Inledning
Skattepolitiken måste läggas om så att den främjar ekonomisk utveckling, företagsamhet och en god miljö. Innebörden av detta är att skatterna utformas med den enskilda människan och företagaren för ögonen - och att politiken präglas av förståelse för de motiv som driver människor och företag att utvecklas. De välståndsbildande krafterna måste vårdas, inte motarbetas. I motionen föreslår vi skattesänkningar motsvarande ca 31 miljarder kronor. Dessa är koncentrerade på att undanröja hinder för företagsamheten i Sverige.
Två år med socialdemokratisk politik har inneburit att skatteinkomsterna har ökat med 145 miljarder kronor. Regeringsskiftet 1994 blev en ny start för skattehöjningar i Sverige:
Höjd marginalskatt, höjd kapitalinkomstskatt, höjda skatter på pensions- sparandet, höjd skatt för fåmansbolag, ny skatt på sparande i utländska kapitalförsäkringar, höjd skatt på industriella fastigheter, strängare moms- regler för företagen, höjd energiskatt och höjda arbetsgivaravgifter... listan kan tyvärr göras längre.
Vi ser med oro på denna utveckling av flera skäl.
För det första: genom att driva så mycket av budgetsaneringen med höjda skatter på arbete, sparande och företagande slår regeringen undan benen för dem som får fram de nya jobben. När den borgerliga regeringen lämnade över till Socialdemokraterna 1994 hade läget på arbetsmarknaden ljusnat. Fler nya jobb tillkom. I dag ökar arbetslösheten igen från redan höga nivåer, och antalet nya jobb minskar.
För det andra: Skattehöjarpolitiken innebär att budgetsaneringen vilar på bräcklig grund. Skattetrycket har ökat sedan det socialdemokratiska makt- övertagandet, och det ligger fortsatt högt i alla tabeller. Vår bedömning, som vi framfört flera gånger tidigare, är att det är totala skatteuttaget måste sättas så att det understiger nivån 50 procent av BNP. Ju högre skattetryck, desto känsligare blir statsbudgeten för konjunkturvariationer.
Vid en kommande konjunkturnedgång finns alltså risken att stats- finanserna återigen snabbt försämras. Vårt budgetalternativ, som redovisas i motionen om den ekonomiska politiken innebär att skatter sänks och att budgesaneringen i högre grad inriktas på minskade offentliga utgifter.
Regeringens agerande visar dessutom hur grunda insikterna om skatte- reformens bärande principer är inom stora delar av socialdemokratin. Huvudsyftet med 1991 års skattereform var att skapa sunda och stabila spelregler för en lång tid framöver. Med återkommande regeländringar, temporära lösningar och halvhjärtade "återställare av återställarna" ökar osäkerheten och människor vet inte vad som gäller från ena dagen till den andra. Instabiliteten - och inte minst frånvaron av en långsiktig strategi - hämmar investeringar och företagande.
Skattereformen är och förblir till sina centrala delar grundbulten för en dynamisk samhällsekonomi, där det lönar sig för de enskilda människorna att arbeta och spara, satsa på studier och företagsamhet. Eftersom det i hög utsträckning var Folkpartiet liberalernas principer för en skattepolitik som omsattes i reformen känner vi också ansvar för att hejda marschen tillbaka till det gamla, "ruttna och perversa" systemet.
Hälften kvar
Ett syfte med skattereformen var att komma ifrån de orimligt höga marginalskatterna. Skatten på den sist intjänade kronan kunde uppgå till drygt 80 procent. Det gamla kravet från Folkpartiet liberalerna, "Hälften kvar" - det vill säga högst 50 procent i marginalskatt - har tyvärr åter blivit aktuellt. Vi motsätter oss den genomförda höjningen av marginalskatten till 55 procent, samt de föreslagna förändringarna i beräkningen av skiktgränsen. I annat fall tvingas allt fler människor upp i den högsta skatteklassen.
I samband med skatteöverenskommelsen försökte en del ledande socialdemokrater övertyga sina väljare om att höga marginalskatter inte främjar "rättvisan" på det sätt man tidigare givit intryck av. Istället försökte man förklara sambandet mellan lägre marginalskatter, stärkta motiv till utbildning och en växande samhällsekonomi, liksom sambandet mellan lägre marginalskatter och en icke-inflationsdrivande lönebildning - för att nämna några exempel. Dessa ekonomiska samband gäller än.
