterar en politik som vilar på fyra hörnstenar. Vi inleder med att satsa 21 miljarder på fler i arbete 1998.
21 miljarder för fler i jobb 1998. För 1998 föreslår Vänsterpartiet ett konkret sysselsättningsprogram för förnyelse, satsningar på offentlig och privat tjänstesektor, stöd till småföretag och regionala utvecklingsprojekt omfattande totalt 21 miljarder.
1. Fördelningspolitik för rättvisa och ökad efterfrågan - en röd skatte- växling. En grundläggande förutsättning för fler jobb är ökad efterfrågan. Vänsterpartiet föreslår att skatterna sänks för låg och medelinkomsttagare och höjs på högre inkomster. Vi föreslår att skatten höjs på bolag och kapital och sänks för småföretag. Totalt föreslår vi skattehöjningar på 29,2 miljarder kronor och skattesänkningar på 27,4 miljarder kronor räknat på årsbasis 1998. I programmet ingår en stegvis och varaktig förstärkning av den kommunala ekonomin motsvarande 15 miljarder år 2000. Vår fördelnings- politik är också internationell. Vi föreslår en plan för att nå enprocentsmålet för biståndet på tre år.
2. Ny näringspolitik och utbildning för förnyelse och ekologisk om- ställning - grön skatteväxling. Ett strukturprogram för miljöomställning av produktion och konsumtion och energiomställning skapar fler jobb. Höjd skatt på konsumtion och produktion som skadar miljö, sänkt skatt på arbete.
3. Korta och fördela arbetstiden så att fler kommer i arbete. Vänster- partiet föreslår ekonomiskt stöd för försök med kortare arbetstid och kräver lagstiftning före år 2000.
4. Ekonomisk demokrati mot kapitalmakt och spekulation. Ett sam- hälle där den ekonomiska makten koncentreras på allt färre och rikare skapar klyftor och instabilitet. Det krävs ett nytt samhällskontrakt för ekonomisk demokrati och balanserad lönebildning.
Vänsterpartiet presenterar en rad åtgärder under innevarande budgetår och föreslår en ny inriktning på den ekonomiska politiken under budgetåren 1998-2000. Vi kan konstatera att regeringen närmat sig Vänsterpartiets tidigare bedömning vad gäller utrymmet för sysselsättnings- och utbildnings- insatser 1998. Den statsfinansiella återhämtningen sker i ungefär den hastig- het som Vänsterpartiet förutspått och medger således ett överskott på ca 14 miljarder redan 1998 som kan utnyttjas för att öka sysselsättningen.
Vänsterpartiets förslag till offentliga utgifter och inkomster för 1998 ligger i princip på samma nivå som regeringens förslag. Utgifterna är 1,8 miljarder högre och detta finansieras med en mindre ökning av skatterna. Eftersom vi anser det vara principiellt viktigt att riksdagen har kontroll över och tar ansvaret för utgiftsnivåerna har vi halverat budgeteringsmarginalen till 5 miljarder kronor. Detta gör att Vänsterpartiets budgetalternativ disponerar 6,4 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Inom de totala utgifts- och inkomstramarna gör vi kraftfulla omfördelningar. Våra förslag för åren 1999 och 2000 kommer att avgöras av hur snabbt vi kan öka sysselsättningen - målet att öka sysselsättningen är för oss det överordnade målet. Tills vidare föreslår vi för dessa år utgiftsnivåer som ligger 10 respektive 20 miljarder över regeringens förslag.
Sysselsättningsbortfallet under senare år har motsvarats av offentliga underskott och urholkad välfärd. Kursen måste därför läggas om. Vänster- partiet föreslår en ny sysselsättningspolitik inför 2000-talet: en politik för uthållig tillväxt, radikal fördelningspolitik och omfördelning av arbets- tiderna. Sysselsättningspolitiken förutsätter en uppslutning från alla sam- hällsintressen. Vi behöver en ny svensk modell, där politik och samhälls- gemenskap stärks på bekostnad av storfinans och kortsiktig vinningslystnad. Samhällets resurser måste fördelas rättvist och samhällsekonomiskt rationellt. Det förutsätter i sin tur en maktförskjutning till demokratins och medborgarnas fördel.
Den anonyma kapitalmakten måste synliggöras och granskas. Vänster- partiet förespråkar radikala förändringar av samhällets institutioner för att motverka spekulation på de finansiella marknaderna och för att öka det kollektiva och långsiktiga ägaransvaret i näringslivet. I motionen presenteras ett program för ökad sysselsättning som både innehåller större resurser till offentlig sektor och insatser för att stärka tillväxtkraften i näringslivet.
Skall det vara möjligt att återvända till full sysselsättning krävs långt- gående strukturella reformer: en radikal omfördelning av arbetstiderna med sikte på sex timmars normalarbetsdag, en omställning av ekonomin så att den anpassas till det ekologiska kretsloppet samt en radikal utbildningsreform med tyngdpunkt på den grundläggande utbildningen. En framgångsrik sysselsättningspolitik förutsätter också en förändrad maktbalans mellan arbete och kapital. Bara genom att stärka den demokratiska och politiska makten på kapitalmaktens bekostnad är det möjligt att öka sysselsättnings- graden och hävda välfärden.
Vänsterpartiets reviderade finansplan - en politik för sysselsättning och rättvisa
Den ekonomiska utvecklingen
Förnyelsekraften i Sverige har sjunkit sedan ett par decennier tillbaka. De ekonomiska tillväxttalen från den svenska modellens glansdagar tillhör det förgångna. Reallönerna har i princip stått stilla under senare år. Såväl den privata som den offentliga konsumtionen har stagnerat. Några nya jobb har inte tillkommit, tvärtom. De gamla maktgrupperna i storföretagen har ytterligare stärkt sin makt.
I spåren av den ekonomiska krisen har också klyftorna mellan könen ökat. Såväl avstegen från den generella välfärdspolitiken till förmån för s.k. grundtrygghet som neddragningarna av verksamhetsnivåerna drabbar kvinnorna hårt. Resultatet blir såväl växande klassklyftor som ökade klyftor mellan könen. Den svenska välfärdskapitalismen har bytt skepnad. Dess förnyelseförmåga har avtagit och investeringsmönstret blir alltmer kortsiktigt spekulativt, alltmer asocialt och samhällsekonomiskt irrationellt. Allt detta talar enligt vår uppfattning för ett starkare demokratiskt inflytande i ekonomin.
Den ekonomiska utvecklingen under de senaste femton åren brukar sammanfattas med begreppet "systemskiftet" - men det handlar snarare om stagnation och att högerns gamla idéer kommit tillbaka. Den samhällsekono- miska debatten har fokuserat på arbetslösheten och nedskärningar i offentlig sektor, på nyfattigdomen och ökade samhällsklyftor. Men den har också handlat om att det gamla samhällskontraktet mellan arbetsmarknadens parter och staten inte längre fungerar. Varken stat eller fackföreningar har kunnat förhindra en alltmer skev fördelning av samhällets resurser. Vad vi upplevt under senare år är en oerhörd omfördelning från offentligt till privat, en trend som varit tydlig sedan 1980-talet.
Under 1980-talet genomgick Sverige en "omvänd reduktionen", dvs. en omfördelning från offentligt till privat och från arbete till kapital. Devalve- ringarna under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet innebar i praktiken att löntagarkollektivets reallöner successivt anpassades nedåt och vinstandelen uppåt. Samtidigt innebar den höga inflationen, i kombination med det gamla skattesystemet, att finanskapitalisterna tjänade grova pengar. De utnyttjade den stora tillgången på krediter för spekulativa investeringar i aktier och fastigheter. Finanskapitalisterna vann vad de småsparande löntagarna förlorade.
Man kan fråga sig vad som drev på spekulationsekonomin och inkomstom- fördelningen. Det handlade - och det är naturligtvis alltid lätt att säga i efter- hand - om en rad politiska missgrepp, om avregleringar och skatteomlägg- ning i fel ordning, om ansvarslösa banker och finanshajar osv. Men det handlade också om något annat och mer fundamentalt. Näringslivet blev mindre effektivt under 1980-talet. Den ekonomiska tillväxten - på i genom- snitt ca 2 % under 1980-talet - uppnådde långt ifrån nivåerna under de tidigare decennierna. Det blev mindre lönsamt att investera i produktion och sysselsättning och mer lönsamt att utnyttja de nya kreditmöjligheterna till rent spekulativa investeringar. Efterfrågan på hemmamarknaden bestämdes också i stor utsträckning av tillgången på krediter.
Den dåliga effektiviteten i näringslivet i kombination med den kreditdrivna efterfrågan ledde till en kraftig inflation. Det svaga ekonomiska fundamentet för 1980-talets högkonjunktur tydliggjordes 1990-1991, när den interna- tionella konjunkturen började vända och Sverige föll ned i djup depression. Plötsligt radades företagskonkurserna på löpande band, sysselsättningen föll och produktionen minskade under tre år i följd. Det är klart att den socialdemokratiska och borgerliga ekonomiska politiken spelade en viss roll i sammanhanget. Krisen förvärrades i hög grad av ecuanknytningen. Men det handlade till stor del om mer grundläggande ekonomiska problem. De svenska företagen var inte konkurrenskraftiga och tillräckligt effektiva. De fick problem att hävda sig både på den svenska hemmamarknaden och i konkurrensen med utländska företag. De hade under lång tid vant sig vid att skyddas av successivt justerad kronkurs och en expansiv statlig utgiftspolitik. När dessa förutsättningar inte längre existerade kollapsade många företag. Det är mycket sannolikt att detta hade skett i vilket fall som helst, men nu fick vi en akut strukturell kris som utlöstes av ett konjunkturomslag och som förstärktes av en omläggning av den ekonomiska politiken.
Sviterna av den krisen lever vi med än i dag. Det nya skattesystemet har påverkat hushållens beteenden på flera sätt. De rika hushållen håller i slantarna som aldrig förr och man vill inte längre ta lån. Inkomstomfördel- ningen, massarbetslösheten och de bantade trygghetssystemen har verkat i samma riktning. Efterfrågan på hemmamarknaden utvecklas mycket svagt. Detta håller i sin tur tillbaka sysselsättningen och hindrar företagens expansionsmöjligheter.
Omfördelningen i samhället har gått efter såväl klass- som könslinjer. Kvinnorna har fått bära relativt tyngre krisbördor. De har i större utsträck- ning drabbats av neddragna ersättningsnivåer, försämrade trygghetssystem och befunnit sig i de lägsta inkomstskikten. Dessutom har kvinnorna finansierat sin egen arbetstidsförkortning, genom att i stor utsträckning tvingats välja deltidsarbete. Vänsterpartiet menar att vi måste synliggöra de ökade klyftorna mellan såväl klasser som kön, som följt i krisens spår.
Dagens arbetslöshet är en direkt funktion av kollapsen i den privata sektorn. Mellan 1990 och 1991 minskade antalet sysselsatta i industrin med drygt 60 000, mellan 1991 och 1992 med 80 000 och mellan 1992 och 1993 med 60 000 ytterligare. Under åren mellan 1988 och 1993 försvann ungefär 250 000 arbetstillfällen från industrin. Under samma år ökade antalet öppet arbetslösa från 72 000 till knappt 360 000 personer. Sysselsättningskrisen i den privata sektorn återspeglades snabbt i statens finanser. 1988/89 visade statsbudgeten ett överskott på totalt 18 miljarder, vilket motsvarade ungefär 0,7 % av BNP. Bara några år senare hade de offentliga underskotten ökat dramatiskt. 1992/93 uppgick budgetunderskottet till ca 190 miljarder kronor och motsvarade ungefär 15 % av BNP.
Det mesta av nedskärningarna i den offentliga sektorn och systemföränd- ringarna i trygghetssystemen kan förklaras av det våldsamma fallet i syssel- sättning och tillväxt. För att sammanfatta våra resonemang hittills: Den miss- riktade socialdemokratiska och borgerliga ekonomiska politiken bidrog starkt till att utlösa och förvärra den svåra ekonomiska krisen under 1990-talets första hälft. Men i botten fanns strukturella orsaker - främst industri- produktionens sammansättning, nya internationella konkurrensförutsättning- ar och kraften i den globala finansmarknaden.
Den ekonomiska politiken måste mot bakgrund av de tidigare erfarenheter- na inriktas på en radikal förnyelse av näringslivet, på att skapa förutsätt- ningar för nya företag, nya produkter och sysselsättningstillväxt i privat verk- samhet. Det finns knappast något som är så negativt ur fördelningspolitisk synpunkt som ett svagt näringsliv och ett lågt arbetskraftsdeltagande. Låg tillväxt och hög arbetslöshet slår ofelbart över i skev inkomst- och förmögen- hetsfördelning, parallellt med en utarmning av offentlig verksamhet. Mindre och mindre strömmar in i statens kassakista när beskattningsunderlaget minskar och möjligheterna till skatteundandragande ökar. Kvinnorna drabbas särskilt hårt av en sådan utveckling eftersom den svenska könsarbetsdel- ningen är extremt skiktad i offentlig och privat sysselsättning.
Detta betyder inte att näringslivet skall dränkas i förmåner, som t.ex. SAF- direktörerna kräver. Det skedde i stor utsträckning under 1980-talet utan att det fick några långsiktiga, positiva effekter. Ett starkt omvandlingstryck är bra. Alltför lättförtjänta vinster försämrar näringslivets utveckling på sikt. Samtidigt förutsätter näringslivets förnyelse - tvärtemot gängse borgerliga uppfattningar - att det finns ett stort utbud av tjänster inom offentlig sektor för att underlätta såväl företags som individers omställning till nya villkor. En hög nivå på grundutbildningen är enligt internationella jämförelser den mest avgörande faktorn bakom ekonomiska framgångar. Näringslivet och den offentliga sektorn är ömsesidigt beroende av varandra.
De närmaste årens ekonomiska utveckling
Den prognos som regeringen baserar sina beräkningar av statsfinanserna på ger en splittrad bild de närmaste åren. Å ena sidan är tillväxtkalkylen relativt positiv. Tillväxten beräknas uppgå till i genomsnitt 2,5 % per år fram till sekelskiftet. Det är höga tal jämfört med 1990-talets första hälft. Inflationen beräknas förbli mycket låg och de stora bytesbalansöverskotten består. Den disponibla inkomsten utvecklas svagt i år och nästa år, men stiger desto mer 1999 och 2000. Den privata konsumtionen beräknas stiga och bidra till en viss återhämtning på hemmamarknaden. Ökningen i den privata konsumtionen bottnar framför allt i en fallande sparkvot.
Regeringens bedömningar är naturligtvis mycket osäkra. Det är t.ex. inte lätt att förutsäga framtida förändringar av räntenivåer och växelkurs. Regeringen liksom tidigare Konjunkturinstitutet har uppenbarligen tagit ut ett relativt kraftigt räntefall och en betydligt starkare kronkurs i förskott. Samtidigt kan man inte komma förbi det faktum att regeringens uppgifter - trots allt - inte pekar på något radikalt trendbrott jämfört med de sista åren. Tudelningen av svensk ekonomi i en stark exportindustri och svagare hemmamarknadsföretag består, och den reguljära sysselsättningen beräknas enbart stiga med ca 150 000 fram till sekelskiftet. Att den öppna arbetslös- heten ändå bedöms sjunka till 4,5 % år 2000 beror på en kraftig ansvällning av antalet personer i olika typer av åtgärder och utbildningsprogram samt på ett minskat arbetskraftsutbud. Mot bakgrund av detta är det på det hela taget inte någon särskilt ljus bild som regeringen visar.
Finans- och penningpolitiken
I vårpropositionen skriver regeringen att den svenska ekonomin är stark och att man i princip har lyckats lösa alla viktiga problem. Dokumentet kommer därmed säkert att gå till historien som extremt partiskt och ensidigt. Medborgarna kan knappast känna igen sig i skönmålningarna. Regeringens syn på ekonomin är utpräglat kameral. Vänsterpartiet menar att riksdag och regering måste ha ett vidare ansvar för samhällsekonomin. Ansvaret kan inte begränsas till statsbudgetens saldo eller till nivån på den offentliga sektorns finansiella sparande. Regeringens syn präglas huvudsakligen av konvergenskrav och EMU-anpassning.
Det yttersta syftet med finans- och penningpolitiken är att hävda den uthålliga tillväxten, främja produktion och sysselsättning samt bidra till en rättvis fördelning av samhällets resurser. Statsbudgetens saldo och de offent- liga utgifterna är viktiga medel för att påverka resursutnyttjandet och stärka den samhällsekonomiska effektiviteten. Regeringens dominerande kriterium på en framgångsrik ekonomisk politik är ett positivt budgetsaldo. Det är ett uttryck för en inskränkt konservativ ekonomisk-politisk uppfattning.
Men vår kritik av regeringens snäva syn innebär inte att betydelsen av den statsfinansiella återhämtningen skall underskattas. Vänsterpartiet bidrog i själva verket mycket aktivt till budgetsaneringen genom uppgörelser med regeringen som motsvarade ca 70 % av det samlade budgetsaneringspro- grammet. Samtidigt har vi framfört kritik mot den volym och den inriktning budgetsaneringen fått genom regeringens uppgörelser med Centerpartiet. Utvidgningen av budgetsaneringsprogrammet från 114 till 126 miljarder var varken statsfinansiellt eller samhällsekonomiskt motiverad. De sänkta ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna och a-kassan handlade i huvudsak om strukturförändringar, mindre om budgetsanering.
Regeringen har alltså sänkt den finanspolitiska ambitionsnivån. Huvud- ambitionen har snarast varit att göra statsbudgeten immun mot arbetslös- heten, inte att skapa nya jobb. De offentliga utgifterna skulle ned på varaktigt lägre nivåer. Statsbudgetens utfall skulle bli mindre känsligt för konjunktur- svängningar och variationer i sysselsättningsnivåer. För att uppnå detta har regeringen tvingats göra stora ingrepp i den generella välfärden, spara på de svagaste grupperna i samhället och acceptera allt större samhällsklyftor.
Politiken har haft en särskild udd gentemot kvinnorna, vilket är ganska anmärkningsvärt med tanke på att regeringen utnämnt sig själv till världens mest jämställda regering. Tyvärr saknar vi fortfarande en seriös utvärdering av den förda politiken ur ett genusperspektiv. Det är både oacceptabelt i sig och otillräckligt som analys att regeringens egna beräkningar visar att kvinnor förlorat mer än män räknat procentuellt på den disponibla inkomst- en. Regeringen borde ha kombinerat klass- och genusanalysen - en sådan skulle med säkerhet visa att kvinnor med låga inkomster drabbats värst.
Regeringen har i enlighet med EU:s krav bakbundit finanspolitiken genom inflationsmålets överhöghet, genom utgiftstaken och genom inskränkningar- na av kommunernas ekonomiska rörelsefrihet. Vänsterpartiet menar att utgiftstaken i kombination med balanskraven och skatteregleringarna i kommunerna är ett uttryck för en samhällsvision som egentligen är arbetar- rörelsen djupt främmande: Den demokratiskt och politiskt styrda sfären i ekonomin skall hållas tillbaka och den privata öka. Detta gäller oavsett de omfattande summor pengar som regeringen omfördelar till kommuner och landsting. Trots de höjda statsbidragen beräknas den kommunala konsum- tionen sjunka innevarande år och förbli oförändrad fram till sekelskiftet. Det innebär knappast några förutsättningar för sysselsättningsexpansion i kommunerna. I praktiken kommer kommuner och landsting - trots de ökade anslagen - att ha svårt att möta behoven inom skola, vård och omsorg.
Regeringens förslag innebär att den offentliga verksamheten framöver skall få en krympande andel av de totala resurserna. Regeringen beräknar att skattekvoten kommer att sjunka från drygt 54 % i år till drygt 51 % år 2000. Dessutom förväntar man sig att de offentliga utgifterna som andel av BNP kommer att minska från närmare 70 % 1995 till knappt 60 % år 2000. 1998 uppnås ett nollresultat i den offentliga ekonomin, men från 1999 menar regeringen att statsbudgeten kommer att generera fortlöpande överskott motsvarande 2 % i genomsnitt över en konjunkturcykel.
Vänsterpartiet anser att det är bra med ett stort offentligt sparande, särskilt i högkonjunktur. Men vi är motståndare till att sparmålen överordnas sysselsättningsmålet. Vi menar att det är orimligt med så stora offentliga överskott i en situation där en stor del av arbetskraften och andra produktiva resurser är outnyttjade. Regeringens omsorg gäller förmodligen inte så mycket arbetslösheten i Sverige som EMU-villkoren.
Vänsterpartiet är också starkt kritiskt till den inriktning som penningpoliti- ken fått under senare år. Riksbankens misslyckade bedömningar av den svenska ekonomins inflationsbenägenhet och dess starkt restriktiva räntepolitik har försvagat den svenska ekonomin och ökat arbetslösheten. Mot bakgrund av detta var det ändå positivt att Riksbanken under 1996 delvis bytte politisk kurs och inledde sänkningar av den viktigaste styrräntan - reporäntan - motsvarande närmare 5 procentenheter. Vi menar emellertid att det senaste årets deflation talar för att det finns ett ansenligt utrymme för ytterligare räntesänkningar. Den nivå som gällt sedan december 1996 bidrar till en hög realräntenivå, till att begränsa såväl konsumtion som investeringar.
Penningpolitiken måste underställas sysselsättningsmålet, inte styras av abstrakta normer om prisökningstakt och penningmängd som saknar real- ekonomisk relevans. Detta bör riksdagen ge regeringen och riksbanks- ledningen till känna. Mot bakgrund av detta stöder Vänsterpartiet förslaget att regeringen skall ta över ansvaret för valutapolitiken. Det bör vara regeringen som utifrån principiellt inriktade riksdagsbeslut tar besluten om fast eller rörlig växelkurs inklusive önskvärd bandbredd gentemot strategiska valutor. Vi avvisar i enlighet med denna uppfattning alla förslag att i EMU- anpassningens namn genomföra grundlagsändringar och minska riksdagens makt över Riksbanken. Detta bör också riksdagen ge regeringen till känna.
Inträdet i den s.k. stabilitets- och tillväxtpakten vid toppmötet i Dublin i december 1996 är enligt regeringen det främsta motivet bakom det lång- siktiga målet att ha 2 % överskott i de offentliga finanserna. Deltagandet i pakten innebär att Sverige vid ett beslut om att stå utanför valutaunionen också fortsättningsvis skall leverera årliga konvergensprogram. Innehållet i dessa skall motsvara de s.k. stabilitetsprogrammen för de länder som deltar i valutaunionen. Konvergensprogrammen är alltså en förberedelse för inträde i valutaunionen.
I och med att regeringen godtagit principen om konvergensprogrammen i stabilitetspakten kan ett beslut av Sveriges riksdag om att stå utanför EMU:s tredje steg ifrågasättas. Stabilitets- och tillväxtpakten har dessutom ingåtts utan vare sig riksdagsdebatt eller riksdagsbeslut. Inträdet i ett samarbete med så vittgående följder borde ha hanterats på annat sätt än bara genom viss information till finansutskottet och samråd i EU-nämnden. Stabilitets- och tillväxtpakten är ingen garanti emot vare sig en överstatlig finanspolitik eller stora resursöverföringar till EU:s budget. Kraven på överstatlig finanspolitik och extra EU-finansiering kan mycket väl uppkomma som en följd av framtida problem inom valutaunionen. Regeringens hantering av inträdet i stabilitets- och tillväxtpakten är oacceptabel. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna. Riksdagen bör också ge regeringen till känna att den måste verka för en förändring av EU:s riktlinjer för den ekonomiska politiken.
Skattepolitiken
I motionen presenterar Vänsterpartiet förslag för skattepolitikens allmänna inriktning. Vi redovisar dessutom i punktform och i en sammanfattande tabell de förslag som vi avser att återkomma till under hösten 1998.
Skattepolitiken måste utformas med inriktning på ökad sysselsättning. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att vi inte tappar kontrollen över statsfinanserna. Vänsterpartiet menar att det i nuvarande situation inte är möjligt att sänka skattekvoten, det vore att äventyra statsfinanserna. Vi delar inte heller uppfattningen att lösningen på sysselsättningsproblemen ligger i stora generella skattesänkningar.
Underfinansieringen av skattereformen fick svåra samhällsekonomiska konsekvenser. Den borgerliga regeringens politik under regeringsåren 1991- 1994 visar också med all önskvärd tydlighet vad en lättsinnig skattesänk- ningspolitik leder till. En skattepolitik som innebär sänkt skatt för hög- inkomsttagare och höjd skatt för låginkomsttagare skapar spänningar i sam- hället och äventyrar politikens legitimitet. En sådan politik försvårar dessutom en balanserad lönebildning.
Vänsterpartiet anser att fördelningspolitiska och miljöpolitiska skäl talar för två typer av skatteväxling, en röd och en grön. Vi föreslår en marginell höjning av skattekvoten med 0,1 %, eller med 1,8 miljarder kronor. Vår röda skattehöjning innebär att vi höjer skatten för höginkomsttagare och sänker den för låginkomsttagare. Samtidigt höjer vi skatterna för storföretag och sänker på motsvarande sätt skatterna för småföretag. Vi menar, i likhet med flertalet bedömare, att det är de små företagen som i framtiden kommer att stå för merparten av sysselsättningsökningen i landet.
