I budgetpropositionen för år 1997 föreslår regeringen en kraftig sänkning av skatten på starköl, en måttlig höjning av skatten på folköl och dessutom en höjning av nollskattegränsen för öl från nuvarande 2,25 volymprocent alkohol till 2,8 volymprocent.
Samtidigt konstaterar regeringen i en annan del av propositionen att det i dag finns oroande tendenser som visar att alkoholen är på väg tillbaka som berusningsmedel för ungdomar långt ner i åldrarna och att det framför allt är de lättillgängliga dryckerna folköl och starköl som är på frammarsch. För vissa grupper närmar sig ölkonsumtionen 70-talets nivå.
Öl är i dag den stora berusningsdrycken för tonåringar. Av pojkar i åk 9 uppger var tredje att de dricker fem eller fler burkar per gång. En sexpack folköl innehåller lika mycket alkohol som 25 cl starksprit. Redan i åk 6 har 35 % av pojkarna druckit folköl.
Att i det läget sänka skatten ytterligare på öl är en åtgärd i fel riktning. Att dessutom riskera att i praktiken slå ut det lättdrycksalternativ som i dag finns på marknaden, lättölet, genom att ge samma förmånliga nollbeskattning till en alkoholdryck med 2,8 volymprocent alkohol är inte heller det ett steg i riktning mot minskad totalkonsumtion. Det är också förvånande att regeringen frångår principen att alkoholdrycker, dvs. drycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent, skall beskattas.
Det finns alternativa lösningar på de problem som regeringen redovisar. I stället för regeringens förslag bör alkoholhalten i folköl sänkas till maximalt 2,8 volymprocent och att detta nya folköl beskattas motsvarande, eller något högre än det nuvarande folkölet. Starkölsbeskattningen kan då bibehållas på nuvarande nivå. Särskilda insatser sätts in mot olika former av illegal alkoholhantering för att komma till rätta med de problem som uppstår genom smuggling och olika former av illegal vidareförsäljning.
Precis som regeringen påpekar är någon förändring av undantaget från skattedirektivet egentligen inte nödvändig nu, eftersom de svenska ölskattereglerna inte behöver anpassas förrän den 1 januari 1998. Att i det läget så drastiskt förändra svensk alkoholpolitik på ölskatteområdet är förhastat. Ölskattefrågorna bör därför behandlas tillsammans med övriga alkoholpolitiska frågor i regeringens sedan länge aviserade alkoholpolitiska proposition.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändrad ölbeskattning.
Stockholm den 4 oktober 1996
Göran Magnusson (s)
Karin Israelsson (c) Elver Jonsson (fp) Fanny Rizell (kd) Eva Zetterberg (v) Marianne Samuelsson (mp)