Bilförmånsbeskattningen är idag inte anpassad till förhållandena i knappt en halv miljon småföretag utan utgår från situationen i större företag där tjänstemän kan välja om de vill ha tjänstebil eller inte. Detsamma kan sägas om de olika förslag till ändrad beskattning som för närvarande diskuteras.
Krav på reseräkningar vid körning i tjänsten innebär i praktiken att den gamla körjournalen återinförs. Det leder till ökad administration som försvårar företagande. Förslag med den innebörden riskerar dessutom att leda till ett omfattande fusk med falska reseräkningar. RSV säger självt att man inte har resurser att kontrollera riktigheten av reseräkningarna.
I den beskattningsmodell som införs bör bilar som är arbetsredskap undantas från beskattning. Dessutom bör förmånsvärdet rent allmänt ta större hänsyn till det faktiska värdet av förmånen. Införs t.ex. ett system som baseras på reseräkningar på vilka det ställs samma beviskrav som på en körjournal bör även den totala kostnaden för bilen få proportioneras i förhållande till andelarna körning i arbetet respektive privat.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär utredning rörande bilförmånsbeskattningen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Marianne Andersson (c)
Kjell Ericsson (c) Sten Svensson (m) Inga Berggren (m) Bengt Harding Olson (fp) Michael Stjernström (kd)