Vänsterpartiet accepterade regeringens förslag i proposition 1994/95:25 angående slopande av avgiftsfrihet vad gäller socialavgifter för vissa vinstandelsstiftelser. Det kan dock finnas skäl att ompröva detta beslut. Enligt Vänsterpartiets mening kan sådana stiftelser komma att spela en positiv roll i ett framtida kollektivt löntagarsparande. Vänsterpartiet menar därför att man bör överväga att återinföra avgiftsfriheten.
De företag som verkar på hemmamarknaden har under en följd av år haft dålig lönsamhet. Förklaringen till detta är den låga efterfrågan som i sin tur orsakats av den ekonomiska krisen och de senaste årens budgetsanerings- politik. Vi menar att det nu är dags att omfördela köpkraften och öka efterfrågan på hemmamarknaden genom en röd skatteväxling. Detta sker enklast genom att man slopar grundavdraget för inkomster över brytpunkten och höjer det för inkomster under brytpunkten.
Det är främst hushåll i de högre inkomstskikten som ökat sitt sparande under senare år. Ett ökat skatteuttag som riktar in sig på de högre inkomst- skikten kan därför huvudsakligen antas påverka dessa gruppers sparande och inte hushållens totala konsumtion. Genom skattelättnader för de lägre inkomstskikten kan hushållens totala konsumtion förväntas öka. På inkomster över 300 000 kr föreslår vi att det införs ett nytt skikt på 30 % statlig inkomstskatt.
Vi föreslår också att nivån i beskattningen av förmånsbilar återställs. Det är inte bara bra fördelningspolitik. En höjning av den rörliga marginalkost- naden är också ett inslag i en grön skatteväxling som gynnar miljön.
Det är viktigt att stärka de mindre företagens roll i den svenska ekonomin. Det gäller att få i gång nya företag, men också att skapa förutsättningar för existerande företag att utvecklas. I detta sammanhang är skattepolitiken viktig.
De enskilda näringsidkarna och handelsbolagen har länge varit en skattemässigt missgynnad grupp i förhållande till aktiebolagen. Vi skrev i vår förra skattemotion (hösten 1996) att de förändringar som genomförts, dvs. att likställa de olika företagsformerna i skatteavseende, inneburit ett mycket krångligt system för enskilda företag i allmänhet och för handelsbolag i synnerhet. Regeringen har nu aviserat förenklingar, vilket är positivt.
Tyvärr måste vi emellertid konstatera att regeringen på detta område tycks vilja bedriva en omvänd röd skatteväxling, eftersom man finansierar skattelättnader för aktiebolagen genom ett sänkt avsättningsutrymme till periodiseringsfonder från 25 % till 20 %. Vänsterpartiet vill höja procent- satsen till 25 % för enskilda firmor och handelsbolag.
En av de viktigaste åtgärderna för att öka sysselsättningen i näringslivet är att ta bort det anställningshinder som den förlängda sjuklöneperioden utgör. Erfarenheten efter det att beslutet om förlängningen togs är också att arbetsgivarna med framgång kunnat vägra kompensera inkomstbortfallet för de sjuka på ett sätt som regeringen inte hade räknat med. Vänsterpartiet menar att arbetsgivarinträdet helt borde avskaffas för företag med upp till tio anställda. Dessutom föreslår vi att man återgår till 14 dagars sjuklöneperiod för övriga företag.
Vi menar också att regeringens förslag när det gäller nedsättning av arbetsgivaravgifter och egenavgifter är felaktigt. Nedsättningen av arbets- givaravgifter bör begränsas till företag med högst tio anställda, och sänkningen av egenavgifter bör utformas i enlighet med vårt tidigare lagda förslag. Vi har föreslagit att ett "grundavdrag" införs med sikte på att reducera egenavgiftsuttaget. Ett sådant "grundavdrag" bör ligga på 50 000 kr. På så sätt får man en röd profil på nedsättningen av egenavgifterna.
Vänsterpartiet förespråkar dessutom ett kreditstöd för investeringar i mindre företag. Visserligen har den nominella räntan sjunkit och den allmänna investeringsnivån har stigit, men realräntan är fortfarande betungande och den höjda investeringsnivån beror främst på en ökad investe- ringstakt i de större företagen.
Vi föreslår också ett indirekt stöd för företagsamheten i form av ett reservationsbelopp på 5 miljarder för tillväxt inom den privata tjänste- sektorn. Vi avvaktar nu remissvaren på tjänstebeskattningsutredningens förslag innan vi tar slutlig ställning i frågan om hur stödet skall konstrueras. Vi konstaterar att en momssänkning inom restaurangsektorn till matmoms- nivå skulle kosta 2 miljarder kronor.
För att finansiera förslagen ovan föreslår Vänsterpartiet vissa skattehöj- ningar för den delen av näringslivet som bl.a. gynnats av exportkonjunktur och låg kronkurs.
- Bolagsskatten höjs från 28 % till 30 %. - - En värnbolagsskatt tas ut med 5 % på vinster över 50 miljoner kronor. - - Vi föreslår en begränsning av nedsättning av arbetsgivaravgifter enligt ovan. - - Skärpta regler för reavinster hos storföretag. - - Begränsad lättnad av dubbelbeskattningen. - - Totalt slopad avdragsrätt för organisationskostnader. - Bolagsskatten i Sverige är låg i jämförelse med övriga europeiska länder. Enligt utländska bedömare är företagsklimatet i övrigt också i huvudsak gott. Trots detta pågår en omfattande och omoralisk skatteplanering i de stora företagen. Detta beteende rimmar illa med de krav som 102 företrädare för näringslivet ställde på politiker och samhälle i en omtalad artikel på DN-debatt nyligen. Ett av de senaste uttrycken för detta beteende är borttrollandet av några stora koncerners reavinster. Denna uppenbara brist på samhällssolidaritet minskar naturligtvis storföretagens anseende. Vänsterpartiet kräver att de regler som medger att reavinster kan kvittas skärps och att hålen i skattelagstiftningen på detta område täpps till.
Den lättnad i ägarbeskattningen som infördes för små och mindre företag avsåg att skapa ett enkelbeskattat utrymme för att på så sätt undvika dubbelbeskattning av aktieutdelningar. En del av lättnadsutrymmet utgörs av ett löneunderlagsbaserat utrymme. Vänsterpartiet var kritiskt till denna del redan när det infördes och föreslog att den skulle slopas. Det viktiga är att lättnadsutrymmet beräknas på anskaffningskostnaden. Den lönebaserade delen leder snarare tankarna till olika regler för bokslutsdispositioner.
Nu föreslår regeringen att det lönebaserade utrymmet skall ökas genom att löneunderlaget höjs från 70 till 100 %. Däremot skall även i fortsättningen de första tio basbeloppen räknas av från lättnadsunderlaget. Detta rimmar illa med regeringens tal om att de minsta företagen skall gynnas. Vänsterpartiet säger nej till denna förändring av lättnadsutrymmet, och anser att det lönebaserade lättnadsutrymmet skall tas bort. Vi har följaktligen svårt att förstå varför enskilda firmor och handelsbolag skall vara med och finansiera dessa lättnader via minskade avsättningsmöjligheter till periodiserings- fonderna. De mindre företagen kommer ju inte i åtnjutande av dessa lättnader. Vänsterpartiet tolkar detta som att regeringen ännu inte förstått hur företagsstrukturen ser ut i Sverige, dvs. man sitter fast i "aktiebolagsfällan".
Vi är tveksamma till att ta bort kapitalförlustbegreppet. Vi avvaktar emellertid den lagrådsremiss som överlämnas i mitten av maj innan vi tar slutlig ställning i frågan. Vi är ytterst kritiska till ett förslag om att kostnader i samband med ökning av aktiekapital skall bli avdragsgilla. Däremot är det motiverat att införa en regel om rätt till avdrag för förluster av kontanta medel i näringsverksamhet i samband med brottsliga handlingar.
Vänsterpartiet anser således att kostnader vid ökning av aktiekapital inte heller i framtiden skall vara avdragsgilla, oavsett om det faktureras genom VPC eller inte. Det innebär alltså en skärpning av avdragsrätten i förhållande till dagens situation. Det kan aldrig ha varit lagstiftarens avsikt att kostnader för ökning av aktiekapital skulle vara avdragsgilla bara för att faktureringen sker genom VPC. Vi menar i stället att denna typ av kostnad inte till någon del skall vara avdragsgill.
Den översyn regeringen föreslår av de s.k. stoppreglerna - regler som syftar till att hindra att bolagsformen används för att undgå beskattning genom vissa transaktioner mellan bolaget och dess delägare - ställer vi oss bakom. Detta trots att debatten om reavinstproblemen enligt ovan visar varför stoppreglerna en gång infördes. När gäller miljörelaterade skatter fullföljer vi vår tidigare politik - den gröna skatteväxlingen. När det gäller energibeskattningen avvaktar vi diskussioner med regeringen och Centerpartiet om hur trepartiöverenskommelsen om kärnkraftsavvecklingen skall genomföras mer i detalj. Därför föreslår vi inte något precist belopp inom denna del av skattesystemet för 1998. För 1999 tar vi emellertid upp en miljard kronor avseende elskatt för industrin.
Preliminär skattetabell 1. Avser avvikelser i förhållande till regeringens
förslag 1998, miljoner kronor
1998
Inkomstskatt
Slopat grundavdrag över brytpunkt 7 300
Höjt grundavdrag under brytpunkt -7 600
Bibehållen nivå på bilförmånsbesk 1 000
Nytt skalsteg 10 % över 300 000 kr 2 000
Summa 2 700
Kapitalägande
Nya skalsteg förmögenhetsskatt 100
Strikt avdragstak 70 000 kr 900
Summa 1 000
Företagsskatt
Höjd bolagsskatt från 28 till 30 % 2 400
Värnbolagsskatt 5 % över 50 miljoner kr 3 200
Skärpta regler reavinster stora företag 2 000
Periodiseringsfond HB, ensk fa 20 till 25 -700
Lättnad i dubbelbeskattning, begränsning 1 600
Kreditstöd/skattereducering -1 300
Framtidsfonden -2 200
Slopad avdragsrätt organisationskostnader 1 500
Summa 6 500
Avgifter o indirekt skatt
Sänkta a-avgifter kommuner -5 000
Ram skattesänkning tillväxt -5 000
Nedsättning socialavgifter, begränsning 1 600
14 dagars sjuklön -1 100
Slopat arbetsgivarinträde mindre företag -700
Sänkta egenavgifter egenföretagare -800
Reducerad a-avgift sänkt arbetstid -3 000
Egenavgifter över tak 2 900
Summa -11 100
Energi- o miljöskatter
Elskatt industri 0
Höjd dieselskatt 500
Höjd skatt mineralolja/smörjmedel 300
Avfallsskatt 500
Höjd avgift/skatt bekämpningsmedel 400
Höjd bensinskatt 15 öre per liter 1 000
Summa 2 700
Totalsumma 1 800
Förslag till offentliga utgiftsnivåer
Vänsterpartiet är mycket kritiskt till konstruktionen av utgiftstaken. På ett övergripande plan är det orimligt att på detta sätt begränsa utrymmet för en aktiv konjunkturpolitik. Det är också orimligt att bestämma nivåer för utgifter som är helt regelstyrda och/eller konjunkturbestämda, som t.ex. utgifterna för sjukersättningen, föräldraförsäkringen och a- kassan. Det orimliga i detta illustreras också i vårbudgeten, bl.a. har regeringen fått lägga betydligt mer pengar på utgiftsområde 13 än vad som beräknades i budgetpropositionen förra året. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Men det finns trots det viktiga ingredienser i regeringens vårbudget som vi välkomnar. Vi konstaterar att regeringens bedömning av överskotten i det offentliga finansiella sparandet för 1998 i stort sett är identisk med den bedömning som Vänsterpartiet gjorde i budgetmotionen hösten 1996. Regeringen räknar med ett överskott 1998 som kan utnyttjas för att finansiera huvudparten av det s.k. fempunktsprogrammet på totalt 16,3 miljarder kronor. Överskottet beräknas uppgå till närmare 14 miljarder kronor 1998. Samtidigt är vi starkt kritiska till att regeringen finansierar delar av fempunktspaketet genom att försämra för de sämst ställda, bl.a. genom en halvering av utbildningsbidraget.
Vänsterpartiet har hävdat att en samlad volym på budgetsaneringen mot- svarande 114 miljarder skulle räcka för budgetbalans 1998. I praktiken ger regeringen nu Vänsterpartiet rätt. Det innebär i sin tur att regeringen kan öka budgetutrymmet, bl.a. för att öka statsbidragen till kommunerna och genomföra ett program för gröna investeringar. Dessa insatser hade kunnat genomföras betydligt tidigare om regeringen uppmärksammat Vänsterpartiets förslag. Vänsterpartiets förlag till totala offentliga utgifter ligger om man ser till totalsumman mycket nära regeringens bedömningar för 1998. Vi föreslår en offentlig utgiftsnivå för 1998 som överstiger regeringens förslag med 1,8 miljarder. För 1999 och 2000 föreslår vi nivåer som överstiger regeringens förslag med 10 respektive 20 miljarder kronor.
Vänsterpartiet anser att det är bra med ett stort offentligt sparande, särskilt i högkonjunktur. Men det är ännu viktigare att sysselsättningen ökar. Vänsterpartiet avvisar således regeringens riktlinjer för budgetpolitiken och målsättningen att generera ett permanent överskott på 2 % över konjunktur- cyklerna. Hur stora offentliga överskott som bör genereras åren 1999 och 2000 får avgöras av sysselsättningsutvecklingen.
EU-finansieringen
I informationsblad nr 25 från mars 1994 beskrev Sekretariatet för Europainformation vid UD hur stora Sveriges bidrag till EU och återflödet till Sverige skulle bli de närmaste åren. Under 1995 bedömde man att nettobidraget från Sverige skulle bli drygt 440 miljoner kronor sedan infasningsrabatt och återflöde räknats av. 1996 skulle motsvarande nettobidrag bli 1,4 miljarder kronor. Av regeringsskrivelsen 1996/97:80 framgår att nettoavgiften sedan infasningsrabatten räknats av blir drygt 13 miljarder kronor för år 1996. Återflödet kan uppskattas till ca 7,6 miljarder kronor. Nettobidraget efter infasningsrabatt och återflöde skulle därmed bli ca 5,4 miljarder kronor, att jämföra med de 1,4 miljarder kronor som beräknades 1994. Av Riksbankens betalningsbalansstatistik framgår att nettobetalningarna till EU blev drygt 6,5 miljarder kronor under 1996 och 10,0 miljarder kronor under 1995.
Sverige har alltså kraftigt underutnyttjat fonderna de två första medlems- åren. I avsnittet 9.7 i propositionen försöker regeringen att förklara det dåliga återflödet. Mycket tyder på att ansökningsförfaranden, beslutsprocess och utbetalningsregler har gjort systemet särskilt trögt i Sverige. Detta bidrar till minskat intresse för att söka EU-bidrag. Åtstramningen av kommunernas och landstingens ekonomi har lett till att de ibland måste avstå från att tillskjuta sin andel av de offentliga medlen till den nationella medfinansieringen. Det är olyckligt att de strukturfondsmedel som avsatts för Sverige inte utnyttjas. Staten måste ta det huvudsakliga ansvaret för medfinansieringen. Även det privata näringslivets ansvar måste öka.
Förutom att Sveriges nettobidrag blivit betydligt större än väntat bidrar EU-anpassningsarbetet till extrakostnader för statsförvaltningen. Vänster- partiet menar att regeringen bör tillsätta en utredning om hur den offentliga sektorns ekonomi påverkats av EU-medlemskapet. En sådan utredning bör också mer i detalj klargöra varför det planerade återflödet inte fungerar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Den kommunala ekonomin
Under 1960- och 1970-talen expanderade all offentlig verksamhet. Bakgrunden var den höga ekonomiska tillväxten, rationaliseringarna inom industrin och de snabba inkomstökningarna i kombination med en radikalare offentlig omfördelningspolitik. Efterfrågan på kommunala tjänster steg dramatiskt. 1960 uppgick antalet sysselsatta i kommunerna till knappt trehundratusen. Under 1970-talet ökade den kommunala konsumtionen - det vanligaste måttet på den kommunala verksamheten - med 70 % i fasta priser. De nya kommunala jobben innebar samtidigt att kvinnorna gick från hemarbete och ekonomiskt beroende till lönearbete och ekonomiskt oberoende. 1980 var antalet kommunalt anställda ungefär en miljon. Därefter avtog ökningstakten. Under 1990-talet har det skett en regelrätt neddragning. Det har också medfört en försämring av kvinnornas villkor på den öppna arbetsmarknaden.
1990-talets nedgång i sysselsättningen
Under 1990-talet har alltså antalet kommunalanställda minskat. Det är dels ett resultat av den ekonomiska krisen, dels ett resultat av en medveten nedskärningspolitik. Totalt har mellan hundra- och hundrafemtiotusen jobb försvunnit i kommunerna under senare år. Det har resulterat i en försämrad kommunal service och en osäkrare tillvaro för medborgarna. Främst kvinnojobb har gått förlorade. Kvinnornas andel av arbetskraften i kommunerna är 80 %. Samtidigt avspeglar utvecklingen inom den kommunala verksamheten en allmänt sjunkande sysselsättningsnivå. 1990 var ca 4,4 miljoner personer sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden. I dag är enbart 3,8 miljoner i sysselsättning.
Flertalet jobb har gått förlorade i privat sektor. I industrin har det för- svunnit tvåhundrafemtiotusen arbetstillfällen. Minskningen av sysselsätt- ningen i privat sektor har för såväl stat som kommuner medfört ett minskat beskattningsunderlag och ökade transfereringsutgifter. Den låga tillväxten och höga arbetslösheten är de grundläggande orsakerna till den att offentliga sektorn fått leva under knapphetens kalla stjärna. Den dåliga ekonomiska situationen och nedskärningarna har dessutom underlättat en motreaktion från höger mot välfärdspolitiken.
Hur har den ekonomiska och statsfinansiella krisen drabbat kommunerna?
Skatteunderlaget har minskat parallellt med att kommunernas sociala utgifter har ökat. Samtidigt har den statliga budgetsaneringen försämrat kommunernas ekonomiska förutsättningar: för det första genom att minska det beskattningsbara underlaget ytterligare (via höjda egenavgifter, sänkta ersättningsnivåer osv.) och för det andra genom att driva ut alltfler i socialbidragsberoende (när det inte längre går att leva på socialförsäkringarnas ersättningsnivåer).
Kommunförbundet har under de senaste åren pekat på växande skillnader mellan kommunernas resurser och de existerande behoven av kommunala tjänster. Enligt Kommunförbundets beräkningar minskade kommunernas inkomster i fasta priser med 11 % mellan 1992 och 1995. Samtidigt minska- de kostnaderna med 5 %. De kommunala underskotten blev således mycket stora under 1994 och 1995. Kommunförbundet har i sina senaste rapporter räknat med en fortsatt personalneddragning motsvarande 35 000 anställda till år 2000. Även Landstingsförbundet har räknat med stora personalnedskär- ningar fram till sekelskiftet, motsvarande 10 % i reala kostnader eller 30 000 anställda. Man bör komma ihåg att varje procentenhets höjning av t.ex. egenavgifterna begränsar kommunsektorns totala skatteutrymme med ca 1,5 miljarder, vilket motsvarar ungefär 14 000 anställda.
Det är framför allt behoven inom skola och äldreomsorg som ökat. Vi vet också att den växande andelen personer som är i de åldrar där de behöver mycket vård och omsorg kommer att öka efterfrågan på kommunala tjänster ytterligare in på nästa sekel.
Nya hinder för kommunerna
Den negativa trenden för de kommunala verksamheterna har också förstärkts av andra orsaker. Regeringens strategi har varit att sänka nivåerna på de offentliga utgifterna. Kommunerna har ställts inför krav på balans i resultatredovisningen, dvs. på balans mellan årliga intäkter och utgifter. Balanskravet gäller oavsett konjunkturläge och givet en beräkning av pensionsskulden enligt den s.k. blandmodellen. Samtidigt har regeringen infört starka restriktioner på den kommunala beskattningsrätten, bland annat genom att konfiskera 50 % av inkomstökningen vid kommunalskattehöjning.
I överenskommelsen mellan regeringen och Kommunförbundet från förra året uttalade regeringen att finansieringsprincipen skall tillgodoses, dvs. varje framtida riksdagsbeslut som påverkar den kommunala ekonomin negativt skall kompenseras. Regeringen måste på ett bättre sätt leva upp till det löftet.
Vänsterpartiets förslag
Vänsterpartiet välkomnar naturligtvis att kommunerna får ökade resurser. Men vi vill samtidigt betona att regeringens förslag inte medger förutsättningar för någon tillväxt av den kommunala konsumtionen. Tvärtom pekar regeringens egna prognoser på att den kommunala verksamheten kommer att fortsätta att minska i år - motsvarande 0,9 % - och sedan i bästa fall ligga på en oförändrad nivå t.o.m. sekelskiftet. Regeringens omfördelning till kommunerna motsvarar inte heller 8 miljarder netto 1998. I praktiken ökar belastningen på kommunerna inom vissa verksamhetsområden.
Kommunförbundet har pekat på att staten inte levt upp till general- schablonen när det gäller flyktingkostnaderna. Vad gäller t.ex. kostnaderna för 1992 års flyktingmottagande fattas fortfarande ca 14 % - eller drygt 300 miljoner - i statliga pengar till kommunerna. Dessutom lägger regeringen över kostnaderna för assistansersättningen och hiv-vården på kommunerna och landstingen, vilket innebär merkostnader.
Vänsterpartiet avsätter något mer till kommunerna än regeringen 1998 och kommer att avsätta ett än större kommunekonomiskt utrymme 1999 och år 2000. Vi föreslår också att mer pengar riktas till kostnaderna för flykting- mottagandet, till tandvårdsförsäkringen och lönebidragen, vilket allt sammantaget bidrar till att lätta kommunernas socialbidragskostnader redan under 1998.
Det finns några viktiga principiella meningsskiljaktigheter mellan rege- ringen och Vänsterpartiet när det gäller synen på kommuner och landsting. Vi avvisar balanskravet och menar att det är ett oberättigat ingrepp i den kommunala självbestämmanderätten, även om det för kommunernas del naturligtvis är positivt att regeringen skjuter på kraven ett år. Även de restriktioner för skattehöjningar som regeringen drivit igenom är ett uttryck för en misstro mot kommunalpolitikerna. Vi menar att våra kommuna- politiker är fullt kapabla att ta samhällsekonomiskt ansvar. Det är dessutom politikerna i kommuner och landsting som bäst kan bedöma vilka behov som måste tillgodoses.
Regeringen kalkylerar i praktiken med att den kommunala sektorn skall fortsätta att minska som andel av BNP. Det är i själva verket en politisk bedömning som vi avvisar. Kommunerna måste få en större andel av den framtida tillväxten. För detta talar de växande behoven av kommunala tjänster, inte minst med tanke på befolkningens ålderssammansättning. Mot bakgrund av detta avsätter Vänsterpartiet en miljard mer än regeringen till kommunerna redan 1998. Precis som regeringen lägger vi 4 miljarder i form av ett åldersrelaterat anslag till kommunerna över statsbidraget, samtidigt som vi vidhåller vårt gamla förslag på en riktad arbetsgivaravgiftssänkning för kommuner och landsting motsvarande totalt 5 miljarder. Det innebär att vi totalt förstärker den kommunala ekonomin med 9 miljarder 1998.
Arbetsmarknadspolitiken
Regeringens avstämning av målet om en halverad öppen arbetslöshet till år 2000 finns som en bilaga till vårpropositionen. Det är en dyster läsning ur flera synpunkter. Den negativa utvecklingen under det senaste året framgår när det gäller sysselsättning och arbetslöshet i allmänhet, men också den försämrade situationen för nästan varje prioriterad grupp. Målen uppfylls inte. Regeringens misslyckande i den viktigaste politiska frågan är tydligt.
Men dessutom är avstämningen mycket oambitiöst genomförd. Efter en kort beskrivning av förloppet under 1990-talet noteras några sifferuppgifter för 1996. Därefter kommer en sammanfattning av regeringens förslag i vårbudgeten. Ingen självkritisk analys av den negativa utvecklingen finns med. Ingen förklaring ges till regeringens grova prognosfel som föranlett betydande utgiftsförändringar i budgeten. Ingen uppmärksamhet ägnas åt den alltmer utarmade arbetsmarknadspolitiken.