Regeringen har lovat att den höjda marginalskatten skall tas bort 1998, men samtidigt planeras enligt några uttalanden någon annan teknik för att uppnå samma effekt. T.ex. har det talats om att ta ut socialförsäkringsavgifter även för sådana inkomstdelar som inte berättigar till förmåner. Det skulle vara liktydigt med högre marginalskatt, och ha lika skadliga effekter. Vi motsätter oss detta.
Starkare koppling mellan lönekrav och arbetslöshet
Makten över lönebildningen behöver följas av ett visst finansiellt ansvar. Staten svarar i dag för 100 procent av a- kassornas marginalutgifter för arbetslösheten. Om sambandet mellan för höga löneökningar och arbetslöshet blir ekonomiskt kännbart för de fackliga organisationerna, borde det kunna verka återhållande på lönekraven - och därmed också något dämpande på arbetslösheten.
Vi föreslår därför att statens bidrag till a-kassorna sänks till 75 procent av kassornas utbetalningar och att egenavgifterna i arbetslöshetsförsäkringen samtidigt höjs i motsvarande mån. För staten innebär detta en besparing på drygt 9 miljarder kronor.
Löntagarkollektivet bör emellertid kompenseras för höjningen med motsvarande belopp. Det kan till exempel ske genom en höjning av grundavdraget, vilket i så fall innebär att grundavdraget skulle höjas med drygt 6.000 kronor. Det motsvarar en skattesänkning på ca 1.800 kronor per person.
Effekterna på lönebildningen är naturligtvis svåra att förutsäga med någon större precision. Men vetskapen om att löneavtal som leder till ökad arbetslöshet "straffar sig" i form av höjda egenavgifter borde kunna hålla tillbaka lönekraven något.
En bättre företagsbeskattning
Under två år har regeringen systematiskt försvårat livet för de människor som ska ge oss de nya jobben och hjälpa oss ur massarbetslösheten. För att vrida utvecklingen rätt krävs ett batteri av åtgärder och inte minst en skattepolitik som inriktas på att ta tillvara människors idéer och initiativkraft.
Fler jobb i tjänstesektorn
Den stora potentialen för en sysselsättningsuppgång torde finnas i tjänstesektorn. Men det kräver att flera av de hinder som i dag står i vägen för nya riktiga jobb undanröjs.
Våra skatteförslag är koncenterade på att underlätta expansion för bland annat privata tjänster riktade till hushållen och i den svenska turistnäringen. I de särskilda motionerna om "Nya jobb i tjänstesektorn" och "Service- checkar" beskrivs närmare vår politik för lägre skatter, mindre krångel och fler arbetstillfällen.
Vi föreslår att arbetsgivaravgifterna utöver regeringens förslag sänks med 5,5 miljarder för 1997 och med ytterligare 7 miljarder 1998, respektive 9 miljarder 1998. Sammantaget alltså med nära 15 miljarder. En mindre del bör ske i form av helt avskaffade arbetsgivaravgifter för hushållssektorn - i första hand under en fyraårig försöksperiod - där konkurrensen med "gör- det-själv", eller "gör-det-svart", är som störst. Åtgärden kompenserar något för de dubbla skattekilar som uppstår när hushållen, för redan beskattade pengar, ska betala moms och sociala avgifter för enklare tjänster som städning och fönsterputsning. I motionen "Nya jobb i tjänstesektorn" föreslår vi att regeringens direktiv till utredningen "Förutsättningar för tjänste- sektorn" ändras, så att vårt alternativ blir utrett.
Dessutom menar vi att turistnäringen i Sverige borde ha betydande möjligheter att växa. Turismen kan anses skattemässigt missgynnad om den betraktas som export. Andra företag kan lyfta av momsen. Men turist- företagen måste vältra över momsen på kunderna. I direktiven till utred- ningen om tjänstesektorn bör ingå att man särskilt ser över villkoren för turistsektorn och möjligheterna att sänka turistmomsen till 6 procent.
Underlätta för fåmansbolagen
Många av företagen inom tjänstesektorn - och många av dem som vi vill ska tillkomma - är typiska småföretag. I decennier har egna företagare i s.k. fåmansbolag diskriminerats jämfört med de börsnoterade företagen. Fåmansbolagen har knappast betraktats som några "hjältar", snarare som presumtiva "skattesmitare och fifflare".