Av sena analyser från AMS framgår att inslaget av strukturellt betingat arbetslösa kommer att växa. De regionala och yrkesmässiga obalanserna ökar. Alltfler arbetslösa uppvisar kompetensbrister i förhållande till rekryte- ringskraven. Den könssegregerade arbetsmarknaden leder i kombination med strukturomvandlingen inom kontorsadministrationen och nedskärningarna inom kommunsektorn till att kvinnors arbetslöshet ökar. De utomnordiska invandrarnas arbetsmarknadssituation är djupt allvarlig. Vi återkommer nedan till ett förslag till särskilda åtgärder för invandrare som varit arbetslösa i mer än två år. Situationen för de arbetshandikappade är också mycket allvarlig. Regeringens passivitet när det gäller dessa frågor är påfallande.
Antalet långtidsarbetslösa har under det senaste året ökat liksom inskriv- ningstiderna vid arbetsförmedlingen. Rundgången mellan arbetslöshet och åtgärder har ökat. Kvaliteten på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har sjunkit drastiskt. Utrymmet för yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning minskar och utbildningsvikariaten har reducerats till en tredjedel på ett år. Rekryteringsstöd och beredskapsarbeten har förvandlats till marginella insatser. Volymen upprätthålls nu åter, liksom under den borgerliga regeringen, av ALU-projekt och arbetsplatsintroduktion vilka har låg verkningsgrad. Bakom denna strukturella förändring av arbetsmarknads- politiken ligger beslut om regeländringar som Vänsterpartiet motsatt sig.
Flera betydande förändringar kan noteras på arbetsmarknaden under senare år. Den tillväxt av arbetade timmar som förekommit har inte motsvarats av en proportionell sysselsättningsökning. Minskad frånvaro och ett högre övertidsuttag är här viktiga förklaringsfaktorer. Det visar att försämringar i socialförsäkringssystemen och uteblivna arbetstidsreformer negativt påverkat sysselsättning och arbetslöshet. Förändrade anställningsformer har också påverkat situationen genom att rekryteringen sker alltmer "just in time". Konjunkturanpassade arbetstider blir vanligare liksom inhyrd arbetskraft. Tidsbegränsade anställningar ökar i antal och är både könsmässigt, ålders- mässigt och regionalt ojämlikt fördelade. Generellt sett har kvinnor otryggare anställningsförhållanden i sina tidsbegränsade anställningar. Vikariat och "kallas vid behov" dominerar bilden.
Regeringens åtstramning inom socialförsäkringssystemet medför att minsta "restarbetsförmåga" hos den enskilde stänger möjligheten till förtidspension. Med tanke på att anpassade "restarbetstillfällen" knappast längre erbjuds av vare sig privata eller offentliga arbetsgivare riktas ett allt starkare tryck mot personer drabbade av arbetsskador och arbetssjukdomar. En modifierad äldreregel vid förtidspension måste återskapas vid sidan om kompletterande åtgärder. Enligt Vänsterpartiets mening måste arbetsgivarna ta ett mycket större ansvar för rehabilitering, anpassade arbetsplatser och företagshälso- vård än i dag. Alla måste få plats i ett solidariskt arbetsliv.
Inom ramen för ett socialt ansvar måste arbetsgivarna även axla ett finansiellt åtagande för löntagarnas fortlöpande kompetensutveckling och för den investering i framtida arbetskraft som lärlings- och praktikplatser innebär. I detta perspektiv skall man se Vänsterpartiets förslag om framtids- fonder och obligatoriska praktikplatser i näringslivet. Vi menar sammanfatt- ningsvis att dagens fördelning av arbetslivets och arbetslöshetens kostnader mellan näringslivet och den offentliga ekonomin i grunden måste förändras. En förstärkt arbetsrätt, förbättrad arbetslöshetsersättning och insatser för jämställdhet är tillsammans med åtgärder mot diskriminering viktiga inslag i en strukturell förnyelse av arbetslivet. Vänsterpartiets förslag till strukturell förnyelse i arbetslivet går på tvärs mot de marknadsliberala incitaments- resonemang som ligger bakom den borgerliga strukturpolitiken och som så starkt påverkat regeringens förslag under flera år.
Vänsterpartiet menar att arbetsmarknadspolitiken inte får överlastas. Den kan i sig inte skapa några jobb men vara en aktiv del i konjunkturpolitiken. Med hög kvalitet kan den också verka tillväxtfrämjande genom effektiv förmedlingsverksamhet och kompetenshöjning. Den bidrar till att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden och har en viktig fördelningspolitisk roll för grupper med svag förankring på arbetsmarknaden. Regeringens inriktning har alltmer fått en passiv socialpolitisk karaktär som vi vänder oss emot. Alltfler rapporter om gratis arbetskraft, undanträngningseffekter och meningslösa projekt som endast leder till rundgång visar att regeringen måste tänka om. De nya signaler som ges om att minska arbetskraftsutbudet och inrätta tillfälliga icke reguljära sysselsättningstillfällen baserat på arbetslös- hetsersättning kan endast accepteras som marginella och tillfälliga undantag.
Ökat lokalt inflytande står inte i motsats till ett övergripande nationellt ansvar för kampen mot arbetslösheten. Med större resurser och färre detaljregleringar kan det kommunala ansvaret öka. Det viktiga är dock att de ordinarie offentliga medlen kan justeras upp. Det får inte handla om att ersätta personalminskningar i den offentliga sektorn med lågavlönade tjänster finansierade över a-kassa och arbetsmarknadspolitik. Inte heller att endast försörja/förvara arbetslösa i syfte att undvika socialbidragsberoende. Vänsterpartiet menar att den förvirrade debatten om det statliga och kommunala ansvaret för att bekämpa massarbetslösheten till stor del är effekter av regeringens misslyckade sysselsättningspolitik.
Det är endast inom ramen för en ekonomisk politik som prioriterar hållbar tillväxt, offentlig välfärd och nyskapande strukturella förändringar i arbets- livet som en aktiv arbetsmarknadspolitik kan spela en viktig roll för att öka sysselsättningen. Det är i detta perspektiv Vänsterpartiets förstärkningar av arbetsmarknadspolitiken skall ses. Vi avvisar det pågående systemskiftet som fördjupar klassamhället och kan inte heller acceptera att målet att halvera arbetslösheten uppnås genom minskat arbetskraftsdeltagande. Politiken måste kraftfullt inriktas på att höja sysselsättningsgraden. Vi är medvetna om att uppgiften är gigantisk och att inga enskilda enkla lösningar står till förfogande.
En sysselsättningspolitik för 2000-talet
Sysselsättningspolitiken är hörnstenen i Vänsterpartiets budgetalternativ. En högre sysselsättningsnivå, fler reguljära jobb och ett ökat antal arbetstimmar totalt sett, är några av förutsättningarna för att vi skall kunna motverka klassklyftor, könsorättvisor och nedskärningar i den offentliga verksamheten. Vänsterpartiet accepterar inte ett socialt tudelat Sverige. Vi redovisar en politik för social och ekonomisk upprustning, för fler arbetstillfällen i såväl offentlig som privat sektor.
Som socialister och feminister inser vi att sysselsättningsfrågorna i grunden handlar om makt. I grunden handlar det om maktbalansen mellan arbete och kapital. Huvudfrågan är om resurserna som skapas i samhället skall fördelas solidariskt eller efter godtyckliga marknadsprinciper, om företagens vinster skall gå till produktiva investeringar i produktion och sysselsättning eller till finansiell spekulation. I Vänsterpartiets Sverige ökar det politiska och demokratiska inflytandet över viktiga makroekonomiska beslut, det fackliga inflytandet stärks över investeringar och arbetsliv i företagen och småföretagens villkor förbättras. Politiken måste stärkas på marknadens bekostnad. Det är i sin tur nödvändigt för att vi skall kunna hävda den offentliga sektorns omfattning och kvalitet. Fler privata jobb skapar utrymme för fler jobb i kommuner och landsting.
Fördelningspolitik för rättvisa och jobb
En grundläggande förutsättning för att skapa fler jobb är att trygga efterfrågan. En orättvis skattepolitik tillsammans med en rad försämringar av de sociala trygghetssystemen har lett till en allt svagare hemmamarknad. Sparandet ökar hos de välbeställda medan ekonomiskt allt svagare grupper ser sin köpkraft reduceras. Denna tudelning av den svenska ekonomin med en stark exportsektor och en svag hemmamarknad måste brytas.
I avsnittet ovan och i skattedelen i denna motion har vi därför ställt krav på en röd skatteväxling. Våra förslag om ökad rättvisa och stabilitet i trygg- hetssystemen kommer på samma sätt att öka den effektiva efterfrågan. Att driva krav på en bättre fördelningspolitik handlar inte bara om krav på rättvisa utan det handlar också om att öka efterfrågan och trygga syssel- sättningen. Vi talar därför om den produktiva rättvisan.
Högerideologi tycks tvärtom se krav på rättvisa som ett hot mot jobben och tillväxt. Men växande klyftor är ingen uthållig väg till jobb. Kortsiktigt kan en del jobb skapas genom sänkta löner, men priset i form av växande samhällsproblem, ett tvåtredjedelssamhälle där människor inte kan försörja sig på sitt arbete är alltför högt. Vänsterpartiets väg är den motsatta, en väg där vi genom att fördela köpkraften på ett rättvist sätt ser till att det lönar sig bättre att arbeta än att spekulera.
Lönebildning och vinster är en del av fördelningspolitiken.
Regeringen fäster stora förhoppningar vid att lönebildningen i Sverige skall länkas in i mer återhållsamma och stabila banor. Sysselsättning och välfärd beror i stor utsträckning på ekonomins konkurrenskraft, och arbets- kraftskostnaderna utgör naturligtvis en viktig faktor bakom inflationen. När nu monetarismen är förhärskande doktrin i alla viktiga konkurrentländer har man i praktiken låtit den höga arbetslösheten fungera som en "prispressar- fabrik". LO har skrivit till regeringen om det så kallade LISA-projektet och vi begriper resonemanget. Genom att låta lönebildningen ta över ansvaret i "prispressarfabriken" skulle man kunna skapa ett utrymme för en politik som ökar sysselsättningen.
Vänsterpartiet delar regeringens och LO:s bedömning att lönebildningen är en strategisk fråga för svensk ekonomi, men menar samtidigt att den inte kan ses isolerad. Vi välkomnar en utredning om lönebildningen, men detta får inte tolkas så att vi därmed skulle ha godtagit de ekonomiska doktriner som nu är förhärskande i nästan alla länder. Kampen mot högerpolitiken måste föras parallellt med sökandet efter en bättre modell för lönebildningen.
Lönebildningen måste också ses i ljuset av de växande inkomstklyftorna och de enorma finansiella förmögenheterna som skapats under senare år. Dessa avspeglar i sin tur vinstvolymerna i de stora företagen. Höga vinster är inflationsdrivande lika väl som höga löner. Vi menar att övervinsterna och de växande inkomst- och samhällsklyftorna måste angripas parallellt med insatserna för en hållbar lönebildning. Vidare måste en hållbar lönebildning innebära att man bekämpar alla former av lönediskriminering.
Bilden av det svenska samhället blir alltmer kluven: förmögenhetsbildning och välståndsökning sker parallellt med växande ofärd och utarmning. Samtidigt som den offentliga verksamheten skärs ned ökar hushållens förmögenheter. Hushållens finansiella förmögenheter uppgick till drygt 800 miljarder kronor netto i slutet av 1995 (ett värde som motsvarar ungefär hälften av Sveriges årliga BNP). Hushållens finansiella förmögenheter steg med ca 200 miljarder 1996. Drygt 30 % av förmögenheterna var placerade på bank och drygt 20 % i aktier (uppgifterna avser 1995). Knappt 20 % var placerade i olika former av försäkringar.
Börsen har slagit rekord på rekord under senare år. Totalt uppgår börs- värdet till runt 2000 miljarder kronor. Den dagliga omsättningen har legat på ca 5 miljarder, vilket är en mycket hög siffra. Börsen har under de senaste månaderna stimulerats av en svagare krona och en stark dollar. Såväl skogs- bolagen som Astra och Ericsson gynnas av en starkare dollar. Bara Astra och Ericsson representerar tillsammans ca 25 % av det samlade börsvärdet. Det är i sig ett mått på den starka makt- och storföretagskoncentrationen i det svenska näringslivet.
127 företag finns registrerade på börsens A-lista. Deras sammanlagda vinst för 1996 uppgick till 177 miljarder och utdelningarna till aktieägarna kommer att uppgå till 35 miljarder. Vinstökningen 1996 ligger i snitt på 13 %. 1993 redovisade A-listeföretagen en vinst på 35 miljarder, 1994 på 111 miljarder och 1995 på 157 miljarder. Prognosen för innevarande år och 1998 är också mycket positiv för de exportinriktade företagen.
Dessa förhållanden påverkar lönebildningen i allmänhet och samhället i stort. Vi menar att det är orimligt att begära ett ensidigt ansvarstagande från löntagarna, när arbetsgivarna beviljar sig själva skyhöga vinster och alle- handa fallskärmsavtal. Lönebildningen måste således ses i ljuset av de växande samhällsklyftorna. skall vi kunna begära återhållsamhet från löntagarna måste vi också vara förvissade om att företagen använder vinster- na till framåtsyftande investeringar, inte bara till utdelningar till aktieägare och extra förmåner för företagens ledningsgrupper. Det förutsätter ett demokratiskt inflytande över viktiga ekonomiska beslut.
Vi menar att parterna bör fortsätta med att ta initiativ för att skapa förutsättningar för en balanserad lönebildning. Vi ser också positivt på en ny svensk modell, med företrädare från partsintressen och staten, som samverkar i lönebildningsfrågor. Men parterna och staten bör också ges i uppgift att utveckla ett program för hur de senaste årens samhällsklyftor skall kunna motverkas, och hur samhällsinflytandet skall kunna öka på fördelning av samhällets resurser, dvs. på löner, vinster och investeringar.
Den nuvarande uppdelningen av ekonomin med extremt lönsamma exportföretag och hemmamarknadsföretag och kommuner med finansiella problem försvårar för en solidarisk lönepolitik. Staten och näringslivet måste göra något åt övervinsterna och direktörslönerna, först då kan man utkräva ansvar av LO:s låglönegrupper.
Vänsterpartiet har länge föreslagit en framtidsfond, där de vinstrika företagen får avsätta pengar till att höja kunskapsnivån för de anställda efter överenskommelser med facket. LO:s förslag till företagsavsättningar till speciella kompetensfonder är ett annat förslag i samma riktning. Det är viktigt att de lokala fackliga organisationerna ges ett påtagligt inflytande över disponeringen av dessa fonder. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Ny näringspolitik och utbildning för förnyelse och ekologisk omställning - grön skatteväxling
För att klara målet om den fulla sysselsättningen behövs ekonomisk tillväxt, men inte gårdagens traditionella tillväxt som ödslat både med natur och mänskliga resurser. I dag krävs en ekologiskt uthållig tillväxt som brukar utan att förbruka. Vänsterpartiet har dragit upp riktlinjerna för en sådan uthållig tillväxt i ett näringspolitiskt program. Ett program som tar fasta på behovet av att utveckla de svenska basnäringarna men samtidigt stärka satsningarna inom de nya tillväxtbranscherna.
I programmet föreslår Vänsterpartiet omfattande skattelindringar för mindre företag och tjänstesektorn liksom åtgärder för att trygga ett tillräckligt investeringskapital. Vänsterpartiet pekar vidare på behovet av åtgärder mot karteller, monopol och annan konkurrensbegränsning liksom mot den osunda konkurrens som följer av ekonomisk brottslighet. Vi föreslår dessutom riktade stöd till kvinnligt företagande, och kooperativa utvecklingscentrum. Grundläggande för Vänsterns näringspolitik är vår insikt om att miljökraven är en positiv förändringsfaktor som ger nya möjligheter.
Energiomställningen
Genom energiöverenskommelsen har äntligen det avgörande steget tagits mot att avveckla kärnkraften i enlighet med vad svenska folket bestämde i folkomröstningen 1980. Detta trots en massiv propagandakampanj från kärnkraftsintressenterna. Vänsterpartiet menar att energiomställningen är en viktig del av den strukturella förnyelse som skall skapa fler arbetstillfällen i Sverige.
I propositionen om en uthållig energiförsörjning har regeringen föreslagit riktlinjer för energipolitiken och i vårpropositionen föreslår regeringen förändrade och utökade anslag i tilläggsbudgeten för 1997, i enlighet med energiöverenskommelsen. Vänsterpartiet instämmer med regeringens förslag till ökade anslag för detta ändamål. Användningen av kärnkraft medför t.ex. att stora mängder radioaktivitet släpps ut vid urangruvor, en produktion med risk för förödande skador för människor vid ett reaktorhaveri, en produktion av ett växande berg med radioaktivt avfall, som måste isoleras under oöverskådliga tidsrymder.
Omställning till ett långsiktigt och förnybart energisystem syftar till att trygga tillgången på el. Den är ett led i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Den ger Sverige möjlighet till en framskjuten ställning vad gäller ny energi- och miljöteknik, där framtidens nya arbeten kommer att finnas. Genom de av regeringen föreslagna anslagen skapas incitament och möjlighet för industrin att utvecklas. Genom detta kommer Sverige därför att kunna öka sysselsättningen och på lång sikt trygga tillgången till el från förnybara energikällor.
Miljöomställning och skatteväxling
Energiuppgörelsen är en nödvändig men inte tillräcklig förutsättning för den ekologiska förnyelse som krävs om Sverige skall klara en uthållig utveckling. För att klar miljöomställningen krävs att energipolitiken samordnas med andra politiska områden. Det gäller trafikpolitiken där utsläppen måste minska och nya miljövänliga trafiksystem byggas upp. Ett omfattande arbete krävs på kommunal och lokal nivå där Agenda 21-arbetet ger en god grund för vidare utveckling. På bostadssidan krävs energieffektivisering och miljöanpassning. Detta är åtgärder som är nödvändiga och som aktivt och ekonomiskt måste stödjas av stat och samhälle. Som vi angett ovan är miljöomställningen basen i den nya näringspolitik som krävs för att möta framtiden.
En miljöomställning för arbete som skall stödjas av en grön skatteväxling. Vänsterpartiet har länge drivit kravet på en grön skatteväxling. Våra förslag har mött kritik och skepsis. Det är därför desto mer glädjande att den s.k. Skatteväxlingskommittén i januari 1977 kunde presentera ett utrednings- betänkande där man redovisar en mycket bred uppslutning kring principen om en grön skatteväxling.
Samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna har i utredningen ställt sig bakom rekommendationer som säger att Sverige bör gå vidare med en skatteväxling med höjd skatt på sådant som skadar miljön och sänkt skatt på arbete. Kommittén anser att skatten på arbete bör sänkas så att det ger de största positiva effekterna på sysselsättningen. Därför bör enligt kommittén någon form av selektiv skatteväxling väljas. Vänsterpartiet kan konstatera att denna analys överensstämmer med Vänsterpartiet krav om riktade skattesänkningar till offentlig och privat tjänstesektor med 10 miljarder kronor.
Kommittén anser vidare att utrymmet för skatteväxling i ett 15-års- perspektiv är minst lika stort som det utrymme som utnyttjats under 1980- och 1990-talen. Kommittén konstaterar att man under denna period höjde energiskatterna inklusive momseffekt med totalt 27 miljarder.
Skatteväxlingskommitténs arbete remissbehandlas för närvarande och riksdagens bör därför dröja med mer precisa ställningstaganden till utred- ningen. Vänsterpartiet har dock sin mening klar och kommer att föreslå att riksdagen ställer sig bakom utredningens principiella förord för en grön skatteväxling.
Sysselsättning och utbildning
Vänsterpartiet har tidigare markerat att det är angeläget med kompetensutveckling även för vuxna som vill läsa in grundskolekompetens. Detta har tidigare inte observerats. Vi är glada att regeringen nu ämnar vidta åtgärder för att säkerställa att även dessa grupper får ta del av utbildningssatsningen.
Generella och grundläggande utbildningsinsatser är nödvändiga om vi skall kunna hävda sysselsättning och välfärd i framtiden. Enligt regeringens beräkningar skall en halv miljon människor sättas i utbildning under en femårsperiod i det nationella kunskapslyftet för vuxna som startar vid halv- årsskiftet. Samtliga kommuner i landet har nu anmält intresse för detta program. Syftet är att ge treårig gymnasiekompetens till kortutbildade. Drygt två miljoner vuxna personer i Sverige har kortare utbildning än treårigt gymnasium. Genom de här åtgärderna stärks de grupper som riskerar att hamna utanför den snabba förändringen i samhället och i arbetslivet. Men avgörande för att vuxna skall våga investera i sin utbildning är att de ekonomiska förutsättningarna under studietiden är rimliga. Detta har regeringen inte tagit på allvar.
Det är en stor brist att det aviserade förslaget till nytt studiestödssystem inte på ett bättre sätt samordnats med den kraftiga utbyggnaden av antalet utbildningsplatser. Om inte möjligheterna att finansiera studierna förbättras riskerar den stora satsningen att bli ett misslyckande.
Det särskilda utbildningsbidraget som motsvarar a-kassa kommer att under ett år ge möjlighet för arbetslösa mellan 25 och 55 att läsa. Men vi vet att efterfrågan på utbildning är nära sammanbunden med de ekonomiska möjligheter som kan erbjudas under utbildningstiden och då måste vi se längre fram än ett år. Studieovana vuxna med kort utbildning behöver i regel mer tid för att uppnå den avsedda gymnasiekompetensen i kärnämnena. Eftersom ersättningen efter ett år minskar drastiskt så är risken stor att kunskapslyftet för många framstår som ett ur ekonomisk synpunkt orealis- tiskt alternativ och att många avbryter studierna efter första året. Studie- finansieringen måste lösas så att människor som påbörjar en utbildning inte måste sluta efter ett år av ekonomiska skäl.
Vi vill se ett nytt studiestödssystem som uppmuntrar till livslångt lärande, minskar social snedrekrytering och underlättar kompetensutveckling. Kunskapsutveckling handlar inte bara om akademiska studier eller gymnasie- kompetens. Möjligheterna till återkommande kunskapsinhämtande är en strategisk faktor.
Studiestödet är en del av den generella välfärden. När Vänsterpartiet tar ställning till det nya studiestödssystemet blir det därför också viktigt att diskutera hur det förhåller sig till andra bidrag, rättigheter och förmåner som t.ex. bostadsbidrag, socialbidrag och pensionsregler.
Satsningen på fler högskoleplatser är angelägen men fler lärare, fler studentbostäder och utbyggd studenthälsovård måste följa. Under 1990-talet har universitet och högskolor byggts ut kraftigt. Antalet platser har fördubblats. I dag läser en fjärdedel av en årskull vidare efter gymnasiet. På sikt måste andelen närma sig 50 % och för att nå dit är satsningar på mindre och medelstora högskolor väsentliga. Närhet till högre utbildning ger bättre rekrytering från gymnasierna, bättre geografisk och social spridning av rekryteringen och därmed en högre kompetens i regionerna. Närheten till näringslivet underlättar teknikspridning och kan ge impulser till okon- ventionell forskning och innovationer.
Kortare arbetstid för fler i arbete
Under flera år har vi sett arbetstiderna förkortas i stora delar av Europa. I de länder där förkortningen är mest uttalad, dvs. Danmark, Tyskland, Belgien och Nederländerna, ser man den som en bidragande orsak till att arbetslösheten dämpats eller förhindrats att stiga till följd av 1990-talets ekonomiska kris. Nederländerna var ett av de länder som drabbades allvarligast av krisen på grund av sitt starka beroende av handel med utlandet och sin industristruktur. Under dessa år förlorade man nära 5 % av sina arbetstillfällen inom industrin. Samtidigt förkortades den genomsnittliga arbetstiden med fyra timmar i veckan och Nederländerna är nu ett av de länder där arbetslösheten var lägre 1994 än 1985.
I dag pågår en konkret diskussion om att ytterligare förkorta arbetstiden i många europeiska länder. Så här skriver Europaparlamentet i sin resolution 18/9 1996:
En förkortning och anpassning av arbetstiden skulle kunna leda till en avsevärd minskning av arbetslösheten genom direkta nyanställningar och genom att uppsägningar undviks, vilket skulle minska medlemsstaternas utgifter betydligt.
I Sverige har sysselsättningen inom industrin halverats under de senaste trettio åren, samtidigt som produktiviteten fyrdubblats. Produktiviteten har ökat inom alla sektorer och branscher, så har t.ex. datoriseringen inneburit att en person skriver, arkiverar och skickar sitt material via datorn, dvs. utför tre personers arbete. Vi har ett alltmer produktivt arbetsliv. Vi producerar alltmer med allt färre anställda. Den här utvecklingen kommer inte att brytas. Det kommer att krävas allt färre arbetstimmar för att producera det som behövs för att åstadkomma ett rimligt materiellt välstånd.
I dag är arbetstiderna fördelade på så sätt att ca 3 miljoner människor finns på arbetsmarknaden och 1 miljon är placerade utanför arbetsmarknaden i olika försörjningssystem. Arbetstiderna är också fördelade så att männen lönearbetar 41 timmar i veckan och kvinnor lönearbetar 27 timmar i veckan.
På fyra år har antalet arbetade timmar ökat med 400 miljoner. Om de tagits ut genom fler människor i arbete i stället för genom ökad arbetstid hade en kvarts miljon fler varit i arbete. Arbetstiderna måste därför fördelas jämnare.
Regeringen föreslår i sin proposition en rad punktinsatser för att minska den öppna arbetslösheten. Det handlar i första hand om konjunkturpolitiska insatser. Vi menar emellertid att förslagen inte räcker. Den massarbetslöshet som bitit sig fast i Sverige är till stora delar strukturell och kommer inte att utplånas vid en högkonjunktur. Inte heller kommer tillväxten ensamt att ta ned arbetslösheten till en rimlig nivå. Enligt AMS skulle en tillväxt på 2,6 % innebära att den totala sysselsättningen ökade med 30 000 personer/år. Med den takten tar det mer än tjugo år innan arbetslösheten når en rimlig nivå.
Det krävs en arbetstidsförkortning för dem som redan arbetar samtidigt med en större ökning av förvärvsarbetstiden för de arbetslösa och de ofrivilligt deltidsarbetande. En omfördelning kan också ske inom ramen för ett växande totalantal arbetstimmar. Den motsättning mellan en arbets- tidsförkortning och ökad sysselsättning som en del ekonomer målar upp är falsk. Skattesystemet och arbetsmarknadslagstiftningen måste utformas så att det lönar sig bättre för ett företag att ersätta de redan anställdas kortare arbetstid med nyrekryterad arbetskraft, eller med att öka de ofrivilliga deltidsarbetslösas arbetstid, än att öka på övertidsarbetet. Självklart måste också utbildningspolitiken och studiemedelssystemet utformas så att rekryte- ringen till bristyrken underlättas.
Vi menar att det måste till en lagstiftning för att sänka normen för heltidsarbete. Det handlar om att fördela arbetstiden så att alla kan finnas på arbetsmarknaden. Det handlar också om att fördela arbetstiden så att både män och kvinnor får en reell möjlighet att arbeta heltid och försörja sig själva. I ett första steg skall normen för heltidsarbete sänkas till 35 timmar i veckan före år 2000, för att sedan nå 30 timmar per vecka på andra sidan sekelskiftet. Sedan skall parterna avtalsvägen anpassa arbetstidens förlägg- ning efter verksamhetens krav och individens behov.
Riksdagen föreslås ge regeringen till känna vad i motionen anförts om en lagstiftad arbetstidsförkortning.
EU-parlamentets utredning - ledd av förre socialistiske premiärministern i Frankrike Rocard - har lanserat idén med differentierade arbetsgivaravgifter. Förslaget innebär att arbetsgivarna får betala en högre nivå på arbets- givaravgiften för de löntagare som arbetar mer än ett visst antal timmar i veckan, och en lägre nivå för dem som arbetar (en sänkt) normalarbetstid. Eftersom en arbetstidsförkortning som leder till nyanställningar skulle minska utgifterna i olika system (a-kassa, socialbidrag, arbetsmarknads- politik m.fl.) och öka skatteintäkterna så menar Rocard att det finns ett samhällsekonomiskt utrymme för förslaget. EU-parlamentet har i sin resolution 18/9 1996 antagit Rocards förslag.
Regeringen har i vårbudgeten omdisponerat medel från a-kassan för att finansiera försöksverksamhet som i korthet innebär att människor skall ges sysselsättning samtidigt som de försörjs med a-kassemedel. Vi är kritiska till förslaget men menar att principen, att omvandla passiva försörjningsmedel till arbete, stämmer väl överens med Rocards förslag att delfinansiera en arbetstidsförkortning som leder till nyanställningar med arbetsmarknads- politiska medel.
Vi menar att det är dags att följa det goda europeiska exemplet och att regeringen skall tillsätta en utredning som har i uppdrag att ta fram en svensk modell för differentierade arbetsgivaravgifter enligt Rocards förslag. Riksdagen föreslås ge regeringen i uppdrag att tillsätta en sådan utredning.
I dag pågår en försöksverksamhet med förkortad arbetstid på en rad orter runt i landet; några har permanentats. Vi menar att det är dags att utvidga den försöksverksamheten, dels för att stimulera till nyanställningar, dels för att få en bredare erfarenhet av arbetstidsförkortningens effekter på nyanställningar, produktivitetsutveckling, arbetsrelaterade sjukdomar, deltidsarbetslöshet, socialförsäkringssystemen m.m. Sverige har hittills varit unikt i det avseendet att försöken med arbetstidsförkortning i stort varit begränsade till den offentliga sektorn. Detta särskiljer oss från bl.a. Finland där man både genomfört försök och permanentat arbetstidsförkortningar inom en rad industriföretag. Arbetstidsförkortningar som skett med bibehållen lön har bidragit till nyanställningar och dessutom i flera fall ökat företagens vinster. Vi menar att det är dags att utvidga försöksverksamheten så att den omfattar samtliga branscher och sektorer. Vänsterpartiet har i sin budget avsatt 3 miljarder per år för en utvidgad försöksverksamhet under 1998, 1999 och 2000, med målsättningen att försöksverksamheten ersätts av en lagstiftad arbetstidsförkortning. Riksdagen föreslås ge regeringen detta till känna.
Ekonomisk demokrati för fler jobb
Ericssons agerande i Norrköping har satt demokratins problem i blixtbelysning. De stora kapitalägarna kräver att samhället skall ta ansvar för all den grundläggande servicen: skolan, vården, kommunikationerna. Och sedan när det passar anser man sig ha rätt att flytta produktionen dit man kan göra större kortsiktiga vinster.
Statsministern har bl.a. motiverat budgetsaneringen med att vi skall bli "herrar i eget hus" och att han inte vill att Sverige skall bli beroende av "flinande 25-åringar på Wall Street". Vänsterpartiet delar statsministerns uppfattning att det inte är bra att svensk ekonomi är beroende av utländska bankirer. Men det är inte mycket bättre att svensk ekonomi och politik är så beroende av den inhemska storfinansen. Svensk ekonomi dominerades länge av det som vpk:s förre partiledare C.H. Hermansson kallade de 15 familjerna. I sina grunddrag består denna fåtalsdominans fortfarande. Finans- familjerna blir dock allt färre och rikare. I dag dominera Wallenberggruppen totalt.
Familjen Wallenberg kontrollerar nu direkt och indirekt hälften av börsens 30 största bolag motsvarande ca hälften av det samlade börsvärdet. Genom att också SE-banken nu har inordnats mer direkt under denna sfär har familjen Wallenberg också skaffat sig en stor makt över våra inhemska "bankirer". Om exempelvis Nordbanken skulle hamna under Wallenbergs- sfärens kontroll skulle den svenska finansmarknaden bli fullständigt koncentrerad till en enda maktgruppering. Mot den bakgrunden är det inte rimligt med fortsatt utförsäljning av statliga företag. Vad som ovan anförts angående en eventuell utförsäljning av Nordbanken och andra statliga företag bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det är nu tid att bygga upp en samhällelig motmakt mot fåtalsmakten över svensk ekonomi. Vänsterpartiet föreslår att detta skall ske genom en rad insatser. Vi har ovan redan redovisat vårt förslag om att styra över vinstmedel i företagen till framtidsfonder. Fonder som efter gemensamma beslut med löntagarna skall disponeras för kompetensutveckling och nysats- ningar i arbetslivet. Vi föreslår vidare ökad rätt för AP-fonderna att köpa aktier samt införandet av en förköpsrätt för anställda vid företagsförvärv. Som framgår nedan (se tilläggsbudgeten under utgiftsområde två) är vi också i princip positiva till att staten investerar i den "finansiella infrastrukturen" - även om vi vill se mer konkreta förslag innan vi kan acceptera att finansie- ringen skall ske genom att sälja ut statens andel av VPC.
Ovanstående förslag skulle fullt förverkligade innebära en maktförskjut- ning från kapital till arbete. Vad som här anförts angående behovet att bygga upp en motmakt mot den fåtalsdominansen över svensk ekonomi bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet är berett att pröva och kommer att utveckla fler förslag för att vidga den ekonomiska demokratin. I dag krävs en förnyad och breddad debatt kring frågan om ekonomisk makt och politisk demokrati. Vänster- partiet föreslår en parlamentarisk utredning om ekonomisk makt och dem- krati med deltagande av samtliga riksdagspartier. Utredningens uppgift skall vara att lägga förslag till hur maktkoncentrationen i det privata näringslivet skall brytas och hur demokratin skall stärkas på kapitalmaktens bekostnad. Vad som här anförts angående en utredning om den ekonomiska demokratin bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Kön och makt
Både den ekonomiska och den politiska makten i samhället är i högsta grad könsbunden. I det av riksdagen antagna betänkandet om utgiftsramar och beräkning av statsinkomsterna från i höstas (1996/97: FiU1) konstateras att det finns stora brister när det gäller balansen mellan kvinnors och mäns inflytande och när det gäller maktförhållanden mellan könen. Finansutskottet uttalade att ett stort antal insatser behövs för att öka kvinnors makt och inflytande på alla områden och nivåer i samhället (sid 53). Utskottet uttalade också att budgetpropositionen visade att regeringen "tar arbetet för ökad jämställdhet på största allvar." (s 54).
Tyvärr tvingas vi konstatera att regeringen i vårpropositionen har svårt att leva upp till dessa deklarationer. Arbetslösheten har på senare tid ökat mer för kvinnor än för män.
Den utredning om den ekonomiska makten som vi skriver om ovan måste också ta upp den könsbundna makten. Regeringen måste nu också i höstens budgetproposition presentera ett kraftfullt program för omfördelning av makt, arbete och inkomster till förmån för kvinnor. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Det behövs 21 miljarder för fler i arbete 1998
Vänsterpartiet satsar 21 miljarder för sysselsättningspolitiska åtgärder budgetåret 1998. Tillsammans med Vänsterpartiets förslag på röd köpkraftsomfördelning bör dessa förslag skapa förutsättningar för ungefär 100 000 reguljära arbetstillfällen. Alla sysselsättningskalkyler är naturligtvis mycket osäkra, men vi menar att Vänsterpartiets program omfattar en rimlig sammansättning av såväl konjunkturpåverkande som strukturella insatser. Programmet är fullt finansierat och budgetmässigt väl avvägt. I valrörelsen 1994 ägnade sig bland annat Socialdemokraterna åt en hel del tricksande med sysselsättnings- och budgetintäktskalkyler. Vi i Vänsterpartiet tillgodoräknar oss till skillnad från den metodiken inte några "dynamiska effekter", utan avvisar bestämt den typen av finanspolitisk lättsinnighet.
Vänsterpartiet brukar beskyllas för att vara ett skattehöjarparti som vill ta udden av all företagsverksamhet. Det är ett påstående som bara platsar i den politiska förljugenhetens landskap. Det är sant att Vänsterpartiet vill höja skattetrycket, men mycket marginellt. Vänsterpartiets förslag leder däremot till en omfattande omfördelning av köpkraft, vilket bidrar till att förstärka efterfrågan på hemmamarknaden och öka efterfrågan på arbetskraft.
Regeringens sysselsättningspolitik är otillräcklig. Den är dessutom fantasilös och alltför kortsiktigt inriktad. Vi vill skapa förutsättningar för ordinarie arbetstillfällen, inte bara tillfälliga sysselsättningar finansierade med arbetsmarknadsmedel. I det sistnämnda avseendet skiljer vi oss alltså påtagligt från regeringen. Vi inser naturligtvis att det under en övergångs- period kan behövas extraordinära insatser av socialpolitiskt och arbets- marknadspolitiskt slag för att motverka passivitet och utanförskap. Men vi menar samtidigt att förslagen på att utnyttja a-kassemedel för att finansiera tillfälliga jobb i kommunerna inte får bli någon permanent lösning. Arbets- marknadspolitikens tillväxtbefrämjande karaktär och nationella perspektiv måste särskilt hävdas i tider med massarbetslöshet.
Vänsterpartiet föreslår 10 miljarder i skatte- och avgiftssänkningar för att stimulera nyinvesteringar och jobb i näringslivet. Vänsterpartiet vill - som framgår av skatteavsnittet ovan - sänka arbetsgivaravgifter, egenavgifter och skatter för vissa småföretag och tjänsteföretag. Det är ett effektivt sätt att stimulera arbetskraftsintensiv verksamhet, stärka kvinnornas positioner på arbetsmarknaden och justera för produktivitetsskillnader mellan varu- och tjänsteproduktion.
Vänsterpartiet föreslår vinstavsättningar till en framtidsfond motsvarande drygt 2 miljard 1998. Arbetslivet står inför stora förändringskrav i framtiden. Behoven av grundläggande kompetenslyft är stora. De lokala fackliga organisationerna måste ges ett betydande inflytande över dessa framtidsinvesteringar. Det ligger dessutom helt i linje med samhällets krav på att övervinsterna i näringslivet skall utnyttjas för strategiska framtidssatsningar och inte gå till aktieut- delningar och passiv förmögenhetsuppbyggnad.
Vänsterpartiet satsar ungefär 1,5 miljarder på näringspolitik och regional utveckling. En stor del av pengarna går till de s.k. lands- hövdingeprogrammen för regional ekonomisk utveckling och samverkan mellan offentliga institutioner och privata företag. Möjligheterna att ta del av EU:s strukturfonder bör ökas Vi menar att den här typen av åtgärder skapar goda förutsättningar för näringslivets regionala och lokala utveckling, och vi avser att i höstens budget- motion återkomma med fler förslag. Dessutom riktar vi pengar till innovationsstöd, upprustning av invandrartäta förortsområden och till miljö- och naturvårdsinsatser, t.ex. sanering av miljöskadade områden. Vänsterpartiets näringspolitik är inriktad på förnyelse och ekologisk omställning. Förnyelsen skapar förutsättningar för såväl högförädlad och sysselsättningsintensiv produktion som regional balans.
Vänsterpartiet avsätter en ram på 3 miljarder i form av arbets- givaravgiftslättnader för att stimulera företag, kommuner, landsting eller statliga institutioner som vill förkorta arbetstiden. Den strukturella delen av arbetslösheten måste motverkas med en omfördelning av arbetstiderna. Detta måste ske inom ramen för ett totalt växande antal årsarbetstimmar i svensk ekonomi.
Vänsterpartiet vill stärka den kommunala ekonomin. För budgetåret 1998 avsätter vi totalt 1 miljard mer än regeringen till kommunerna, dvs. totalt 9 miljarder. Av dessa fördelas 4 miljarder genom stats- bidragen och 5 miljarder i form av en arbetsgivaravgiftssänkning. Vi avser också att utvidga stödet till kommunerna under budgetåren 1999 och 2000 till totalt 15 miljarder kronor år 2000. Bakgrunden är naturligtvis de nedskärningar som genomförts i kommuner och lands- ting. Nedskärningarna slår direkt mot välfärdens kärnverksamheter, bidrar till klass- och könsklyftor och försämrar den sociala och ekonomiska infrastrukturen i landet. Nedskärningarna i den offentliga verksamheten går i förlängningen också ut över näringslivet, investe- ringarna minskar och den ekonomiska tillväxten hämmas.
Vänsterpartiet avsätter 4 miljarder mer än regeringen för aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser, bl.a. i form av extra stöd till arbetshandikappade, större kvinnosatsningar och utbildningsinveste- ringar. Vi vill motverka den passiva inriktning som arbetsmarknads- politiken fått under senare år.
Vänsterpartiets förslag till utgiftsnivåer 1998
Utgiftsområde 1 Rikets styrelse
Vänsterpartiet anser att ramen för detta utgiftsområde är för stor. Vi stöder regeringens förslag om att minska anslaget till presstöd med 10 miljoner kronor. Vi föreslår också att anslaget C1 Regeringskansliet m.m. minskas med 50 miljoner kronor. Lönediskriminering är ett komplext problem som Vänsterpartiet vill uppmärksamma. I en undersökning från Regeringskansliets förvaltningskontor har lönerna för ungefär 800 handläggare jämförts, hälften kvinnor och hälften män. Männen tjänar i genomsnitt drygt 25 000 kronor i månaden, medan kvinnornas medellön är under 23 000 kronor i månaden. Vad skillnaderna beror på är viktigt att undersöka. Det rör sig antingen om skillnader i exempelvis utbildningsbakgrund och meriter, vilket påverkat lönenivån på ett rimligt sätt, eller också är det lönediskriminering.
Regeringen föreslår också att höjningen av partistödet med 30 miljoner kronor årligen fortsätter. Vänsterpartiet stöder inte förslaget.
Den nya vallagen som riksdagen beslutat om gäller från och med valet 1998. Vänsterpartiet anser att det är mycket angeläget att det nya valsystemet med ett ökat personvalsinslag utvärderas och följs noggrant. Vi är oroliga för att finansieringen av personvalskampanjer kan visa sig vara ett område där mer reglering behövs.
Sammanlagt föreslår Vänsterpartiet en minskning med 80 miljoner kronor utöver regeringens förslag för budgetåret 1998.
Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning
Anslagen inom detta utgiftsområde går bland annat till olika centrala myndigheter inom Finansdepartementets områden. Dessa myndigheter måste om den nya budgetprocessen skall ha trovärdighet inom andra utgiftsområden vara föredömen när det gäller effektivisering och budgetdisciplin. Enligt RRV hade dessa myndigheter och nämnder preliminärt 205 miljoner kronor i anslagsbehållning den 1 januari i år. Det borde mot denna bakgrund vara möjligt att minska anslagen med mer än de 18 miljoner kronor i besparingar som regeringen tänker precisera i budgetpropositionen. Vi föreslår att utgiftstaket för 1998 sänks med 50 miljoner kronor utöver det som regeringen föreslår.
Utgiftstaket för området bör minska också åren 1999 och 2000.
Utgiftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd
Vänsterpartiet har sedan tidigare avvisat ett sparkrav på 122 miljoner kronor för skattemyndigheterna och Tullverket. Nu väljer regeringen att öka sparkravet med 25 miljoner kronor för 1998. Besparingarna inom skattemyndigheterna har redan lett till uppsägningar, främst av kvinnor. Vänsterpartiet menar dessutom att ökade resurser till skattemyndigheterna för kontroll ger skatteintäkter som minst motsvarar storleken av de ökade resurserna. Tullens verksamhet behöver stärkas för att klara av bekämpningen av införsel av bl.a. narkotika. Vi avvisar därför besparingen och lägger på 147 miljoner kronor för 1998 på utgiftsområdet.
Utgiftsområde 4 Rättsväsendet
Vänsterpartiet föreslår att sammanlagt 198 miljoner kronor utöver regeringens förslag läggs till utgiftsområdet. Det utökade anslaget fördelas till åklagarväsendet, domstolsväsendet, kronofogden och till ökad rättssäkerhet.
Åklagarväsendet
Regeringen ger åklagarväsendet ett engångsbelopp på 18 miljoner kronor för 1997. Vänsterpartiet anser att detta belopp skall utgå även för budgetåret 1998 och framåt. Dessa medel skall inte bara gå till organisatoriska förändringar utan även förstärka personalsidan (kontorister). I dag är det så illa att domstolar börjar få brist på mål, inte för att brottsligheten minskar utan för att åklagarväsendet inte hinner förbereda och väcka åtal.
Domstolsväsendet
Riksdagens beslut om försämringar i rättshjälpen innebär att det endast i undantagsfall blir möjligt att få rättshjälp. Försäkringsbolagen skall i stället skapa en rättsskyddsförsäkring som medborgarna skall ha i första hand. Detta kommer att träda i kraft vid årsskiftet då försäkringsbolagen fick ett år på sig att ta fram en sådan försäkring. Vänsterpartiet har ännu inte sett att något försäkringsbolag kommit med förslag till en sådan försäkring. Vänsterpartiet gick emot förändringen av rättshjälpsverksamheten och då det i dag inte finns något alternativ anslår vi 114 miljoner kronor till rättshjälpen för budgetåret 1998.
Prövningstillstånd till hovrätten
Regeringen har föreslagit skärpta regler för att få sin rättssak prövad i högre instans. Den frågan diskuteras f.n. av justitieutskottet. Vänsterpartiet har gått emot detta förslag. För att upprätthålla rättssäkerheten avsätter vi 30 miljoner kronor i 1998 års budget.
Utgiftsområde 6 Totalförsvar
Vänsterpartiet anser, i likhet med regeringen, att Sveriges säkerhetspolitiska miljö inte i något väsentligt avseende har förändrats sedan riksdagsbeslutet i december 1996. Våra förslag till minskningar i försvarsmakten kvarstår. Inget av dessa hinner dock få genomslag i statsbudgeten för 1997.
Vänsterpartiets förslag innebär en minskning av ramen för utgiftsområdet för år 1998 med 560 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
I flera decennier har strävan att uppnå enprocentsmålet i biståndet tydligt markerat den svenska viljan till solidaritet med världens fattiga. Klyftorna i världen ökar, den fattigaste femtedelen av världens befolkning har fått sin andel av världens tillgångar sänkt från 2,3 till 1,4 %. Antalet svåra konflikter i världen ökar till följd av underutvecklingen och den orättvisa fördelningen av resurser. Fattigdomsbekämpning anges av regeringen som en av de centrala uppgifterna för svenskt bistånd. Ett markant drag i svensk utrikespolitik har varit att inte bara ingripa när konflikter redan blossat upp utan att även förebygga konflikter. Det svenska biståndet är därför också en del av denna konfliktförebyggande verksamhet. När konflikterna i världen ökar är det därför inte rimligt att man låter biståndet stagnera och flyttar sina ambitioner om enprocentsmålet in i en osäker framtiden.
Biståndskritiker har hävdat att det inte är intressant att ange procentmål, utan menar att det är biståndets innehåll och kvalitet som man i första hand skall uppmärksamma. Vänsterpartiet vill framhålla att det är av stor betydelse att biståndet är effektivt och av hög kvalitet. Det är nödvändigt att svenska skattepengar gör maximal nytta. Detta står dock inte i motsättning till en hög biståndsnivå. Med god framförhållning och planering kan Sverige på några år på ett effektivt sätt använda betydligt större summor till bistånd. Enprocentsmålet är som begrepp av stort symbolvärde. Det uttrycker en politisk viljeinriktning som står sig oavsett konjunktursvängningar.
Regeringen beklagade förra året att det statsfinansiella läget i Sverige var så dåligt att det inte tillät att man höll sig kvar på den biståndsnivå man tidigare legat på. Från att i början av 1990-talet ha legat strax under enpro- centsmålet halkade man i ett slag ned till FN:s rekommenderade miniminivå på 0,7 % av BNI. Man proklamerade dock i samma andetag att så snart statsfinanserna blev bättre skulle man åter börja klättringen tillbaka mot enprocentsmålet. I dag har det statsfinansiella läget förbättrats, varför det borde vara rimligt att höja biståndet. Likafullt föreslår regeringen att man skall ligga kvar på 0,7 % av BNI fram till år 2 000.
Regeringen håller sålunda inte fast vid sina egna proklamationer. Man frångår sålunda sina intentioner och hänvisar i stället till ett datum i framtiden, eftersom det i dag är svårt att säga något i fråga om det statsfinansiella läget. I stället för att bygga på dagens situation, som man vet något om, och vad den kan medge när det gäller att börja en återgång till enprocentsmålet, bygger regeringen sin biståndspolitik på en mer avlägsen och mer okänd framtid. Det är på kort sikt bekvämt att skjuta sina löften långt in i framtiden. På långt sikt är detta riskfyllt. Med regeringens ökningstakt när det gäller biståndet skulle enprocentsmålet inte vara uppfyllt förrän 2042. Vänsterpartiet arbetar för att man snarast skall genomföra en planerad återgång till enprocentsmålet när det gäller det internationella utvecklingssamarbetet.
Regeringens förslag betyder en oförändrad ambitionsnivå för både 1998 och 1999.
I dag är anslagsbehållningarna när det gäller det internationella utveck- lingssamarbetet mycket höga. De uppgår till 7,6 miljarder. Till detta kan finnas flera orsaker, såsom under senare år vid flera tillfällen förändrade administrativa rutiner. Det "långa budgetåret" har sannolikt inneburit ytterligare problem i den riktningen. Av Sida krävs en särskild fram- förhållning då man har att göra med länder där politiska, sociala och ekono- miska förhållanden snabbt kan förändras. Sida har att hantera relationer med u-landsmyndigheter som har en annan administrativ kultur än svenska myndigheter. Sannolikt har en del av detta varit en av förklaringarna till en del av den kritik som RRV framfört mot SIDA när det gäller verkets resultatredovisning. Trots dessa förklaringar måste reservationerna anses vara osedvanligt höga.
Vänsterpartiet föreslår att man genomför en plan omfattande tre år för att uppnå en-procentmålet med början 1998, i vilken man höjer biståndet till 0,8 % 1998, till 0,9 % för 1999 och till 1 % för år 2000. I sitt förslag till budget föreslår Vänsterpartiet att man anslår ytterligare 1 miljard till det internationella utvecklingssamarbetet utöver vad regeringen föreslagit - dvs. 12 499. Med utgångspunkt från dagens BNI-värde innebär 0,8 % detsamma som 13,1 miljarder kronor. 0,9 % av 1999 års BNI innebär ett internationellt bistånd omfattande ca 3,8 miljarder kronor mer än vad regeringen planerar för samma år. År 2000 skulle 1 % av BNI innebära ett svenskt bistånd uppgående till ca 5,5 miljarder kronor mer än vad regeringen beräknar för detta år.