Vi anser att skattereglerna bör ändras och sänkas i syfte att förenkla för fåmansföretagarna. Regelverket upplevs av många som snårigt och oöver- skådligt. Som mest angelägen framstår en grundlig översyn av de s.k. 3:12- reglerna, vilka bland annat innebär att fåmansbolagen träffas av strängare skatteregler än börsbolagen när det gäller reavinstbeskattning och skatt på utdelning. Skillnaderna motiveras av de olika skattesatserna för kapitalin- komster och förvärvsinkomster. Tanken är att hindra fåmansföretagen från att ta ut kapitalinkomst som lön, dvs. låta den egna förvärvsinkomsten träffas av den lägre kapitalinkomstbeskattningen. I praktiken får dock lagstiftningen ofta motsatt effekt: för framgångsrika företagare medför reglerna att kapital- inkomster beskattas som inkomst av tjänst. En omedelbar förändring kan vara att höja gränsen för vad som betraktas som kapitalinkomst.
Dessa och andra oförmånliga regler gäller dessutom i 10 år efter att ett fåmansbolag blivit börsnoterat. Om någon köper majoriteten i ett börsbolag drabbas han däremot inte av det oförmånligare regelverket. Det är alltså mer lönsamt att köpa, än att bygga upp ett företag.
Det är dags att göra en principell översyn av regelverket. Målet ska vara att förenkla lagstiftningen och sänka den faktiska skattebelastningen på dessa företag. Regeringen bör skyndsamt inkomma med förslag till ändrade regler som verkar i denna riktning.
I vårt budgetalternativ avsätts 400 miljoner kronor för att minska skatte- belastningen för fåmansföretagen.
Nej till förtida momsinbetalning
Folkpartiet liberalerna motsatte sig den förtida momsinbetalningen som trädde i kraft 1 januari i år. De nya reglerna för betalning av mervärdesskatt innebär att företagaren inte hinner få betalt från sina kunder innan den mervärdesskatt som han debiterat för statens räkning skall redovisas och betalas in. De nya reglerna har lett till stora likviditetsproblem för många företag, högre kostnader och ökad administration. I vissa fall rent av till konkurs! I praktiken har många tvingas ta lån för att klara sina skatteinbetalningar. Det är ett anständighetskrav - och borde vara en grundläggande princip - att reglerna för inbetalning av mervärdesskatten utformas på ett sådant sätt att företagen inte behöver redovisa och betala in skatten innan betalning erhållits. Regeringen bör snarast möjligt förelägga riksdagen ett nytt förslag som innebär att företagen får en längre tidsfrist med momsinbetalningarna. Vi har i vårt budgetalternativ kostnadsberäknat detta till 400 miljoner kronor.
Uppmuntra andel-i-vinst för de anställda
Folkpartiet liberalerna ser positivt på de system med andel-i- vinst för de anställda som allt fler företag tillämpar. Vi menar att det ökar de anställdas arbetsglädje och motivation. Dessutom kan det bidra till att öka förståelsen för näringslivets villkor i Sverige. Vi motsätter oss därför regeringens förslag att utdelningen av vinstandelar beläggs med sociala avgifter.
Nej till skatt på arbetande kapital
Den införda skatten på industriella fastigheter bör slopas.
Uppskov med bolagsskatten för nystartade företag
Nya snabbväxande företag avstår ofta från utdelningar och styrelsearvoden för att kunna satsa allt på snabb tillväxt. Likväl bromsas denna ibland av stora skattebetalningar. Vi menar därför att man i sådana fall bör kunna ge uppskov med bolagsskatten så länge inga utdelningar sker. Det skulle underlätta situationen för denna typ av företag som vi måste få många av under kommande år.