Att utifrån dagens neddragna biståndsramar under 1998 få till stånd nya projekt som är genomarbetade projekt kan vara svårt. Därför anvisar Vänsterpartiet i sitt budgetförslag "endast" 1 miljard. Men det måste stå klart att ansträngningar kan och bör göras för att finna ytterligare biståndsprojekt under verksamhetsåret 1998 för att nå upp till 0,8 % av BNI. För att under 1998 uppnå 0,8 % av BNI rekommenderar Vänsterpartiet att man utnyttjar de höga reservationer som i dag finns när det gäller det internationella utvecklingssamarbetet. För 1999 föreslår Vänsterpartiet att regeringen planerar att anslå 0,9 % av BNI för att under år 2000 uppnå enprocentsmålet.
Utgiftsområde 8 Invandrare och flyktingar
Kostnaderna för asylsökande minskar dramatiskt. Orsakerna till utvecklingen är flera, där EU:s och numera också Sveriges viseringspolitik spelar en central roll. De som trots allt lyckas fly till Sverige möts här av invandringsmyndigheternas ovilja att korrekt tillämpa utlänningslagens regler om asyl och rätt till skydd. De minskade kostnaderna för mottagande av asylsökande har visserligen fått positiva effekter för budgetsaldot, men på bekostnad av solidaritet och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Vänsterpartiet står fast vid vår bedömning att besparingarna på detta område har varit och är så stora att de går ut över en korrekt rättstillämpning. Vi avsätter därför 300 miljoner kronor att föras till anslag Mottagande av asylsökande.
Ersättningarna till kommunerna för flyktingmottagande räcker enligt Kommunförbundet inte en tillräckligt lång tidsperiod för att de som mottagits skall ha uppnått självförsörjning. De kommer då att hänvisas till socialhjälp, vilket bidrar till att öka rasismen i samhället. Likaså innebär Vänsterpartiets krav på en korrekt tillämpning av utlänningslagens regler om asyl och rätt till skydd ökade kostnader för kommunerna. Vänsterpartiet menar att staten måste svara för dessa kostnader och avsätter därför 315 miljoner kronor för detta ändamål. Vi anvisar också inom arbetsmarknadspolitiken 235 miljoner till särskilda arbetsmarknadspolitiska åtgärder för kommunplacerade flyktingar som efter 2 år fortfarande befinner sig utanför arbetsmarknaden.
För 1998 föreslår Vänsterpartiet således att sammanlagt 615 miljoner kronor utöver regeringens förslag fördelas på utgiftsområdet.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
För utgiftsområde 9 tillför Vänsterpartiet sammanlagt 1 160 miljoner kronor utöver regeringens förslag för budgetåret 1998. Medlen fördelas till tandvårdsförsäkringen, Psykädel, hiv/aids, bilstöd, assistansersättning och Statens institutionsstyrelse.
Tandvårdsförsäkringen
I propositionen föreslås en utgiftsram för 1988 om högst 1 400 miljoner kronor. Detta innebär att den tidigare aviserade besparingen på 1 miljard kronor begränsas till 500 miljoner kronor samt att det nuvarande systemet för vuxentandvård behålls under 1998. Detta innebär en taktisk reträtt från regeringens sida vilket vi välkomnar. Den besparing som ändå skall genomföras åstadkoms genom att självrisken för patienterna höjs från 700 kronor till 1 300 kronor fr.o.m. den 1 oktober 1997.
Kritik mot nuvarande system
Stark kritik har riktats mot nuvarande system eftersom konstruktionen gynnar de ekonomiskt starkare grupperna och missgynnar dem som har svårt att få ekonomin att gå ihop. En höjning av självrisken från 700 kronor till 1 300 kronor kommer enbart att få den effekten att orättvisorna förstärks. Redan i dag visar rapporter på att patienter i betydande utsträckning skjuter upp eller ställer in sina tandläkarbesök, avböjer angelägen vård eller väljer inte helt ändamålsenliga åtgärder som utdragning av tänder som borde ha sparats. Att höja tröskeln innebär att fler kommer att avstå från tandläkarbesök.
Vänsterpartiet har hårt kritiserat nuvarande konstruktion och har uppenbarligen stöd hos socialministern som i en artikel i DN-debatt utdömt det system vi har i dag. I propositionen sägs också att fr.o.m. 1999 planerar regeringen en mer omfattande omstrukturering av tandvårdsförsäkringen där införandet av ett särskilt ekonomiskt stöd till vissa särskilda patientgrupper skall utgöra en viktig del.
Bättre användning av tandvårdspengarna
Vi menar att man inte behöver vänta till 1999 för att åstadkomma ett bättre och mer rättvist system. En utredning under ledning av Karin Olsson har tagit fram ett förslag om hur de mest utsatta grupperna skall skyddas och Tjänstetandläkarföreningen har redovisat ett förslag hur man kan komplettera utredningens förslag med ett fullgott skydd för den vanliga bastandvården.
I korthet innebär förslaget att man jämställer medicinskt betingad tandvård med vanlig läkarvård och därmed motsvarande taxor. Det skulle innebära att det inte skulle behöva kosta mer än 125-180 kronor för ett tandläkarbesök för de vanligaste tandvårdsbehoven som inflammationer, tandlossningar, infektioner och vanlig tandvärk. Kostnaden för förslaget kan specificeras enligt följande: Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 300
Kompetenscentra 10
Tandvård för särskilt utsatta grupper 450
Tandhälsoundersökningar 20-25-åringar 60
Tandhälsoundersökningar 25-30-åringar 40
Behandling infektioner och inflammationer i mun 350
Konserverande behandlingar 400
Summa: 1 610 miljone r
Vi föreslår således att regeringens förslag till ram på 1 400 miljoner kronor höjs till 1 610 miljoner kronor och att besparingen på tandvårdsförsäkringen således reduceras med ytterligare 210 miljoner kronor och att en tandvårdsförsäkring enligt ovanstående konstruktion utreds och genomförs.
Psykädel
Under våren har den psykiatriska vården stått i fokus för debatten. Kommunerna har inte skött sina åtaganden när det gäller denna del av den s.k. ädelreformen. Socialstyrelsen har rapporterat att många psykiskt sjuka inte får adekvat mottagande och att det är stora brister i verksamheten. Vänsterpartiet anser därför att ytterligare pengar måste avsättas till habiliteringsinsatser som kan ge den enskilde möjlighet att efter förmåga delta i samhällslivet. Problemet är och har varit de alltmer krympande resurserna inom vården. När olika verksamheter utsatts för besparingskrav har inte psykiatrin varit något undantag.
Det är för psykiatripatienterna också viktigt att ett bra samarbete etableras mellan bl.a. sjukvårdshuvudmännen i och med den genomförda psykädel- reformen. Möjlighet till eget boende, bra sysselsättning och fritid är viktiga förutsättningar för att ge den vårdbehövande möjlighet till bättre livskvalitet. Det är också viktigt att patienterna garanteras tillgång till adekvat psykoterapi på liknande sätt och till samma kostnader som vid somatisk rehabilitering. För att öka utrymmet för åtgärder på detta område och stimulera en ökad samverkan föreslår Vänsterpartiet att ytterligare 100 miljoner tillförs denna verksamhet. Detta utöver de bidrag som regeringen aviserat att ge till kommunerna i propositionen.
Hiv och aids
Regeringen sparar 70 miljoner och hänvisar indirekt till de pengar som mer och mer kan liknas vid asarnas galt Särimner. Vänsterpartiet anser inte att aidsfaran är över. Det är förödande om regeringens besparingsåtgärd ses som en signal att den faran nu är över. Staten bör även under många år framåt ha ett stort ansvar för aids- och hivsituationen i landet. Regeringen utgår från att nu skall kommuner och landsting sköta verksamheten och ta av de pengar som nu många kommuner redan inmutat. Vi tror inte att det finns fog för en sådan tillit. Vänsterpartiet befarar att det långsiktiga arbete som hittills lyckats hålla hivspridningen nere nu är allvarligt hotat. Vi avsätter därför 70 miljoner kronor utöver regeringen för 1998.
Bilstödet
Om anslaget till bilstödet skriver regeringen i sin proposition: "Under senare år har anslaget inte utnyttjats i sin helhet." En förklaring till detta kan vara att stödet numera inte är tillräckligt omfattande för att i och för sig stödberättigade personer skall ha råd att köpa bil.
I stället för att göra en översyn av reglerna så att berättigade personer får stöd sparar staten för 1997 130 miljoner kronor som delvis täcker under- skottet i assistansersättningen samt föreslår en inbesparing på 130 miljoner kronor för budgetåret 1998 och följande år.
Vi avvisar denna besparing och menar att det inte kan ligga i samhällets intresse att ytterligare försvåra livssituationen för människor med funktions- nedsättningar. Tvärtom, vi måste förenkla och göra det möjligt för så många som möjligt att leva ett "vanligt" liv. Ett viktigt medel är då att göra bilstödet tillgängligt för alla som har behov av det. För rörelsehindrade är bilen först och främst ett tekniskt hjälpmedel inte en statussymbol.
Vi menar att all utrustning som den funktionshindrade måste ha för att framföra och använda bilen skall betraktas som anpassning oavsett var utrustningen är monterad. Vidare anser vi det angeläget att ytterligare för- bättra situationen för personer med omfattande funktionshinder, LSS och LASS personkrets. Detta kan göras genom att t.ex. räkna in behov av större bilmodell, typ s.k. van-modeller och den merkostnad ett sådant behov medför i anpassningsbidraget i bilstödet. Behov av förändringar i bilstödets anpassningsdel föreligger oavsett vad som sker i de två övriga delarna i bilstödet.
Funktionshindrade med behov av bilen som tekniskt hjälpmedel måste kompenseras för dessa merkostnader som läggs på bilisterna. Om inte det görs kommer vi att få ett samhälle där de rörelsehindrade blir ytterligare begränsade i sin redan begränsade rörlighet. Vi kan också se möjligheterna att många rörelsehindrade tvingas välja allmänna färdmedel i form av färdtjänst av privatekonomiska orsaker. Av samhällsekonomiska skäl och av mänskliga skäl måste dessa frågor ses över på ett sätt som ger en sammanhållen bild.
Vänsterpartiet har försökt att analysera hur kvinnor behandlas när det gäller att få bidrag från detta anslag. Vi kan konstatera att år 1989 fick 1 200 fler män än kvinnor bilstöd och därefter har 100-200 fler män än kvinnor fått detta stöd. Det hade dock varit intressant att få veta hur denna siffra förhåller sig till totala mängden ansökningar, dvs. hur avslagen fördelas könsmässigt. Denna uppgift har inte gått att få fram. Vänsterpartiet har således för budgetåret 1998 inte gjort någon besparing på bilstödet, all den stund det också var tänkt att vara en del av finansieringen av assistansen. Vi avsätter för ändamålet 130 miljoner kronor utöver regeringens förslag för 1998.
Schablonisering av assistansersättningen
Vänsterpartiet är mot schabloniseringen av assistansersättningen. Vi anser, som tidigare, att det är behoven som skall styra. Det skall vara en individuell ersättning som ersätter de faktiska kostnaderna.
Den schablon som regeringen satt är därtill för låg och därför diskrimi- nerande. Kvinnor och män med omfattande funktionshinder har i allmänhet kostsammare assistans. Det är bara undantagsvis som det, efter särskild ansökan (behovsprövning) och om särskilda skäl föreligger, skall kunna beviljas en högre ersättning. På så sätt tvingas de motivera kostnaderna för att tillgodose behov som andra som inte har lika stora funktionshinder får utan prövning. Vänsterpartiet anser att detta är diskriminerande eftersom det inte tillförsäkrar svårt funktionshindrade en levnadsnivå som är jämförbar med de som inte är funktionshindrade. Dessutom anser vi att kriterierna för vad som berättigar till en högre ersättning är mycket vaga och kan leda till godtycke i bedömningarna.
När det gäller den lågt satta schablonen vet vi redan nu att en del kooperativ och enskilda privata alternativ kommer att tvingas upphöra med sin verksamhet. Det kommer också att bli svårt att bilda kooperativ. För dem är assistansersättningen den enda inkomstkällan. Det kan tvinga de funktionshindrade kvinnorna och männen att vända sig till kommunen, som skattevägen kan finansiera verksamheten. Diskussioner med försäkrings- kassan kan också leda till att de funktionshindrade inte blir accepterade som kunder i en fristående verksamhet. Det kan vara problem med att ta mot kunder där kostnadstäckningen ifrågasätts.
Tidigare har riksdagen tagit bort assistansersättningen för den dagliga verksamheten och skoltiden. Vi kan inte se att schablonen täcker in kostnaden för de kvinnor och män som har sin assistans förlagd till helger och kvällar. Den obekväma arbetstiden för assistenterna leder till högre lönekostnader.
Vänsterpartiet håller med Intressegruppen för Assistansberättigade (Ifa) när de föreslår ett bättre och tydligare regelverk. Ifa har föreslagit att varje assistansberättigad upprättar en budget enligt en av RFV upprättad kontoplan som utgörs av ersättningsbara kostnadsslag. Den enskilde redovisar sedan sina faktiska kostnader och över- eller underskott regleras. Riktigheten i redovisningen intygas av lämplig instans, exempelvis en auktoriserad revisor.
En sådan modell innebär för den enskilde en acceptabel kostnadskontroll och ytterligare behovsprövningar behöver inte tillgripas. Det ger också en högre legitimitet åt reformen när det motverkar misstankar om över- kompenseringar. Det föreslagna systemet med schablon anser vi inte mot- verkar fördyringar utan håller tvärtom öppet för kommuner att överkompen- serat sig för kostnaderna i assistansverksamheten.
20-timmarsnivån
Vänsterpartiet motsätter sig en kommunalisering av assistansverksamheten. Vi befarar att regeringen inte övergivit tanken på att helt föra över ansvaret för verksamheten till kommunerna och vi ser tecken på detta i vårpropositionen.
Det föreslås nu att kommunerna, även för kvinnor och män med svåra funktionshinder, skall ha det ekonomiska ansvaret för de första 20 timmarna. Detta tillsammans med schabloniseringen av verksamheten kommer att medföra utslagning av fristående alternativ som kooperativ och när enskilda funktionshindrade vill påta sig arbetsgivarrollen. Vänsterpartiet motsätter sig därför att kommunen får ansvaret för dessa 20 timmar.
Ge med ena handen och ta med den andra
När det gäller turerna kring assistansersättningen ser en del manipulationer ut som rena illusionstricksen. Under trumvirvlar har regeringen skrapat ihop och generöst givit kommuner och landsting åtta miljarder för att upprätthålla kärnverksamheter. En del tar man så tillbaka genom att ålägga kommunerna det ekonomiska ansvaret för fler assistanstimmar. Regeringen vill få kontroll över utgifterna och föreslår därför att kommunerna skall ta en del av kostnaderna. Detta säger indirekt att regeringen inte vill ta sitt ansvar utan lastar över de obehagliga besluten på kommunerna samtidigt som regeringen i propositionen säger att kommunernas administration är den minst effektiva.
Vänsterpartiet avslår även regeringens besparing på 300 miljoner kronor på rehabiliteringsinsatser och minskade anslag till hjälpmedel. Även detta en besparing som minskar värdet på regeringens miljardsatsning på kommuner- na. För alla med funktionshinder är det nödvändigt att regelbundet kunna få del av rehabiliteringsinsatser som gör att de kan undvika mer långvarig vård. När stat och kommun satsar på rehabilitering är det således en investering som på rätt kort sikt ger stora besparingar. På samma sätt är det med en god tillgång på adekvata hjälpmedel. De underlättar och hjälper funktionshindra- de till ett bättre liv.
Lagen om assistansersättning och lagen om personlig assistans är båda rättighetslagstiftningar. Vänsterpartiet anser att det är en orimlighet att rättig- hetslagstiftningar skall inordnas under de s.k. taken för offentliga utgifter utan menar att t.ex. LASS och LSS skall undantas.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 300 miljoner kronor utöver regeringens förslag tillförs utgiftsområdet för budgetåret 1998. Pengarna fördelas på rehabilitering och administration.
Rehabilitering
De senaste åren har besparingar gjorts på rehabilitering. I år görs besparing på stimulansmedel som Socialstyrelsen ger till projekt för habilitering och rehabilitering av funktionshindrade. Tidigare har man sparat på den yrkesinriktade rehabiliteringen. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen för budgetåret 1998 anslår 200 miljoner kronor för att ge försäkringskassorna möjlighet att öka satsningen på rehabiliteringsverksamheten.
Administrationen
Försäkringskassorna har från budgeten 1995/96 till år 1998 fått ett sparbeting på 11 %. Försäkringskassorna som förmedlar en stor och viktig del av vår välfärd har därmed fått vidkännas kraftiga besparingar. Samtidigt har en lång rad regeländringar trätt i kraft. Dessutom har tiden mellan det att beslut fattas i riksdagen fram till ikraftträdandet varit alldeles för kort. Kassorna har inte getts tillräckligt utrymme för inlärning av nya arbetsuppgifter och för utbildning. I takt med att alltfler människor fått sämre privatekonomi ökar också oron för hur de sociala trygghetssystemen fungerar. Det har inneburit tätare kontakter från medborgarnas sida. Kravet att kunna ge korrekt information, korrekt bemötande och korrekt ersättning är i den här situationen hårt på försäkringskassorna. JO har i samband med att antalet anmälningar ökat, uttalat att den enskildes rättssäkerhet nu har försämrats. För att underlätta försäkringskassornas arbete föreslår vi riksdagen att i budgeten för år 1998 anslå ytterligare 100 miljoner kronor.
Sjukförsäkringen
Vänsterpartiet föreslår en höjning av ersättningsnivån i sjukförsäkringen till 85 %. Höjningen skall träda i kraft 1 januari 1999.
Allmänna egenavgifter
Vi anser att de allmänna egenavgifterna till sin konstruktion är fördelningspolitiskt orättvisa. Eftersom dom är utformade på det sättet att inga avgifter tas ut över 7,5 basbelopp innebär det en ren skattelättnad i högre inkomstlägen. Vänsterpartiet föreslår därför att egenavgifter tas ut även över 7,5 basbelopp. Vi anser också, i likhet med sjuk- och arbetsskadekommitténs förslag, att förmånstaket bör höjas till 10 basbelopp. Vi är också kritiska till att egenavgifterna är avdragsgilla. Det har också bidragit till den felaktiga fördelningsprofilen. Det innebär också att kommuner och landsting går miste om skatteintäkter. På sikt anser vi att uttaget av de allmänna egenavgifterna bör minska. Detta bör ske genom växling till arbetsgivaravgifter eller genom finansiering på annat sätt. Vänsterpartiet har för avsikt att återkomma i frågan i och med att den s.k. Genomförandegruppen gjort klart sitt arbete.
Sjuklöneperioden
Vänsterpartiet föreslår att företag med upp till tio anställda befrias helt från regeln att betala sjuklön. Vidare föreslår vi att 14 dagars sjuklöneperiod återinförs för övriga företag. Vi anser att detta är en av de viktigaste åtgärderna för att öka viljan hos företag att göra nyanställningar och för att förhindra s.k. utestängningseffekter på arbetsmarknaden.
Reducering av arbetsgivaravgifter och egenavgifter
Vänsterpartiet föreslår att den av regeringen föreslagna nedsättningen av arbetsgivaravgifterna bör begränsas till företag med högst tio anställda. Vi föreslår också ett "grundavdrag" på 50 000 kronor vid beräkning av egenavgifter i avsikt att reducera egenavgiftsuttaget för enskilda näringsidkare och handelsbolag.
Vinstandelsstiftelser
Beträffande uttag av socialavgifter för vissa vinstandelsstiftelser tycker Vänsterpartiet att en avgiftsbefrielse bör övervägas.
Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
I tilläggsbudgeten för 1997 har regeringen inte anvisat några medel för att förbättra låginkomstpensionärernas - de flesta kvinnor - situation. Trots entydiga rapporter om att situationen för låginkomstpensionärerna, eller fattigpensionärerna som de rättare borde kallas, har försämrats och trots våldsamma protester från gruppen av änkor föreslår inte regeringen förändrade ramar för vare sig budgetåren 1998, 1999 eller 2000.
Vad gäller behovsprövningen av änkepensionerna vill vi dessutom fram- föra att det tycks råda någon underlig samsyn mellan Socialdemokraterna och Centern att denna grupp är en över lag välbeställd grupp. De änkor som varje torsdag demonstrerar utanför ledamotshuset skall inte förväxlas med operettens glada änka eller champagnen Gula Änkan. Detta är tvärtom en grupp som orsakats stora ekonomiska bekymmer genom överenskommelsen mellan Centern och regeringen.
Vänsterpartiet står fast vid de åsikter som vi förde fram i vår budgetmotion hösten 1996, nämligen att nivån på bostadstillägget för pensionärer skall vara 85 %, att fritidshus inte skall ligga till grund för beräkning av bostads- tillägget för pensionärer, att efterlevandepensionen skall vara tolv månader och att det inte skall göras någon behovsprövning av änkepensionerna.
I vår budgetmotion 1996 hade vi också avsatt medel för äldre invandrares pension. Detta förväntas få sin lösning inom ramen för den nya social- tjänstlagen.
Levnadsnivåundersökning för pensionärer
Vänsterpartiet har i riksdagen fått gehör för en levnadsnivåundersökning för pensionärer. I den undersökningen skulle alla de beslut som berör pensionärer tas med, t.ex. kostnader för medicin och läkarvård, hemtjänsttaxor, urholkning av basbelopp samt förändringar i bostadstillägget för pensionärer. Hittills har regeringen inte genomfört en sådan samlad undersökning, vilket innebär att det inte finns någon helhetsbedömning av pensionärernas villkor. Regeringen har inte fullföljt riksdagens uppdrag. Vi upprepar därför återigen vikten av att en sådan undersökning blir gjord. Detta bör riksdagen återigen ge regeringen till känna. Att regeringen avsätter 8 miljarder kronor till kommunerna är ingen garanti för att de äldres situation förbättras i den grad som är nödvändig för de pensionärer som har det sämst ställt. Tvärtom har enligt Kommunförbundet många kommuner inte för avsikt att vare sig behålla nödvändig personal eller anställa fler inom äldreomsorgen.
Fördelningspolitiska konsekvensanalyser
Riksdagen har vid upprepade tillfällen givit regeringen till känna att alla förslag på socialförsäkringsområdet skall föregås av fördelningspolitiska konsekvensanalyser som skall anges i förslaget. Regeringen föreslår inte några förbättringar - och inte heller ytterligare försämringar - för utgiftsområdet, varför några ytterligare konsekvensanalyser än de protester som förekommit från pensionärsorganisationerna och änkornas organisation behövs. Det har ju visat sig att alla partier som deltog i överenskommelsen mellan Centern och regeringen inte var riktigt medvetna om konsekvenserna av t.ex. behovsprövningen av änkepensionen. Regeringen bör dock återkomma i budgetpropositionen med fördelningspolitiska konsekvensanalyser, vilket riksdagen återigen bör ge regeringen till känna.
När det gäller detta utgiftsområde anser Vänsterpartiet att det är olämpligt att sätta ett tak för utgifterna eftersom det är en försäkring och som måste finansieras med hänsyn till hur stor nyttjandegraden är.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Regeringen konstaterar att utgifterna inom utgiftsområdet minskar med drygt 2 miljarder kronor "p.g.a. den demografiska utvecklingen". Det svenska födelsetalet är nere i de lägsta siffrorna på många år. Detta gör att utgifterna minskar och budgeten stärks. En av anledningarna till det tidigare höga födelsetalet i Sverige har varit den generella välfärden som gjort det möjligt för kvinnor i Sverige att kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn. Att det nu föds allt färre barn beror till stor del på massarbetslösheten och en alltmera urgröpt välfärd. Tillsammans skapar detta en otrygghet som leder till sjunkande nativitet. Det är förvånande att regeringen endast noterar budgeteffekterna utan att föra en diskussion om de bakomliggande orsakerna. Vänsterpartiet ser med stor oro på de sjunkande födelsetalen och menar att de visar att det behövs en ny politik som sätter jobb och trygghet före EMU- krav.
Vänsterpartiet ser positivt på att regeringen lägger förslag om att höja ersättningen i föräldraförsäkringen till 80 % den 1 januari 1998. Vi anser dock att denna förstärkning av föräldraförsäkringen bör fortsätta under de följande åren, så att försäkringen återställs till den nivå den en gång hade. För 1998 föreslår Vänsterpartiet att pappamånaden införs och lägger 200 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Föräldraförsäkringen bör höjas till 85 % 1999 med målet 90 %. Även reglerna vad gäller kontaktdagarna bör återställas. Vänsterpartiet har dock inte slutligt tagit ställning till i vilken takt dessa förbättringar skall ske utan återkommer till frågan i samband med budgetpropositionen.
Tillgången till barnomsorg till rimliga priser och med gott pedagogiskt innehåll måste förstärkas. För att underlätta för båda föräldrarna att ta sitt ansvar för hem och barn måste den dagliga förvärvsarbetstiden förkortas till 6 timmar. Att regeringen avsätter 8 miljarder kronor till kommunerna är ingen garanti för att tillgången och kvaliteten på barnomsorgen förbättras. Tvärtom har enligt Kommunförbundet många kommuner inte för avsikt att vare sig behålla nödvändig personal eller anställa fler inom barnomsorgen.
Den nya budgetlagen innebär att om ramen för utgiftsområdet överskrids, skall överskridandet finansieras inom området. Om utgifterna är lägre än ramen återgår dock pengarna till statsbudgeten. Om det fanns någon logik i budgetlagen borde de medel som understiger ramarna, på samma sätt som vid överskridande, kunna användas inom utgiftsområdet. Hade så varit fallet hade inom UO 12 t.ex. de 2 miljarder regeringen "sparar" in på minskat barnafödande, kunnat användas till att bygga upp den generella välfärds- politiken och därmed underlätta för kvinnor och män att kombinera förvärvs- arbete med skötsel av små barn.
Utgiftsområde 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Vänsterpartiet har i anslutning till regeringens proposition om en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring föreslagit att grundbelopp och tak i dagpenningbeloppen justeras upp i förhållande till regeringens förslag för 1998. Likaså att det införs en löneföljsamhetsregel för ersättningsnivåerna. Dessutom föreslår Vänsterpartiet att dagens begränsningsregel för deltidsarbetslösa avskaffas i den nya lagstiftningen. Sammantaget beräknas en uppjustering av anslaget behöva göras med 600 miljoner kronor på grund av dessa förändringar. För 1999 innebär bl.a. Vänsterpartiets förslag om en ersättningsnivå på 85 % en ytterligare nivåhöjning.
Vänsterpartiet beräknar att stimulansbidraget för OTA blir väsentligt lägre än de 119 miljoner kronor som regeringen anger för 1998 eftersom denna åtgärd successivt skall avvecklas i enlighet med förslaget under tilläggs- budgeten. Som påtalats tidigare är det svårt att med någon precision ange anslagsbehovet för detta utgiftsområde. Belastningen torde med Vänster- partiets ambitiösa sysselsättningspolitik bli väsentligt lägre än vad regeringen förutsätter för sin del. Vi följer dock regeringens nettoberäkningar och ersätter de besparingar som vi inte kan acceptera inom UO 14 med upp- justeringar av ramen.
Regeringen aviserar ytterligare åtgärder i budgetpropositionen i form av generationskontrakt och ungdomsåtgärder inspirerade av det danska syste- met. Utan att ta ställning i sak noterar vi att det handlar om att ytterligare minska arbetsutbudet för äldre och att införa hårdare begränsningar för unga. Det handlar inte om att med en kraftfull politik expandera sysselsättnings- volymen eller att kvalitetssäkra arbetsmarknadspolitiken. Åtgärder som garanterar ungdomar arbete eller utbildning är nödvändiga. Med goda alternativ kan också krav ställas på att arbetslösa bryter passivt bidrags- beroende. Åtgärder som diskriminerar unga eller som anvisar lågbetalda aktiviteter som inte är meningsfulla utifrån det reguljära arbetslivets krav - under avstängningshot med avseende på försörjningssystem - kan inte accepteras.
Som angivits i samband med tilläggsbudgeten föreslår Vänsterpartiet att högst 2000 miljoner kronor får överföras till UO 14 1998 för att utnyttjas som aktivitetsstöd i samband med otraditionella lokala projekt. Sammanlagt beräknas ramen därmed till 1400 miljoner kronor mindre än vad regeringen anvisat.
Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv
Regeringen har uppenbarligen insett att arbetsmarknadspolitiken har fått en allt sämre kvalitet och gör vissa insatser för att höja nivån, t.ex. genom att justera upp utrymmet för yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning vilket är något som Vänsterpartiet krävt. Skall politiken bli effektiv och kompetensinriktad måste dock ytterligare resurser sättas in. I synnerhet gäller det om det lokala inflytandet skall få något verkligt innehåll.
Vänsterpartiets förslag innebär som framförts i samband med tilläggsbud- geten 1997 att högst 2000 miljoner kronor överförs från UO 13 i syfte att skapa en utvidgad försöksverksamhet med lokala sysselsättningsprojekt. Förutom dessa medel till aktivitetsstöd beräknar vi ett extra utrymme på 600 miljoner kronor för otraditionella insatser för att kunna möta det lokala intresset från arbetsfömedlingsnämnderna. Det är viktigt att förstärka insatserna för utomnordiska invandrare och ungdomar t.ex. inom projekt inom ramen för de kommunala agenda-21-programmen.
För att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden och ge ett riktat stöd till kvinnor som drabbats av strukturomvandlingen på arbetsmarknaden har Vänsterpartiet avsatt en halv miljard kronor.
Vi menar att de funktionshindrade har drabbats hårt av de senaste årens neddragningar av lönebidrag och inom Samhall. Det finns all anledning att Samhall får lönekompensation för de arbetshandikappade och viss höjning av merkostnadsersättningen i enlighet med den begäran som regeringen fått. Vänsterpartiet har beräknat 330 miljoner i utrymme för att åstadkomma mer än två tusen arbetstillfällen för arbetshandikappade. Den egentliga kostnaden för samhällsekonomin är mycket liten. Enligt LOSAM-utredningen var Samhall för t.ex. 1995 statsfinansiellt neutralt.
Av samma skäl har vi beräknat en kraftig uppjustering av lönebidrags- volymen med en halv miljard kronor.
Vänsterpartiet menar att de nuvarande bidragsnivåerna för utbildnings- vikariat och begränsningsreglerna för rekryteringsstöden är kontraproduktiva. Vi har beräknat ett utrymme för dessa och vissa andra kvalitetshöjningar inom arbetsmarknadspolitiken på sammanlagt knappt en halv miljard kronor.
För kommunplacerade flyktingar som efter två år fortfarande befinner sig utanför arbetsmarknaden öronmärker vi 250 miljoner kronor i särskilda arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Bland berörda prioriteras arbetssökande från invandrargrupper med särskilt hög arbetslöshet. Invandrarkvinnors situation skall särskilt beaktas.
Vi har även beräknat kostnaden för den uteblivna besparingen på utbild- ningsbidragen för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och som följer av Vänsterpartiets förstärkningar inom a-kassesystemet. Detta innebär en riktad satsning mot grupper med svag förankring på arbetsmarknaden på drygt 1 300 miljoner kronor, vilket vi betraktar som en viktig fördelningspolitisk åtgärd.
Sammanfattningsvis justeras ramen upp med 3 983 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag - förutom de från UO 13 överförda medlen (dvs. sammanlagt 5 983 miljoner kronor). Resultatet blir mer kom- petensutveckling och effektivare åtgärder med högre kvalitet samtidigt som de flexibla resurserna för det lokala arbetet i kommunerna ökar. En riktad arbetsmarknadspolitisk kvinnosatsning och betydande resurstillskott för prioriterade grupper som utomnordiska invandrare och arbetshandikappade ges utrymme inom den ram vi anvisar.
Utgiftsområde 15 Studiestöd
Efterfrågan på utbildning är nära sammanbunden med de ekonomiska möjligheter som erbjuds de studerande under utbildningstiden. Det är en stor brist att det aviserade förslaget om ett nytt studiestödssystem inte på ett bättre sätt har samordnats med den kraftiga utbyggnaden av antalet utbildningsplatser. Om inte möjligheterna att finansiera studierna för de studerande förbättras riskerar den stora satsningen att bli ett misslyckande.
Enligt vår mening är det också ett problem att det särskilda utbildnings- bidraget upphör efter enbart två terminers studier. Studieovana vuxna med kort utbildning behöver i regel mer tid för att uppnå den avsedda gymnasie- kompetensen i kärnämnena. Eftersom ersättningen efter ett år minskar drastiskt så är risken stor att "kunskapslyftet" för många framstår som ett ur ekonomisk synpunkt orealistiskt alternativ och att många avbryter studierna efter första året. Regeringen bör därför i samband med kommande bud- getproposition pröva frågan om att särskilt utbildningsbidrag skall kunna utgå under hela studietiden.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag om slopandet av timersättning vid svenskundervisning för invandrare som lämnas till den som förlorar annan inkomst. För vissa invandrare skulle detta innebära en kraftigt reducerad inkomst. Vi tillför därför anslaget 85 miljoner kronor för 1998.
Vänsterpartiet har två besparingar på området studiestöd för 1998. Vi vill ta bort det särskilda svux som finns för vissa lärare och basårsstipendierna på komvux. Besparingen ger 90 miljoner. Sammanlagt innebär detta att Vänsterpartiet föreslår 5 miljoner kronor mindre än regeringen för budgetåret 1998.
Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning
Vänsterpartiet välkomnar regeringens satsning på fler platser inom kunskapslyftet som innebär att det nu faktiskt också sker en reell ökning av platserna. Hela 70 % av den tidigare beslutade storsatsningen fanns redan i systemet.
Kvalificerad yrkesutbildning är en försöksverksamhet som ännu inte utvärderats och där huvudmannaskap och placering i förhållande till andra utbildningar är oklar. Regeringen anför som argument för att kraftigt öka platserna att intresset varit stort. Vänsterpartiet är tveksamt till kon- struktionen av den här yrkesutbildningen och hade hellre sett satsningar inom nuvarande system.
Vid den senaste antagningen till högskolan var det över 40 000 behöriga sökande som inte kom in på någon utbildning. Ur den synvinkeln är utbyggnaden av den högre utbildningen mycket positiv. Vad man kan vara kritisk emot är bristen på långsiktighet och förutsägbarhet. Detta medför stora problem för högskolornas planering. I budgetpropositionen angavs att inga nya platser skulle tillkomma 1998. Nu ser situationen helt annorlunda ut. Man måste fråga sig vad poängen är med det treåriga budgetsystemet om det inte skall underlätta planeringen. Vänsterpartiet har tidigare varnat för att tillgången på kompetenta lärare kan bli ett stort problem. Det gläder oss att regeringen nu avsätter 236 miljoner kronor för 1998 för att garantera kvaliteten i grundutbildningen. Att satsa på forskarutbildningen bedömer vi som en riktig prioritering. Utbyggnaden kommer även att få effekter på litet längre sikt. Studentgruppen kommer att bli mer blandad än tidigare. Detta kommer att ställa ökade krav på lärarnas pedagogiska förmåga. En väsentlig kvalitetshöjning anser vi kan nås genom att studenter får mer inflytande över sin utbildning. Regeringen har lagt förslag om styrelser med elevmajoritet på gymnasienivå. Nu är det dags också för högskolan att släppa in de som studerar i beslutsfattandet på alla nivåer.
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Vänsterpartiet anser att ramen för anslaget bör ökas. Anslag till folkbildning utgör cirka en tredjedel av utgiftsområdet. Vi anser att det är angeläget att folkhögskolor och studieförbund får ekonomiska förutsättningar för att ta aktiv del i kunskapslyftet.
Vi kommer att noggrant följa utvecklingen för länsteatrar, folkbibliotek och kulturskolor. Det är områden som till följd av satsningar på kommuner och landsting förhoppningsvis kommer att få bättre villkor. Villkoren för kulturtidskrifter är också en angelägen fråga för oss liksom det nya världs- museet i Göteborg som vi måste satsa stort på i startskedet. Vänsterpartiet vill också att ett kvinnomuseum med nationellt ansvar skall inrättas. Vi anser att det är angeläget att se över vilka effekter principer för förvaltning och hyressättning av fastigheter ger på kulturområdet. Vi avsätter sammanlagt 200 miljoner kronor utöver regeringens förslag för 1998.
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Regeringen anvisar en höjning med 175 miljoner kronor till bostadsbidragen och 5,4 miljarder kronor sammanlagt till ett program för ekologiskt hållbar utveckling i våra kommuner. Anslagshöjningen till bostadsbidragen är otillräcklig och Vänsterpartiet föreslår därför ytterligare 675 miljoner kronor till detta. Det är en nödvändig utgiftsökning för att något komma till rätta med problemen som de förändrade bidragsreglerna medfört. Vänsterpartiet kommer i höstbudgeten att närmare beskriva hur dessa medel skall användas. Enligt Socialdepartementets beräkningar medför ett oförändrat ramanslag för bostadsbidragen en urholkning av värdet på bidragen med ytterligare 1 miljard kronor.
Det kommunala programmet för ekologiskt hållbar utveckling är bra och en fortsättning på det program, som Vänsterpartiet initierade tillsammans med regeringen hösten 1994. Det är dock viktigt att man noga analyserar hur medlen används så att de får en regional spridning, som syftar till en rättvis regionalpolitik. Vänsterpartiet anser att en del av dessa medel bör användas för bidrag till solvärmeanläggningar. Ansökningsmöjligheterna för bidrag till solvärmeanläggningar upphörde 31 december 1996. Det var ett olyckligt beslut, eftersom tekniken fortfarande är under utveckling, bidrar till minskade koldioxidutsläpp och som, med komplement av ackumulator- tankar, bidrar till att sänka effektbehovet under perioder av hög belastning på elnätet. Vänsterpartiet avsätter 50 miljoner kronor årligen under budget- perioden för detta ändamål. Bidragsgivning för att lösa problemen med sjuka hus och bekämpningen av fukt- och mögel har avbrutits utan att problemen på något sätt är lösta. Ansökningar för 800 miljoner kronor fanns hos Boverket utöver den ram på 1 miljard kronor som avsattes för ändamålet. Den allergisaneringen bör fortsätta, för att långsiktigt komma till rätta med problemen. Vi vet att de skapar allergier hos framför allt våra barn, vilket medför onödigt mänskligt lidande och stora sjukvårdskostnader. Bidrags- givningen bör vara permanent och långsiktig, därför avsätter Vänsterpartiet 200 miljoner kronor årligen under budgetperioden för detta ändamål.
Riksdagen har utan tidsutdräkt uppmanat regeringen att återkomma i frågan om tillgängligheten för funktionshindrade. I juni 1996 lämnade Boverket sitt utredningsuppdrag till regeringen i frågan som underlag för ett regeringsbeslut. Trots detta har regeringen inte återkommit i frågan och gör det inte heller i vårbudgeten. Vänsterpartiet avsätter 50 miljoner kronor som ett stimulansbidrag för att kommunerna skall sätta i gång med de tillgänglighetsskapande åtgärderna för att underlätta för funktionshindrade män och kvinnor. Naturligtvis måste regeringen återkomma i frågan och införa den i lagrådsremissen föreslagna lagstiftning, som sedermera drogs tillbaka.
När det gäller bostadspolitiken generellt hänvisar regeringen till en kommande proposition utifrån den bostadspolitiska utredningens förslag och de remissvar som inkommit. Detta är naturligtvis omöjligt att ta ställning till i nuläget, eftersom inga förslag läggs fram. Det finns inte heller någon finansiering av kommande förslag. Bostadspolitiken har mer eller mindre havererat och prognoserna för såväl nyproduktion som ombyggnation är ytterst osäkra. Detta riskerar att äventyra den kompetens och det kunnande som finns i byggsektorn och bidrar starkt till den höga arbetslösheten, eftersom både byggande och dess kringeffekter har stor påverkan på sysselsättningen.
För utgiftsområdet avsätter Vänsterpartiet således sammanlagt 975 miljoner kronor utöver regeringens förslag för 1998.
Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling
Regeringen noterar att de regionala obalanserna ökar men förhåller sig ändå passiv. De regionala klyftorna gäller t.ex. befolkningsutveckling, arbetslöshet och utbildningsnivåer. Stora skillnader finns mellan olika regioner när det gäller näringslivsstruktur och resurser för kompetens- och teknikutveckling. Det regionala perspektivet måste förstärkas. Den regionala tillväxten är avgörande för att främja sysselsättning och en nödvändig kompetens- och miljöomställning i näringslivet. Det finns ett stort behov av att stimulera nyföretagandet och kvinnors deltagande i näringslivet liksom av den kooperativa utvecklingen.
Vänsterpartiet kan inte acceptera att 90 miljoner kronor sparas på anslaget för sysselsättningsbidrag under 1998. Besparingen tycks vara en eftergift till EU-byråkratins krav. Vi menar att det drabbar sysselsättningen i regional- politiska stödområden.
Vänsterpartiet vill också ge en kraftig impuls till det regionala utveck- lingsarbetet för ökad tillväxt och sysselsättning som planerats inom ramen för det s.k. landshövdinguppdraget. Den regionala och lokala förankringen är avgörande för att åstadkomma en nödvändig omställning av näringslivet. Projekt som stimulerar samverkan mellan myndigheter och näringsliv är av särskild betydelse. Ekologisk hållbarhet, hög kvalitet och en hög kunskaps- och tekniknivå är utslagsgivande kriterier för en god konkurrenskraft.
Ytterligare 400 miljoner kronor bör fördelas till landshövdinguppdraget i enlighet med regionalpolitiska prioriteringar. Teknikspridning och stöd till upprättandet av nätverk mellan mindre företag är av särskild vikt. Program som särskilt vänder sig till kvinnors näringsverksamhet och kooperativt nyföretagande bör också uppmärksammas. Projekt som stärker förädlings- graden i regionen och knyter det lokala näringslivet till kompetens- utvecklingen vid de regionala högskolorna är av stor betydelse. Initiativ som syftar till att stödja invandrares näringsverksamhet och bryta en utveckling mot etnisk segregation bör också betraktas som prioriterade.
En fortsatt finansiering av ett nationellt resurscentrum med 10 miljoner kronor ingår i Vänsterpartiets regionalpolitiska ram som justeras upp med 500 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag för 1998.
Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård
Vänsterpartiet föreslår en sammanlagd utökad ram på utgiftsområde 20 med 410 miljoner kronor för 1998. Ramen fördelar sig på kalkning, marksanering, inköp av skogsmark och en utökad ram till Naturvårdsverket.
Kalkning
En enig skogs- och markexpertis anser att kalkningen av sjöar och vattendrag måste upprätthållas om inte tusentals sjöar och markområden skall få ännu allvarligare försurningsskador. Man är också tämligen enig om att nivån bör ligga runt ca 200 miljoner kronor per år. Vänsterpartiet föreslår därför att ramen utökas med 70 miljoner kronor för bibehållna kalkningsinsatser.
Marksanering
Naturvårdsverket har när det gäller miljöskadade områden identifierat 2 000 förorenade platser där sanering borde göras. Vänsterpartiet föreslår därför att ramen för sanering utökas med 190 miljoner kronor.
Inköp av skogsmark
När det gäller skyddet av värdefull skogsmark har Sverige fått dåligt rykte. Framför allt saknas skydd av produktiv skog i Götaland och Svealand samt i Norrlands kustland. Även skyddet av lövskogar är underdimensionerat, något som uppmärksammas alltmer. Vänsterpartiet föreslår därför att anslaget för inköp av värdefull skog ökas med 100 miljoner kronor per år och förutsätter att regeringen återkommer med bra förslag kring hur denna fråga skall lösas.
Naturvårdsverket
Vänsterpartiet vill ge Naturvårdsverket en större ekonomisk ram. Naturvårdsverket kommer att ha en central roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Det handlar dels om att ta fram nyckeltal och mätbara mål för hur omställningen skall genomföras, dels handlar det om att svara för utbildning och rådgivning till övriga samhällssektorer. Dessutom skall verket svara för uppföljning och utvärdering av vad som sker. Denna utökade roll kan inte klaras utan ytterligare resurstillskott. Vänsterpartiet föreslår därför att ramen utökas med 50 miljoner kronor.
Utgiftsområde 22. Kommunikationer
Enligt regeringens förslag minskas anslaget med 1 311 miljoner kronor år 1998 jämfört med år 1997. Vad denna minskning avser preciseras inte, men vi utgår från att den i huvudsak gäller nybyggnation och drift och underhåll av vägar. Vår bedömning är att man på detta område kan dra ned ytterligare, och vi föreslår att anslaget för utgiftsområdet minskas med sammanlagt 2 000 miljoner kronor, dvs. med 700 miljoner kronor utöver regeringens förslag för 1998.
Inom utgiftsområdet vill vi bereda rum för bland annat sänkning av ban- avgifterna, upphandling av olönsam trafik, biljettstöd för SJ:s persontrafik, ökade kollektiva satsningar, m.m. Detta finansierar vi i huvudsak med neddragning av anslaget A 3, Drift och underhåll av vägar. Vänsterpartiet ser också gärna att regeringen tills budgeten i höst ser över frågan om en eventuell förändring eller sammanslagning av anslagsposterna E 1, E 2 och E 4 för att samordna resurser och effektivisera forskning i kommunikations- sektorn.
Botniabanan
Den 1 oktober 1997 skall förhandlingsmannen redovisa finansiering av projektet som i allt väsentligt är ett statligt ansvar (förutom stationsbyggnader och liknande, budgeterat till ca 600 miljoner som regionen ansvarar för). Det är av stor vikt att Botniabanan byggs snarast. Vi föreslår återigen att regeringen skall driva frågan inom EU att Botniabanan skall tas upp som ett TEN-projekt. Vad vi förstått har så hittills inte skett vilket är beklagligt. Den svenska regeringen bör söka kontakt med Finlands regering för att samordna detta krav gentemot EU.
Inlandsbanan
Statskontoret föreslår (remisstiden går ut 30/4) att staten stöder Inlandsbanan med 43 miljoner årligen på de mest trafikerade delarna.
Vänsterpartiet ser en fara i resonemanget att endast de mest trafikerade bitarna skall stödjas. Sträckan mellan Arvidsjaur och Gällivare kan inte trafikeras av godståg i dag utan skulle behöva rustas upp. Det är inte bara en fråga om persontrafik och rörlighet i området utan berör till stor del näringslivets möjligheter att etablera sig, utvecklas och leva vidare. Vänsterpartiet uppmanar regeringen att titta närmare på frågan för att hitta en lösning som rör hela banan.
Schengensamarbetet
I propositionen förbereder regeringen för förändringar p.g.a. Schengensamarbetet. Man skriver dock att det inte finns några förutsättningar för att göra bra bedömningar av utgiftsnivåer och presenterar därför inga siffror. Regeringen nämner att förändringar p.g.a. av Schengensamarbetet skall finansieras under varje utgiftsområde. För kommunikationerna gäller utgifter främst för flygplatser, och Luftfartsverket har gjort en bedömning av investeringar på 592 miljoner 1997-99. Vänsterpartiet tycker att det är beklagligt att regeringen på det här sättet går händelserna i förväg. Vi ser oss tvingade att påminna regeringen om att något beslut vad gäller svenskt deltagande i Schengen inte tagits i riksdagen.
Storstadssatsningarna fr.o.m. 1999
Vad gäller detta så avvaktar vi regeringens preciseringar i kommande proposition.
Utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Vänsterpartiet föreslår följande förändringar av ramarna i förhållande till regeringen.
Den av regeringen föreslagna utökningen av miljöprogrammet för jord- bruket på 700 miljoner kronor flyttas fram till år 2000. Neddragningarna på regionala stöd och avbytarverksamhet avslås. Vidare föreslås utökad ram med 20 miljoner kronor för fiskevård samt 20 miljoner kronor för radon- sanering. Sammantaget innebär detta en besparing på 247 miljoner kronor för 1998.
Miljöprogrammet
Det nuvarande miljöprogrammet för jordbruk är både komplext och komplicerat. Det består av tio olika typer av stöd med olika regelverk. Ett elfte stöd - vallstöd - har införts från och med 1997. Hittills har 2 100 miljoner kronor av den totala ramen på 2 800 miljoner kronor utnyttjats. Av den utvärdering av miljöstöden som nyligen gjorts av Jordbruksverket framgår det att det har varit en hel del inkörningsproblem med de nya stöden. Miljöstöden utformas och förhandlas i femårsprogram. Vänsterpartiet menar därför att det är bättre att utnyttja den sista delen av den framförhandlade ramen inför den nya femårsperioden som träder i kraft 2000. Då finns det tid att göra en grundlig översyn och förbättring av de nuvarande stöden. Det kan också konstateras att det elfte stödet - vallstödet - inte har börjat fungera ännu.
Regionalt stöd och avbytarverksamhet
Det är med stor förvåning vi konstaterar att regeringen föreslår neddragning av det regionala stödet och stödet till avbytarverksamheten. Det är särskilt märkligt eftersom det pågår en översyn och utvärdering också av dessa stöd. En neddragning av de regionala stöden är en signal om att regeringen inte värnar om jordbruket i norra Sverige och i skogs- och mellanbygderna.
Fiskevården
Vänsterpartiet föreslår att fiskevården skall få statliga resurser med 20 miljoner kronor per år. Fiskevården är eftersatt i stora områden och det är ett löfte från regeringen att anslå medel för detta.