Slopa dubbla skatten på investeringar
Dubbelbeskattningen av riskvilligt kapital är i praktiken en straffskatt på nya jobb. Regeringens återställare hösten 1994 var mycket olycklig och skadlig. Detta erkänns nu indirekt genom den nu aktuella åter-återställaren i form av en partiell sänkning av dubbelbeskattningen. Förslaget är emellertid olyckligt av flera skäl. Konstruktionen med olika skatteregler för olika företag - beroende på vilken börslista aktierna noteras på - skapar tröskeleffekter. Från ett tillväxtperspektiv är det t.ex. av stor vikt att vinstmedel från de rika, väletablerade företagen kan kanaliseras till nya innovationsföretag. Fördelningen och användningen av kapital blir mer effektiv om vinster i högre grad delas ut och alla företag kan tävla på så lika villkor som möjligt i fråga om kapitalförsörjning. Det motverkar inlåsning. Dubbelbeskattningen måste därför avskaffas helt.
Dessutom har regeringen finansierat sitt förslag med höjd bolagsskatt i form av försämrade avsättningsmöjligheter till den s.k. periodiceringsfonden. Det riskerar att försämra soliditeten och därmed motståndskraften mot konjunktursvängningar. Intresset för investeringar avtar. Vi motsätter oss därför förslaget.
Lägre skatt på privat sparande
Folkpartiet liberalerna har en positiv syn på det privata sparandet, såväl det privata risksparandet i aktier - som är en förutsättning för en fungerande privat riskkapitalmarknad - som det enskilda, långsiktiga trygghetssparandet. Ett stort privat sparande är positivt för den enskilde individen och för samhällsekonomin. Vi motsätter oss därför regeringens förslag om en höjd förmögenhetsvärdering för aktiesparandet eftersom det ytterligare försvagar motiven till privat risksparande.
Vi kan inte heller acceptera att villkoren för de enskildas trygghetssparan- de försämras och menar att avdragsrätten för det privata pensionssparandet måste återställas till motsvarande ett basbelopp per år.
Grön skatteväxling
Genom att växla skatt på arbete mot skatt på miljöförstöring förenas miljömålen med målen för den ekonomiska politiken. För att uppfylla kriterierna för begreppet skatteväxling är det viktigt att det sker motsvarande sänkningar av skatten på andra områden. Annars är det inte grön skatteväxling, utan snarare en missriktad svartväxling till dålig kurs. De höjningar av energiskatterna som riksdagen just beslutat är just av sådant slag.
För närvarande arbetar en parlamentarisk skatteväxlingsutredning som skall lämna slutbetänkande i december i år. Vi konstaterar med beklagande att utredningens arbete onödigt och allvarligt försvårats genom att regeringen föreslagit och riksdagen beslutat om stora energiskattehöjningar utan att avvakta utredningens förslag.
De förslag till ny utformning av ca 3 miljarder kronor i höjda energiskatter som nu presenteras kan vi acceptera bara om arbetsgivaravgifterna sänks i motsvarande mån. I annat fall måste förslaget avslås.
Folkpartiet liberalerna är positiva till en grön skatteväxling. Ett viktigt inslag i den stora skattereformen 1990/91, som Folkpartiet stod bakom, var just höjd skatt på energi och miljö samt sänkt skatt på arbetsinkomster. Vi anser det vara viktigt att Sverige driver en offensiv miljöpolitik och därigenom verkar pådrivande i det internationella miljöarbetet. Samtidigt är det angeläget att beakta industrins internationella konkurrenskraft och att miljöskatterna inte driver företag att förlägga verksamheten i andra länder. Det skulle minska antalet arbetstillfällen i Sverige och i värsta fall till och med försämra miljön, om nämligen miljökraven i dessa andra länder var avsevärt mildare än i Sverige. Det är också viktigt att notera att effektiva miljöskatter leder till att skattebasen minskar, vilket naturligtvis reducerar möjligheten att finansiera andra skattesänkningar.
Sammantaget anser vi emellertid att det finns goda möjligheter till en fortsatt grön skatteväxling. Vi avstår från att lägga konkreta förslag i avvaktan på Skatteväxlingsutredningens slutbetänkande.
Matmomsen
Mot bakgrund av obalanserna i de offentliga finanserna och läget på arbetsmarknaden är det angeläget att sänka de mest skadliga skatterna först. Den lägre matmomsen som infördes 1 januari 1996 - då mervärdesskatten på livsmedel sänktes från 21 till 12 procent - tog i anspråk nära 8 miljarder kronor av skattesänkningsutrymmet. Motivet påstods vara fördelningspolitiskt. Eftersom momsen tillhör de minst skadliga och snedvridande skatterna - och är ett utomordentligt trubbigt medel för fördelningspolitik - anser vi att mervärdesskattesatsen för livsmedel bör höjas till den generella nivån. I vårt ekonomisk-politiska alternativ innebär det att utrymmet för att sänka tillväxtfrämjande skatter ökar, samtidigt som vi kompenserar barnfamiljerna genom höjda barnbidrag.