Radonsanering
Slutligen föreslår Vänsterpartiet att regeringens program för radonsanering finansieras över budget med nya pengar. Det är bra att regeringen nu kommer med ett förslag till radonsanering. Vi anser dock inte att det är lämpligt att använda medel ur investeringsbidrag för omställning i ekologiskt hållbar riktning för detta ändamål.
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Svensk industri behöver förändras strukturellt. För att kunna behålla välfärd och sysselsättning fordras en satsning på de s.k. tillväxtbranscherna. Till dessa branscher hör den kunskapsintensiva industrin inom elektronik, datateknik, läkemedel och kemi med tillhörande kvalificerade tjänster. Dessa företag har visserligen haft god tillväxt och lönsamhet även under krisåren, men deras andel av svenskt näringsliv är betydligt lägre än OECD-ländernas genomsnitt. Om Sverige hade haft samma ökning i dessa branscher under perioden 1975-1990, skulle det ha genererat mer än 100 000 nya jobb. Som ett steg i riktning mot att utveckla dessa branscher anser Vänsterpartiet att NUTEK bör få ett utökat anslag om 400 miljoner kronor. Det utökade anslaget skall gå bl.a. till såddfinansiering, teknisk upphandling och till riskkapital för s.k. högriskprojekt enligt vad som redovisas nedan.
Såddfinansiering
Av de främsta teknikbaserade tillväxtföretagen har 70 % fått riskfinansiering från NUTEK. Med rätt sorts stöd, s.k. såddkapital, kan en mindre summa pengar göra storverk, t.ex. vid stöd till produktutveckling. Vi föreslår därför att anslaget A 2 Småföretagsutveckling inom området såddfinansiering tillförs ytterligare 100 miljoner kronor.
Högriskprojekt
Det finns projekt som hamnar i kläm därför att Industrifonden inte kan stödja dem av hänsyn till avkastningskravet, och dessutom har NUTEK inte resurser att stödja dessa större projekt med hög risk. De kan redan från början kräva stöd på 5-10 miljoner kronor, vilket snabbt skulle sluka större delen av NUTEK:s budget för detta ändamål. Vi föreslår att anslaget A 2, Projektstöd, utökas med 50 miljoner kronor.
Teknikupphandling
Teknikupphandling har visat sig vara en effektiv metod för att få fram nya produkter. T.ex. har sjukvårdens och Televerkets upphandlingar haft stor betydelse för att få fram bra produkter på marknaden. Metoden med teknik- upphandling ger också företag med hög framtidsinriktning, och med nya produkter, en chans att utvecklas. Erfarenheter från NUTEK uppvisar mycket goda resultat. Ett framtida utvecklat miljöarbete öppnar nya marknader och kan stimuleras genom teknikupphandling. Vi föreslår att NUTEK över anslaget A 2 tillförs ytterligare 100 miljoner kronor.
Varven
Avveckling av stöd till varvsindustri har sitt ursprung i den internationella överenskommelse som träffades inom OECD 1994 om att statligt varvsstöd skulle avvecklas senast 1996. Men eftersom inte Förenta staterna har ratificerat avtalet har det ännu inte trätt i kraft. Praktiskt taget alla länder - utom Sverige - fortsätter att subventionera sin varvsproduktion. Det leder till en snedvriden konkurrens, till nackdel för den svenska varvsindustrin. I regeringens vårproposition föreslås inga stödpengar till varven. För att återupprätta de svenska varvens internationella konkurrenskraft föreslår Vänsterpartiet att riksdagen anslår 80 miljoner till varvsindustrin för 1998. Om det ur budgetteknisk synvinkel hade varit möjligt hade Vänsterpartiet lagt 80 miljoner kronor i varvsstöd redan för 1997.
Konsumentverket
Behovet av ekonomisk rådgivning/budgetrådgivning för enskilda hushåll är stort. Det är en viktig förebyggande verksamhet som efterfrågas alltmer. Människors ökade behov av råd och stöd kan inte tillgodoses i alla kommuner. Vänsterpartiet föreslår därför att ytterligare 20 miljoner kronor anslås till Konsumentverket. Kommuner som vill bygga upp eller vidareutveckla redan befintlig ekonomisk rådgivning/budgetrådgivning skall ha möjlighet att söka bidrag till sådan verksamhet. För utgiftsområdet föreslår Vänsterpartiet en utökad ram på sammanlagt 500 miljoner kronor för budgetåret 1998.
Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommunerna
Vänsterpartiet menar att kommunerna måste få ett större ekonomiskt rörelseutrymme. Vi avsätter därför totalt 9 miljarder till kommunerna och landstingen 1998, 5 miljarder i form av en arbetsgivaravgiftssänkning och 4 miljarder i form av ett åldersrelaterat tillägg till statsbidragen. Med Vänsterpartiets förslag stärks den kommunala ekonomin med ytterligare 1 miljard utöver regeringens förslag. Vi föreslår följaktligen att 4 miljarder mindre än regeringen föreslagit omfördelas till utgiftsområde 25 och att i stället kommunerna medges totalt 5 miljarder i minskade arbetsgivaravgifter under 1998.
Tabell 2. Utgiftsramar för budgetåret 1998 Miljoner kronor, löpande priser
Utgiftsområde Regeringens förslag Anslags- förändring
1. Rikets styrelse 3 988 -80
2. Samhällsekonomi och finansförvaltning 2 810 -50
3. Skatteförvaltning och uppbörd 5 698 147
4. Rättsväsendet 21 099 198
5. Utrikesförvaltning och internationell samverkan 2 807
6. Totalförsvar 41 129 -560
7. Internationellt bistånd 11 499 1 000
8. Invandrare och flyktingar 3 760 615
9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg 21 437 1 160
10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp 35 394 300
11. Ekonomisk trygghet vid ålderdom 62 317 1 265
12. Ekonomisk trygghet för familjer och barn 33 297 200
13. Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet 40 631 -1 400
14. Arbetsmarknad och arbetsliv 49 209 5 983
15. Studiestöd 20 817 -5
16. Utbildning och universitetsforskning 26 715
17. Kultur, medier, trossamfund och fritid 7 324 200
18. Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande 22 799 975
19. Regional utjämning och utveckling 3 602 500
20. Allmän miljö- och naturvård 1 150 410
21. Energi 1 569
22. Kommunikationer 23 957 -700
23. Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar 13 938 -247
24. Näringsliv 2 572 500
25. Allmänna bidrag till kommunerna 93 255 -4 000
26. Statsskuldsräntor m.m. 99 910
27. Avgiften till Europeiska gemenskapen 20 006
Summa utgiftsområden 672 689 6 411
Regeringens förslag Vänsterns förslag
Summa utgiftsområden exkl. statsskuldsräntor 572 779 579 190
Minskning av anslagsbehållningar 4 000 4 000
Socialförsäkringar 133 047 133 047
Budgeteringsmarginal 10 036 5 425
Utgiftstak för staten 719 862 721 662
Tilläggsbudget för innevarande budgetår
Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning
Staten bör öka sitt ägarinflytande på finansmarknaden. Särskilt gäller detta "infrastrukturen" - dvs. de institutioner och informationssystem som aktörerna behöver för att kunna operera på marknaden. Genom ett ökat sådant ägande blir möjligheterna större att utöva ett demokratiskt - nationellt och internationellt - inflytande över ekonomin. Det kan vara så att ägandet i VPC inte är den bästa formen för att utöva ett sådant inflytande. Men Vänsterpartiet anser inte att det är lämpligt att sälja statens aktier i VPC förrän en konkret plan finns för hur ägarinflytandet i övrigt skall ökas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Utgiftsområde 4 Rättsväsendet
Polisväsendet
Regeringen anvisar i 1998 års budget 200 miljoner mer till rättsväsendet. Det mesta av pengarna skall gå till polisiär verksamhet. Polisen har haft en mycket dålig ekonomisk styrning under de senare åren och rapporter från bl.a. RRV visar klara brister när det gäller polisens effektivitet. Det finns således möjligheter till en effektivisering som skulle kunna frigöra resurser. Problemet är att det är den vanliga medborgarens trygghet som hotas vid kraftiga nedskärningar på kort tid.
Problemen är stora inom många områden men det allvarligaste för den enskilda medborgaren finns på landsbygden. Bemanningen där är speciellt under nattetid mycket låg och området som polisen skall täcka är stort. Detta har inneburit att utryckningstiden vid brott, i en del fall, har blivit mycket lång. Vänsterpartiet anser detta som oacceptabelt. Vi har därför även reserverat 25 miljoner kronor i tilläggsbudgeten, pengar som skall riktas till områden där beskrivna problem finns.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Vänsterpartiet avslår regeringens förslag om en schablonisering och införande av en 20-timmarsregel när det gäller assistansersättningen. En översyn av reglerna för assistansersättning i linje med vad assistansberättigade föreslagit bör också göras (se även avsnitt 6, utgiftsområde 9). Vi yrkar att ytterligare 300 000 000 kronor avsätts till rehabiliteringsinsatser och hjälpmedel till funktionshindrade samt att 125 000 000 kronor avsätts till anslaget till assistansersättning för budgetåret 1997.
Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Änkepensionen
Vänsterpartiet står fast vid att änkepensionen inte skall behovsprövas. Den grupp som otvetydigt drabbas mest är änkor i 60-årsåldern som utfört obetalt arbete i hemmet och vars make haft låg lön och därmed låga ATP-poäng. Behovsprövningen kommer att slå hårdast mot de änkor som har låga eller inga inkomster. Detta anser vi vara en alldeles befängd fördelningspolitik som dessutom är direkt kvinnofientlig. Vi anser därför att ingen behovsprövning skall ske och de gamla reglerna återinföras. Vänsterpartiet reserverar 125 000 000 kronor för detta i sin tilläggsbudget.
När änkepensionen avskaffades gjordes särskilda övergångsregler för att skydda änkorna. Behovsprövningen är inte bara en brott mot en överens- kommelse som samtliga partier stod bakom. Den är ett löftesbrott som riktar sig mot människor som inte kan reagera, nämligen de avlidna makarna. Många makar skulle ha vidtagit andra mått vad gäller efterlevandepension om de kunnat förutse att regeringen skulle bryta löftet om änkepensionen.
Vänsterpartiet drev i riksdagen igenom att alla förslag från regeringen som rör socialförsäkringen skulle föregås av fördelningspolitiska konsekvens- analyser. Behovsprövningen av änkepensionen har inte analyserats. Rege- ringen har återigen nonchalerat riksdagen.
Utgiftsområde 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
På detta område sker ett flertal förändringar som sammantaget ger en utgiftsökning netto på 5 453 000 000 kronor. Det handlar om effekter av propositionen om a- kassan och om effekter av tilläggsbudgetens förslag inom utgiftsområdena 13 och 14. Den helt övervägande orsaken är dock regeringens ändrade bedömning av den öppna arbetslösheten som svarar för drygt 4,6 miljarder kronor av ökningen. Enligt RRV:s senaste prognos blir ökningen ännu större för innevarande år. Bakom utvecklingen ligger regeringens alltmer uppgivna sysselsättningspolitik.
Under föregående budgetår fick anslaget för arbetslöshetsersättning successivt justeras upp med drygt 14 miljarder kronor. Denna utveckling visar dels vikten av att realistiska prognoser och inte politiskt önsketänkande ligger till grund för anslagsberäkningen, dels att det är ytterst tveksamt om det alls är meningsfullt att bestämma utgiftsramar på områden som är hårt regelstyrda och mycket konjunkturberoende. I båda dessa avseenden har Vänsterpartiets starka kritik av regeringens politiska ställningstaganden bekräftats. Det finns anledning att regeringen i detta fall omprövar tillämp- ningen av systemet med utgiftsområden.
Det nära sambandet mellan utgifterna inom utgiftsområdena 13 och 14 gör det dessutom ytterst tveksamt att ha en uppdelning på två utgiftsområden även inom ramen för nuvarande system. En övervägande del av kostnaderna för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna avser försörjningsmedel vars alternativ vore a-kasseersättning. Av de totala kostnaderna i budgeten för 1997 för arbetsmarknadspolitiska åtgärder och kontantstöd uppgår drygt 8o % - ca 53 miljarder kronor - till försörjningsmedel av olika slag. Med tilläggsbudgetens förändringar höjs andelen till nästan 90 %. Omfattningen av kostnaderna för den öppna arbetslösheten beror till avsevärd del på åtgärdernas omfattning. Regeringens indragning av tre miljarder kronor av åtgärdsmedlen våren 1996 bidrog exempelvis till den ovan nämnda kraftiga ökningen av kostnaderna för arbetslöshetsersättningen.
Regeringens förslag i tilläggsbudgeten att åstadkomma en aktivare användning av arbetslöshetsersättningen i form av projektverksamhet, som skall betraktas som en åtgärd, förvirrar ytterligare bilden. Mycket talar för att UO13 anslaget A 1 Bidrag till arbetslöshetsersättning överförs till utgiftsområde 14 och att ett anslag för omställningskostnader införs i enlig- het med AMS förslag till finansieringssystem. Systemet innebär en förenk- ling och större flexibilitet under budgetåret och medger därmed ett aktivare förhållningssätt i syfte att minimera det passiva bidragsberoendet. Detta bör beaktas inför 1998 års budget.
Regeringens förslag
OTA
Vänsterpartiet har varit starkt kritiskt till åtgärden offentligt tillfälligt arbete (OTA).
Vi menar att OTA från och med 1 juli 1997 bör avskaffas i ljuset av förslagen om utökade resurser till kommunerna och om resursarbeten och tillfällig avgångsersättning samt en friare lokal användning av åtgärdsmedel. Nu pågående placeringar bör få fortgå enligt vad som planerats om inte annat överenskommes. Regeringens ställningstagande till tillämpningen av avstängningsreglerna med avseende på OTA är helt oacceptabelt och avvisas av Vänsterpartiet. Denna åtgärd angavs av regeringen som ett positivt alternativ för äldre arbetslösa och inte som en tvångskommendering.
Flexibel användning av arbetslöshetsersättningen
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att passiva ersättningsperioder borde minimeras. Vi har därför förordat en generösare tillämpning av möjligheter till studier under en a-kasseperiod. Vi menar dock att det bör göras en boskillnad mellan kontantstöd och aktivitetsstöd. Att stå till arbetsmarknadens förfogande under en a-kasseperiod och att vara i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd med aktivitetsstöd skall skiljas åt. Vänsterpartiet har dock ovan föreslagit en viss flexibilitet: Det skall vara möjligt att flytta medel från kontantstöd till aktivitetsstöd vid åtgärd om detta bedöms som arbetsmarknadspolitiskt rationellt.
Regeringen föreslår förändringar i lagen som innebär möjlighet till för- söksverksamhet med projekt för ersättningsberättigade personer från arbets- marknadspolitiskt prioriterade grupper. De restriktioner som föreslås är av traditionellt slag för arbetsmarknadspolitiska åtgärder vad gäller t.ex. konkur- rensneutralitet och undanträngnings- och inlåsningseffekter. Försöksverk- samheten skall kunna omfatta högst 500 miljoner kronor 1997 och högst en miljard kronor 1998 och skall utvärderas. Regeringen föreslår undantags- regler i de aktuella lagarna om arbetslöshetsersättning och kontant arbets- marknadsstöd för att försöksverksamheten skall kunna medges.
Vänsterpartiet avslår dessa lagändringar och menar att ett bättre sätt att uppnå syftet är att överföra medel från utgiftsområde 13 att användas som aktivitetsstöd inom område 14 där projekt skall kunna anordnas inom ramen för otraditionell verksamhet med stor flexibilitet. De lokala arbetsförmed- lingsnämnderna fattar besluten efter det att projektansökningar godkänts och medel fördelats av AMS. Enligt Vänsterpartiets mening vore det mycket olyckligt att ge regeringen särskilda befogenheter att fördela medel till lokala projekt. Vi anser bl.a. av saklighets- och samordningsskäl att arbetsmark- nadsmyndigheterna bör fördela medel enligt generella kriterier som överens- stämmer med de arbetsmarknadspolitiska målen.
Motsvarande prioriteringar som i regeringens förslag skall gälla, med tillägg att projekten skall verka för att bryta den könssegregerade arbetsmark- naden. Enligt Vänsterpartiets mening bör 500 miljoner kronor kunna överföras från utgiftsområde 13 till aktivitetsstöd inom utgiftsområde 14 under budgetåret - från och med 1 juli 1997 - och ytterligare 2000 miljoner under 1998. Av dessa medel bör minst 500 miljoner kronor utnyttjas inom ramen för lokala projekt med arbetstidsförkortning för att främja en ökad sysselsättning.
Resursarbeten
Regeringen föreslår en försöksverksamhet med en ny åtgärd i enlighet med den s.k. Kalmarmodellen. I betydande utsträckning omfattar modellen en vikariatspool som består av långtidsarbetslösa. Därutöver erbjuds arbete som s.k. kvalitetshöjare utöver en avtalad grundbemanning.
Vänsterpartiet har intagit en kritisk attityd gentemot denna typ av lösning och förordat en högre ordinarie bemanning och eventuellt avtalsenliga beredskapsarbeten. Risker för inlåsnings- och undanträngningseffekter finns i åtgärdsslag som ligger så nära reguljära arbetstillfällen trots att deltagarna inte räknas som arbetstagare. Viktiga och nödvändiga offentliga arbetsupp- gifter skall finansieras över ordinarie budget medan arbetsmarknadspolitiska åtgärder skall innebära omställningsinsatser för den arbetslöse, strukturom- vandling och rörlighet på arbetsmarknaden. Regeringens förslag saknar denna inriktning.
Vi menar dock att vi under en övergångsperiod t.o.m. 1998 kan acceptera försöksverksamheten med följande restriktioner: 1. Arbetsgivaren skall komplettera ersättningen till 90 % av den dagpenninggrundande inkomsten, dock till högst 620 kronor per dag till och med den 28 december 1997 och till högst 682 kronor därefter, 2. i genomsnitt skall minst 50 % av resursarbetenas arbetstimmar innebära vikariatstimmar per arbetsplats, 3. det skall råda uppsägningsstopp, och 4. maximalt 15 000 personer per månad kan i genomsnitt få resursarbeten under 1998,
Tillfällig avgångsersättning
Vänsterpartiet har starkt kritiserat regeringens skärpningar av kriterierna för att få förtidspension. Vi har menat att en modifierad äldreregel som tillåter förtidspensionering av arbetsmarknadsskäl skall återinföras. Förslaget om tillfällig avgångsersättning kan accepteras då många långtidsarbetslösa äldre skulle se det som en lättnad att slippa pressen att tvingas söka jobb som aldrig erbjuds eller delta i en rundgång som inte meningsfullt leder framåt.
Det bör dock framhållas att denna åtgärd för att lösa arbetslöshets- problemet innebär ett politiskt misslyckande. Att minska arbetsutbudet är ingen riktig lösning på problemet med massarbetslösheten. För den enskilde kan det dock vara positivt. Som en tillfällig insats kan den accepteras, men långsiktigt gäller det att höja sysselsättningsgraden.
Medelsberäkning 1997 för utgiftsområde 13
Vänsterpartiet beräknar anslagets storlek till 39 501 miljoner kronor under budgetåret 1997. Det är 500 miljoner kronor mindre än vad regeringen beräknat. Dessa medel har överförts till UO14.
Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv
Såväl utvecklingen av sysselsättningen som arbetslöshetstalen är djupt nedslående. Arbetslösheten har ökat kraftigt, särskilt för kvinnor. Långtidsarbetslösheten har ökat till 105 000 personer i mars 1997. Stora invandrargrupper och arbetshandikappade har fått en än värre situation. Fortfarande är ungdomarnas situation på arbetsmarknaden helt oacceptabel med en total arbetslöshet på 107 000 personer i mars 1997. De regionala klyftorna vad gäller sysselsättning och arbetslöshet fortsätter att vidgas. Regeringens sysselsättningspolitik har i grunden misslyckats.
Arbetsmarknadspolitiken har överlastats med alltför höga volymkrav. Kvaliteten i arbetsmarknadspolitiken har sjunkit katastrofalt på det sätt som Vänsterpartiet varnat för. Regeringen talar nu om att syftet är att "ytterligare förenkla och effektivisera" arbetsmarknadspolitiken. I själva verket har utvecklingen hittills varit den motsatta. Med höga volymkrav och en rad begränsande detaljregler har regeringen skapat svårigheter som begränsat det lokala handlingsutrymmet. Byråkrati har förhindrat de lokala arbets- förmedlingsnämnderna att rationellt utnyttja resurserna för att på bästa sätt uppfylla de övergripande arbetsmarknadspolitiska målsättningarna.
Volymkraven har tillsammans med begränsningsregler och resursneddrag- ningar drivit fram en arbetsmarknadspolitisk profil som är allt mindre kompetensinriktad och allt mindre inriktad mot det reguljära arbetslivet. På ett år har t.ex. arbetsmarknadsutbildning minskat med 28 %, utbild- ningsvikariat med 63 %, beredskapsarbete med 35 % och rekryteringsstöd med 65 %! ALU-projekt och okvalificerade praktikplatser dominerar nu bilden. Detta är en del av det systemskifte som Vänsterpartiet varnat för sedan länge.
Regeringen inser uppenbarligen att utvecklingen har gått snett och erkänner nu att kvaliteten försämrats och att starka undanträngningseffekter i form av "gratis arbetskraft" har uppkommit. Regeringen sänker volymkravet och går Vänsterpartiet till mötes genom att tillföra 800 miljoner kronor till i första hand arbetsmarknadsutbildning, otraditionella medel och personal- förstärkningar. Det är bra, men fortfarande otillräckligt.
Enligt Vänsterpartiet behövs inte något explicit volymkrav. Det räcker att som styrmedel ha de övergripande arbetsmarknadspolitiska målen och prioriteringarna, kompletterade med det övergripande målet att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden. En lämplig avvägning av åtgärderna ger en rationell nivå på åtgärdsvolymen. För att ha en rimlig möjlighet att tillgodose kraven från arbetsförmedlingsnämnderna borde dock de friare medlen för otraditionella åtgärder expandera. Vänsterpartiet föreslår ytter- ligare 200 miljoner kronor för detta ändamål under 1997. Insatser för utom- nordiska invandrare prioriteras.
Förändrad ersättningsnivå i utbildningsbidraget
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag att som en besparing sänka utbildningsbidraget till dem som inte har rätt till arbetslöshetsersättning vid deltagande i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Vi menar dessutom att deltagare i datortek som är under 25 år skall få ett utbildningsbidrag på dagens nivå för att inte skapa felaktiga incitament.
Ungefär en tredjedel av dem som finns i åtgärderna starta-eget, API, datortek, AMI och arbetsmarknadsutbildning saknar a-kassa eller KAS. Detta motsvarar drygt 33 000 personer i genomsnitt per månad. Under ett år är över 100 000 personer i denna situation. Det rör sig om en grupp med dåligt fotfäste på arbetsmarknaden som t.ex. invandrare och socialbidragsberoende ungdomar. Redan i dag är ersättningsnivån låg. Regeringens förslag är fördelningsmässigt helt oacceptabelt.
Förslaget innebär dessutom en ytterligare övervältring på kommunernas socialbidragskostnader med mellan en halv och en miljard kronor. Det blir svårare att motivera gruppen utanför försäkringen till aktiva åtgärder. Regeringens förslag strider mot de arbetsmarknadspolitiska ambitionerna och prioriteringarna att effektivt stödja de mest resurssvaga grupperna på arbetsmarknaden.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag och justerar upp även ersätt- ningen för datortekdeltagande för personer under 25 år till samma nivå på utbildningsbidraget. Ramen för utgiftsområdet skall därmed höjas med 660 miljoner kronor eftersom regeringens besparing finansierar flera av Vänster- partiet accepterade kostnadsökningar inom UO13 och UO14.
Övriga förslag inom arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Vänsterpartiet avvisar förslaget att bemyndiga regeringen att utnyttja 55 miljoner kronor av A2-anslaget under kommande budgetår för att beställa tjänster, bl.a. för syselsättningsskapande åtgärder. Det framgår inte några motiv eller varför medel skall disponeras av regeringen och inte av ansvarig myndighet. Det blir lätt fråga om det slags politiska "lekpengar" som Riksdagens revisorer varnade för vid sin tidigare utvärdering.
I övrigt hälsar vi med tillfredsställelse att regeringen avvecklar Europa- stipendierna och prövar en lösning som ansluter till Vänsterpartiets tidigare lagda förslag.
A 3 Särskilda åtgärder för arbetshandikappade
En särskild utredning (LOSAM) har lagt ett delbetänkande (SOU 1997:5) om hur lönebidraget skall utformas i framtiden. Enligt Vänsterpartiet är det flexibla lönebidraget ett bra och nödvändigt system för att arbetshandikappade skall kunna delta på arbetsmarknaden. Det finns ett stort behov av att öka antalet lönebidragsanställningar. Antalet sökande med arbetshandikapp vid förmedlingar och AMI uppgår till över 80 000. Vid sidan av dessa finns ett okänt antal arbetshandikappade i andra försörjningssystem som inte finns registrerade som arbetssökande. Med skärpta regler i bl.a. förtidspensionssy- stem och ett stort mörkertal ökar behoven av lönebidrag. De senaste åren har antalet lönebidragsanställda minskat från ca 50 000 till i dag ca 45 000. Det är ca 12 %.