Arealskatt för miljöomställning i jordbruket
Sverige bör i större utsträckning utnyttja de miljöstöd från EU som förhandlats fram. Till skillnad från regeringen tycker vi att de pengar, ca 600 miljoner, som finns avsatta för ett miljövänligare svenskt jordbruk också bör användas. För att få tillgång till dessa krävs att vi själva satsar samma belopp. Den svenska medfinansiering som krävs bör lösas genom att vi inför en form av arealskatt, som framförallt riktar sig mot de bönder som i dag gör stora vinster på EU:s nuvarande bidragssystem. Vår modell, som beskrivs närmare i motionen "Miljöomställning av jordbruket", innebär att totalt 1 200 miljoner kan användas för att på olika sätt stödja de delar av svenskt jordbruk som vill driva ett mer ekologiskt anpassat jordbruk och de som gör stora naturvårdstjänster genom att bevara öppna landskap.
Rättssäkerhet
En förutsättning för ett fungerande skattesystem är att det finns en tillfredsställande kontroll av skatteunderlaget. Det är i alla medborgares intresse att skattemyndigheterna har en hög ambition att motverka skattefusk och förutsättningar för att kunna beivra sådant i de fall det förekommer. Mot denna strävan kan ibland komma att stå den enskildes intresse av integritet och rättssäkerhet.
Enligt budgetpropositionen avser regeringen att återkomma till riksdagen med förslag om skärpning av skatteflyktsklausulen och vissa återställare när det gäller revisionsverksamheten samt andra förändringar som enligt vår uppfattning står i strid med fundamentala principer som syftar till att skydda den enskildes integritet och förhindra godtycklig maktutövning.
En av de viktigaste principerna i det liberala frihetsarvet är rättssäkerheten. I rättssäkerhetens idé ligger att reglerna skall vara fasta och klara så att medborgarna därigenom kan förutse och förstå konsekvenserna av sina handlingar. Medborgarna skall ha förutsättningar att känna till var gränsen går mellan tillåtet och förbjudet och klart veta vilka sanktionerna är om lagens bestämmelser överträds.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på skattepolitiken,
2. att riksdagen beslutar att sänka den statliga inkomstskatten från 25 till 20 %,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om ny beräkning för skiktgränsen i inkomstskatteskalan,
4. att riksdagen beslutar om sänkta arbetsgivaravgifter i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en ändring av tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrade regler för fåmansbolagen i enlighet med vad som anförts i motionen,1
7. att riksdagen beslutar avskaffa dubbelbeskattningen av aktier,
8. att riksdagen beslutar avskaffa fastighetsskatten på industribyggnader,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag att införa sociala avgifter för andel-i-vinst-system,
10. att riksdagen beslutar återgå till de regler för förmögenhetsvärdering av aktier som gällde 1995,
11. att riksdagen beslutar höja avdragsrätten för det privata pensionssparandet till 1 basbelopp,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grön skatteväxling,1
13. att riksdagen avslår förslag till ändring i lagen (1984:1052) om statlig fastighetsskatt, förslag till ändring i lagen (1982:1201) om skatt på viss elektrisk kraft, förslag till ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi samt förslag till ändring i lagen (1983:1104) om särskild skatt för elektrisk kraft från kärnkraftverk, såvida inte arbetsgivaravgifterna sänks i motsvarande mån,
14. att riksdagen beslutar om en höjning av mervärdesskatten på livsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en arealskatt för jordbruksfastigheter i enlighet med vad som anförts i motionen,1
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt inkomstskatt och höjda egenavgifter i arbetslöshetsförsäkringen enligt vad som anförts i motionen,1
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag om uppskov med bolagsskatt för nystartade företag i enlighet med vad som anförts i motionen,1
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättsäkerheten i skattesystemet.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Eva Eriksson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Lennart Rohdin (fp) Anne Wibble (fp) Karin Pilsäter (fp)
1 Yrkandena 6, 12, och 15-18 hänvisade till SkU.
Gotab, Stockholm 1996