Med tanke på att de arbetshandikappade är en prioriterad grupp och att alternativet till lönebidragsanställning är förtidspension eller försörjning via sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring framstår neddragningen som exceptionell.
Låga volymer försvårar också övergångar från Samhall till övrig arbets- marknad. För att antalet lönebidragsanställningar skall kunna öka anslår Vänsterpartiet under resterande delen av 1997 ytterligare 150 miljoner kronor.
Handlingsplaner
Regeringen föreslår nu att det flexibla lönebidraget behålls. Vänsterpartiet delar denna ståndpunkt. Regeringens bedömning att individuella handlingsplaner skall upprättas ligger i linje med vad Vänsterpartiet i ett annat sammanhang anfört. En planerad utveckling för den anställde, både rehabiliterings- och kompetensmässigt, är nödvändig. Att däremot handlingsplanens enda syfte skall vara att underlätta övergångar till osubventionerat arbete är ett alltför snävt och orealistiskt perspektiv. I andra fall kan övergångar till andra anställningsformer ske. Men i vissa fall är detta inte möjligt då den anställde genom sin sjukdom får sitt tillstånd försämrat. Även i dessa fall måste det finnas en handlingsplan som ger den anställde utveckling i arbetet och planerad rehabilitering. Detta bör ges regeringen till känna.
Allmännyttiga organisationer
Vänsterpartiet delar regeringens förslag att lönebidraget skall kunna uppgå till 90 % av lönekostnaden men menar att denna bidragsnivå också bör kunna komma andra arbetsgivare till del. Vi delar också regeringens uppfattning att hårdare krav bör ställas på allmännyttiga organisationer när det gäller arbetsmiljö och lämpligt utformat arbete. Här finns i dag stora brister. Den 90 %-iga nivån är kopplad till ett dispensförfarande som i korthet innebär att det högre bidraget främst skall kopplas till organisationer som har svårt att bära ökade lönekostnader. Förslaget innebär att arbetsförmedlingen skall göra ekonomiska analyser av organisationerna för att bedöma om det högre bidraget kan betalas ut. Det innebär att lönebidragsanställda vid omförhandling av lönebidragsnivån kan riskera att sägas upp p.g.a. tvistigheter om organisationens ekonomi.
Tidigare fanns det i förordningen om lönebidrag en bestämmelse om att förmedlingen, när en omförhandling sker, skall ta hänsyn till om det finns risk för uppsägning vid sänkning av bidraget. Enligt Vänsterpartiet bör denna bestämmelse i förordningen återtas. Detta bör ges regeringen till känna.
Bidragsnivåer
Enligt regeringen skall allmännyttiga organisationer, efter dispens, kunna ges en 90 %-ig bidragsnivå, övriga arbetsgivare 80 %. I genomsnitt skall bidragsdelen för övriga arbetsgivare ligga på 60 %. Vänsterpartiet är liksom många remissinstanser kritiskt till att fastställa en högsta genomsnittlig bidragsdel på högst 60 %. Målet uppnås lättast genom att det anställs arbetshandikappade med mindre handikapp. De med grava handikapp och de som har störst behov av lönebidraget kan på detta sätt få det svårare att få en anställning. I dag ligger genomsnittet på ca 65 % för alla arbetsgivare, förutom allmännyttiga arbetsgivare torde bidragsdelen ligga nära 60 %. Den 60 %-norm som regeringen föreslår torde vara överflödig för att minska bidragsdelen samtidigt som normen kan skapa problem för arbetshandikappade. Lönebidraget bör utgå från den arbetshandikappades behov, vilken skall bedömas av förmedlingen. Med hjälp av en handlingsplan skall utveckling i arbetet och av rehabilitering ske. Genom omförhandling av bidraget har den genomsnittliga bidragsdelen minskats. Via budgetanslag styr riksdagen kostnadsramarna. Detta är ett system som både tar hänsyn till kostnader och arbetshandikappades behov. Förslaget om en högsta genomsnittlig bidragsdel på 60 % för andra arbetsgivare än allmännyttiga arbetsgivare bör avvisas. Detta bör ges regeringen till känna.
90 % bidragsdel
Riksdagen har tidigare beslutat om att sänka den högsta bidragsdelen till 80 %. AMS påpekar i sitt remissvar att nära 7 000 lämnade sina anställningar med lönebidrag under budgetåret 1995/96 för att gå till AF/AMI som arbetssökande. De flesta på grund av arbetsgivarnas bristande förmåga att betala en större del av lönekostnaderna när bidragsnivån sänktes. Detta visar på hur känsligt nivåerna på bidragsdelen är. Det skall ställas mot de möjligheter på arbetsmarknaden i övrigt som arbetshandikappade har. Vänsterpartiet upprepar sitt krav om att det för alla arbetsgivare skall vara möjligt att få en bidragsdel på 90 %. Detta bör riksdagen besluta.
Särskilt rekryteringsstöd
Utredningen föreslår att en särskild arbetsplatsintroduktion införs. Vänsterpartiet liksom flera remissinstanser är kritiskt till förslaget. I stället vill vi lyfta fram den metod som bl.a. TCO förespråkar i sitt remissvar. Ett särskilt rekryteringsstöd införs som ges under högst 12 månader med 90 % som högsta bidragsnivå. Genom en kvalitetssäkrad handlingsplan kan förutsättningarna för hur den arbetshandikappade kan klara ett arbete fastställas. Då kan också storleken på lönebidraget bättre fastställas än i dag. Införandet av ett rekryteringsstöd medför ökade kostnader samtidigt som en bättre förberedelse inför fastställandet av lönebidragets storlek kan medföra lägre kostnader. Detta bör ges regeringen till känna.
Samhall
Lönebidraget är av stor betydelse för Samhalls målsättning att klara övergångar från Samhall. Ryckighet i Samhalls arbete med övergångar på grund av förändringar i lönebidragsvolymen medför stora problem. Mycket talar för att en särskild kvot eller ett särskilt lönebidrag för övergångar från Samhall bör införas. För att Samhall skall kunna arbeta långsiktigt måste de säkras tillgång till en viss volym av lönebidrag. Detta bör ges regeringen till känna.
Löneutveckling
Högsta bidragsnivå är i dag 13 700. Detta belopp har legat still sedan 1992. Utredningen föreslår en mindre höjning till 14 000 kronor. Detta låga oförändrade tak innebär att arbetsmarknaden förblir smal för arbetshandikappade. Möjligheten till personlig utveckling minskas drastiskt. Varför skall just arbetshandikappade drabbas av detta utvecklingstak? Hela arbetsmarknaden bör öppnas för arbetshandikappade. Steg bör tas för att taket skall tas bort. Ett minimum är att nivån på taket följer den allmänna löneutvecklingen. Vänsterpartiet anser att högsta bidragsbelopp skall följa löneutvecklingen och att detta skall börja gälla från den 1 juli 1997. Detta bör riksdagen besluta.
Lönebidraget räknas också i kronor, inte i procent. Detta medför att många lönebidragsanställda inte får sin avtalsmässiga löneökning förrän efter nästa omförhandlingstillfälle av bidraget. Vänsterpartiet anser att bidragsbeloppet skall anges i procent av aktuell lön och att bidraget skall kunna ändras under avtalsperioden.
Vänsterpartiet delar regeringens förslag att rekvisitionerna av lönebidrag skall ske månadsvis.
Medelsberäkning 1997 för utgiftsområde 14
Med hänsyn till Vänsterpartiets förslag till justering av utbildningsbidragen inkl. datortek, otraditionella medel, lönebidrag och överföring från UO13 skall anslaget öka med 1 360 miljoner kronor på A 2 och med 150 miljoner på A 3 utöver vad regeringen föreslår. Sammanlagt föreslår Vänsterpartiet således 1 510 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår.
Utgiftsområde 15 Studiestöd
"Kunskapslyftet" är ett av regeringens huvudförslag när det gäller målet att halvera arbetslösheten fram till sekelskiftet. Vänsterpartiet ser det som positivt att vuxenutbildningen byggs ut ytterligare. Det är en angelägen strukturell åtgärd för att bekämpa arbetslösheten men det största värdet ligger i den förhöjda bildnings- och kompetensnivån. Vi stöder därför också regeringens förslag om att öka anslagen och ramen för studiestödet.
Vänsterpartiet välkomnar regeringens förslag till förändring av reglerna för deltidsarbetande som väljer att studera, i väntan på ett nytt studiestöds- system. Det är självklart att det skall ske en uppräkning av dagpenningen för deltidsarbetande så att de kommer upp i en utbildningsbidragsnivå som mot- svarar heltidsarbetandes. Målgruppen är kvinnor. För oss är det principiellt viktigt att stödet baseras på omfattningen av studierna. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Utgiftsområde 16. Utbildning och universitetsforskning
Vi är positiva till utökningen av antalet utbildningsplatser inom kunskapslyftet. Kompetensutveckling för vuxna som vill läsa in grundskolekompetens är mycket angeläget anser Vänsterpartiet. Vi delar regeringens bedömning att om det krävs särskilda satsningar för att säkerställa att kunskapslyftet kommer dessa grupper till godo så skall de göras.
Vänsterpartiet stöder en ökning av anslag A 14 för att finansiera studiestöd för 10 000 vuxenutbildningsplatser och 1 500 KY-platser (Kvalificerad Yrkesutbildning). Vi är angelägna om att kunskapslyftet blir en genom- gripande och väl utbyggd satsning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Vänsterpartiet stöder regeringens förslag om kulturmiljövård (hemställanspunkt 50). Vänsterpartiet stöder regeringens förslag om att öka anslag H 1 till följd av ökade hyreskostnader för museerna. Vi vill samtidigt påpeka att det behövs en översyn på det här området. Regeringen föreslår att Svenska Friidrottsförbundet som hamnat på obestånd får medel från staten. Regeringen skriver att det bör ankomma på den att närmare bestämma villkoren för detta bidrag. Vänsterpartiet anser att riksdagen bör fatta beslut om att medlen skall tilldelas i form av ett lån till Svenska Friidrottsförbundet. Särskilt eftersom Stockholm kan komma att anordna OS 2004 är det angeläget för staten att ta en välgenomtänkt och principiellt hållbar ställning i denna typen av frågor.
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Efter riksdagens beslut om att begära en konsekvensbeskrivning av hur de nya reglerna för bostadsbidragen utfallit, har regeringen återkommit i frågan och avsätter i vårpropositionen 25 miljoner kr. De förändrade reglerna föreslås gäller fr.o.m. 1 november 1997. Av de ca 42 000 hushåll som drabbats av en bidragssänkning med mer än 500 kr per månad är det 39 000 hushåll, som fortfarande förlorar mer än 500 kr med de förändrade reglerna. Den genomsnittliga höjningen är ca 180 kr per månad. Detta är ett oacceptabelt förslag och i det närmaste ett hån mot dem som drabbats värst. Regeringens analys av problemen är ytlig och på intet sätt tillfredsställande. Här krävs en bredare analys och problembeskrivning, för att riksdagen på ett rättvist och genomarbetat sätt skall kunna vidta nödvändiga förändringar. Detta bör ges regeringen till känna.
Vänsterpartiet vidhåller sitt förslag till utskottsinitiativ i frågan om bostadsbidrag, dvs. att ingen skall behöva förlora mer än 500 kr per månad på regelförändringarna 1997. Den regeln skall gälla fr.o.m. 1 april 1997 och omprövas i samband med den breda och fördjupade översyn av bostads- bidragsreglerna, som regeringen bör genomföra snarast och sedan inkomma med nytt förslag, senast i höstbudgeten i september. Vänsterpartiet yrkar avslag på regeringens förslag till förmån för Vänsterpartiets förslag. Kostnaden för detta är 185 miljoner kr utöver regeringens avsatta medel och bör tas från anslaget för räntebidrag, som enligt Boverket förväntas kosta 3 miljarder kr mindre än regeringens tidigare beräkningar.
Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling
Det är av stor vikt att bryta de allt tydligare tendenserna till regionala obalanser och att förstärka den regionala tillväxtens drivkrafter. I avsnittet för utgiftsområde 19 för år 1998 återfinns Vänsterpartiets syn och förslag kring det s.k. landshövdingeuppdraget. För tilläggsbudgeten 1997 föreslår Vänsterpartiet 50 miljoner kronor till detta program.
Nationellt resurscentrum för kvinnor
I dag finns i samtliga län någon form av regionala resurscentra (RRC) för kvinnor. Det finns också i alla län jämställdhetsexperter och dessutom i ett antal kommuner kvinnliga affärsrådgivare. Tillsammans utgör dessa en viktig resurs som kompletterar varandra och arbetar gränsöverskridande. RRC:s funktion kan jämföras med Forum för kvinnliga forskare vid universiteten som får öronmärkta pengar, samtidigt som det görs andra samhälleliga insatser för att öka jämställdheten inom högskolan. För att stödja och komplettera RRC har NUTEK i samarbete med Glesbygdsverket, ansvarat för uppbyggandet av ett nationellt resurscentrum för kvinnor (NRC). Det stöder det regionala arbetet för att utveckla kvinnors arbetsliv genom nätverk, erfarenhetsutbyte och utbildning. Dessutom arbetar NRC med kunskapsinsamling, koordinering och policyskapande verksamhet gentemot andra centrala och regionala myndigheter om kvinnor/kön och regionalpolitik.
Verksamheten har skett i projektform och anslag för verksamheten har förlängts till december 1996. Regeringen lovade i sin budgetproposition 96/97:1 att under hösten 1996 att ta ställning till frågan om NRC:s fortsatta verksamhet. Det är med besvikelse vi noterar att 1997 års ekonomiska vårproposition inte innehåller ett särskilt anslag för fortsatt verksamhet. Vänsterpartiet anser att NRC:s arbete fyller en mycket viktig funktion och måste ges utrymme för att kunna planera och genomföra sina projekt med såväl kort- som långsiktiga målsättningar. Vi vill därför avsätta 5 miljoner kronor för verksamheten under andra halvåret 1997 och därefter 10 miljoner årligen 1998-99.
Medelsberäkning 1997 för utgiftsområde 19
Ramen skall enligt Vänsterpartiets förslag justeras upp med sammanlagt 55 miljoner kronor. Vi anslår 5 miljoner kronor till det nationella resurscentrumet för kvinnor och 50 miljoner kronor redan 1997 till satsningar inom ramen för det s.k. landshövdingeuppdraget.
Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård
Regeringen föreslår att Naturvårdsverket beviljas ett utökat ramanslag på 2 500 000 kronor för 1997. Detta skall finansiera de rovdjursinventeringar som krävs för att det nya ersättningssystemet för rovdjursrivna renar skall kunna upprätthållas. Eftersom den totala kostnaden beräknas till 5 000 000 kronor föreslås att Naturvårdsverket kompenseras fullt ut för den ökade kostnaden. Vänsterpartiet föreslår därför att ytterligare 2 500 000 kronor utöver regeringens förslag anvisas under anslaget A 1 för kostnader för rovdjursinventering.
Utgiftsområde 22 Kommunikationer
Några kommentarer till de förändringar som regeringen föreslår vad gäller utgiftsområde 22 anslag A Infrastruktur.
Vad gäller den nya anslagsposten för bidrag från EU för TEN-projekt anser vi att en separat redovisning är att föredra. Vänsterpartiet har tidigare redovisat sin syn på de projekt som berörs av TEN-bidrag (Öresundsbron och Nordiska Triangeln) och påpekat att vi hellre skulle sett att dessa bidrag hade gått till andra mer samhällsekonomiskt lönsamma projekt som Botniabanan. Vi kräver att regeringen skall föra fram Botniabanan som ett TEN-projekt vilket borde få bidrag från EU.
A 3 Byggande av vägar (förskottering av medel)
Budgetposten A 3 föreslås ytterligare belastas med kostnader för räntor och amorteringar då Vägverket tillåts låna 2 169 miljoner kronor för att komma i gång med nya vägprojekt. I vårt alternativa budgetförslag för 1997 föreslog vi att anslaget A 3 skulle minska med 1 000 miljoner vilket inte bifölls. Vi anser att marginalen för att rymma dessa ökade ränte- och amorteringskostnader redan finns inom anslaget. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
B 7 Estoniautredning m.m.
Vad gäller utökningar under anslaget B 7 för vidare utredning och anhörighetsarbete för Estoniakatastrofen har vi inget att tillägga utan stöder regeringens förslag i tilläggsbudgeten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag godkänner de riktlinjer om den ekonomiska politiken som förordats i motionen (avsnitt 1.1-1.4),
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag till målen för budgetpolitiken förordar de budgetpolitiska målsättningar som anförts i motionen (avsnitt 1.5),
3. att riksdagen med avslag på regeringens förslag godkänner de beräkningar av offentliga utgiftsnivåer för åren 1998-2000 som förordats i motionen (avsnitt 1.5),
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till utgiftstak inklusive socialförsäkringar vid sidan av statsbudgeten för år 2000,
5. att riksdagen med avslag på regeringens förslag godkänner den preliminära fördelningen av utgifterna på utgiftsområden för 1998 enligt vad som anförts i motionen (Tabell 2, avsnitt 6),
6. att riksdagen avslår regeringens förslag till beräkning av utgifterna inom den kommunala sektorn,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finans- och penningpolitiken (avsnitt 1.3),
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall verka för förändring av EU:s riktlinjer för den ekonomiska politiken (avsnitt 1.3),
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens hantering av inträdet i stabilitets- och tillväxtpakten (avsnitt 1.3),
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitiken (avsnitt 1.4),
11. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1974:576) om statlig inkomstskatt till den del som avser höjning av löneunderlaget från 70 till 100 %,
12. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1981:691) om socialavgifter,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU-finansieringen (avsnitt 1.6),
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kommunala ekonomin (avsnitt 2),
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebildningen (avsnitt 4.1),
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kön och makt (avsnitt 4.4),
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstiderna (avsnitt 4.3),
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en lagstiftad arbetstidsförkortning (avsnitt 4.3),
19. att riksdagen hos regeringen begär att den tillsätter en utredning om differentierade arbetsgivaravgifter enligt vad i motionen anförts (avsnitt 4.3),
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen avförts om att avsätta medel för en utvidgad försöksverksamhet (avsnitt 4.3),
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska demokratin (avsnitt 4.4),
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Vänsterpartiets sysselsättningsprogram (avsnitt 5),
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag till tandvårdsförsäkring enligt vad i motionen anförts (avsnitt 6, utgiftsområde 9),
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rättighetslagstiftningar inte skall inordnas under de s.k. taken för offentliga utgifter (avsnitt 6, utgiftsområde 9),
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en undersökning av pensionärernas villkor (avsnitt 6, utgiftsområde 11),
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningspolitiska konsekvensanalyser (avsnitt 6, utgiftsområde 11),
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt deltagande i Schengensamarbetet (avsnitt 6, utgiftsområde 22),
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det statliga aktieinnehavet i VPC (avsnitt 7, utgiftsområde 2),
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör återkomma med förslag till tilläggsbudget för statsbudget för budgetåret 1997 med en ökning av anslaget A 1 Polisorganisationen under utgiftsområde 4 med 25 000 000 kr (avsnitt 7, utgiftsområde 4),
30. att riksdagen avslår regeringens förslag om schablonisering av assistansersättning enligt vad i motionen anförts om den enskilde funktionshindrades behov (avsnitt 7, utgiftsområde 9),
31. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna för assistansersättning i linje med vad assistansberättigade föreslagit (avsnitt 7, utgiftsområde 9),
32. att riksdagen avslår regeringens förslag om ett kommunalt kostnadsansvar för assistanskostnader upp till 20 timmar enligt vad i motionen anförts om kommunalisering (avsnitt 7, utgiftsområde 9),
33. att riksdagen avslår regeringens besparing på 300 000 000 kr på rehabiliteringsinsatser och hjälpmedel till funktionshindrade (avsnitt 7, utgiftsområde 9),
34. att riksdagen beslutar att på tilläggsbudgeten till statsbudgeten för budgetåret 1997 öka det anvisade anslaget till assistansersättning med 125 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 4 263 000 000 kr (avsnitt 7, utgiftsområde 9),
35. att riksdagen avslår regeringens förslag om högre självrisknivå i tandvårdsförsäkringen enligt vad i motionen anförts om missgynnandet av ekonomiskt svaga grupper (avsnitt 7, utgiftsområde 9), 36. återkallat 37.a 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av änkepensionen (avsnitt 7, utgiftsområde 11),
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma på tilläggsbudget för år 1997 med ökat anslag till Efterlevandepension till vuxna med 125 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 982 000 000 kr,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av systemet med utgiftsområden (avsnitt 7, utgiftsområde 13),
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammanslagning av utgiftsområdena 13 och 14 (avsnitt 7, utgiftsområde 13),
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den före den 1 juli 1997 bör återkomma med förslag om att avskaffa OTA,
41. att riksdagen, vid avslag på yrkande 40, som sin medning ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den bör lägga förslag om att avskaffa avstängningsreglerna för OTA,
42. att riksdagen avslår regeringens förslag (3:5) till lag 3 a § om lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring,1
43. att riksdagen avslår regeringens förslag (3:6) till lag 3 a §, om lagen (1973:371) om kontant arbetsmarknadsstöd,1
44. att riksdagen avslår regeringens förslag (3:7) till lag 3 a § om ändring i lagen (1997:000) om ändring i lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring,1
45. att riksdagen avslår regeringens förslag (3:8) om ändring i lagen (1997:000) om ändring i lagen (1973:371) om kontant arbetsmarknadsstöd,1
46. att riksdagen avslår regeringens förslag (3:9) gällande 3 a § till lag om ändring i lagen (1997:000) om arbetslöshetsförsäkring,1
47. att riksdagen avslår regeringens förslag om att högst 500 000 000 kr får användas under budgetåret 1997 för försöksverksamhet med friare användning av arbetslöshetsersättning enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 13),
48. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restriktioner för användandet av resursarbeten (avsnitt 7, utgiftsområde 13),
49. att riksdagen beslutar att i tilläggsbudgeten för budgetåret 1997 överföra 500 000 000 kr från utgiftsområde 13 till utgiftsområde 14 enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 13)
50. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av volymkrav på antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska åtgärder (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
51. att riksdagen avslår regeringens förslag om utbildningsbidrag för dem som inte har arbetslöshetsersättning enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
52. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör återkomma på tilläggsbudget med förslag till höjd ersättning vid deltagande i datorverksamhet enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
53. att riksdagen avslår regeringens förslag till bemyndigande om att beställa tjänster för högst 55 000 000 kr enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
54. att riksdagen beslutar att på tilläggsbudget till statsbudget för budgetåret 1997 öka det anvisade anslaget till anslagspost A 2 med 1 360 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
55. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör återkomma på tilläggsbudget till statsbudget för budgetåret 1997 med en ökning av anslaget A 3 med 150 000 000 kr (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
56. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuella och målinriktade handlingsplaner för lönebidragsanställda (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
57. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidragsförordningen (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
58. att riksdagen avslår regeringens förslag att den genomsnittliga bidragsnivån som lämnas till andra arbetsgivare än allmännyttiga organisationer får uppgå till högst 60 % av den bidragsgrundande lönekostnaden enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
59. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lönebidrag skall kunna uppgå till högst 90 % av bidragsgrundande lönekostnad enligt vad i motionen anförts (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
60. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt rekryteringsstöd för lönebidragsanställda (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
61. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Samhall och lönebidrag (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
62. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att, enligt vad i motionen anförts, högsta lönebidragsbelopp skall följa löneutvecklingen (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
63. att riksdagen beslutar, enligt vad i motionen anförts, att lönebidragsbeloppet skall anges i procent och kunna ändras under avtals- perioden samt att rekvisitionerna av lönebidrag skall ske månadsvis (avsnitt 7, utgiftsområde 14),
64. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiestödets anpassning till studiernas omfattning (avsnitt 6, utgiftsområde 15),
65. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medlen till Svenska Friidrottsförbundet skall tilldelas i form av ett lån (avsnitt 7, utgiftsområde 17),
66. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag (avsnitt 7, utgiftsområde 18),
67. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fördjupad översyn av bostadsbidragsreglerna (avsnitt 7, utgiftsområde 18),
68. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ingen skall behöva förlora mer än 500 kr per månad på de genomförda förändringarna av bostadsbidragsreglerna (avsnitt 7, utgiftsområde 18),
69. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör återkomma på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1997 och däri anslå 5 000 000 kr till nationella resurscentrumet för kvinnor (avsnitt 7, utgiftsområde 19),
70. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på tilläggsbudget för år 1997 öka anslaget A 1 Kostnader för rovdjursinventering med 2 500 000 kr,
71. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de ökade ränte- och amorteringskostnaderna under budgetpost A 3 i tilläggsbudgeten för 1997 bör rymmas inom anslaget för denna (avsnitt 7, utgiftsområde 22).
Stockholm den 30 april 1997
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Johan Lönnroth (v)
1 Yrkandena 43-47 hänvisade till AU